Реклама
Реклама
Реклама

Профспілкові внески порядок утримання із заробітної плати

  1. Скільки відсотків із заробітної плати утримується в рахунок профспілкових внесків?
  2. Як встановити порядок сплати і розмір профспілкових внесків?
  3. Чи зобов'язаний роботодавець перераховувати профспілкові внески до профспілки, в тому числі не в первинку?
  4. Як організувати сплату внесків у разі, якщо члени профспілки не хочуть взаємодіяти з роботодавцем?
  5. Як передати в первинну профспілкову організацію, яка не є юридичною особою, частина грошей, зібраних...
  6. ВАЖЛИВО!
  7. З яких виплат і на що йдуть профспілкові внески?
  8. Порядок утримання профвнесків - з чого утримуються?
  9. Як вступити до профспілки - зразок заяви
  10. Вступити в профспілку легко!
  11. Як вступити до профспілки - порядок дій:
  12. Заяви про вступ до профспілки

Привіт, шановні передплатники Привіт, шановні передплатники! Сьогодні поговоримо про такий рідко явище, як профспілкові внески, такі організації в основному залишилися на великих заводах або держ. установах. Хто зобов'язаний платити ці внески в якому розмірі, чи можна від них відмовитися? На що йдуть профспілкові внески? Розберемо порядок утримання профспілкових внесків. А ви перебуваєте в профспілкової організації? Залиште ваші відповіді в коментарях.

Скільки відсотків із заробітної плати утримується в рахунок профспілкових внесків?

Профспілка як громадська організація для ефективної роботи потребує фінансування. Основним джерелом грошових коштів для профспілки, як правило, є профспілкові внески.

Профспілкові внески - це грошові кошти, які перераховуються працівниками (членами профспілки) в профспілку на його діяльність.

Збирати внески, особливо в невеликих профспілках, часто доводиться профспілковим активістам, що не володіє спеціальними знаннями, і вони нерідко стикаються з практичними питаннями, як все правильно оформити. Нижче ми пропонуємо відповіді на найбільш поширені з них.

Як встановити порядок сплати і розмір профспілкових внесків?

Слід зазначити, що порядок сплати членських внесків - питання, яке в обов'язковому порядку має бути відображений в статуті профспілки (див. П. 2 ст. 7 ФЗ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

Тобто в статуті профспілки вказується, як визначається розмір належних до сплати членами профспілки внесків, спосіб і періодичність їх сплати. У законодавстві не прописано, що ці параметри повинні бути єдиними для всіх членів профспілки. Наприклад, можуть бути передбачені різні варіанти сплати внесків - готівковий і безготівковий, їх різний розмір в залежності від категорії членів профспілки, наприклад, для працівників - відсоток від зарплати, для пенсіонерів - фіксований платіж.

У більшості випадків розмір внесків встановлюється у відсотках від заробітної плати, а сплачуються вони щомісяця, однак це не єдиний варіант їх обчислення, так як із Закону не слід зворотного. Наприклад, цілком допустимо стягувати внески раз на півроку в процентному відношенні до отриманих за цей період доходів, встановлювати фіксований щорічний платіж і т. Чи не заборонено встановлювати правила округлення (в більшу або меншу сторону) суми внесків, обчисленої в процентному відношенні до заробітку.

Можна закріпити положення про те, що члени профспілки мають право за своєю ініціативою сплачувати членські внески в більшому розмірі. Головне прописати все це в статуті профспілки! В іншому випадку, якщо член профспілки платить більше, ніж потрібно за статутом і цей ніяк не оформлена, то можна говорити про те, що дані надходження не є цільовими за змістом пп. 1 п. 2 ст.

Чи зобов'язаний роботодавець перераховувати профспілкові внески до профспілки, в тому числі не в первинку?

Відповідно до ч. 5 ст. 377 Трудового кодексу РФ при наявності письмових заяв працівників, які є членами професійної спілки, роботодавець щомісяця безкоштовно перераховує на рахунок професійної спілки членські профспілкові внески із заробітної плати працівників. Порядок їх перерахування визначається колективним договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування зазначених коштів.

