Реклама
Реклама
Реклама

Придатність «А»

  1. Як визначають категорію придатності до служби
  2. Що таке придатність «А» - придатний до військової служби
  3. Що означає придатність «А-1» в армії
  4. Що означає придатність «А-2»
  5. Що означає «А-3» у військкоматі
  6. Що означає придатність до військової служби «А-4»
  7. Особливості присвоєння категорії «А-1» і «А-2»
  8. Як змінити категорію придатності «А»?
Цупреков Артем

Керівник правозахисного відділу Служби Допомоги Призовникам в Санкт-Петербурзі

30 881 переглядів

24.06.2019

Придатність «А» - придатний до військової служби - вищий показник здоров'я військовослужбовця. Категорія «А» у військовому квитку означає, що призовник може бути направлений в будь-війська, в тому числі елітні: ВДВ, морську піхоту і Президентський полк.

Як визначають категорію придатності до служби

Придатність до військової служби - це показник здоров'я, який визначається під час медичного огляду у військкоматі.

Медичним оглядом займаються сім лікарів: окуліст, стоматолог, отоларинголог, хірург, терапевт, психіатр, невропатолог. Кожен з них оглядає призовника (допризовників або військовослужбовця) і вивчає його медичні документи. На підставі отриманих результатів і даних додаткового обстеження лікарі визначають: чи дозволяє здоров'я призовника служити в армії. Коли кожен член військово-лікарської комісії прийме рішення, збирається призовна комісія. На ній вирішується, до якої підсумкової придатність віднести молодої людини.

Що таке придатність «А» - придатний до військової служби

Придатність «А» означає, що призовник придатний до військової служби без обмежень по фізичному навантаженні. Вона виставляється в двох випадках: якщо непризовного захворювання відсутня або якщо воно знаходиться в початковій стадії розвитку і не супроводжується функціональними порушеннями.

Придатність «А» - це найвища категорія придатності. Вона може бути виставлена ​​при захворюваннях:

  • рухової, ендокринної, кровоносної і нервової систем;
  • в області вроджених аномалій;
  • в області відхилень в роботі внутрішніх органів;
  • інфекцій і алергічних реакцій;
  • пов'язаних із зором .

думка експерта

Часто придатність «А» присвоюється призовникам, які не пред'явили скарги на стан здоров'я або ці скарги були проігноровані. Якщо ви не згодні з категорією придатності «А», дізнайтеся, як її змінити і отримати звільнення від служби, на сторінці « Допомога призовникам ».

Катерина Міхеєва, керівник юридичного відділу Служби Допомоги Призовникам

Всіх призовників з категорією «А» військкомат відправляє на військову службу. Вибір військ, в яких виявиться новобранець, залежить від різних факторів: показників здоров'я і фізіологічних особливостей, принципу кадрової браку і замовлення в військових частинах.

Категорія «А» підрозділяється на чотири підгрупи по показнику призначення: «А-1», «А-2», «А-3» і «А-4». Чим менше цифра, тим краще здоров'я юнаки і тим менше обмежень по вибору військ.

Що означає придатність «А-1» в армії

«А-1» - це категорія, яка виставляється здоровим призовникам або призовникам, у яких лікарі військкомату не виявлено проблем зі здоров'ям. Серед усіх категорій придатності «А-1» вважається найвищою. Її власники можуть проходити службу в морській піхоті, повітряно-десантних, десантно-штурмових, прикордонних військах і військах особливого призначення.

Придатність «А-1» виставляється при наступних антропометричних показниках та показниках здоров'я:

ПоказникЗначення для категорії «А-1»

Обмеження зорового поля Відсутня або не перевищує 20 градусів Колірна чутливість Відсутність відхилень Зростання 170-185 см Чутність мови пошепки 6/6 м Ожиріння 2 ступеня Відсутня Знижений харчування Відсутня

Обмеження при постановці категорії «А-1» у військкоматі і розподілі в війська можуть бути пов'язані не тільки зі станом здоров'я, але і фізичними даними призовника. Наприклад, для служби в десантних військах вага не повинна перевищувати 90 кг. Обмеження по зростанню в армії для ВДВ: від 175 до 190 см.

Що означає придатність «А-2»

Категорія «А-2» означає, що у призовника раніше могли бути переломи кінцівок або різні перенесені захворювання. Ця ж категорія виставляється при доброякісних новоутвореннях, ожирінні I ступеня або карієсі.

Показники антропометрії і здоров'я для категорії придатності до військової служби «А-2» повинні відповідати наступним даними.

Таблиця 2. Група «А-2», показники здоров'я.

