Реклама
Реклама
Реклама

Виписка з ЕГРП - термін дії і практична цінність

  1. Коли необхідно отримання виписки з ЕГРП
  2. Фактична користь інформації з Росреестра
  3. Які можуть бути виписки
  4. Що містить виписка з ЕГРП на квартиру або інший об'єкт
  5. Як довго діє виписка
  6. Як отримати виписку

З огляду на той факт, що в Росії постійно відбуваються різні операції з нерухомістю, досить часто виникає необхідність використання певної документації. Одним з таких документів є виписка даних з Росреестра.

Коли необхідно отримання виписки з ЕГРП

Є різні ситуації, в яких може знадобитися даний документ. Звертатися до ресурсів Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно є сенс при наступних обставинах:

- Коли виникає необхідність вирішення деяких спірних питань, що мають відношення до прав на нерухомість або відстоювання права на квартиру.

- Коли виникає необхідність вирішення деяких спірних питань, що мають відношення до прав на нерухомість або відстоювання права на квартиру

- У разі здійснення різних угод, що стосуються нерухомості. Якщо оформляється договір купівлі-продажу, то дана виписка необхідна, навіть якщо для придбання об'єкта використовується іпотека.

- Під час поділу будь нерухомої власності, наприклад квартири.

- Поділ земельних ділянок також є достатньою причиною для того, щоб отримати виписку з ЕГРП. Але це потрібно лише в тому випадку, якщо немає даних про власників суміжних ділянок.

Виписка з ЕГРП на квартиру і не тільки може бути актуальна при різних діях з нерухомістю, що мають юридичне значення.

Фактична користь інформації з Росреестра

Дана виписка дає можливість тому, хто має намір придбати нерухомість, отримати достовірну правову історію конкретного об'єкта і тим самим уникнути можливих складнощів в майбутньому.

Фактично електронна виписка з ЕГРП потрібна для визначення юридичної чистоти будь-якого об'єкта нерухомості. Ця інформація може бути вкрай актуальна і в разі судового розгляду.

Йдеться про ситуації, коли особа, яка подала позов, має достатньо підстав вважати, що відповідач має намір ухилитися від матеріальної відповідальності шляхом продажу нерухомості або переоформлення її на родичів. Виписку з реєстру можна отримати ще в процесі судового розгляду. У результаті суддя, отримавши підтверджену інформацію, має право накласти арешт на майно відповідача, крім можливості її продажу або переоформлення.

Які можуть бути виписки

Є два ключових напрямки, в рамках яких надається виписка з ЕГРП. Росреестр дозволяє отримати загальнодоступні дані, що стосуються різних об'єктів нерухомості, так само як і відомості, доступ до яких мають далеко не всі громадяни.

Фактично подібні дані по закону РФ можуть надаватися всім, хто залучений в процес реєстрації прав на який-небудь об'єкт нерухомості. Що стосується тієї категорії інформації, яка може бути доступна тільки правовласнику і уповноваженим органам, то до неї можна віднести такі відомості:

- інформація про те, кому переходять права на об'єкти нерухомості;

- дані, що мають відношення до обмеження дієздатності правовласника;

- відомості, що стосуються правовстановлюючих документів будь-якого типу, за винятком даних про обмеження (обтяження);

- інформація узагальненого характеру про те, які права має конкретну фізичну особу на об'єкти, які належать або належали йому раніше.

Що містить виписка з ЕГРП на квартиру або інший об'єкт

Для оформлення такого витягу використовується спеціальний бланк, на якому відображаються наступні загальнодоступні відомості:

- номер, дата та вид державної реєстрації відповідного права;

- місце розташування, площа, кадастровий номер та інші відомості про вибраний об'єкт нерухомості;

- ПІБ або найменування заявника, який звернувся до реєструючого органу з метою отримання виписки;

- права власності на конкретний об'єкт нерухомості, які були зареєстровані в установленому порядку обтяження;

- відомості, що стосуються всіх правовласників або конкретного власника.

У тому випадку, якщо виявиться недостатньо інформації, яку містить стандартна виписка з ЕГРП, Росреестр здатний надати більш докладні відомості про потрібний об'єкт нерухомості. Для цього доведеться запросити кадастровий паспорт потрібного приміщення.

Як довго діє виписка

Говорячи про такий документ, як виписка з ЕГРП, термін дії його визначити важко, тому що законодавство не встановлює таких обмежень. Якщо вивчити безпосередньо саму виписку, то можна виявити повну відсутність будь-яких дат, що визначають її актуальність. З цього випливає простий висновок: використовувати виписку можна необмежену кількість часу.

Але варто враховувати наступний факт: виписка з ЕГРП термін дії нехай і має юридично необмежений, але її практична цінність може бути загублена. Тому використовувати один і той же документ в різних ситуаціях протягом, скажімо, декількох років, навряд чи вийде.

Дата може мати значення в залежності від того, кому надається виписка з ЕГРП. Термін дії важливий для різних організацій, які не погодяться прийняти застарілі відповідно до їх положень дані з Росреестра. У деяких випадках подібна документація може бути неактуальною через вже 30 днів.

Як отримати виписку

Перший і найпоширеніший спосіб - це звернутися в МФЦ (центр надання держпослуг) або Росреестр. Для цього доведеться взяти талон і в порядку черги написати заяву на надання необхідних відомостей, що стосуються певного об'єкта нерухомості. Також знадобиться сплатити держмито.

Але якщо візити в місцеві відділення не викликають ентузіазму, можна використовувати ресурси інтернету. У цьому допоможе сайт Росреестра, на якому потрібно знайти розділ «Державні послуги». У ньому знаходиться форма подачі запиту. Це означає, що доведеться вказати всю інформацію про конкретний об'єкт і відзначити, в якому вигляді повинна бути надана виписка.

Після того як буде оплачена держмито, користувачеві нададуть виписку. На це йде, як правило, 5 робочих днів. Тим, кому потрібна виписка з ЕГРП, термін дії якої необмежений, але важливий, можна скористатися й послугами посередників. Подібну роботу здатні виконувати як юридичні компанії, так і агентства нерухомості.

Таким чином, у кожного громадянина є можливість в будь-який момент отримати дані з Росреестра і без праці здійснити операцію з об'єктом нерухомості.

джерело