Реклама
Реклама
Реклама

З ВИСОТИ ПТАШИНОГО ПОЛЬОТУ

Я часто подорожую, і кожен раз, коли літак іде на посадку, починаю жадібно вдивлятися в обриси улюбленого міста, намагаючись вгадати погоду, напрямок вітру і температуру. Який би цікавою і насиченою була поїздка, мені завжди приємно повертатися додому.

А як бути тим, хто переїхав за кордон на постійне місце проживання? Або за службовим обов'язком або бізнесу змушений проводити за межами Азербайджану довгий час? Безумовно, зараз є Skype, будь-які види телефонного зв'язку, в кінці кінців, можна писати листи, а на безкрайніх просторах Інтернету пара кліків дозволять знайти мільйони фотографій улюбленого міста навіть з супутника. Але коли ти далеко від батьківщини, так хочеться бачити, як по вулицях рідного міста гуляють люди і носяться машини, насолодитися заходом і відчути могутній подих бакинського вітру.

В останні роки великою популярністю користуються сайти, на яких в режимі реального часу ви можете переглядати картинку безлічі міст, що отримується з вуличних веб-камер. Це воістину величезна база даних, розсортувати по категоріях: розважальні, бізнес, наукові і так далі. Не виходячи з дому, ви можете спостерігати за життям пінгвінів і полярних сов, насолоджуватися водами знаменитого озера Лох-Несс в надії побачити чудовисько. Є навіть сайт дослідників паранормальной активності, які встановили камери всередині бібліотеки Willard Library, і ви цілком можете стати свідками появи справжніх привидів. Найбільш незвичайними, звичайно, є «космічні» веб-камери - вони дозволяють розглянути нашу планету з висоти польоту «Shuttle».

На одному з сайтів є сторінка, де представлені посилання на кращі дев'ять камер світу - шість американських, дві англійських і одна російська, яка знаходиться в Москві і демонструє Червону площу в різних ракурсах. У США працюють камери, завдяки яким можна цілодобово милуватися видами «Міста Ангелів» з різних точок і ракурсів або насолоджуватися видами Ніагарського водоспаду.

Все це, звичайно, здорово, цікаво і пізнавально. Але в сфері Інтернету вітається оригінальність, тому я пропоную піднятися над поверхнею морів, океанів, гір і долин і встановити веб-камери на найвищих точках азербайджанської столиці - телевізійної вежі, Flame Towers і інших «висотках», які густо розкидані по всьому місту. Тим більше що в світі такі прецеденти вже з'явилися, поки, щоправда, їх мало і у нас є всі шанси стати одними з перших. Ви тільки уявіть, наскільки красивий буде наш Баку з висоти пташиного польоту, причому в режимі он-лайн, а не банальних фотографій, яких мільйони. Крім того, ці висотні веб-камери повинні носити не тільки розважальний характер, але і приносити конкретну користь - вони можуть передавати картинку для поліції, пожежних, наукових і міських структур. Висотні веб-камери відразу ж привернуть загальну увагу, і всі бажаючі зможуть насолоджуватися видами Баку, який прекрасний у будь-який час доби і при будь-якій погоді.

книги -> Книга «Листи міру»

А як бути тим, хто переїхав за кордон на постійне місце проживання?
Або за службовим обов'язком або бізнесу змушений проводити за межами Азербайджану довгий час?