Реклама
Реклама
Реклама

Зміна паспорта не за місцем прописки - які потрібні документи, терміни отримання, після весілля, заміжжя, з 2019 року, МФЦ, в 20 років

  1. Номи Закону в РФ
  2. Які потрібні документи
  3. В яких випадках потрібна будинкова книга?
  4. Процедура зміни паспорта в МФЦ не за місцем прописки з 2019 року
  5. При зміні прізвища після весілля
  6. У 20 років
  7. терміни отримання
  8. Чи може УФМС відмовити

Відповідно до чинного законодавства кожна людина, що перебуває на території Росії, повинен мати реєстрацію, яка буде вказуватися в його цивільному паспорті.

Однак при цьому Конституцією також передбачається право на вільне пересування, тобто людина зовсім не обов'язково повинен проживати на території своєї постійної реєстрації, і при бажанні може оформити собі тимчасову за іншою адресою.

Якщо ж потрібна зміна паспорта в МФЦ не за місцем прописки, дана процедура буде виглядати дещо інакше, ніж у безпосередньому місці реєстрації.

Номи Закону в РФ

Чинне законодавство регулює процедуру отримання паспорта відповідно до таких нормативними актами:

  • Положення Уряду про паспорт;
  • Адміністративний регламент міграційної служби, який регулює процедуру надання державних послуг при заміні або первинної видачі паспорта;
  • Наказ №319, винесений Федеральною міграційною службою.

Порядок, відповідно до якого здійснюється заміна або оформлення паспорта, повністю регулюється нормами, встановленими Федеральною міграційною службою. Зокрема, відповідно до вищезазначеного наказу процедура отримання, заміни або подачі документів, необхідних для отримання нового паспорта, в обов'язковому порядку здійснюється безпосередньо за місцем проживання, звернення або місцем перебування фізичної особи. Цю ж інформацію можна побачити в пункті 10 наведеного положення.

Чинне законодавство вказує на те, що при бажанні можна подати документи в цілях отримання нового паспорта навіть не за місцем своєї безпосередньої прописки, і більш того, при бажанні можна звернутися в будь-який територіальне відділення Федеральної міграційної служби або ж будь-якої багатофункціональний центр незалежно від того, в якому регіоні він знаходиться.

Окрему увагу варто приділити тому, що в разі отримання відмови у видачі паспорта через відділення Федеральної міграційної служби громадяни повинні в обов'язковому порядку отримати відмову, оформлений в письмовому вигляді, і в подальшому з цим документом можна буде звернутися в органи прокуратури.

Які потрібні документи

Перелік документів, необхідних для заміни паспорта при обігу не за фактичним місцем прописки, виглядає наступним чином:

  • будь-який документ, відповідно до якого може засвідчуватися особистість звертається особи;
  • запит в реєструючі органи з проханням про реєстрацію на облік людини за місцем його фактичного проживання;
  • спеціалізовані листи прибуття, які повинні бути заповнені відповідною інформацією (рекомендується надавати зазначений документ відразу в трьох примірниках);
  • оригінал, а також копія довідки, яка повинна в обов'язковому порядку завірятися у нотаріуса і підтверджувати факт заселення громадянина за новою адресою.

Варто відзначити той факт, що після закінчення даної процедури оформлення вся документація, яка була надана заявником, в обов'язковому порядку повертається йому уповноваженими співробітниками міграційної служби. В процесі оформлення бланка заяви потрібно впевнитися в наявності позначки про зняття з обліку з попереднього місця прописки, якщо ця процедура була проведена.

Крім цього, в деяких ситуаціях з заявника можуть також вимагати додатковий пакет документів, а саме:

  • виписки про склад сім'ї, яка здійснюється з будинкової книги;
  • копія особового рахунку, зареєстрованого у фінансовій організації, розташованої за місцем фактичної прописки;
  • дублікати довідок, які можуть використовуватися як підстава для заселення в нерухомість на території того регіону, в якому громадянин не має постійної реєстрації.

