Реклама
Реклама
Реклама

Виділення земельних ділянок під ІЖС

  1. пільгова категорія
  2. умови надання
  3. Порядок виділення земельної ділянки під ІЖС
  4. Що необхідно зробити для отримання землі безкоштовно
  5. пільговим категорії
  6. Заява на виділення земельної ділянки по ІЖС - зразок

Індивідуальне житлове будівництво деколи буває єдиним виходом зі складної ситуації, коли всім членам сім'ї просто не розміститися в маленькій квартирці. І це ще добре, коли є хоч якесь власне житло, але багато хто живе на чужих квадратних метрах, і питання окремого проживання у них стоїть дуже гостро. Чи можна отримати ділянку під ІЖС безкоштовно, куди слід звертатися, і хто має на це право?

1 березня 2015 року набули чинності поправки до Земельного Кодексу: в статті 39.5 визначено повний список випадків, коли державна або муніципальна земля може виділятися громадянам на безоплатній основі за рішенням органів місцевої влади.

Пунктами 6 та 7 статті ЗК закріплено право отримання земельного наділу безкоштовно під індивідуальне будівництво житлового будинку громадян:

  • Ті, хто має трьох і більше неповнолітніх дітей.
  • Чи не передбачені в пункті 6 випадки, передбачені ФЗ, і поширюються на окремі категорії.
  • Стаття 39.19 Земельного Кодексу визначає порядок постановки на облік потребуючих житло громадян, у яких є підстави для виділення землі під індивідуальне будівництво. Також в статті передбачені підстави для отримання відмови на надання безкоштовної землі.

пільгова категорія

Виділити земельний наділ на безкоштовній основі можуть громадянам пільгових категорій, список визначено земельним законодавством.

До першої групи пільгової категорії відносять:

  • Орендарі земельних ділянок, право оренди, які отримали його ще за часів СРСР, на якому стоїть житловий будинок. Цим громадянам потрібно тільки зайнятися переоформленням землі у власність безкоштовно.
  • До пільговикам відносять і громадян, які мають право безстрокового або довічного володіння землею. Вони можуть один раз скористатися правом отримання землі безкоштовно від держави.

Друга група включає громадян:

  • Ветеранів Великої Вітчизняної Війни або інших бойових дій.
  • Військовослужбовців, які вислужили строк військової служби за контрактом понад 15 років. Їм можуть бути виділені землі для зведення житлового будинку або організації фермерського господарства.
  • Що вийшли на пенсію співробітники внутрішніх справ, які відпрацювали в організації понад 15 років.
  • Сиротам виділяють наділи, якими користувалися їхні батьки.
  • Герої Праці і повні Кавалери орденів Слави або інших орденів, мають право на безкоштовний земельну ділянку.

Громадянам цих категорій земля виділяється на безкоштовній основі на підставі Федеральних Законом.

умови надання

Для отримання земельного наділу безкоштовно, потрібно дотримати кілька умов: землі повинні підпадати під вид дозволеного використання, тобто під індивідуальне будівництво.

Є і ще кілька умов для отримання безкоштовного наділу:

  1. Якщо у громадянина немає, і ніколи не було власного наділу землі під ІЖС або ведення особистого господарства.
  2. Повинна бути постійна реєстрація на території РФ не менше 5 років.
  3. Якщо він проживає в приватному будинку, але не його власник.
  4. У разі проживання в гуртожитках з сім'єю, або норма житлової площі в квартирі менше, ніж передбачено на 1 члена сім'ї, то ця умова для отримання безкоштовного земельного наділу.
  5. Якщо громадяни підпадають під категорію «молода сім'я», чи в сім'ї всього один батько, у якого немає у власності землі.
  6. Молодим фахівцям, які закінчили вищі навчальні заклади і приїхали жити і працювати в сільську місцевість при укладенні безстрокового трудового договору з місцевою адміністрацією поселення.
  7. Ті молоді фахівці, які працюватимуть в бюджетних місцевих організаціях, наприклад, в освітньому чи медичному напрямку.

