Реклама
Реклама
Реклама

Що робити якщо багато позик в МФО, а платити нічим

  1. Чого не треба робити при простроченнях?
  2. Які заходи МФО вправі застосовувати до неплатників?
  3. Діючі обмеження по стягненню заборгованостей в МФО
  4. Як правильно поводитися боржникові?
  5. пролонгація мікрокредиту
  6. реструктуризація мікрокредиту
  7. Взяти довгостроковий мікрокредит під заставу майна
  8. Врегулювання питання в судовому порядку
  9. висновок

Ставка: від 0,63%

Вік: до 75 років

Вік: до 99 років

Вік: до 64 років

Вік: до 90 років

Вік: до 90 років

Вік: до 75 років

Вік: до 65 років

Вік: до 65 років

Вік: до 90 років

Вік: до 90 років

Ставка: від 0,39%

Вік: до 70 років

Вік: до 70 років

Вік: до 90 років

Вік: до 80 років

Ставка: від 0,42%

Вік: до 75 років

Вік: до 70 років

Вік: до 70 років

Ставка: від 1,49%

Вік: до 90 років

Вік: до 60 років

Вік: до 65 років

Не знаєте, що робити в ситуації, якщо багато позик в МФО, а платити нічим? Це поширена проблема. Позичальники потрапляють в боргову кабалу, коли переоцінюють свої фінансові можливості при оформленні першого мікрокредиту, або не можуть своєчасно виплачувати мікропозик через проблеми з роботою або здоров'ям.

Намагаючись погасити один мікрокредит, ці люди беруть наступний позику, все більше грузнучи в боргах. Одного разу обсяг цих виплат виявляється непосильним, і людина втрачає можливість вирішити цю проблему самостійно.

Чого не треба робити при простроченнях?

Щоб з мінімальними втратами вирішити проблему, важливо правильно вести себе в цій непростій ситуації. Незалежно від характеру людини і причин виникнення прострочень, більшість боржників поводяться в цій ситуації приблизно однаково:

  • одні позичальники намагаються по можливості вносити невеликі суми в рахунок погашення позики, незалежно від відсотків, що нараховуються та штрафів;
  • інша категорія боржників всіляко уникає спілкування і відмовляється від взаємодії з співробітниками служби безпеки.

Обидва варіанти не гарантують вирішення проблеми - за умовами кредитного договору, МФО має право нараховувати пені та штрафи на суму боргу, паралельно продовжуючи нараховувати відсотки по мікропозик.

Відповідно, обсяг боргових зобов'язань зростає в геометричній прогресії, і людина остаточно позбавляється шансу на сприятливій для нього результат справи.

Відповідно, обсяг боргових зобов'язань зростає в геометричній прогресії, і людина остаточно позбавляється шансу на сприятливій для нього результат справи

Які заходи МФО вправі застосовувати до неплатників?

Мікрофінансові компанії, що працюють в рамках правового поля, мають право:

  • нагадувати позичальникові про терміни погашення мікрокредиту;
  • повідомляти його про наявність простроченої заборгованості по телефону, приходити до боржника додому для врегулювання ситуації;
  • передавати боргові зобов'язання і всю інформацію про боржників колекторським агентствам;
  • звертатися з позовними заявами до суду і врегулювати питання відповідно до норм російського законодавства;
  • вдаватися до нарахування пені та штрафів.

При простроченні понад 90 днів позичальники потрапляють в чорний список неплатників. Їх кредитна історія виявляється безнадійно зіпсованою, і отримати кредит або позику в майбутньому для цих громадян виявляється практично неможливим. При простроченні понад 90 днів позичальники потрапляють в чорний список неплатників

Діючі обмеження по стягненню заборгованостей в МФО

Фахівці настійно рекомендують звертатися за фінансовою допомогою тільки в легальні МФО. Ці організації працюють під жорстким контролем Регулятора і строго дотримуються його вимоги:

  1. Дозволений обсяг штрафних санкцій - не більше 20% річних (0,05% на добу) від суми заборгованості.
  2. Починаючи з 101 дня прострочення на суму боргу додатково розраховуються пені - в розмірі 0,01% на добу.
  3. Максимальна сума боргу не може перевищувати триразовий обсяг тіла позики.
  4. Співробітники служби безпеки МФО не мають права погрожувати позичальникові і членам його сім'ї фізичним насильством, шантажувати і залякувати людини.
  5. Дзвінки в нічний час, псування особистого майна, погрози будь-якого роду - незаконні, як і завищені штрафи і відсотки, що призводять до надмірного розростання боргу.