При необхідності громадянин заздалегідь може потурбуватися про те, щоб провести процедуру зняття з обліку за попереднім місцем постійної реєстрації.

Зразок будинкової книги:

Зразок будинкової книги:

В яких випадках потрібна будинкова книга?

Відповідно до чинного законодавства, щоб змінити посвідчення, практично завжди потрібна будинкова книга, так як виписка з неї може стати в нагоді для того, щоб підтвердити офіційне місце проживання в разі крадіжки або втрати цього документа. У загальному і цілому, законність даної вимоги найчастіше ґрунтується на бажанні відразу вказати реєстраційні дані в паспорті громадянина, а не на законних вимогах.

З іншого боку, вимога про надання будинкової книги в обов'язковому порядку не передбачається, оскільки чинне законодавство жодним чином не обумовлює будь-які зобов'язання або чіткі вказівки на важливість видачі цього паперу. У зв'язку з цим за бажанням можна повністю обійтися без будинкової книги в процесі заміни паспорта навіть в тому випадку, якщо дана процедура здійснюється не за місцем постійної або тимчасової реєстрації, а за місцем фактичного проживання або перебування громадянина.

У загальному і цілому, сама процедура надання будинкової книги є в принципі необов'язковою, навіть якщо подібні вимоги заявляються співробітниками Міграційної служби, так як на практиці їм потрібно не сам документ, а тільки спеціалізована виписка з нього, необхідна для проставлення обов'язкової відмітки.

Відсутність будинкової книги відповідно до Адміністративного регламенту, прописаним в Наказі Федеральної міграційної служби №339, не може розглядатися як вагома підстава для відмови в наданні нового паспорта або його первинної видачі.

Мікропозики без прописки

надає лише десята частина організацій. Це пов'язано в першу чергу з ризиком неповернення, який складно ігнорувати.

Чи можна стати на облік у зв'язку з вагітністю без прописки - відповідь в статті .

Іншими словами, навіть якщо у людини немає будинкової книги або ж безпосередній виписки з неї, змінити посвідчення на нове все одно можна, причому дана процедура може спокійно проводитися навіть не за місцем реєстрації.

Процедура зміни паспорта в МФЦ не за місцем прописки з 2019 року

Процедура оформлення нового паспорта є гранично простий: людина звертається до відділення Міграційної служби, надаючи все необхідні документи , Після чого оформлює заяву і оплачує державне мито , В той час як співробітник паспортного столу повідомляє йому, коли можна буде отримати документ на руки. Поки громадянину оформляється новий паспорт, при необхідності він може отримати тимчасове посвідчення особи.

Подати повний пакет необхідних документів можна в режимі онлайн, використовуючи портал держпослуг, але для цього повний пакет документів повинен бути наданий в електронному форматі, а також повинна бути правильно заповнена форма заяви.

Після цього вже оплачується державне мито і вибирається найбільш зручне підрозділ Міграційної служби, в якому можна буде отримати новий паспорт.

При зміні прізвища після весілля

Так як зміна прізвища здійснюється не тільки в процесі укладення, але і при розірванні шлюбу, процедура зміни паспорта в даному випадку буде точно такий же, як і при будь-яких обставинах. Терміни зміни паспорта в даному випадку будуть складати 30 днів, і саме на протязі цього проміжку часу потрібно буде подати заяву до Міграційної служби на зміну паспорта, а також зібрати повний пакет необхідних документів.

Якщо людина не встигає звернутися в зазначений термін, то в такому випадку його паспорт буде вважатися простроченим, внаслідок чого використання такого документа обернеться для нього штрафом на суму 2 000-3 000 рублів. Якщо ж громадянин проживає в містах федерального призначення, сума штрафу буде збільшуватися до 3 000-5 000 рублів.

Накладення такого штрафу здійснюється з тієї причини, що прострочений паспорт відповідно до чинного законодавства прирівнюється до повної відсутності документа, в зв'язку з чим і накладається зазначена сума штрафу. Більш того, недійсність паспорта фіксується вже з моменту реєстрації шлюбу і факту зміни прізвища в РАГСі. В даному випадку процедура зміни буде здійснюватися 30 днів, тільки якщо звернутися не за місцем своєї постійної реєстрації, в той час як в іншому випадку можна отримати необхідний документ вже через десять днів.

