Реклама
Реклама
Реклама

Гучна будівництво під вікном - що робити?


Будівельний бум багатьох позбавив сну. Нерідко зведення будинків або ремонт сусідньої квартири не припиняються навіть вночі, а спати під звуки працюючих пили і відбійного молотка не дуже зручно.

Як з'ясувалося, змусити будівельників поводитися тихше складно, але можна. Головне пам'ятати: міліціонер в цій справі - найкращий помічник.

Боротьба з будівельниками

«Приблизно півроку тому навпроти мого будинку почалося будівництво висотки. Незважаючи на те, що будівництво розгорнулася в зоні відпочинку, ні жителі мого будинку, ні жителі навколишніх будинків, не перешкоджали цьому. Але зараз шкодуємо про це - будують-то цілодобово! », - поскаржилася викладач Олена.

За її словами, змусити будівництво робити перерву вночі у жителів ніяк не виходить, незважаючи на листи, звернення, скарги в різні інстанції.

«Виклики міліції також не призводять до вирішення проблеми - будівельники платять штраф і продовжують працювати», - поскаржилася Олена.

Як не сумно, але дуже багато жителів міст, де активно розвивається будівництво, змушені засинати і прокидатися під звуки будівництва, причому найчастіше в квартирах, освітлених ночами потужними прожекторами.

За словами юриста правової компанії Євгенія Щеглова, санітарні норми допустимого шуму, що проникає в житлові приміщення, громадські будівлі, а також на територію житлової забудови від зовнішніх і внутрішніх джерел, затверджені ще в 1984 році. І діють вони до сих пір.

Санітарні норми є обов'язковими для виконання всіма міністерствами, відомствами і організаціями, що проектують, будують і експлуатують житло, громадські будівлі та інше. Згідно Санітарним нормам, допустимі рівні шуму в житлових будинках з 7:00 до 23:00 не повинні перевищувати 55 дБА, вночі - не більше 45 дБА.

На думку пана Щеглова, якщо людина вважає, що в його житло рівень шуму вище допустимої норми, він може звернутися зі скаргою в санітарно-епідеміологічну службу (СЕС).

«Представники санепідемслужби зобов'язані приїхати до заявника і провести виміри рівня шуму. У разі якщо рівень перевищує норму, порушникові загрожують штрафні санкції », - пояснив Євген Щеглов.

Зокрема, Кодексом про адміністративні правопорушення (ст. 182) передбачено, що порушення вимог нормативно-правових актів (зокрема Санітарних норм) тягне за собою попередження або штраф у розмірі від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів для фізосіб і від п'ятнадцяти до тридцяти для юридичних і посадових осіб. Неоподатковуваний мінімум становить 17 грн., Тобто штраф - від 255 грн. до 510 грн.

Допустимі рівні шуму в житлових будинках з 7:00 до 23:00 не повинні перевищувати 55 дБА, вночі - не більше 45 дБА.

Якщо ви не відгукнетеся, ми напишемо в ...

На практиці звернення в СЕС, а також інші органи можуть не принести очікуваного результату. Наприклад, мешканка Києва Владислава, розповіла, що коли навпроти її будинку почалося будівництво, її сусіди і мешканці навколишніх будинків зверталися і до районної адміністрації, і в СЕС, але відповіді не послідувало. «Ми не отримали навіть ніякої відписки», - поскаржилася вона.

На її думку, можливо винні в цьому і самі мешканці - не всі підписувалися під колективними листами.

«Може якщо діяти спільно і всім будинком писати колективні листи в держадміністрацію, санепідемстанцію, прокуратуру, є ймовірність, що достукатися до чиновників вдасться», - припустила Владислава.

Зверталися мешканці нещасливого будинку і в засоби масової інформації, зокрема на телебачення.

«Ми дзвонили на один з телеканалів, і вони приїжджали, робили сюжет про це будівництво. Після цього будівельні роботи по ночах припинилися. Але ненадовго, приблизно, на місяць », - розповіла киянка.

Схожі засоби боротьби з будівельниками використовують багато.

Моя міліція мене вбереже

За запевненням постраждалих, єдиний спосіб зупинити будівельні роботи в недозволений час (вночі), а також у вихідні та святкові дні - виклик міліції.