Відзначимо, що в цій частині статті не йдеться саме про первинну профспілкову організацію, на відміну від інших частин ст. 377 ТК РФ. Таким чином, роботодавець зобов'язаний перераховувати кошти до профспілки, який не є первинним, головне, щоб від працівників надійшли письмові заяви із зазначенням профспілки і його реквізитів, а також розміру належних до сплати внесків (порядку їх обчислення).

Висновок про те, що роботодавець зобов'язаний перераховувати внески на рахунок профспілки, навіть якщо він не є первинним, підтверджений і судовою практикою, див. Арбітражного суду від 25. 06. 2007, Постанова 9-го ААС від 25. 09.2007, Постанова ФАС Московського округу від 09. 01. 2008 року № КГ-А40 / 13895-07 у справі № А40-11358 / 07-57-81, Постанова ФАС Московського округу від 25. 12. 2006, 09. 01. 2007 року № КГ-А40 / 9152-06-А по справі № А40-6211 / 06-37-27 та ін.

Суди також підкреслюють, що підставою для перерахування коштів є факт подання працівником відповідної заяви роботодавцю, а не встановлення подібної обов'язки в колективному договорі. З цієї причини не є правомірним відмову роботодавця перераховувати внески з посиланням на відсутність в організації колективного договору або відсутність в колективному договорі вказівки на Ваш профспілка (див., Наприклад, Ухвала Верховного суду Республіки Татарстан від 05.12.2013 по справі № 33-14665 / 2013 ).

Таким чином, якщо Ваші первинки не реєструються в якості юридичної особи або члени профспілки працюють в організаціях, де немає Ваших первинних організацій, то члени Вашої профспілки можуть подати своїм роботодавцям заяви з проханням перераховувати кошти на Ваш рахунок. У заявах має бути зазначено найменування Вашої профспілки, реквізити рахунку, розмір внесків (порядок визначення), не зайвим буде докласти до заяв завірену виписку зі статуту (в частині сплати внесків), копію Вашого свідоцтва про постановку на облік в податкових органах, документи, що підтверджують членство працівника в профспілці.

Якщо роботодавець відмовляється платити, то працівник може звернутися зі скаргою до державної інспекції праці або прокуратуру за місцем знаходження роботодавця, Ви можете стягнути з роботодавця внески в судовому порядку (зобов'язати перераховувати внески), працівник може сам звернутися до суду з вимогами до роботодавця, як в прикладі, наведеному вище.

Як організувати сплату внесків у разі, якщо члени профспілки не хочуть взаємодіяти з роботодавцем?

Нам видається, що в цьому випадку оптимальним варіантом збору внесків буде їх сплата членами профспілки в безготівковому порядку на рахунок профспілки (зі своїх рахунків або по квитанції через банк). При цьому якщо первинна профспілкова організація не є юридичною особою, то внески можуть перераховувати на розрахунковий рахунок вищого профспілки. Такий порядок сплати внесків слід відобразити в статуті профспілки.

Члени профспілки мають вказувати в платіжних документах, що вони перераховують саме членські внески, щоб не виникало сумнівів щодо цільового характеру даних надходжень для цілей оподаткування, а також юридичної природи цих виплат в цілому. Можливий варіант збору коштів одним з членів первинки з подальшим їх перерахуванням на рахунок профспілки.

  • встановлено назву цієї посади, порядок обрання або призначення;
  • оформляються їм документи, наприклад, відомість по збору внесків у вільній формі;
  • порядок безготівкового перерахування коштів на рахунок профспілки цією особою, т. е. з якого рахунку він це робить, на кого лягають витрати з перекладу та обслуговування цього рахунку;
  • періодичність збору коштів і терміни їх переведення на рахунок профспілки та ін.

Ці положення статуту максимально убезпечать «збирача» від можливих претензій, він завжди зможе говорити, що діє на підставі статуту і лише бере участь в перерахуванні внесків від первинки в профспілку.

На наш погляд, не слід намагатися підвести діяльність «збирача» під проведення касових операцій вищим профспілкою, т.

