Реклама
Реклама
Реклама

Штрафи ГИБДД будуть автоматично списуватися з рахунків боржників

ФССП планує ввести новий спрощений порядок стягнення дрібних штрафів ГИБДД (до 3 тисяч рублів) з банківських карт порушників без початку виконавчого провадження. Але при цьому разом зі штрафом з рахунку спишуть виконавчий збір.

Сьогодні, в День судового пристава "Російська газета" опублікувала інтерв'ю з директором ФССП Дмитром Арістовим, де він розповів про прийдешні зміни в системі справляння з неплатників штрафів ГИБДД, які були виписані в автоматичному режимі за допомогою камер фотовідеофіксації порушень і сума яких не перевищує трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За даними відомства, 80% штрафів, виписаних ГИБДД, не перевищують зазначеної суми, і щороку ФССП обробляє понад 30 мільйонів справ щодо стягнення таких штрафів, що забирає у приставів дуже багато сил і часу. При цьому згідно з чинним законодавством, пристави не можуть обмежувати неплатникам таких штрафів виїзд за кордон, призупиняти дію водійських прав і накладати арешт на майно.

Уже в найближчому майбутньому пристави будуть звільнені від цієї рутинної роботи, так як стягування дрібних штрафів ГИБДД з неплатників покладуть на єдину електронну систему, яка буде працювати при центральному апараті ФССП без порушення виконавчих проваджень, тобто в неї буде стікатися інформація про водіїв-неплатників дрібних штрафів з усієї країни. Повідомлення про заборгованості по таким штрафам будуть розсилатися через інформаційні системи, що використовуються для надання державних і муніципальних послуг. При цьому співробітник центрального апарату ФССП (але не пристав) буде відправляти по кожній такій справі запит в банки і кредитні організації на предмет наявності у них грошових коштів боржника. Якщо гроші є, їх просто спишуть, при цьому приплюсують до суми штрафу виконавчий збір, який становить 7% від штрафу, але не менше 1000 рублів. Тобто за прострочення по оплаті 500 рублевого штрафу з боржника спишуть 1500 рублів!

Тобто за прострочення по оплаті 500 рублевого штрафу з боржника спишуть 1500 рублів

Дмитро Аристов, директор Федеральної служби судових приставів Росії

На перших порах, однак, неплатникам все-таки будуть давати два дні на добровільну оплату штрафу, інформація про який дійшла до ФССП, і якщо порушник встигне погасити заборгованість в цей термін, то виконавчий збір з нього стягуватися не буде. Якщо ж боржник платити не захоче, а грошей на рахунках (або самих рахунків) у нього немає, то тоді їм по-старому будуть займатися судові пристави.

Коли саме запрацює нова система стягнення дрібних штрафів, Дмитро Аристов не уточнив, але її налагодження йде повним ходом, так що чекати, мабуть, залишилося недовго. Всім, хто скаржиться на те, що це не сповіщається про штрафи й заборгованості, Дмитро Арістов порадив встановити на смартфон додаток ФССП і бути весь час в курсі своїх боргів.

Раніше в жовтні стало відомо про те, що Минкомсвязь розробила законопроект, згідно з яким повідомлення про штрафи за порушення ПДР будуть зберігатися в відділеннях зв'язку не 30, а всього 7 днів . Укупі з нововведеннями ФССП щодо дрібних штрафів це повинно значно прискорити поповнення бюджету грошима порушників ПДР.