Варто зазначити, що землю під індивідуальне будівництво спочатку оформляють як орендний договір землі терміном до 3 років. Після закінчення і введення будинку в експлуатацію, землю можна оформити на безкоштовній основі.

Порядок виділення земельної ділянки під ІЖС

Є всього 2 види отримання безкоштовної ділянки:

  • Попереднє узгодження з адміністрацією розташування ділянки.
  • Без узгодження.

Отримати землю можна як у власність, так і в оренду. Перед виділенням ділянки необхідно провести кадастрові роботи, виділити майбутній ділянку під будівництво на загальному кадастровому плані земель муніципалітету.

За генеральним або містобудівній плану визначають вид дозволеного використання і можливість підключення до життєво важливих комунікацій.

Важливою умовою виділення ділянки є організація торгів або виділення землі на безкоштовній основі.

Що необхідно зробити для отримання землі безкоштовно

  1. Якщо з адміністрацією було погоджено місце розташування ділянки, то необхідно написати заяву про прийняте рішення по розташуванню наділу.
  2. Замовляють кадастровий план землі.
  3. Влада сповіщають сусідніх власників про надання землі під будівництво індивідуального будинку.
  4. Написати заяву про перевірку проходять по ділянці комунікацій, отримати дозвіл на проведення будівельних робіт в архітектурному відділі району. Після проведення робіт на плані відзначають відсутність або наявність об'єктів інфраструктури.
  5. Оформляють акт з місцевою адміністрацією про передачу вибраної ділянки під будівельні роботи.
  6. Потім знову необхідний кадастровий фахівець, за його відомостями ділянку можна буде поставити на кадастровий облік.

Окремо поговоримо про дозвіл на будівництво житлового будинку. Без цього документа всі проведені роботи будуть вважатися незаконними, а побудований будинок знести.

Для цього в адміністрацію поселення представляють топографічні документи на ділянку, де відзначені всі, хто проходить по ділянці комунікації. Влада будуть самостійно регулювати питання з департаментом по нерухомості. Після закінчення 30 днів можна отримати дозвіл на будівництво.

пільговим категорії

Люди пільгових категорій пишуть заяву на ім'я адміністрації з проханням про виділення землі відповідно до закону. До заяви прикладають документи-підстави, що визначають категорію пільг.

Громадянам найкраще вибирати ті ділянки, які вже числяться в кадастровому реєстрі, така процедура оформлення проходить набагато швидше, ніж наприклад, нових ділянок, які не стоять на кадастровому обліку. Процедура занесення нових земель в кадастр - дуже затяжна процедура, і на неї може піти не один рік.

Повинні бути і всі необхідні документи для отримання землі: копії паспортів, посвідчень, якщо земля видається багатодітній родині, то і копії свідоцтв про народження дітей, довідки про усиновлення, якщо діти прийомні. Також потрібно документальне підтвердження про відсутність землі у власності.

Місяць піде на перевірку документів, потім прийде повідомлення про прийняте рішення. Якщо результат позитивний, то на руки отримують дозвіл, з яким необхідно звернутися до відділу по межеванию для підготовки кадастрових документів.

Заява на виділення земельної ділянки по ІЖС - зразок

Земля під індивідуальне будівництво виділяється на підставі поданої заяви до органів місцевого самоврядування. Якщо громадянин відноситься до пільгової категорії, то в заяві вказується документ, що підтверджує отримання пільги. Якщо отримати землю бажає військовослужбовець, то копію військового квитка та наказу про звільнення в запас. Для багатодітних сімей необхідні копії всіх свідоцтв про народження дітей.

завантажити

заяву на виділення земельної ділянки по ІЖС.