Як передати в первинну профспілкову організацію, яка не є юридичною особою, частина грошей, зібраних профспілкою?

Первинна профспілкова організація, яка є юридичною особою, сама по собі не може володіти грошима і набуває таке право тільки з моменту реєстрації в якості юридичної особи, що випливає з системного тлумачення ст. 8, ч. 1 і ч. 2 ст. 24 ФЗ «Про профспілки», а також ряду норм Цивільного кодексу РФ. Однак це не означає, що гроші з «центру» не можна передати «на місця».

Для передачі коштів можна оформити запит у вільній формі від первинної профспілкової організації, в ньому слід відобразити, що певна сума потрібна для виконання первинкою своїх завдань.

У запиті повинно бути зазначено, що первинка просить перевести гроші, наприклад, на рахунок голови, який згодом надасть вищестоящому профспілці звіт про витрати і підтверджують витрати документи.

Сума може бути виділена на ведення діяльності «в цілому», після закінчення того чи іншого встановленого статутом або іншим положенням періоду голова первинки може надавати вищестоящому профспілці звіт про витрачання коштів та їх залишок.

ВАЖЛИВО!

Ні в якому разі не підробляють будь-які фінансові документи, навіть якщо Вас про це просить роботодавець «суто для звітності». У російській судовій практиці зустрічалися випадки, коли через фальсифікації документів «за усною домовленістю з роботодавцем» профспілкові активісти притягувалися до кримінальної відповідальності за шахрайство, а роботодавець при цьому будь-які домовленості заперечував. Вірити на слово і сподіватися на неформальні домовленості в таких випадках не можна!

Джерело: http://labourmonitor.org/profsoyuznye-vznosy/

З яких виплат і на що йдуть профспілкові внески?

Н.М. ФРОЛОВА, голова профкому ВАТ "Завод будівельних машин", м Орськ Оренбурзької обл .: - Чи утримуються профспілкові внески з компенсації за затримку зарплати?

Адміністрацією підприємства на підставі ст. 236 ТК РФ за затримку зарплати виплачується компенсація, але не в розмірі 1/300 ставки рефінансування ЦБ РФ, а значно вище (мається на увазі премія або приробіток в зв'язку з відсутністю чистого прибутку). Згідно із законодавством ця компенсація входить до розрахунку середньої зарплати, але не обкладається прибутковим податком.

Згідно ст. 236 ТК РФ при порушенні роботодавцем встановленого терміну виплати заробітної плати, оплати відпустки, виплат при звільненні та інших виплат, що належать працівнику, роботодавець зобов'язаний виплатити їх зі сплатою відсотків (грошової компенсації). Розмір компенсації - не нижче однієї трьохсот діючої в цей час ставки рефінансування Центрального банку РФ від невиплачених в строк сум за кожний день затримки, починаючи з наступного дня після встановленого строку виплати по день фактичного розрахунку включно.

Конкретний розмір виплачуваної працівникові грошової компенсації визначається колективним або трудовим договором. Податковим кодексом РФ (п. 3 ст. 217 "Доходи, які не підлягають оподаткуванню (звільняються від оподаткування)") встановлено, що не підлягають оподаткуванню (звільняються від оподаткування) доходи фізичних осіб (компенсаційні виплати), пов'язані з виконанням платником податків трудових обов'язків. Таким чином, компенсація працівникові у вигляді премії або приробітку за затримку виплати заробітної плати дійсно не обкладається ПДФО.

Що стосується питання утримання профспілкових внесків з цієї компенсації, то відповідно до п.3, 4 ст. 28 ФЗ "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" № 10-ФЗ від 12. 01. 96 при наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно перераховує на рахунок профспілки членські профвнески із зарплати працівників відповідно до колективного договором, угодою.

В організаціях, в яких профспілками укладено колдоговори, угоди або на які поширюється дія галузевих (міжгалузевих) тарифних угод, роботодавці за письмовою заявою працівників, які не є членами профспілки, щомісячно перераховують на рахунки профспілок грошові кошти із зарплати зазначених працівників на умовах та в порядку, встановлених колективними договорами, галузевими (міжгалузевими) тарифними угодами, статутами профспілок.

