Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно оформити премії працівникам

  1. Зі статті Ви дізнаєтесь: 1. Як документально оформити нарахування премій співробітникам, щоб уникнути...
  2. Включення премій в податкові витрати при ОСНО і ССО
  3. Відображення премій в бухгалтерському обліку
  4. Законодавчі і нормативні акти:

Зі статті Ви дізнаєтесь:

1. Як документально оформити нарахування премій співробітникам, щоб уникнути проблем при перевірках податковою і трудової інспекції.

2. Які премії можна враховувати в податкових витратах при ОСНО і ССО.

3. Якими законодавчими та нормативними актами регулюється порядок нарахування премій і включення їх до витрат при оподаткуванні.

Заробітна плата співробітників, як правило, складається з декількох частин: оплати за працю (за фактично відпрацьований час, за фактично виконаний обсяг роботи і т.д.), компенсаційних виплат і стимулюючих виплат. До стимулюючим виплатам заохочувального характеру відносяться премії працівникам. Розбиття заробітної плати на фіксовану частину і преміальну частину відповідає інтересам як роботодавця, так і працівника. У роботодавця з'являється можливість стимулювати працівників на досягнення більш високих показників і результатів, і при цьому не переплачувати їм якщо такі показники не досягнуті. А для працівників преміальна частина заробітної плати - це реальна можливість отримувати більшу винагороду за свою працю. Саме тому практично в усіх організаціях і у індивідуальних підприємців-роботодавців передбачено нарахування премій співробітникам, причому найчастіше премії становлять найбільшу частину заробітної плати. З огляду на цей факт, нарахування та виплата премій є об'єктом підвищеної уваги при перевірках податкової інспекції та державної інспекції праці. Як привести нарахування премій у відповідність з трудовим і податковим законодавством і уникнути проблем при перевірках - читайте далі.

Що цікавить податкової інспекції в частині премій співробітникам: чи правомірно віднесені витрати на заробітну плату (в тому числі на виплату премій) до витрат, що зменшують базу оподаткування по податку на прибуток організацій або за єдиним податком, що сплачується у зв'язку із застосуванням спрощеної системи оподаткування.

Що цікавить державну трудову інспекцію: чи не порушені права працівників при нарахуванні та виплаті їм заробітної плати (в тому числі премій).

Всі премії працівникам є об'єктом обкладання страховими внесками до ПФР, ФСС, ФОМС (п. 1 ст. 7 Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ), тому при перевірках ФСС і ПФР інспекторів цікавить, як правило, загальна сума нарахованих премій без детального аналізу.

Документальне оформлення премій

Згідно ТК РФ встановлення премій працівникам є правом роботодавця, а не його обов'язком. Це означає, що роботодавець має право затвердити систему оплати праці, яка передбачає преміальну складову (окладно-преміальну, відрядно-преміальну систему оплати праці і т.д.) і відобразити даний факт документально. Зверніть увагу, якщо внутрішніми документами роботодавця закріплена система оплати праці, що включає премії, то в цьому випадку нарахування і виплата премій співробітникам, згідно з внутрішніми угодами, є обов'язком роботодавця. Невиконання цього обов'язку може спричинити обґрунтовані скарги працівників і серйозні претензії з боку трудової інспекції. У зв'язку з цим важливо правильно документально оформити порядок і умови преміювання співробітників.

У яких документах необхідно відобразити умови і порядок преміювання працівників:

1. Трудовий договір з працівником. Умови оплати праці, в тому числі заохочувальні виплати, до яких відносяться премії, є обов'язковими для включення в трудовий договір (ст. 57 ТК РФ). При цьому з трудового договору повинно однозначно слідувати, за яких умов і в якому розмірі працівнику буде виплачена премія. Існує два варіанти закріплення в трудовому договорі умови про преміювання: повністю прописати умови і порядок преміювання або зробити посилання на локальні нормативні акти, в яких містяться дані відомості. Доцільно використовувати другий варіант, дати в трудовому договорі посилання на локальні нормативні акти, тому що при внесенні змін до умов заохочення співробітників, потрібно буде тільки внести відповідні зміни до цих документів, а не в кожен трудовий договір.

