Реклама
Реклама
Реклама

Реєстр нерухомого майна: як самостійно отримати інформаційну довідку

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі - Реєстр) - це єдина державна інформаційна система, що забезпечує обробку, зберігання і надання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав.

Таким чином, саме в цьому Реєстрі розміщена інформація про ваше право власності на нерухоме майно, а також про існуючі обтяження цього майна.

З 1 січня 2016 державна реєстрація речових прав на нерухоме майно здійснюється на підставі прийнятого державним реєстратором * рішення і формується в електронному вигляді в Реєстрі.

Рішення державного реєстратора в день його прийняття розміщується на веб-порталі Мін'юсту для доступу до нього заявника з метою перегляду, завантаження та друку.

За бажанням заявника рішення державного реєстратора (наприклад, про реєстрацію права власності) може бути роздруковано і видано в паперовому вигляді. При цьому така роздрукована інформація з реєстру не буде на спеціальному бланку, з підписом і печаткою.

В Постанові Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року №1127-ІV "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень" передбачено, що рішення державного реєстратора в паперовій або електронній формі мають однакову юридичну силу і містять обов'язкову посилання на Реєстр.

При укладанні угод у нотаріуса (наприклад, купівлі-продажу) інформація про перехід права власності також вноситься до Реєстру, про що видається виписка.

Послуги, які можливо отримати за допомогою доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно через Кабінет електронних сервісів Міністерства юстиції України:

  1. оформити інформаційну довідку з Реєстру;
  2. перевірити документ, який вам був виданий Реєстром;
  3. попередньо подати заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень;
  4. отримати інформацію про стан розгляду заяви (запиту);
  5. поставити об'єкт нерухомого майна на контроль.

Одне з найпопулярніших дій - отримання інформаційної довідки (виписки) з Реєстру.

Таку інформаційну довідку можливо отримати трьома способами:

  • у державного реєстратора;
  • у нотаріуса;
  • самостійно.

Найзручніший і швидкий спосіб, який вимагає від вас мінімум зусиль і грошей, це самостійне оформлення виписок на сайті Міністерства юстиції України .

З ним і пропонуємо ознайомитися.

Покрокова інструкція отримання інформаційної довідки з Реєстру докладно описана на сайті Міністерства юстиції.

Що важливо знати?

  1. Для отримання інформаційної довідки потрібно зареєструватися як новий користувач в Кабінеті електронних сервісів (якщо ви до цього не були зареєстровані). В результаті реєстрації ви отримаєте електронну пошту mail.gov.ua. Правила реєстрації нового користувача доступні за посиланням .

Доступно два способи реєстрації - з використання ідентифікаційного коду * (ІПН) або з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП).

  1. Ввійти вже зареєстрованим користувачам до Кабінету електронних сервісів можливо трьома способами, а саме через:
  • логін і пароль (якщо у вас облікового запису на mail.gov.ua);
  • ЕЦП;
  • BankID.

Що таке BankID і ЕЦП можете ознайомитися за посиланням .

  1. Після входу в Кабінет електронних сервісів необхідно підтвердити свої дані, в тому числі вказати серію і номер паспорта. Якщо у вас оформлений паспорт у вигляді ID-карти, вказуєте тільки номер.
  2. Отримати відомості про зареєстровані речові права на нерухоме майно з Реєстру можна по:

- вказаною адресою;

- реєстраційним номером об'єкта нерухомості;

- кадастровому номеру земельної ділянки;

- ідентифікаційним даними фізичної або юридичної особи.

  1. Оплата становить 20 грн. без урахування комісії банку. З комісією банку найчастіше ця сума становить 23 грн.

Оплату потрібно здійснити відразу, вказавши дані своєї банківської картки.

  1. Після оплати інформаційна довідка з Реєстру відправляється на вашу пошту mail.gov.ua (якщо ви її реєстрували). Щоб довідку отримати відразу, просто натисніть "назад" зі сторінки оплати. Відкриється вікно, в якому і буде ваша інформаційна довідка. Її можна завантажити, зберегти або роздрукувати.

Увага! Інформаційна довідка з реєстру формується по частковому збігу, наприклад, з пошуку за ПІБ. Можливі випадки, що в довідці відображається не належить вам майно. У такій ситуації рекомендуємо звернутися до державного реєстратора або нотаріусу ще за отриманням ще однієї довідки з достовірною інформацією.

* Реєстраційний номер облікової картки платника податків

Нормативно-правові акти:

  1. Постанова Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 №1127 "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень" , Яким затверджено наступні Порядки:
  2. Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень ;
  3. Порядок надання інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно ;
  4. Порядок доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно .

Стаття підготовлена в рамках проекту "Юридична підтримка населення, яке постраждало внаслідок конфлікту на сході України", який реалізується за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC). Інформація та погляди, викладені в цій статті, є думкою авторів і не обов'язково відображають офіційну позицію Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC)

Що важливо знати?