Виходячи з цього, відповісти на питання без додаткових документів (колективних договорів і тарифних угод) не представляється можливим, тому що саме в них визначено, з яких саме сум утримуються профспілкові внески. Тамара, бухгалтер профкому: - Наша профспілка надає матеріальну допомогу членам профспілки за рахунок профвнесків. Крім цього, ми даруємо їм сувеніри та подарунки, організуємо екскурсії вихідного дня.

Якщо так, то який код доходу ставити? Якщо немає, то як мотивувати це перед податковою інспекцією?

Згідно п. 31 ст. 217 Податкового кодексу РФ не обкладаються податком на доходи фізичних осіб виплати, вироблені профкомами (в тому числі матеріальна допомога) членам профспілок за рахунок членських внесків. Виняток становлять винагороди та інші виплати за виконання трудових обов'язків.

Однак якщо виплата (наприклад, премія) носить характер заохочення за працю, сума цієї премії підлягає оподаткуванню. При виплаті членам профспілки за рахунок членських внесків грошових сум в подарунок до ювілейних дат такі суми не підлягають оподаткуванню.

У разі проведення профкомами днів здоров'я, вечорів та інших масових заходів (з організацією харчування для учасників цих заходів), коли неможливо визначити вартість отриманих кожним учасником матеріальних благ, персоніфікувати дохід кожного не представляється можливим. У зв'язку з цим не можна і визначити базу по податку на доходи фізичних осіб.

Джерело: https://www.solidarnost.org/thems/vopros-dlya-glavnogo-profbuhgaltera/vopros-dlya-glavnogo-profbuhgaltera_1891.html

Порядок утримання профвнесків - з чого утримуються?

Порядок утримання, перерахування профспілкових внесків. Скільки утримується. Доходи профспілкової організації формуються в основному з членських профспілкових внесків.

Відповідно до Статуту Профспілки (ст. 44) всі члени Профспілки, які перебувають на обліку в первинній профспілковій організації, щомісяця сплачують членські профспілкові внески.

Членський внесок в Профспілці встановлений в розмірі не менше 1% від щомісячної заробітної плати та інших доходів, пов'язаних з трудовою діяльністю, стипендії. Звертаю увагу, що членські внески також утримуються і з винагороди за класне керівництво тому воно є складовою частиною з / плати, входить до середнього заробітку.

При вступі до Профспілки член профспілки зобов'язаний сплатити вступний внесок. Вступний внесок в Профспілка сплачується в розмірі щомісячного членського профспілкового внеску.

Первинна профспілкова організація має право змінювати розмір щомісячного членського профспілкового внеску, але не менше розміру, встановленого Статутом (тобто не менше 1%). Сума внеску понад встановлений розмір залишається в розпорядженні первинної профспілкової організації.

Членські профспілкові внески сплачуються шляхом безготівкового перерахування або готівкою.

Безготівковий порядок сплати внесків визначено законодавчо (п.3 ст.28 від 12.01.1996 р Федерального закону № 10-ФЗ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

Безготівкове перерахування членських профспілкових внесків з з / плати працівників роботодавцем з стипендії учнів, здійснюється щомісячно і безкоштовно при наявності письмових заяв членів профспілки.

Заява про безготівковій формі сплати членських профспілкових внесків працівник- член профспілки пише один раз при вступі до Профспілки на ім'я керівника установи. Законодавство не передбачає оновлення заяв через будь-якої період часу. Тому майте на увазі що вимоги роботодавця про щорічне написанні таких заяв не законні.

Заява про безготівковій формі справляння профспілкового внеску діє до тих пір, поки працівник перебуває в трудових відносинах і поки він в письмовій формі не повідомить роботодавця про припинення справляння членських профспілкових внесків у зв'язку з припиненням членства в Профспілці по будь-яких підстав. Бухгалтерія роботодавця зобов'язана зберігати ці заяви весь час, поки член профспілки працює в даній установі. Краще якщо копії цих заяв будуть зберігатися і в профспілковому комітеті установи.

