Реклама
Реклама
Реклама

Главная Новости

Зимові та літні диски — чи потрібно використовувати сезонні комплекти

Опубликовано: 29.11.2023

Багато автовласників замислюються про те, наскільки доцільно мати окремі сезонні комплекти коліс. Чи правда, що зимові та літні диски відрізняються за характеристиками, і чи варто витрачати кошти на другий комплект?

Які диски підходять для різних сезонів

Якщо зимову гуму перед холодною порою «вдягати» обов’язково, то щодо необхідності заміни дисків взимку водії досі не прийшли до спільної думки. Загалом, якщо взимку авто їздить виключно рівними та розчищеними дорогами, то на легкосплавних дисках можна цілком безпечно відкатати весь сезон. Проте стан доріг навіть у великих містах лишає бажати кращого, а литі диски з алюмінієвих сплавів від ударів можуть деформуватися та тріскатися. На противагу їм, сталеві диски R16 чи штамповані моделі іншого діаметру більш стійкі до механічних пошкоджень. А навіть якщо диск погнеться від удару об засніжений бордюр, це легко виправити в автомайстерні. Сталь також менш схильна до корозії від впливу солі та вологи на дорогах взимку.

Зате влітку литі диски — найкращий вибір, адже вони:

  1. Краще відводять тепло, що знижує ризик перегрівання гальм.
  2. Менше важать, тому покращують паливну ефективність.
  3. Дизайн оптимізовано для стабільного управління на сухих дорогах.

Купувати два комплекти дисків необов’язково, проте це дає автовласникам низку переваг:

  1. Підібрані по сезону диски забезпечують краще зчеплення та стабільність відповідно до погодних умов.
  2. Хоча початкові витрати на придбання двох комплектів дисків можуть бути вищими, вони збільшують термін служби кожного комплекту.

До того ж можна заощадити на заміні, адже достатньо поміняти вже готові комплекти коліс, не знімаючи «гуму» з дисків. Це суттєво економить час і зусилля. Це можна зробити без відвідування шиномонтажу. Достатньо мати звичайний домкрат, гайковий ключ і трохи вільного часу.

Як зберігати диски до сезонної заміни

Зберігати диски слід у сухому провітрюваному приміщенні, уникаючи потрапляння на них прямих сонячних променів.

Також важливо прибрати з них вологу та бруд, ретельно промивши мильною водою. Головне — не залишати розводів на поверхні. Протирати слід м'якою ганчіркою, щоб не подряпати. Додатково можна нанести поліроль або водовідштовхувальний засіб.

Крім цього, потрібно накривати диски спеціальними чохлами або тканиною, щоб на них не осідав пил.

Корисно регулярно оглядати компоненти та перевіряти на наявність корозії. За необхідності обробляти антикорозійним спреєм. Упродовж усього терміну зберігання потрібно періодично їх перевертати, щоб уникнути прогину.

rss