Інформація про боржника в колекторське агентство передається не раніше, ніж через 30 днів після закінчення терміну договору - до цього моменту з клієнтом будуть спілкуватися співробітники компанії-кредитора.

Як правильно поводитися боржникові?

Якщо людина допустив прострочення, бажано відразу зв'язатися зі співробітником мікрофінансової компанії, пояснити ситуацію і назвати передбачувану дату оплати. МФО не менш позичальників зацікавлені в мирному врегулюванні проблеми, тому ймовірність знаходження компромісу на початковому етапі дуже висока.

Рішення в кожному випадку приймається персонально - оператори володіють оптимальний вихід із ситуації, якщо людина дійсно зацікавлений у вирішенні цієї проблеми.

Співробітники можуть надати боржникові відстрочку на невеликий термін (на 2-5 днів) Співробітники можуть надати боржникові відстрочку на невеликий термін (на 2-5 днів). У деяких ситуаціях МФО навіть погоджуються заморозити на цей термін нарахування відсотків. Але якщо умови угоди буде знову порушено, відсотки і штрафи за ці дні нараховуються в повному обсязі.

пролонгація мікрокредиту

Найпростіший і доступний спосіб відстрочити виплату - оформити пролонгацію мікрокредиту. Таку послугу для позичальників, що опинилися в складній життєвій ситуації, надають практично всі МФО.

Правила продовження мікропозик в кожної МФО можуть відрізнятися - точні умови прописуються в офіційній документації на сайті і в персональному договорі позики:

  1. У більшості МФО послуга пролонгації надається безкоштовно, за умови, що позичальник попередньо погасив вже нараховані відсотки.
  2. В інших компаніях з клієнтів додатково стягується одноразова комісія за продовження (1-3% від суми боргу).
  3. Є і третя категорія МФО, які при пролонгації автоматично збільшують ставку кредитування - тобто комісія стягується за кожен день продовження мікрокредиту.

Допускається неодноразове продовження строкових мікрокредитів. Максимальна кількість пролонгацій обмежена законодавчо - не більше семи в 2018 році, і не більше п'яти - починаючи з 2019 року.

Щоб активувати послугу, достатньо: Щоб активувати послугу, достатньо:

  • вибрати опцію «Продовжити займ» в особистому кабінеті позичальника;
  • вказати зручний варіант оплати нарахованих відсотків (з карти, через термінали самообслуговування, з рахунку ел. гаманця і ін.);
  • оплатити нараховані відсотки (сума розраховується автоматично);
  • підтвердити операцію в ЛК.

Для клієнта відстрочка платежу - оптимальний варіант тимчасового вирішення проблеми заборгованості. Пролонгація дає людині додаткову можливість знайти потрібну суму, уникнути прострочення і не зіпсувати свою кредитну історію.

Пролонгацію мікрокредитів вигідна і кредитору, оскільки клієнт в цьому випадку добровільно сплачує відсотки за всі дні використання позикових коштів. До того ж, виявляючи лояльність до позичальників, МФО стимулюють їх звертатися в цей сервіс знову.

Якщо у людини більше 2-3 відкритих мікрокредитів, відстрочка платежу не тільки не вирішить його проблему, але і ще більше загострить ситуацію.

Боржник буде змушений оплачувати відсотки, але при цьому не зможе погасити позики повністю. У цьому випадку йому доведеться шукати інший вихід з положення.

реструктуризація мікрокредиту

Якщо ситуація, коли клієнт оформив багато позик в МФО, але платити нічим, виникла з поважної причини, то він має право звернутися в організацію з проханням про реструктуризацію боргу.

Для цього буде потрібно написати відповідну заяву із зазначенням причин прострочення, і прикласти до нього завірені копії підтверджуючих документів, які доводять правдивість заявника.

Поважними причинами вважаються:

  • проблеми зі здоров'ям: серйозна хвороба, травма, тривале лікування в стаціонарі і ін.
  • втрата роботи не з вини позичальника (у зв'язку зі скороченням, інвалідністю тощо.)

Заява потрібно надіслати рекомендованим листом з повідомленням на поштову адресу компанії-кредитора. Його розгляне спеціальна комісія і, якщо причини будуть визнані поважними, позичальникові запропонують прийнятні варіанти розстрочки або відстрочки платежу.

При цьому укладається додаткова угода, в якому обумовлюються нові умови погашення. Поточні відсотки з цього моменту не нараховуються. Якщо людина порушує ці умови, до нього знову застосовуються штрафні санкції, передбачені правилами сервісу.

Взяти довгостроковий мікрокредит під заставу майна

Ви не знаєте, що робити, якщо нема чим платити позику? Радимо спробувати оформити кредит в банку або взяти довгостроковий позику під заставу свого майна, або під поручительство фізичної особи.