За бажанням працівника, який є членом Профспілки, і працює в якості зовнішнього сумісника, з нього можуть утримуватися членські профспілкові внески в порядку, встановленому профспілковим комітетом.

Листом Центрального банку РФ від 27 травня 1997 р № 456 зі змінами від 10 лютого 2000 р підтверджено, що роботодавець зобов'язаний перераховувати членські профспілкові внески на розрахунковий рахунок профспілкової організації щомісяця безкоштовно в день отримання в банку грошей на з \ плату на підставі платіжних доручень організації. Отже, навіть у разі нестачі коштів на розрахунковому рахунку установи перерахування членських профспілкових внесків організації повинно проводиться в третю чергу одночасно з перерахуваннями податків до бюджету.

Порушення порядку утримання, перерахування профспілкових внесків розглядається як порушення прав професійних спілок.

Тимчасово не працюють члени Профспілки або вийшли на пенсію сплачують членські профспілкові внески готівково за відомістю в первинну профспілкову організацію, в якій вони перебувають на профспілковому обліку.

Слід зазначити те, що первинна профспілкова організація має право встановлювати пільговий розмір членського профспілкового внеску для осіб, які не мають заробітної плати, стипендії.

Оскільки результатами діяльності профспілкових організацій користуються не тільки члени Профспілки та їх сім'ї, а й працівники, які не є членами Профспілки, то частина шоста ст. 377 Трудового кодексу РФ і п.4 ст. 28 Федерального закону «Про професійні спілки» передбачає, що роботодавці, які уклали колективні договори або на яких поширюється дія галузевих угод, за письмовою заявою працівників- нечленів профспілки щомісяця перераховують на рахунок профспілки грошові кошти з заробітної плати зазначених працівників на умовах та в порядку, встановленому колективним договором.

Таким чином, профспілкова організація керуючись чинним законодавством правомірно може вимагати від працівників - не членів профспілки написання письмових заяв про відрахування коштів з їх заробітної плати на умовах визначених колективним договором, за те, що вони користуються локальним нормативним актом, розробленим профспілковою організацією.

Утримані із заробітної плати членські внески є власністю Профспілки і перераховуються на розрахунковий рахунок Профспілковій організації-юридичної особи, відповідно до встановленого відсотком.

Рішення про розмір відрахування членських профспілкових внесків до Центральної Ради Профспілки приймається на засіданні (пленумі) Центральної Ради Профспілки. Відповідно до законодавства, всякий раз при прийнятті рішення про відсоток відрахування в ЦС Профспілки Пленум ЦС Профспілки приймає рішення у формі постанови про передачу решти суми членських профспілкових внесків (в процентному вираженні) в оперативне управління територіальним організаціям Профспілки, які на підставі ст. 44 Статуту Профспілки визначають розміри коштів на організацію роботи територіальної організації Профспілки.

Пленуми районних організацій Профспілки приймають рішення про процентне відрахування на організацію профспілкової роботи на їх рівні. Кошти, що залишилися надходять в розпорядження первинної профспілкової організації.

Постановою 1 Пленуму Республіканського комітету від 21. 01. 2010 року встановлено відсоток відрахування на рівень Республіканського комітету та інші вищі органи в розмірі 35% від валового збору.

Всі первинні, територіальні районні профспілкові організації зобов'язані виконувати цю постанову. Первинні, територіальні районні організації не мають права змінювати або самостійно встановлювати відсоток відрахування коштів на рівень Республіканського комітету. У нас же на жаль є приклади коли районна організація самостійно встановила і до того ж знизила відсоток відрахування на республіканський комітет. Після проведеної перевірки відсоток відновлений.

Бухгалтерам, казначеям слід постійно тримати питання по перерахуванню членських внесків на контролі.