«Я не лінувалася дзвонити і викликати міліцію. Після приїзду наряду будівельні роботи, як правило, припинялися », - зазначила Владислава.

Або забудовник в цьому випадку виявився жадібним і не бажав платити штраф, або компанія не мала дозволу на проведення будівельних робіт вночі. Такий дозвіл видає місцева Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю. І якщо воно є, то зупинити нічний будівництво - вкрай важко.

Можна, звичайно, звернутися і до суду. Але для цього слід зібрати документи, які підтверджують порушення громадського порядку. Тобто слід викликати міліцію для складання протоколу про ведення будівельних робіт в нічний час, санепідемслужби для фіксування порушення санітарних норм. Якщо документально зафіксувати порушення будівельників вдасться, то через суд у забудовника можна вимагати компенсації моральної шкоди або заборони на нічні роботи.

Але юристи повні скепсису: мовляв, така судова тяжба - це марна трата часу, сил і грошей. Як показує практика, звернення до суду зазвичай не дає ніякого позитивного результату для заявника.

сусідські війни

Крім будівництв за вікном, часто не дають спокійно спати і сусіди, які зайнялися ремонтом. Якщо мелодійне постукування молотком при прибивании плінтусів у вечірній час тільки злегка дратує, то ламання стін або оббивання кахлю перфоратором рано вранці у вихідний день не просто заважає виспатися, але і порушує громадський порядок.

Способів боротьби з любителями ремонту в неурочний час багато - як неправомірних, (можна, наприклад, повикручував пробки на лічильнику), так і законних - викликати міліцію.

«Місяць тому в суботу вранці я прокинувся від звуку перфоратора в сусідній квартирі. Подивився на годинник - було сьомій годині ранку », - поскаржився менеджер Дмитро. За його словами, полежавши хвилин п'ять під «мелодію» бура, йому довелося одягатися і йти до сусідів.

«Коли я попросив, щоб припинили шуміти, хоча б до 9:00, мені просто нахамили. Однак десь через півгодини шум припинився - знають свої права громадяни просто викликали міліцію », - згадує Дмитро.

Згідно з постановою Кабміну №45 від 24 січня 2006 року ( «Правила користування приміщеннями житлових будинків», стаття 9) в житлових будинках заборонено проводити ремонтні роботи в будні з 21:00 до 8:00. А в святкові і вихідні дні займатися ремонтом в квартирі не можна взагалі. Втім, якщо сусіди прилеглих квартир дали на це свою згоду (як, в документі не вказано), то ремонтувати житло у вихідні і в свята можна. При цьому теж слід дотримуватися «шумовий» режим, адже згідно нормативно-правовому акту, рівень шуму не повинен перевищувати санітарні норми - 45 дБА.

Якщо житель вважає, що сусіди перевищують допустимий рівень шуму, і має намір їх покарати, необхідно офіційно зафіксувати порушення, тобто звернутися в СЕС. Представники санепідемслужби повинні виїхати на об'єкт, зробити вимір шуму в квартирі під час ремонтних робіт. Якщо допустимий рівень перевищений - виписують припис про неприпустимість проведення таких робіт і встановлюють штраф.

Закон «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» визначає, що за порушення розпоряджень, приписів, висновків посадових осіб органів державної санітарно-епідеміологічної служби, правопорушники можуть бути оштрафовані на 17-204 грн.

Але краще до таких заходів впливу на сусідів не вдаватися. Хіба мало що буде завтра - сусіди зможуть відплатити тією ж монетою. :)

Тихий час

Що робити, якщо будівництво йде в недозволений час:

1. Зафіксувати порушення: викликати міліцію для написання протоколу про порушення громадського порядку; викликати санепідемслужби для підтвердження порушення санітарних правил. Результат - з'ясування, чи має компанія дозвіл на проведення будівельних робіт і яких саме, а також отримання письмового підтвердження порушення громадського порядку, яке стане в нагоді при подачі позову в суд.

2. Написати скаргу про порушення спокою в місцеву адміністрацію, санепідемслужби, міліцію, Державну архітектурно-будівельну інспекцію. Бажано зібрати підписи всіх мешканців будинку, а скаргу надіслати рекомендованим листом з повідомленням про доставку. Результат - чиновникам важче буде довести, що вони нічого не знали.

