Реклама
Реклама
Реклама

Як узаконити вже побудований будинок?

SV_Production / Depositphotos   На сьогоднішній день, наприклад, в Ленінградській області немає перешкод для отримання дозволу на будівництво і подальшої реєстрації права власності на вже збудований житловий будинок SV_Production / Depositphotos

На сьогоднішній день, наприклад, в Ленінградській області немає перешкод для отримання дозволу на будівництво і подальшої реєстрації права власності на вже збудований житловий будинок. Процедура досить проста.

  1. Вам необхідно звернутися в районну адміністрацію або МФЦ із заявою про видачу містобудівного плану земельної ділянки, приклавши до заяви копії паспорта та документа, що підтверджує право власності на об'єкт.
  2. На підставі актуальною топографічної зйомки підготувати схему планувальної організації ділянки і разом з отриманим раніше містобудівного плану повторно звернутися в районну адміністрацію або МФЦ із заявою про видачу дозволу на будівництво.
  3. Укласти договір з кадастровим інженером, зробити внутрішні обміри будинку і прив'язку будинку до координат земельної ділянки, підготувати технічний план будівлі.
  4. Звернутися в місцеву адміністрацію із заявою про видачу постанови про присвоєння адреси житловому будинку на підставі сформованого технічного плану. Далі - отримати постанову, оновити технічний план і подати заяву на постановку на кадастровий облік і одночасну реєстрацію права на житловий будинок в МФЦ. Результатом надання послуги буде виписка з ЕГРН на житловий будинок, що підтверджує право власності. Основні причини відмови у видачі дозволу на будівництво житлового будинку - порушення містобудівних норм в частині заступа кордонів будинку за кордону дозволеного плями забудови.

Дачна амністія

Чи можу я перевести свою землю в категорію ІЖС?

Дачна амністія - це спрощений спосіб реєстрації права власності на побудований «нишком», як у Вашому випадку, будинок. Суть її в наступному: Ви декларуєте будівництво будинку на приналежному Вам земельній ділянці, прикладаєте документи БТІ і пред'являєте все це в органи Росреестра (через систему МФЦ). Результат - наявність зареєстрованого права на даний будинок, як на об'єкт житлової нерухомості.

Однак наявність або відсутність права власності не тягне обов'язки експлуатаційних служб підвести до будинку комунікації і, більш того, підключити їх. В даний час Ваш будинок має статус самовільної будівлі, як побудований без отримання необхідних дозволів. Адміністративним кодексом РФ передбачений штраф в розмірі 7 тисяч рублів за зведення такого об'єкта на земельній ділянці без отримання відповідних дозволів.

Для того щоб отримати дозвіл на будівництво, а потім - акт введення будинку в експлуатацію, Вам потрібно звернеться до місцевої (селищну) урядовий орган, представивши документи, що підтверджують право власності (оренди) на земельну ділянку, документи, що підтверджують технічні характеристика побудованого будинку, в тому числі обміри БТІ. Можливо, Вам також потрібно провести відповідну будівельно-технічну експертизу.

Разом з тим, з урахуванням часткового завершення періоду «дачної амністії» 01.03.2018 р, Мінфін РФ готує законопроект, за яким для будинків приватної забудови площею менше 500 кв. метрів введуть повідомний порядок: про факт будівництва досить буде повідомити місцеву (селищну) урядовий орган.

В цьому випадку єдиним, що може знадобитися при підключенні будинку до комунікацій, буде висновок експерта про наявність чи відсутність такої технічної можливості та про дотримання при будівництві будинку всіх необхідних законом будівельних вимог і правил.

Призначення землі суперечить вирішенню на будівництво - що робити?

У документах на мою ділянку з'явилася заборона на будівництво. Як так?

Якщо на Вашій ділянці, призначення якого передбачає будівництво житлового будинку (ІЖС, садівництво, ЛПГ), раніше не було зареєстровано будівель або будови втрачені (через пожежу, наприклад), то зареєструвати будову без дозволу на будівництво і введення в експлуатацію можна. За згаданою Вами дачної амністії, яку зараз продовжили. Тобто для підключення комунікацій необхідно оформити власність на житловий будинок. Зараз Ви це можете зробити в спрощеній формі, подавши заяву в МФЦ. Можливо, буде потрібно провести обміри нового будови проектною організацією і заплатити мито.

Якщо ж Ви реконструюєте раніше побудований будинок, то на такі реконструкції дачна амністія не поширюється. Тоді Вам буде необхідно пройти весь цикл: від отримання дозволу на реконструкцію до введення в експлуатацію.

З 2016 кадастрова палата, дійсно, не видає технічний план без дозволу на будівництво. Для будинків, розташованих на земельних ділянках для ІЖС або ЛПХ, є певні правила: Ви надаєте технічний план і тільки на його підставі реєструється право власності. Для отримання кадастрового паспорта необхідно отримати дозвіл на будівництво. Для цього потрібні наступні документи: технічний план, ГПЗУ, а також відповідні документи на землю.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Як поміняти категорію землі?

Чи можу я узаконити прибудову до будинку на 4 квартири?

Три критично важливих нюанси при купівлі ділянки під ІЖС

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Призначення землі суперечить вирішенню на будівництво - що робити?
Як так?
Чи можу я узаконити прибудову до будинку на 4 квартири?