У 20 років

Заміна паспорта в 20 років не за місцем прописки здійснюється стандартним чином, причому не варто забувати про те, що паспорт перестає бути дійсним відразу ж після досягнення громадянином зазначеного віку. У зв'язку з цим до даного процесу варто підійти максимально відповідально, тому що видача цього документа здійснюється на досить тривалий проміжок часу. Після цього зміна документа буде здійснюватися через 25 років, тобто з досягненням 45-річного віку.

терміни отримання

Якщо людина звертається для зміни паспорта в територіальне відділення Міграційної служби, яке знаходиться безпосередньо за місцем його постійної реєстрації, в загальному і цілому, процедура оформлення нового документа становитиме десять днів. При цьому даний термін поширюється не тільки на звернення до відділення Міграційної служби, що знаходиться за місцем прописки, а й при повторному оформленні паспорта в одному і тому ж відділенні.

Коли громадянин збирається отримати новий документ не за місцем своєї прописки, відповідно до чинного законодавства процедура оформлення може збільшуватися до двох місяців з моменту прийому всієї необхідної документації, так як раніше виданий паспорт оформлявся іншим відділенням цього органу.

В даному випадку потрібно буде надати співробітникам Міграційної служби наступний пакет документів:

  • цивільний паспорт, надані пізніше досягнення 14-річного віку, так як він замінюється через недійсності;
  • заяву про надання або заміні паспорта, складеного за формою 1П (в переважній більшості випадків дана заява заповнюється машинописним способом, але закон не забороняє оформляти його повністю від руки);
  • дві фотографії, формат і інші вимоги до яких вказуються в Адміністративному регламенті;
  • реквізити або ж квитанція, що підтверджує факт оплати державного мита;
  • документ, що підтверджує наявність прописки;
  • при наявності постійної реєстрації на території приватного будинку штамп в паспорті може вказуватися тільки при наявності постійної прописки, так як для тимчасової передбачається спеціальний вкладиш;
  • для військовозобов'язаних чоловіків потрібно мати при собі військовий квиток;
  • членам молодих сімей потрібно надати свідоцтво про розірвання або ж реєстрації шлюбних відносин.

Чи може УФМС відмовити

Досить поширеною практикою відділень Федеральної міграційної служби є відмова співробітників від прийому документів у тих громадян, які збираються міняти паспорт, не маючи прописки на території населеного пункту за місцем перебування. У переважній більшості випадків в якості причини відмови в Міграційної служби вказується саме відсутність реєстрації, і в такій ситуації рішення виниклої проблеми найчастіше здійснюється тільки шляхом подання письмової відмови в зміні даного посвідчення особи.

Наявність письмової відмови з боку представництва Міграційної служби може використовуватися в якості основи для подальшого звернення в судові інстанції з позовом про неправомірні дії з боку співробітників даного органу, і домогтися задоволення цієї вимоги може практично кожен грамотний юрист.

Причина полягає в тому, що чинне законодавство не містить у собі будь-яких вказівок на те, що для отримання або ж заміни паспорта потрібно в обов'язковому порядку звертатися в те відділення Міграційної служби, яке знаходиться по безпосереднього місця постійної реєстрації, в зв'язку з чим заміна паспорта може здійснюватися на всій території Росії.

Причина полягає в тому, що чинне законодавство не містить у собі будь-яких вказівок на те, що для отримання або ж заміни паспорта потрібно в обов'язковому порядку звертатися в те відділення Міграційної служби, яке знаходиться по безпосереднього місця постійної реєстрації, в зв'язку з чим заміна паспорта може здійснюватися на всій території Росії

За законами РФ прописка на дачі в 2019 році можлива, і в конституційних законах описаний чіткий порядок здійснення цієї операції.

Чи можна новонародженому зробити тимчасову прописку - відповідь в статті .

Закон про прописку і реєстрацію в 2019 читайте тут .