2. Положення про оплату праці, положення про преміювання. У цих локальних нормативних актах роботодавець встановлює всі суттєві умови преміювання працівників:

  • можливість нарахування премій співробітникам (системи оплати праці);
  • види премій і їх періодичність (за результати за підсумками роботи за місяць, квартал, рік і т. д., разові премії до святкових дат та ін.)
  • перелік співробітників, яким покладено певні види премій (всі працівники організації, окремі структурні підрозділи, окремі посади);
  • конкретні показники і методика розрахунку премій (наприклад, певний відсоток від окладу за виконання плану продажів; фіксована сума і конкретні святкові дати і т.д);
  • умови, при яких премія не нараховується. Так, якщо працівнику встановлена ​​премія за сумлінне виконання трудових обов'язків у фіксованому розмірі, то позбавити працівника цієї премії можна тільки маючи достатні підстави (невиконання або неналежне виконання обов'язків, передбачених посадовою інструкцією, порушення правил внутрішнього трудового розпорядку, техніки безпеки; порушення, що спричинило дисциплінарне стягнення та ін.);
  • та інші умови, встановлені роботодавцем. Головне, щоб всі умови преміювання співробітників в сукупності не суперечили один одному і дозволяли однозначно визначити кому з працівників, коли і в якому розмірі роботодавець зобов'язаний нарахувати та виплатити премію.

3. Колективний договір. Якщо з ініціативи роботодавця і працівників між ними укладено колективний договір, то в ньому також повинні вказуватися відомості про порядок преміювання працівників.

! Зверніть увагу: крім того, що працівник підписує трудовий договір, роботодавець повинен під розпис ознайомити його з положенням про оплату праці, положення про преміювання, колективним договором (при наявності).

Включення премій в податкові витрати при ОСНО і ССО

Витрати на оплату праці з метою оподаткування при УСН приймаються в порядку, передбаченому для розрахунку податку на прибуток організацій (пп. 6 п. 1, п. 2 ст. 346.16 НК РФ). Тому при включенні витрат на оплату праці (в тому числі на виплату премій) до витрат, що зменшують базу оподаткування по податку на прибуток і за ССО, слід керуватися статтею 255 НК РФ.

«У витрати платника податків на оплату праці включаються будь-які нарахування працівникам у грошовій і (або) натуральної формах, стимулюють нарахування і надбавки, компенсаційні нарахування, пов'язані з режимом роботи або умовами праці, премії й одноразові заохочувальні нарахування, витрати, пов'язані з утриманням цих працівників, передбачені нормами законодавства Російської Федерації, трудовими договорами і (або) колективними договорами »(абз. 1 ст. 255 НК РФ). Згідно п. 2 ст. 255 НК РФ до прийнятих витрат на оплату праці з метою оподаткування відносяться «нарахування стимулюючого характеру, в тому числі премії за виробничі результати, надбавки до тарифних ставок і окладів за професійну майстерність, високі досягнення у праці та інші подібні показники». Крім того, за загальним правилом, витратами в податковому обліку визнаються обгрунтовані і документально підтверджені витрати, здійснені платником податків (ст. 262 НК РФ).

Таким чином, з'єднавши всі вимоги Податкового кодексу РФ, приходимо до наступного висновку. Витрати на премії співробітникам зменшують податкову базу по податку на прибуток і за єдиним податком, що сплачується у зв'язку із застосуванням ССО, при одночасному дотриманні наступних умов:

1. Виплата премій повинна бути передбачена в трудовому договорі з працівником і (або) в колективному договорі.

Порядок відображення умов преміювання в трудовому договорі ми розглянули вище: або закріплення їх в самому трудовому договорі, або посилання на локальні нормативні акти роботодавця. Колективний договір з працівниками укладають далеко не всі роботодавці, однак, якщо він все-таки є, то в ньому також повинна бути передбачена можливість виплати премій і порядок преміювання.

! Зверніть увагу: одного наказу керівника на виплату премій мало для включення премій в витрати. Преміювання працівників обов'язково має бути передбачено в трудовому договорі з працівником і (або) в колективному договорі. В іншому випадку податківці мають усі підстави зняти «преміальні» витрати і донарахувати податок на прибуток або податок при УСН. Така позиція податкових органів підтверджується численними судовими рішеннями в їх користь.

2. Необхідна прямий взаємозв'язок між нараховується премій і «виробничими результатами» працівника, тобто премія повинна бути економічно обґрунтованою, пов'язаної з отриманням доходів організацією або ІП.

