Реклама
Реклама
Реклама

Як заощадити на податках? Види податкових відрахувань

  1. стандартні відрахування
  2. професійні відрахування
  3. соціальні відрахування
  4. майнові відрахування

Минулого тижня ми розповіли, скільки податків платять білоруси . Однак деякі категорії громадян мають право на податкові «пільги», що допомагає економити. Кому, за що і в якому обсязі вони покладені - розповідаємо докладно.

Податкові відрахування - це сума, на яку зменшується податкова база. А податкова база - це сума коштів, з якої необхідно заплатити прибутковий податок. Простіше кажучи, завдяки податковим відрахуванням знижуються платежі з прибуткового податку. Такі відрахування визначені законодавчо, але розраховуються індивідуально.

У Білорусі існує 4 види податкових відрахувань. Поговоримо про кожного по порядку.

Поговоримо про кожного по порядку

стандартні відрахування

Стандартні податкові відрахування - це фіксовані суми, на які зменшується розмір доходу, оподатковуваного податком. Законодавча база по даному виду відрахувань описана в Статті 164 Податкового кодексу . Їх можуть отримати:

  • ІП, нотаріуси, адвокати
  • Батьки неповнолітніх, утриманців
  • Інваліди I і II групи та особи, які мають право на пільгове оподаткування

Стандартний податкове вирахування для індивідуального підприємця, нотаріуса, адвоката становить 102 білоруських рубля на місяць. Скористатися ним можуть ті, чиї доходи, що підлягають оподаткуванню, не перевищують тисячі вісімсот п'ятьдесят-сім рублів за квартал.

Приклад. Щоб заробити тисячу вісімсот п'ятьдесят-сім рублів за квартал, адвокат повинен отримувати приблизно 620 рублів на місяць. Уявімо, що він отримує всього 610 рублів. І з цієї суми йому ще належить виплатити 16% прибуткового податку. У цьому випадку держава віднімає по 102 білоруських рубля з щомісячного доходу, і прибутковий податок поширюється тільки на частину, що залишилася. Таким чином, якщо адвокат отримує 610 рублів на місяць, то, віднімаючи з цієї суми 102 рубля, залишається тільки 508 рублів, з яких 16% або 81,28 рубля відправляється в казну у вигляді прибуткового податку. Якби не податкове вирахування, адвокату довелося б заплатити 97,6 рублів податку. Економія - 16,32 рубля.

Стандартний податкове вирахування на дітей до 18 років і кожного утриманця складає 30 білоруських рублів на місяць, для батьків, що мають 2 і більше дітей віком до 18 років або дітей-інвалідів віком до 18 років - 57 білоруських рублів на кожну дитину в місяць. За 57 рублів в місяць стандартного податкового відрахування також мають право отримувати батьки-одинаки, вдови та вдівці, опікуни або прийомні батьки дітей до 18 років. Дана пільга поширюється на кожного утриманця.

Стандартний вирахування в розмірі 144 рубля на місяць покладається окремим категоріям платників, повний список яких можна знайти в п.1, пп. 1.3, статті 164 Податкового кодексу республіки Білорусь .

Ставки стандартних податкових вирахувань змінюються практично щорічно і публікуються на початку нового календарного року.

професійні відрахування

Професійні податкові відрахування пов'язані з витратами, які виникають в процесі здійснення професійної діяльності. Якщо адвокат, нотаріус або підприємець витрачав гроші на те, щоб виконувати свої робочі обов'язки, то всі ці витрати підсумовуються і віднімаються з податкової бази. Простіше кажучи, з цієї суми не потрібно буде платити прибутковий податок. Головне, документально підтвердити, що такі витрати мали місце.

Приклад. Індивідуальний підприємець орендує приміщення за 200 рублів. За оренду платить з власної доходу, який становить 1200 рублів. Він вказує оренду в графі витрат, отже, з цієї суми прибутковий податок в розмірі 16% не стягується. Тобто прибутковим податком обкладається тільки 1000 рублів, і сума платежу складе 150 рублів, а не 192. Економія в даному випадку - 42 рубля. А адже сюди можуть бути додані і інші витрати, які знизять податкове навантаження ще більше.

Існує ще один варіант розрахунку професійних податкових відрахувань. Платники мають право застосувати професійний податкове вирахування в розмірі 10% від загальної суми підлягають оподаткуванню доходів, отриманих від здійснення підприємницької, адвокатської діяльності або діяльності нотаріуса.

Приклад. При такому підході наш ІП відніме 10% зі своїх 1200 рублів доходу, і розмір професійного податкового вирахування складе 120 рублів. Це менше, ніж 200 рублів з попереднього прикладу, так що в даному випадку фіксовані 10% для підприємця менш вигідні.

Логічно, що можна користуватися тією системою розрахунку, яка дозволить платнику податків заощадити більше коштів.

Професійні податкові відрахування законодавчо закріплені і описані в ст. 169 Податкового кодексу Республіки Білорусь . Там же можна більш детально ознайомитися з видами витрат і способами їх фіксації.

Там же можна більш детально ознайомитися з видами витрат і способами їх фіксації

соціальні відрахування

Соціальні податкові відрахування пов'язані з отриманням першого освіти (вищої, середньої спеціальної або професійно-технічного) і зі страховими внесками.

Такі відрахування надаються:

  • Дітям, які платять за свою освіту самостійно. Тут податкова база зменшується на суму плати за навчання.
  • Батькам, які платять за навчання дітей. Податкова база також зменшується на суму плати за навчання, причому право на відрахування мають обоє батьків незалежно від того, хто з них платить.
  • Особам, що оплачують страхові внески за договорами добровільного страхування життя та додаткової пенсії. Якщо термін дії такого договору становить не менше трьох років, то податкова база зменшується на суму платежів по страховці.
  • Особам, що оплачують страхові внески за договорами добровільного страхування медичних витрат. Податкова база також зменшується на суму страхових внесків, але з обмеженням - не більше 3 164 білоруських рублів протягом податкового періоду.

Як бачимо, з платежів на перераховані вище мети прибутковий податок не стягується. А якщо в податковому періоді платник податку не скористався покладеної пільгою, то «невикористані» суми відрахувань легко переносяться на майбутнє.

Законодавчо соціальні податкові відрахування закріплені в ст. 165 Податкового кодексу Республіки Білорусь .

майнові відрахування

Майнові податкові відрахування надаються тим, хто в звітному періоді перебував на обліку потребуючих поліпшення житлових умов і вів будівництво або купував житло. Податкова база таких платників буде зменшено практично на всі основні платежі, пов'язані з купівлею і будівництвом, починаючи від витрат безпосередньо на придбання житла закінчуючи витратами на внутрішню обробку.

Законодавча база майнового податку описана і закріплена в ст. 166 Податкового кодексу Республіки Білорусь .

Майнові та соціальні податкові відрахування мають важливу спільну рису: якщо таке вирахування покладався, але не застосовувався або застосовувався в повному обсязі, платник може скористатися ним у майбутньому.

Крім податкових відрахувань, існують доходи, з яких податки в принципі не стягуються. Тобто ці доходи самі по собі є відмінусований. До доходів, які звільняються від прибуткового податку, відносяться допомоги, які виплачуються державою, пенсії, аліменти, премії, багато видів компенсацій і навіть доходи від донорства. З більш детальним списком можна ознайомитися в ст. 163 Податкового кодексу Республіки Білорусь .

Економія починається зі знань про те, як економити. Якщо знати свої права і грамотно користуватися юридичними і економічними інструментами, то кожна копійка буде на рахунку, а податки можуть стати істотно нижче.

Читайте нас в Telegram