Реклама
Реклама
Реклама

6 ознак того, що вам не варто працювати в цій компанії

  1. 1. HR-фахівець виглядає так, як ніби він перед зустріччю з вами відпрацював три зміни в шахті і одну...
  2. 2. HR, розповідаючи про вакансії, проявляє недоречний і перебільшений інтерес
  3. 3. Ви не можуть чітко і однозначно відповісти, в зв'язку з чим відкрита вакансія
  4. 4. Офісний простір не відповідає базовим санітарним потребам
  5. 5. Опис компанії на сайті починається так: «ТОВ« ХХХ »- молода, динамічно розвивається команда однодумців,...
  6. 6. Ознаки за гранню добра і зла
  7. Коментарі
" Назад
24.05.2017 9:17

Авторська колонка незалежного HR-консультанта Петра Липова .

Напевно з вами траплялося таке: ви прийшли на співбесіду в пристойну відому компанію, і начебто все там виглядає добре - цікава назва посади, цікавий функціонал, привабливий рівень доходу, - але щось бентежить, а що саме - ви не розумієте.

Давайте перерахуємо кілька ознак того, що вам тут працювати не варто.

1. HR-фахівець виглядає так, як ніби він перед зустріччю з вами відпрацював три зміни в шахті і одну у мартенівської печі

Змучений вигляд, згаслий погляд, апатична мова - яскрава ознака того, що HR-фахівець знаходиться в певній стадії профвигоранія (думаю, ви відразу зможете відрізнити людину, яка просто втомився, від людини, який втомлюється хронічно і нічого не може з цим зробити). Практика показує, що «вигорілий» HR зазвичай мешкає в тих компаніях, де політика керівництва не відрізняється адекватністю, а більшість співробітників вважають свою компанію «болотом».

2. HR, розповідаючи про вакансії, проявляє недоречний і перебільшений інтерес

Цей ентузіазм проявляється в тому, що людина фонтанує емоціями, занадто часто використовує такі епітети, як «унікальний», «ексклюзивний», «крутий», «неповторний» і т.п.

Помітили легкі ознаки зомбованості і скляний погляд - задумайтеся: з великою часткою ймовірності це відображення напружених емоційного фону в компанії. А може, і наслідки корпоративного «Лайфспрінг» (деструктивна тренінгова технологія).

3. Ви не можуть чітко і однозначно відповісти, в зв'язку з чим відкрита вакансія

Якщо вакансія нова, дізнайтеся, до якої посади раніше був прив'язаний цей функціонал і чому саме зараз знадобилося відкривати нову штатну одиницю. Якщо не нова, випитати, що стало з вашим попередником. Добре, якщо він пішов добровільно, а ще краще, якщо його схантілі. Відповіді на кшталт «ми розлучилися за спільним рішенням компанії і працівника», «керівництво компанії бачить на цій позиції більш кваліфікованого співробітника» повинні вас насторожити.

Дуже часто такі історії бувають хронічними: з конкретної позиції люди регулярно йдуть через неосудність керівника або невідповідності заявленого функціоналу реальному.

4. Офісний простір не відповідає базовим санітарним потребам

Це означає, що кабінети перенаселені, працівники їдять «Доширак», не відриваючись від моніторів, туалети незатишні. Останній пункт, до речі, найважливіший маркер загальної ситуації в компанії. Нехтувати їм точно не варто.

5. Опис компанії на сайті починається так: «ТОВ« ХХХ »- молода, динамічно розвивається команда однодумців, об'єднана амбітними цілями»

Тут без коментарів.

6. Ознаки за гранню добра і зла

Якщо почули хоч щось з наведеного нижче, біжіть відразу.

а) «Преміальна частина заробітної плати знаходиться в фонді генерального директора і виплачується за його особистим рішенням» (= чітких критеріїв преміювання немає, а значить, бонуса не дочекаєтеся).

