Реклама
Реклама
Реклама

Вирощування гусенят в домашніх умовах з перших днів

  1. Умови утримання Пташенята з'являються на світ приблизно на 30-ту добу після початку насиджування....
  2. випас пташенят
  3. Симптоми і лікування хвороб
  4. Відео «Як розводити гусей в домашніх умовах»

Умови утримання

Пташенята з'являються на світ приблизно на 30-ту добу після початку насиджування. Не секрет, що з перших днів малюки дуже слабкі, тому догляд за гусенятами повинен бути максимально скрупульозним.

Для початку оціните добових гусенят, розділіть їх на сильних і тих, що дещо слабше. Всіх краще помістити в спеціально підготовлене тепле місце з температурою приблизно +30 градусів. Дотримання температурного режиму - одне з найважливіших умов нормального розвитку пташенят: якщо температура низька, малюки будуть збиватися в купу, штовхати і затоптувати один одного.

Як результат, можливі випадки удушення і відмінок. І навпаки, при дуже високій температурі молодняк буде млявим, з поганим апетитом, відповідно, швидкого набору ваги не буде. Через кілька днів утримання гусенят в таких імпровізованих яслах сильніших малюків можна повернути гуски (якщо вона є), а слабких краще залишити ще на 1 або 2 дні, щоб остаточно зміцніли.

Якщо квочки немає, доведеться облаштувати для молодняка окремий вольєр, куди не зможуть потрапити дорослі птахи. Для молодих гусенят в перші дні необхідно близько одного квадратного метра площі на кожні 10 пташенят. Коли гусенята досягнуть 1 місяця, зміст дещо зміниться - тепер такий же території достатньо всього лише трьом або чотирьом особам. Краще не нехтувати цим правилом: якщо молодняку ​​тісно, ​​у пташенят ускладнюється доступ до їжі і води, відповідно, може початися відмінок.

Вирощування домашніх гусенят передбачає певні норми освітлення і вологості: так, в перший тиждень потрібно забезпечити молодняку ​​цілодобове освітлення і вологість на рівні 70%.

Годування та догляд

Вирощування гусенят з першого дня диктує суворі вимоги і норми годування. Маленьких пташенят до 3-х днів потрібно годувати не менше 7 разів на день, даючи круто зварені, дрібно нарубані яйця і зелень. Можна додавати подрібнене зерно або пшеничні висівки, потроху вводити сир.

Для гусенят важливий режим - годування має відбуватися в один і той же час.

Приблизно через тиждень кількість прийомів їжі можна зменшити на один, паралельно збільшивши порції на 25%. До цього часу можна поступово вводити попередньо замочений і подрібнений горох, кісткову муку і риб'ячий жир. Для гусенят тижневого віку підійде і готовий заводський комбікорм. Ще через тиждень можна додати трохи крейди або товчених черепашок.

Прийнято вважати, що коли в господарстві з'являються гусенята, увага з боку фермера і ретельний догляд потрібні їм тільки тоді, коли немає гуски квочки. Насправді, це не зовсім так. Досвідчені фермери давно підмітили, що потрібно звертати увагу на кількість молодняка: так, досвідчена гуска здатна піклуватися про більш ніж 20 пташенят, а молода самка впорається тільки з одним десятком. У будь-якому випадку, першу після «ясел» зустріч пташенят з самкою краще провести під контролем фермера, а на ніч закривати гусенят в окремому вольєрі.

випас пташенят

Вирощувати домашню птицю прийнято в теплу пору року, коли менше небезпеки для молодняка застудитися, а також досить зелені для корму. Тому з'являється можливість утримувати пташенят на вільному вигулі. Таким чином, гусенята спокійно виходять на травичку, можуть самостійно забезпечити себе додатковим харчуванням. Помічено, що з усієї зелені гусенята воліють люцерну і конюшину.

Якщо у гусенят в домашніх умовах є гуска-мама, то випас можна починати з 7-денного віку, випускаючи сім'ю на галявину хвилин на 20 щодня. Якщо самки немає, тоді випас доведеться відкласти ще на 3 дня, а потім організувати пташенятам невеликий вольєр прямо на галявині. І вже по досягненню 3-тижневого віку випас здійснюється регулярно.

Коли в господарстві є гусенята, їх вирощування з вільним вигулом має відбуватися відповідно до певних вимог:

  • на території загону обов'язково потрібно облаштувати навіс для захисту від сонця в жаркі дні;
  • зелений покрив в місці вигулу не повинен перевищувати 10 см - пташенята ще невеликі, висока трава створить додаткові труднощі в пересуванні;
  • якщо поблизу немає природної водойми, потрібно розмістити в вольєрі ємність з водою - гуси гостро потребують її;
  • привчати молодняк до води можна з 30-денного віку, коли відбудеться зміна пера.

Симптоми і лікування хвороб

Симптоми і лікування хвороб

Відповісти на питання, як доглядати за гусенятами так, щоб все поголів'я виросло здоровим, досить складно. Пташенят підстерігає маса небезпек - від прикрих гризунів і дрібних звірків, до хвороб. Давайте розглянемо найбільш поширені недуги:

  • авітаміноз - проявляється в зниженні апетиту, зниження показників несучості. Запобігти розвитку недуги можна, даючи гусенята багаті вітамінами збалансовані корми;
  • рахіт - розвивається внаслідок нестачі сонячного світла, вітаміну D. Симптомами хвороби є розм'якшення кісток, дзьоба птиці, слабкість. Не забувайте давати пташенятам риб'ячий жир і вітамінні добавки;
  • інфекційні хвороби - на жаль, вилікувати такі хвороби, як, наприклад, сальмонельоз, практично неможливо. Фермеру доведеться готуватися до того, щоб позбутися від усього зараженого поголів'я і ретельно продезінфікувати приміщення.

У боротьбі з багатьма респіраторними або інфекційними хворобами непогано зарекомендував себе препарат «Байтрил». Інструкція по застосуванню препарату рекомендує використовувати його в розрахунку 10 мл на кожен кілограм живої ваги птиці. Курс лікування «Байтрілом» передбачає повну відмову від корму, тільки Випоювання чистою водою і лікарським засобом.

Залежно від симптоматики і діагнозу, лікування «Байтрілом» триває від 3 до 5 днів. Як правило, якщо проспіваємо гусей препаратом, можна спостерігати хорошу динаміку і сприятливий прогноз у більшості випадків. До речі, інструкція «Байтрилу ®» не зазначає обмежень на застосування для молодих гусенят. А якщо пропоювати «Байтрілом» довелося дорослу птицю, то проводити забій можна вже на 11-й день після закінчення курсу.

Щоб дізнатися, як виростити здорових і великих гусей, досить відкрити Інтернет - на Ютьюб величезна кількість навчального відео, де досвідчені фермери дають докладні рекомендації. Нехай вирощений вами молодняк буде здоровим!

Відео «Як розводити гусей в домашніх умовах»

З цього відео ви дізнаєтеся про те, як розводити гусей в домашніх умовах.