Реклама
Реклама
Реклама

Ізраїльський досвід вирощування риби при використанні замкнутих систем

  1. Університет Дослідження Пустелі ім. Бен-Гіріона в м Бер Шева. Лабораторія рибництва. BEN-GURION...
  2. Приклад замкнутої системи, побудованої в поле

Василь Краснобородько в 2004 році пройшов курси підготовки з рибництва за програмою MASHAF і ознайомився з Ізраїльським досвідом в сфері рибництва та аквакультури. Представляємо вашій увазі цікаву інформацію і фотозвіт.

В Ізраїлі існує велика проблема з прісною водою. Єдине водосховище - це озеро Кінер і всі місцеві газети регулярно друкують інформацію про поточний рівень води в ньому. Тому уряд всіляко заохочує будівництво замкнутих систем для вирощування або розведення риби. Наприклад, якщо ви зібралися будувати замкнену установку там, то уряд може вам компенсувати ваші витрати аж до 70% від всієї суми, що вимагається для побудови ферми. Це хороша допомогу з боку держави.

До речі, в Латвії Європейські фонди теж можуть виплатити компенсацію до 60% від витрат на будівництва рибної ферми, і цю суму повертати не треба. На жаль в Росії поки що таких програм підтримки рибництва немає.
У той же самий час, більшу частину Ізраїлю займають пустелі. У пустелі необмежені запаси солоноватой води, не придатною для сільського господарства. Але ізраїльтяни, шляхом наполегливої ​​праці і застосування останніх досягнень в галузі сільського господарства, освоюють ці непривітні райони.

Переважний в Ізраїлі напівсухий клімат з явним дефіцитом водних ресурсів стимулював розвиток рибного господарства в найбільш інтенсивних його формах. В Ізраїльському рибному господарстві широко застосовується солона і морська вода, а передові технології роблять можливим максимальне використання кожного кубометра.

Деякі рибні ферми, перебуваючи в пустелі далеко від моря, успішно розводять морську рибу, використовуючи артезіанську сильно мінералізовану воду в комбінації з системою замкнутого водопостачання.
Основний принцип рибоводів Ізраїлю - виростити можна все і де завгодно! Є в країні і власні дослідницькі та наукові лабораторії.

Університет Дослідження Пустелі ім. Бен-Гіріона в м Бер Шева. Лабораторія рибництва.
BEN-GURION UNIVERSITY OF THE NEGEV. The Bengis Center for Desert Aquaculture

Цікавий Університет, зробили дуже багато УЗВ.

  • Василь Краснобородько в 2004 році пройшов   курси підготовки з рибництва   за програмою MASHAF і ознайомився з Ізраїльським досвідом в сфері рибництва та аквакультури Там, далеко, знаходиться інститут Там, далеко, знаходиться інститут
  • Маленький кабінет вченого Маленький кабінет вченого
  • Експериментальні басейни з різною рибою Експериментальні басейни з різною рибою
  • Вчений за роботою вчений за роботою
  • Навколо багато плакатів навколо багато плакатів
  • Євген Резніков - співробітник університету. Наша людина з СОЮЗУ Євген Резніков - співробітник університету. Наша людина з СОЮЗУ
  • Тут використовують тільки УЗВ Тут використовують тільки УЗВ
  • Біофільтр з рухомої завантаженням Біофільтр з рухомої завантаженням
  • Він в 3 рази менше зрошуваного фільтра, але сама завантаження варто в 5 разів дорожче він в 3 рази менше зрошуваного фільтра, але сама завантаження варто в 5 разів дорожче
  • Маленькі УЗВ в теплиці Маленькі УЗВ в теплиці
  • Замість басейнів використовувалися пластмасові ящики замість басейнів використовувалися пластмасові ящики
  • Тиляпія Тиляпія
  • відстійники відстійники
  • Вид на теплицю і зав лабораторії риб з телефоном - Доктор Самуель Аппельбаум Вид на теплицю і зав лабораторії риб з телефоном - Доктор Самуель Аппельбаум
  • Вгадайте, хто це? Вгадайте, хто це?
  • Коли підходиш до басейну, то відразу висовуються з води Коли підходиш до басейну, то відразу висовуються з води
  • Інкубація артемії інкубація артемії
  • Кабінет зав. лабораторії Кабінет зав. лабораторії
  • Це все можна виростити в пустелі! Це все можна виростити в пустелі!
  • Басейни з Австралійськими Барамунді Басейни з Австралійськими Барамунді

Приклад замкнутої системи, побудованої в поле

На перший погляд здається, що це звичайні ставки з проточною системою водопостачання, але це не так. Вода з системи нікуди не виливається. Воду додають тільки для компенсації випарів. На панорамної фотографії можна бачити 12 багатогранних басейнів з рибою - тиляпии Галілея, щільність посадки приблизно 15 кг / м3, глибина басейну 1 м. Зліва знаходиться великий ставок, глибиною 10 м, він служить для очищення води, в ньому культивуються мікроводорості, які в результаті зростання очищають воду. Такий ставок називається біологічним ставком.
Система працює наступним чином: Вода з великого ставка подається в басейни з рибою. У кожному басейні розташовується механічний аератор і силос з комбікормом. Після цього вода подається на механічну очистку - мікросетчатий, барабанний фільтр. Далі в великий біологічний ставок. Ця вода виявляється сильно збагачена азотними сполуками, які виділили риби в результаті свій життєдіяльності. Оскільки в Ізраїлі тепло і багато сонячних днів, то мікроводорості, а також просто водорості, швидко ростуть і "з'їдають" забруднення, вироблені рибами. Для контролю рослин в великий ставок підселюють рослиноїдних риб, наприклад, товстолобика та інших.

Подібну систему замкнутого водопостачання неможливо побудувати в кліматичній зоні Росії, Латвії чи України, так як немає стільки теплих і сонячних днів в році, як в Ізраїлі.

Дивіться далі: рибні господарства Ізраїлю

Вгадайте, хто це?