Ревізійна комісія профспілкової організації не рідше двох разів на рік перевіряє правильність надходження профспілкових внесків, своєчасність і повноту їх перерахування на розрахунковий рахунок профспілкової організації. При порушенні термінів і порядку перерахування членських профспілкових внесків, коштів, передбачених колективним договором, використанні профспілкових коштів не за призначенням адміністрація несе відповідальність відповідно до чинного законодавства ст. 29, 30 Федерального закону «Про профспілки».

При отриманні профспілковою організацією коштів важливо звертати увагу на формулювання, які вказуються в призначенні платежу платіжного доручення.

При перерахуванні членських профспілкових внесків в призначенні платежу роботодавець вказує за який період перераховані внески та в якому процентному відношенні.

Своєчасність перерахування членських внесків перевіряється при поданні бухгалтерією установи платіжних доручень, а профспілкової організації відповідних банківських документів, в яких правильно проставлено призначення платежу.

Проаналізувавши дані за останні чотири місяці про розмір перерахованих членських внесків на Реском, можна сказати, що від Онгудайского, Турочакского, Чойского Улаганского районів внески перераховуються систематично не в повному обсязі. Щомісячні суми занадто відрізняються, чого не повинно бути. Від Відділу освіти У-Коксинский району в червні не надійшло жодного рубля. Прошу голів даних районних організацій, голів ревізійних комісій розібратися провести перевірки.

Джерело: http://profalt.ucoz.ru/publ/finansovaja_rabota/porjadok_uderzhanija_vznosov/16-1-0-71

Як вступити до профспілки - зразок заяви

Профспілка - єдина громадська організація, що має право згідно із законом і здатна на ділі представляти інтереси і захищати права членів профспілки.

Саме з цієї причини все організації до питання «Як вступити до профспілки» ставляться з особливим трепетом.

Вступити в профспілку легко!

Дійсно, у вступі до профспілки немає нічого складного. Правда це в тому випадку, якщо на Вашому підприємстві є профспілка. У тому випадку, якщо первинна організація відсутня на Вашому підприємстві - профспілка необхідно створити.

Як вступити до профспілки - порядок дій:

  • Працівникові необхідно написати тільки дві заяви: про прийом до Профспілки і про утримання членських профспілкових внесків.
  • Зазначені заяви передати голові профспілкового комітету структурного підрозділу, в якому працює працівник або первинної організації.
  • Членство в Профспілці обчислюється з дня прийняття рішення про прийом в члени Профспілки.
  • Профспілковий квиток буде підтвердженням Вашого членства. Квиток зберігається у Вас на руках.

Більш докладно про те, як вступити до профспілки і порядок постановки на облік визначено у відповідній Інструкції.

Заяви про вступ до профспілки

Прошу прийняти мене в члени Профспілки та поставити на облік в Первинну профспілкову організацію «Центру судноремонту" Зірочка ". З Статутом Профспілки та Положенням про первинну профспілкову організацію ознайомлений і зобов'язуюсь дотримуватися їх.

Уповноважую профспілкову організацію представляти мої інтереси у взаєминах з роботодавцем, в т. Російської Федерації.

Друга заява на адресу бухгалтерії підприємства про утримання членських внесків:

Прошу щомісячно з дня прийняття мене до Профспілки утримувати з моєї заробітної плати членські профспілкові внески і перераховувати їх на розрахунковий рахунок первинної профспілкової організації «Центру судноремонту" Зірочка "

Джерело: http://star-union.ru/kak-vstupit-v-profsoyuz/

Скільки відсотків із заробітної плати утримується в рахунок профспілкових внесків?
Як встановити порядок сплати і розмір профспілкових внесків?
Чи зобов'язаний роботодавець перераховувати профспілкові внески до профспілки, в тому числі не в первинку?
Як організувати сплату внесків у разі, якщо члени профспілки не хочуть взаємодіяти з роботодавцем?
З яких виплат і на що йдуть профспілкові внески?
Порядок утримання профвнесків - з чого утримуються?
Хто зобов'язаний платити ці внески в якому розмірі, чи можна від них відмовитися?
На що йдуть профспілкові внески?
А ви перебуваєте в профспілкової організації?
Скільки відсотків із заробітної плати утримується в рахунок профспілкових внесків?