б) «У нас оформлення по КЗпП!» (= некомпетентний HR. КЗпП РФ втратив чинність 01.02.2002, і замість нього вже 15 років ТК РФ. Але раз в компанії про це не знають, то і дотримання норм ТК РФ не чекайте) .

в) «Оформлення у нас після випробувального терміну!» (= навмисне порушення ТК, швидше за все з метою подальшого «зливу» працівника. На оформлення трудового договору в письмовій формі у роботодавця є всього три робочих дні з моменту фактичного допущення вас до роботи).

г) «На період випробувального терміну укладаємо договір підряду, а там видно буде».

Якщо ви претендуєте на штатну позицію, то з вами повинен бути укладений саме трудовий договір. Якщо пропонують договір підряду, то ви стаєте не працівники, а всього лише виконавцем. А значить, не маєте права на відпустку, лікарняний і інші блага, гарантовані ТК РФ. Та й виставити на вулицю вас буде дуже просто. Втім, якщо ви звернетеся з цим питанням до суду, то виграєте з імовірністю 99%.

Звичайно, є і менш очевидні ознаки «нехороших компаній». А ви можете поділитися своїми спостереженнями? Які «слабкі сигнали» змушували вас відмовлятися від пропозицій про роботу?

Актуальні та цікаві HR-кейси в нашому Telegram. підписуйтесь на канал!

Копіювання і будь-яка переробка матеріалів з сайту neohr.ru заборонені



Коментарі


Марія

був у мене випадок, коли шукала роботу, в центрі з працевлаштування на дошці, де вивішують вакансії, побачила написання ключових слів, яке мене дуже зацікавило. Але ніяких телефонів в оголошенні не було. Я звернулася до працівника центру за роз'ясненнями, вона сказала, що треба звернутися в центр в іншому районі, який розташований досить далеко - в іншому кінці міста, та ще далеко від метро. Ну що робити, я подумала, що може це робота моєї мрії, трішки можна і докласти зусиль, щоб її отримати. Приїхала я туди, а там працівниця цього центру сказала мені, що ця вакансія мені не підійде. Я їй кажу, що саме про таку вакансії я і мріяла, а вона мені "ну це не зовсім те, що в оголошенні написано". Так я і поїхала звідти ні з чим :) досі мучуся припущенням, що ж це могло бути.

Відповісти / Цитувати

Кому: Марія, # 1054086

вика

Все так, звичайно компанії заздалегідь передбачають слив неугодних співробітників, але бувають випадки, коли, якщо все ж потрапиш туди, то для своїх умови цілком прийнятні.

Відповісти / Цитувати

Кому: вика, # 1053886

Влад

Зі мною спочатку уклали договір, через місяць оформили по ТК РФ, правда спочатку думали над цим

Відповісти / Цитувати

Кому: Влад, # 13651606

Стас

5 пункт про молоду компанію у вас написано без коментарів. А чим це погано? Можете пояснити. Єдине що у таких компаній вимог безліч і все в одній особі за дуже скромні зарплати.

Відповісти / Цитувати

Кому: Стас, # 12512406

Олена

Після успішної співбесіди роботодавець оголосив, що офіційного оформлення немає в компанії ... але ви не переживайте, на вас відкриємо ІП, наш бухгалтер буде його "вести", тобто здавати звітність та сплачувати податки ... Я відмовилася від такої схеми, вважаючи її чистою аферою.