У тексті повинна бути прохання про виділення ділянки, підстави, які дають право на безкоштовне оформлення. Також описується ділянку, який громадянин просить надати йому і місце розташування на загальному плані. Якщо ділянка призначена під певний вид діяльності, в нашому випадку, це будівництво, то громадянин пише зобов'язання, що він не буде змінювати призначення і зводити на ньому, наприклад, ігровий майданчик.

Текст пишеться в довільно, вказується ім'я, по батькові та прізвище претендента і орган місцевої влади, куди його подають. Також вказують ІПН, місце фактичного або тимчасового проживання, дані паспорта.

Можна користуватися і типовим бланком заяви, просто потрібно правильно зробити записи. Вказати слід і контактну інформацію: поштову адресу, телефон для зв'язку.

Заява на надання земельної ділянки під ІЖС:

У Управу району __________________

Адреса: _________________________

Від: _________________________

Адреса: _________________________

Заява.

Я, ______________________, є .. (вказати пільгову категорію), відповідно до посвідченням № ________. В _____ році мені стало відомо, що я (пільга) маю право на отримання безкоштовного земельної ділянки. Коли я спробував отримати інформацію з даного питання в Управі мене туди навіть не пустили. Сказали просто, що землі немає і звертатися з даного питання просто не потрібно. Я хочу реалізувати своє право на отримання земельної ділянки.

Відповідно до пункту 2 статті 28 Земельного кодексу Російської Федерації встановлює випадки безкоштовного надання у власність громадян земельних ділянок, що перебувають у державній або муніципальній власності; (Дані норми відображені в ст. 4 Закону).

Закон визначає випадки безкоштовного надання громадянам у власність земельних ділянок, що перебувають у державній або муніципальній власності, відповідно до якої земельні ділянки, що перебувають у державній або муніципальній власності, надаються безоплатно у власність громадян Російської Федерації.

Відповідно до Закону право на безкоштовне надання земельних ділянок мають такі категорії громадян Російської Федерації:

громадяни, на яких поширюються заходи соціальної підтримки відповідно до Федерального закону «Про ветеранів», що відносяться до категорій ветеранів Великої Вітчизняної війни, ветеранів бойових дій, ветеранів військової служби, ветеранів державної служби та ветеранів праці, а також членів сімей загиблих (померлих) інвалідів війни, учасників Великої Вітчизняної війни та ветеранів бойових дій, ветерани праці;

Облік громадян, які мають право на безкоштовне отримання земельних ділянок у власність, здійснюється в управах районів міського округу.

Для прийняття на облік громадянином подається письмова заява на ім'я керівника управи, на території якого громадянин постійно проживає.

До письмової заяви громадянином прикладається наступний комплект документів:

  • копія паспорта;
  • копія (копії) документа (документів), що підтверджує (підтверджують) відповідну пільгову категорію;
  • виписка з Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно та угод з ним про раніше зареєстровані права на земельні ділянки, видана Управлінням Федеральної реєстраційної служби;
  • довідка з Управління Роснедвіжімості про що перебувають у власності земельні ділянки;

Надійшло письмова заява розглядається в управі району протягом календарного місяця. За результатами розгляду заяви громадянину надсилається письмове повідомлення про взяття її на облік в якості має право на безкоштовне отримання земельної ділянки у власність або про мотивовану відмову у взятті на такий облік при наявності до того підстав.

Списки громадян, які виявили бажання на отримання земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва, затверджуються постановою керівника управи району і спрямовуються в Головне управління державного майна щоквартально. Списки громадян, які виявили бажання на отримання земельної ділянки для ведення садівництва, городництва та особистого підсобного господарства, також затверджуються постановою керівника управи району міського округу і направляються до Головного управління державного майна щоквартально.

На підставі вищевикладеного:

ПРОШУ

  1. Надати мені земельну ділянку відповідно до чинного законодавства.
  2. Відповісти в письмовому вигляді у встановлені законом терміни.

«__» _____________ р. ____________