Реклама
Реклама
Реклама

Кредит онлайн на карту: у чому підступ?

  1. Отримати швидкий споживчий кредит - давно не проблема
  2. Наочний приклад
  3. Чому?
  4. Весь секрет - в договорі
  5. У чому може бути підступ при формуванні процентної ставки кредиту
  6. Поради експерта
  7. Орфографічна помилка в тексті:

27 вересня 2017, 14:45 Переглядів:

Отримати швидкий споживчий кредит - давно не проблема

27 вересня 2017, 14:45 Переглядів:   Отримати швидкий споживчий кредит - давно не проблема   Ми щодня стикається з представниками компаній-кредиторів в супермаркетах, на вулиці або в магазинах техніки, де розташувалися столи менеджерів банків, що пропонують швидкі позики під 0% або   онлайн кредит на карту

Ми щодня стикається з представниками компаній-кредиторів в супермаркетах, на вулиці або в магазинах техніки, де розташувалися столи менеджерів банків, що пропонують "швидкі позики" під 0% або онлайн кредит на карту .

Але основною складністю для клієнта є не сама доступність кредиту, а його реальна "ціна".

Наочний приклад

Розглянемо одну історію. Містер "В" вирішив перевірити на собі - чи можливо взяти техніку в розстрочку через банк, без сплати додаткової комісії. Саме це пропонувала реклама на міні-бордах біля входу в магазин. Після розмови з менеджером з'ясувалося, що не «нульовий кредит "Все ж виливається позичальникові в 26% річних (у різних банках комісія різна). Але на ділі, займ обійшовся б і того більше - в 55% річних!

Чому?

Як кажуть фінансові аналітики, до нульових кредитах варто ставитися з максимальною настороженістю. Нульова вартість запозичених коштів неможлива навіть згідно із законом. Безприбуткових кредитних продуктів в Україні немає і не передбачається навіть в далекому майбутньому. Тому сприймати кредит без відсотків - варто спочатку, як маркетинговий хід піарщиків.

Мінімальний відсоток за користування кредитом буде озвучений менеджером. Решта суми: страхування кредиту і самої техніки (наприклад), додаткові послуги, - будуть красиво заховані в договорі. Завуальовані обов'язкові платежі, клієнт може оплачувати щомісяця, навіть не підозрюючи про суму переплати.

Весь секрет - в договорі

Одним українським банком в недавньому часі був проведений невеликий соцопитування. Дослідження показало, що перед тим, як поставити підпис в договорі його читають далеко не всі. Дані здивували - виявляється, що:

  1. Читають договір перед укладенням - 54% респондентів.
  2. Перечитують договір і підписують, при цьому виділяючи для себе підозрілі пункти в документі, 29% громадян;
  3. Зовсім не читають договір перед підписанням - 12% респондентів.
  4. Важко відповісти на дане питання - 5% з перевірених.

Це говорить про те, що більше половини з тих, хто звертається в банк або інша фінансова установа, при отриманні позики навіть не замислюється над тим, які умови обслуговування і погашення позики.

Обов'язкова умова Нацбанку - клієнт повинен отримати в руки роздруківку щомісячних платежів, які йому необхідно буде оплачувати. Інша справа, позичальник несвідомо підписує "папірці", нерідко запозичуючи суму, яка в поєднанні з відсотками значно перевищує його щомісячних дохід ...

А якщо має місце бути прострочення, він платить в рази більше. Таким чином, замість 3 тисяч гривень клієнт може "виростити" свій борг до 30 тисяч.

У чому може бути підступ при формуванні процентної ставки кредиту

  1. Іноді в магазинах, в яких пропонується оформити нібито безвідсотковий кредит (на меблі, техніку та інші товари), ціна товару вже значно завищена. Для цього можна промоніторити вартість тієї ж продукції в інших магазинах, де кредити не пропонуються. Це говорить про співпрацю і взаємовигідних умовах між магазином і фінустановами, коли покупець бере товар у кредит без відсотків, а на ділі свою комісію банк заклав в початкову ціну продукту.
  2. Експрес-кредити вважаються найбільш ризикованим сегментом на ринку кредитування. Коли позичальник оформляє швидкий онлайн кредит на карту в інтернеті (loany) або точці компанії, де неможливо провести якісну перевірку достовірності його даних, банк сильно ризикує. Скорингова система приймає рішення самостійно, виходячи з наданих даних анкети, в якій можна написати, що завгодно. Не маючи бажання сильно ризикувати, фінустанова страхує себе високими відсотками, які вбиває в договір по кредиту. Іншими словами: коли підвищується ймовірність неповернення позики, збільшується вартість банківського продукту.
  3. Часом для зменшення ризику банки пропонують умови - сплатити перший внесок (10-50% від вартості товару). Але і тут позичальника може чекати підступ. Сплативши перший внесок, зменшується сума кредиту та комісії за ним. Але одноразова комісія для банку - це підтвердження платоспроможності клієнта. А сама виплата початкового внеску жодним чином не зменшує сам кредит.

Поради експерта

Фахівці рекомендують бути більш уважними при оформленні позик, вивчаючи всі договори і додатки до них. А по завершенню періоду кредиту, не зайвим буде оформити письмове підтвердження цього в відділенні фінансової організації або банку.

Сам по собі експрес-кредит безпечний, а часом навіть корисний і вигідний для багатьох ситуацій. Головне знати, на що ви йдете і скільки за підсумком вам потрібно буде оплатити.

Будучи "підкованим" в даних питаннях, ви ніколи не зустрінетесь з фінансовими труднощами і проблеми кредитування.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Чому?