Відповісти / Цитувати

Кому: Олена, # 12467206

Катя

1.Несоответствіе емоційного фону: якось не радісно повідомляє про вигідну вакансії
2.Несоотвіе рівня дихання (занадто часто дихає, занадто хвилюється) при повідомленні про вигідну вакансію
3. "як проявіть" насторожує фраза
4. "випробувальний термін ніяк не оформлюється"
5. "запишіть адресу" і все.
6. По телефону ніякої інформації крім: назва компанії, посада, що робити надо.Намеренно опускають питання про мої права: оформлення по тк, оформлення випробувального терміну в трудовому договорі, і т.д.
7.говорят слово ДОГОВІР, навмисно упускаючи прикметник (кажуть договір не говорять який саме договір, не говорять слово трудової)
8. "у Вас застарілі дані" потрібно розуміти як запрошення до безкоштовної роботи без оформлення, далі як ти себе покажеш
9.Не кажуть чим займається компанія, або навпаки дуже довга реклама і не дочекатися "як оформляють, яка зарплата"
10.обученіе, стажеровку-зазвичай це безкоштовна праця і ніяк не оформлюється

Відповісти / Цитувати

Кому: Катя, # 12321206

Петро

Кому: Вікторія, # 9077206
Вікторія, ухильну відповідь може бути різним. В тому і суть питання, щоб за розпливчастим відповіддю угледіти справжню причину хоча б в загальних рисах. До того ж варто звертати увагу не стільки на слова, скільки на невербалики HR при такій відповіді.
Та й з приводу корпоративної етики, почувши відповідь, ви багато чого зрозумієте - чи є вона в принципі.

Відповісти / Цитувати

Кому: Петро, ​​# 9082406

Вікторія

Питання про причини виникнення вакансії - питання ні про що і напружуватися з приводу відповіді не варто. Чому? Та тому, що жоден HR ніколи не скаже справжніх причин виникнення вакансії, тільки якщо це не відхід у декрет, нова посада, переїзд тощо. У всіх інших випадках буде загальний і ухильну відповідь, особливо якщо людину звільнили. Це внутрішня корпоративна етика.

Відповісти / Цитувати

Кому: Вікторія, # 9077206

Павло

Невиразні посадові обов'язки - біжіть нафіг! І я побіг)

Відповісти / Цитувати

Кому: Павло, # 9049006

Петро Липів

Кому: Ірина, # 9047006
Ирина, спасибо! Радий, якщо матеріал був цікавий для Вас (посилання на інші мої матеріали є тут: https://vk.com/hrconsultingspb - приєднуйтесь!)
Питання про стресостійкість та переробки, думаю, іноді виправдані: адже є свідомо стресові позиції на кшталт особистого асистента або менеджера по роботі з претензіями; є позиції, де затримки на роботі - передбачуване явище (наприклад, все, що пов'язано з управлінням проектами). Але якщо потенційна робота не повинна бути пов'язана ні зі стресом, ні з переробками - то так, варто, звичайно, задуматися!
З приводу екскурсій по офісу: найхитріші і далекоглядні компанії вже впровадили таку практику, і використовують красиву офісне середовище як елемент "продажу" вакансії кандидату. Так що далеко ходити - я сам років 5 назад прийшов на інтерв'ю в одну компанію, довго вагався, чи приймати оффер, але ретельно вибудувана і продумана екскурсія по офісу переважила всі сумніви. "Тут у нас басейн, а тут у нас пляжні лежаки, а тут зал для тенісу" .. як тут було не клюнути? До речі, туалети там теж зразкові! Мармур, люстри, дзеркала, книжкові полиці - враження залишається незабутнє:))

Відповісти / Цитувати

Кому: Петро Липів, # 9048806

Ірина

Насторожують питання про стресостійкість: як правило, це дзвіночок "ми Вас попереджаємо". Також питання з серії "чи готові Ви до переробок?". До речі, чудову думку ви запропонували - попросити коротку екскурсію по офісу (так можна буде отримати уявлення про умови праці). Дякую за цікавий матеріал!

Відповісти / Цитувати

Кому: Ірина, # 9047006

А ви можете поділитися своїми спостереженнями?
Які «слабкі сигнали» змушували вас відмовлятися від пропозицій про роботу?
А чим це погано?
Чому?
К тут було не клюнути?
Також питання з серії "чи готові Ви до переробок?