Такі мікропозики надають МФО «Профі Кредит »,« Главфінанс »,« Центр Позик »і деякі інші компанії. Відсотки за довгостроковими мікрокредитів починаються від 0,24% в день (за строковими позиками 2-2,2% на добу), максимально доступна сума для фізичних осіб - до 1 млн. Руб.

Погашати борг позичальник зможе рівними платежами, що не обтяжливими для сімейного бюджету - раз на тиждень або раз на місяць.

В якості застави може виступати: В якості застави може виступати:

  • житлова і комерційна нерухомість;
  • автомобілі;
  • земельні ділянки.

Для оформлення мікропозик потрібно особисто відвідати офіс МФО і надати документи, що підтверджують право власності на заставне майно.

Якщо людина надасть заставне забезпечення або поручительство третіх осіб, він може спробувати оформити банківський кредит на рефінансування наявних заборгованостей.

Такі послуги надають деякі кредитні організації: Тінькофф-банк, Тач-банк, Східний банк. Ставка в цих установах вище, ніж в звичайних банках, але для позичальника цю пропозицію більш вигідно, ніж переплачувати за продовження мікропозик в МФО.

Якщо взяти кредит або позику на погашення наявних боргів не вдається, можна звернутися до приватного кредитору - але варто враховувати, що ризиків в цьому випадку буде значно більше, та й переплата виявиться істотно вище.

Врегулювання питання в судовому порядку

Коли знайти взаєморозуміння між кредитором і позичальником не вдається, залишається можливість судового врегулювання питання. Лякатися такого розвитку подій не варто - діяльність МФО знаходиться під контролем ЦБ РФ. Регулятор забороняє організаціям перевищувати встановлену норму процентної ставки і обсягу боргу. В цьому випадку позичальник буде впевнений, що питання вирішиться в правовому полі.

Так, за строковими позиками, узятими до 2016 року (включно), МФО не має права нараховувати відсотки після закінчення терміну договору. Вже був прецедент, коли Верховний Суд зобов'язав МФО знизити суму стягнення до суми, сумірною тілу позики.

До того ж потрібно пам'ятати про те, що ініціювати судовий розгляд компанія-кредитор може, тільки якщо у неї є офіційна реєстрація в Держреєстрі МФО. Перевірити інформацію про учасників мікрофінансового ринку кожен позичальник може на офіційному сайті Банку Росії.

Якщо дозволу на ведення мікрофінансової діяльності організація не має, позичальник може сам звернутися з позовною заявою до суду, і борг анулюють.

Крім того, позивач має право оскаржити позовну суму, якщо доведе, що договір містить кабальні умови і не відповідає вимогам чинного законодавства.

Пославшись на складне матеріальне становище, боржник має право подати суду підтверджуючі документи, і клопотати про розстрочення (відстрочення) по сплаті боргу, або ініціювати процедуру банкрутства фізичної особи.

Якщо суд визнає правоту кредитора, у боржника заарештують майно на цю суму.

Стягненням боргу займуться судові пристави, але коли:

  • судові пристави не в змозі розшукати боржника;
  • у людини немає офіційної роботи;
  • на рахунках немає коштів, і поточних надходжень;
  • немає майна, що підлягає опису,

то стягнення боргу тимчасово призупиняється, а по факту - борг визнається «безнадійним».

Таким чином, в деяких випадках судовий розгляд стане цілком прийнятним варіантом для людини, що не має шансів погасити борг в МФО.

Таким чином, в деяких випадках судовий розгляд стане цілком прийнятним варіантом для людини, що не має шансів погасити борг в МФО

висновок

Якщо ви опинилися в такій неприємній ситуації, не радимо доводити справу до передачі боргу колекторському агентству, оскільки їх методи стягнення викликають у громадян масу нарікань.

У ситуації, коли колектори використовують незаконні методи тиску на боржника, обов'язково звертайтеся із заявами в прокуратуру і поліцію. Але пам'ятайте, що якщо мікрокредит був узятий в легальній МФО, уникнути погашення не вдасться.

Якщо багато позик в МФО, а платити нічим, радимо перепозичити потрібну суму в знайомих або родичів, або вирішити питання мирним шляхом, домовившись з кредитним менеджером про розстрочення платежу.

Є, що додати по темі? Залишайте коментарі, ваша думка важливо для нас!

Кращі пропозиції щодо позиками

Чого не треба робити при простроченнях?
Які заходи МФО вправі застосовувати до неплатників?
Чого не треба робити при простроченнях?
Які заходи МФО вправі застосовувати до неплатників?
Як правильно поводитися боржникові?
Є, що додати по темі?