3. Звернутися до засобів масової інформації. Результат - привернення суспільної уваги і хоча б тимчасове припинення нічних робіт (на тиждень-місяць).

4. Постійно викликати міліцейський наряд. Результат: а) припинення будівництва даної вночі; б) накладення штрафу на будівельників і продовження робіт. У другому випадку будівельників можна «взяти змором».

5. Подати позов до суду. Якщо дуже пощастить, суд може заборонити будівництво і зажадати відшкодувати моральну шкоду.

Закон дозволяє і забороняє

Нормативні акти, що стосуються захисту населення від шкідливого впливу шуму.

«Санітарні норми допустимого шуму в житлових і громадських будівлях і на території житлової забудови» ( http://mozdocs.kiev.ua ). Встановлюються допустимі рівні шуму, що проникає в приміщення житлових і громадських будівель від зовнішніх і внутрішніх джерел, і допустимі рівні шуму на території житлової забудови.

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» ( http://zakon.rada.gov.ua ). Стаття 24 Закону забороняє проводити ремонтні роботи, які супроводжуються шумом в робочі дні з 21-00 до 8 ранку, а у святкові та вихідні дні - зовсім. Власник приміщення в якому планується проводити ремонтні роботи зобов'язаний проінформувати жителів прилеглих квартир про початок таких робіт. З їх згоди ремонт можна робити в святкові і неробочі дні. За недотримання законодавства, порушникам загрожують штрафні санкції -від 17 до 204 грн.

Постанова Кабміну «Правила користування приміщеннями житлових будинків» ( http://zakon.rada.gov.ua ). Згідно з правилами, в приміщеннях житлових будинків в робочі дні з 21:00 до 8:00, а у вихідні та святкові дні цілодобово, забороняється проводити ремонтні роботи, які супроводжуються шумом. Власник приміщення, в якому планується проводити ремонтні роботи, зобов'язаний проінформувати жителів прилеглих квартир про початок таких робіт. З їх згоди ремонт можна робити в святкові і неробочі дні. При цьому рівень шуму не повинен перевищувати санітарні норми.

Рішення Київради «Про встановлення правил благоустрою території, паркування транспортних засобів, тиші в громадських місцях, торгівлі на ринках у м.Києві» ( http://www.gioc-kmda.kiev.ua ). Правила забороняють здійснювати ремонтні і будівельні роботи в житлових будинках, квартирах, офісних приміщеннях і інших без попередження мешканців прилеглих будинків, квартир про початок робіт і час їх завершення. Рівень шуму під час проведення робіт не повинен перевищувати 40 дБА. Заборонено здійснювати ремонтні і будівельні роботи в Києві по буднях з 21.00 до 9.00, у вихідні та святкові дні зовсім.

«Кодекс України про адміністративні порушення» ( http://zakon.rada.gov.ua ). Кодексом (стаття 182) встановлюється відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

галасливі інструменти

Орієнтовний рівень шуму під час ремонтно-будівельних робіт, що видається різними механізмами.

Джерело Рівень, дБА Відбійний молоток 40 Забивання паль 70-80 Мотор вантажівки 60-90 Молоток 10 Дриль 120

Галасуйте тихіше!

Допустимі рівні шуму *

Призначення приміщень або територій Час доби Рівні звуку, дБА * Максимальні рівні звуку, дБА Житлові кімнати квартир, житлові приміщення будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, спальні приміщення в дитячих дошкільних установах і школах-інтернатах З 7:00 до 23:00 40 55 З 23:00 до 7:00 30 45 Номери готелів і житлові кімнати гуртожитків З 7:00 до 23:00 45 60 З 23:00 до 7:00 35 50 Території, що безпосередньо прилягають до житлових будинків, пансіонатам З 7:00 до 23:00 55 70 З 23:00 до 7:00 45 60 Майданчики відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків 45 60

* Згідно Санітарним нормам допустимого шуму в житлових і громадських будівлях і на території житлової забудови

РАЗОМ: Найефективніший спосіб змусити будівельників не працювати ночами - дати їм поспілкуватися з прибулим на виклик нарядом міліції. Боротися з ними іншими методами не дуже ефективно.

Автор: Тетяна Сидоренко Журнал «Деньги» №22 (88) 29.05.2008