ПоказникЗначення для категорії «А-2»Рід військ, спеціальністьПідводні та надводні корабліВодії та члени екіпажів танків, САУ, інженерних машин на базі танків або тягачів

Обмеження зорового поля Відсутня або не перевищує 20 градусів Відсутня або не перевищує 20 градусів Колірна чутливість Відсутня діхромазія Відсутня Зростання до 185 см до 175 см Чутність мови пошепки 6/6 м 6/6 для водіїв;

1/4 або 3/3 для членів екіпажу

Ожиріння 2 ступеня Відсутній Відсутній Знижений харчування Відсутній Відсутній

Що означає «А-3» у військкоматі

Категорію придатності «А-3» військкомат виставляє призовникам, у яких є проблеми із зором, які не потребують корекції, або інші незначні проблеми зі здоров'ям.

Категорія «А-3» передбачає службу в таких видах військ, як МВС, вартові частини, водії та члени екіпажу БТР, БМП, пускові установки ракетних військ, хімічні частини, зенітники. Для неї характерні такі показники:

Таблиця 3. Показники придатність до військової служби «А-3».

ПоказникЗначення

Обмеження зорового поля Відсутня або не перевищує 20 градусів Колірна чутливість Відсутність діхромазія Зростання До 180 см Чутність мови пошепки 6/6 м;

5/5 м

Ожиріння 2 ступеня Відсутня Знижений харчування Відсутня

Що означає придатність до військової служби «А-4»

Придатність «А-4» означає, що у призовника є проблеми з гостротою зору. З цією категорією можуть закликати до всіх інших види військ, які не вказані раніше. Показники категорії «А-4» вказані в таблиці 4.

Таблиця 4. Група «А-4»: показники здоров'я.

ПоказникЗначення

Обмеження зорового поля Відсутня або не перевищує 20 градусів Колірна чутливість Відсутність діхромазія Зростання До 180 см Чутність мови пошепки 6/6 м;

5/5 м

Ожиріння 2 ступеня Відсутня Знижений харчування Відсутня

Більш детальні вимоги до здоров'я і антропометричним даним по групам і родах військ можна знайти в додатках до розкладу хвороб.

Особливості присвоєння категорії «А-1» і «А-2»

При проведенні військово-медичної комісії кожен лікар робить свій висновок, привласнює призовнику ту чи іншу категорію придатності з тим чи іншим показником призначення. Загальна категорія і цифра в кінці визначається за найгіршим показником. Наприклад, хірург, терапевт, невропатолог, стоматолог, психіатр і лор ставлять призовнику «А-1», а окуліст - «А-2». В військовий квиток буде вписана категорія «А-2».

Показник призначення носить умовний характер. Він лише може рекомендувати направити призовника в ті чи інші війська. Насправді все вирішується на розподільному пункті, а вибір військ залежить від державного замовлення та інших факторів.

Як змінити категорію придатності «А»?

Якщо ви не згодні з рішенням військкомату, то можете його оскаржити. Зробити це можна не тільки тоді, коли придатність була завищена, але і в тому випадку, якщо ви вважаєте, що стан здоров'я дозволяє отримати вищу категорію придатності. Наприклад, можна змінити категорію «А» на непризовного «В» або змінити категорію «Б» на «А», щоб потрапити в елітні війська.

Якщо категорія «А» була затверджена при початкової постановки на облік, то до моменту призову вона може змінитися. Призовнику можуть затвердити будь-яку з категорій, в тому числі «В» або «Д», якщо лікарі військкомату виявлять у нього проблеми зі здоров'ям.

Рада Служби Допомоги Призовникам:

Поки допризовник не досяг призовного віку, йому слід уважніше ставитися до стану здоров'я. Якщо він хоче довести військового комісаріату наявність непризовного діагнозу, то час до призову потрібно присвятити підтвердження захворювання. Вагомими аргументами стануть нові записи, що підтверджують факт звернення до лікаря, і недавні результати аналізів.

Якщо придатність була встановлена ​​за результатами проходження призовних заходів, єдиний спосіб її змінити - оскаржити в адміністративному або судовому порядку.

Варіанти дій призовника:

  1. На медкомісії вам присвоїли категорію придатності, не подивившись на непризовного діагноз. В цьому випадку потрібно у лікаря, що спеціалізується на захворюванні, або головного лікаря вимагати направлення на додаткове обстеження.
  2. на призовної комісії встановили ступінь придатності і видали порядок на відправку. Потрібно відразу ж заявити про незгоду з рішенням і вимагати направлення на очне контрольний медичний огляд - КМО.
  3. Висновок КМО виявилося незадовільним. Треба сказати в районний військкомат і Слідчий комітет про намір оскаржити рішення військкомату в суді. Зверніть увагу, подати заяву в суд потрібно до дня, зазначеного в порядку на відправку.

C повагою до Вас, Цупреков Артем, керівник правозахисного відділу Служби Допомоги Призовникам.

Допомагаємо призовникам отримувати військовий квиток або відстрочку від армії на законних підставах: 8 (800) 333-53-63.

Як змінити категорію придатності «А»?