Таким чином, особливу увагу потрібно приділяти формулюванні, згідно з якою нараховуються премії. Наприклад, премії до ювілею (новому році, до відпустки і т.д.), а також премії за високі досягнення в спорті, за активну участь у громадському житті компанії і т.п. ніякого відношення до результатів трудової діяльності працівника не мають, тому їх прийняття до податкового обліку неправомірно (Лист Мінфіну Росії від 24.04.2013 N 03-03-06 / 1/14283). Якщо ж премії нараховуються, наприклад, за конкретні трудові показники (виконання / перевиконання плану продажів, плану виробництва і т.д.), за впровадження пропозицій, які принесли економічну вигоду, то їх без сумніву можна враховувати в податкових витратах. Крім того, якщо сума премій підтверджується розрахунками (наприклад, відсоток від суми договорів з новими клієнтами, від суми отриманого прибутку і т.д.), то у інспекторів не залишиться жодних шансів зняти витрати на виплату таких премій.

! Зверніть увагу: нерідко премії співробітникам нараховуються приблизно з таким формулюванням «За своєчасне і сумлінне виконання своїх обов'язків». Якщо Ви хочете включити премії в податкові витрати, краще не користуватися цим формулюванням, тому, що своєчасне і сумлінне виконання своїх трудових обов'язків є обов'язком працівника, а не об'єктом додаткового стимулювання. Податківці в цьому випадку, швидше за все знімуть такі витрати. Тому якщо неможливо навести конкретні трудові показники для нарахування премії, то краще вказати «За результати роботи за підсумками місяця (кварталу, року і т.д.)». В цьому випадку є ймовірність відстояти право включення таких премій в податкові витрати.

Ще один момент: джерело виплати премій. Якщо в якості джерела виплати премії, або в якості бази для розрахунку вказана прибуток, а фактично отримано збиток, то такі премії не можна враховувати у витратах при оподаткуванні.

3. Нарахування премій має бути оформлено належним чином.

Підставою для нарахування премії співробітникам є наказ про преміювання. Для складання наказу про преміювання можна скористатися уніфікованими формами: Наказ (розпорядження) про заохочення працівника (Типова форма № П-11) і Наказ (розпорядження) про заохочення працівників (Типова форма № П-11а), які затверджені Постановою Держкомстату РФ від 05.01. 2004 року № 1 «Про затвердження уніфікованих форм первинної облікової документації з обліку праці та її оплати». Однак з 1 січня 2013 року застосовувати уніфіковані форми не обов'язково (п. 4 ст. 9 Федерального закону від 06.12.2011 № 402-ФЗ «Про бухгалтерський облік»). Тому наказ про преміювання можна скласти за довільною формою, яка затверджена в організації.

Завантажити: Форма № 11-Т Форма № 11-Та Наказ про преміювання в довільній формі

Головне на що потрібно звернути увагу, заповнюючи наказ на преміювання:

  • мотив заохочення має відповідати вигляду премії, пойменованої в трудовому договорі, локальних нормативних актах, колективному договорі (з посиланням на ці документи);
  • з наказу має бути зрозуміло, яким співробітникам нараховується премія (конкретні працівники із зазначенням ПІБ);
  • повинна бути вказана сума премії кожному співробітнику (сума премії повинна відповідати розрахунковим даними);
  • необхідно вказати період нарахування премії.

4. Преміювання керівника організації (яка не є її єдиним засновником) краще оформити не наказом самого керівника, а рішенням засновника (загальних зборів засновників).

Це пов'язано з тим, що роботодавцем по відношенню до керівника організації виступають її засновники. Відповідно, в їх компетенції встановлювати умови виплати премії та її розмір керівнику.

Відображення премій в бухгалтерському обліку

У бухгалтерському обліку нарахування премій відбивається так само, як вся заробітна плата на рахунку 70 «Розрахунки з персоналом з оплати праці» в кореспонденції з рахунками обліку витрат (20, 26, 25, 44). Так як премії працівникам обкладаються ПДФО, то виплата премій здійснюється за вирахуванням утриманого ПДФО.

Чи вважаєте статтю корисною і цікавою - діліться з колегами в соціальних мережах!

Є коментарі і питання - пишіть, будемо обговорювати!

Законодавчі і нормативні акти:

1. Трудовий кодекс РФ

2. Податковий кодекс

3. Федеральний закон від 24.07.2009 № 212-ФЗ «Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування»

4. Лист Мінфіну Росії від 24.04.2013 N 03-03-06 / 1/14283

Як ознайомитися з офіційними текстами документів Ви дізнаєтеся в розділі Корисні сайти

♦ Рубрика: Зарплата і кадри , Оплата праці, відпускні .