Реклама
Реклама
Реклама

Отримання виписки з ЕГРП і держмито на нерухоме майно

  1. офіційність
  2. Коли зручно зробити замовлення виписки з ЕГРП в багатофункціональний центр
  3. Що потрібно зробити, щоб отримати потрібні відомості через Багатофункціональний центр
  4. Що таке звичайна довідка про нерухому власність
  5. Що дає виписка?
  6. Три способи отримання документа
  7. Вартість держмита змінилася
  8. Оформлення довіреності: нюанси

Існує безліч ситуацій, при яких необхідно надати в ту чи іншу установу відомості про нерухому власність з ЕГРП. Ви можете отримати завдяки цим даним всю історію здійснення угод, відомості про припинення або виникненні прав на нерухомість, відомості про нинішній власника майна і минулих його власників, дані про обтяження, обмеження, про передачу прав на об'єкт нерухомості.

офіційність

Виписка з ЕГРП дає можливість звести до мінімуму шахрайство при здійсненні угоди.

Багато банків і нотаріальні контори вважають за краще працювати з даними про об'єкт нерухомості в паперовому форматі з печаткою державного реєстру та підписом співробітника, який видав документ. Але для деяких ситуацій підходить електронна документація.

Але для деяких ситуацій підходить електронна документація

Отримання виписки з ЕГРП на спеціальному бланку можливо в відділеннях держреєстру або МФЦ. Відділів МФЦ на території Російської Федерації більше, а сам МФЦ передає заяви громадян в Росреестр, і там формується документ, який громадянин може отримати сам, відвідавши відділ, або ж за своїм поштовою адресою. Також можна написати довіреність від імені власника для отримання даних про нерухому власність.

Коли зручно зробити замовлення виписки з ЕГРП в багатофункціональний центр

Замовлення довідки про нерухому власність в МФЦ буде дуже доречний:

  • При покупці нерухомості за кредитні кошти або іпотечні.
  • При отриманні кредиту під заставу нерухомого майна.
  • При придбанні нерухомої власності з-під застави.
  • При вступі у спадок.
  • При розірванні шлюбу, коли власність ділиться між подружжям.
  • При оформленні місця в черзі на поліпшення житлових умов.

Що потрібно зробити, щоб отримати потрібні відомості через Багатофункціональний центр

Для отримання довідки на нерухоме майно громадянам слід відвідати МФЦ, маючи при собі паспорт, заяву, а також квитанцію про сплату держмита (через банк або термінал). Юридичним фірмам необхідно до цього пакету додати також довіреність, за якою її пред'явник може отримати виписку.

Оформивши запит, працівник МФЦ повинен видати заявнику розписку. Там обов'язково вказується, коли саме можна отримати запитувані з ЕГРП дані.

Ціна документа однакова для державного реєстру та для МФЦ. З початку 2017 року запитані відомості надаються не пізніше, ніж через три робочих дні після подачі заяви (вірніше, через три дні після моменту потрапляння запиту в Росреестр). Тому з Багатофункціонального центру виписку доведеться чекати трохи довше, ніж з відділення державного реєстру.

Теоретично довідка з ЕГРП актуальна до тих пір, поки не відбувається ніяких змін з цікавить вас нерухомістю. Але практично більшість установ вважають придатною ту виписку, якої не більше місяця. А найоптимальнішим варіантом є довідка, яка отримана за два-три дні до операції.

Що таке звичайна довідка про нерухому власність

Дані з ЕГРП є найважливішим документом. Без них неможливо обійтися при будь-якій угоді, що стосується нерухомості. Існує звичайний формат довідки про нерухому власність, а також розширена форма.

Загальнодоступні відомості з державного реєстру можна отримати безкоштовно. Таку довідку з ЕГРП ще називають пробної або звичайною. Отримати її може будь-який громадянин РФ. Розширену виписку може отримати лише господар майна або осіб, на якого написана довіреність власника. Звичайна довідка з ЕГРП містить опис нерухомого майна, призначення, кадастровий номер, адреса, площа, імена правовласників, вид правообладанія, дані про різні обмеження на продаж, про правопретензій та обтяження, ім'я заявника.

Для стандартних угод купівлі-продажу підходить звичайна виписка, однак якщо власність продавали кілька разів, необхідний розширений варіант документа.

Що дає виписка?

Будь-яка угода з нерухомим майном: земельною ділянкою, будівлею, квартирою, будинком, гаражем та ін. вимагає дуже уважного ставлення. Особливо це стосується покупки нерухомості. Чим глибше можна заглянути в історію об'єкта, тим менше ризик шахрайства.

Розширена виписка з ЕГРП якраз і дає можливість побачити всю історію власності. Крім тих відомостей, які містить звичайна довідка, розширений документ надає конкретну і повну інформацію про правовласників нерухомості, про права на власність, історію передачі прав, дані про правопретензій, обтяження, а також про недієздатність правовласника. Ви знайомитеся з усією історією переходу нерухомості від одного власника до іншого.

Ви знайомитеся з усією історією переходу нерухомості від одного власника до іншого

Такі дані видаються або власнику, або тій людині, яка пред'явить довіреність від власника. Відомості про нерухомість в розширеному варіанті можуть, наприклад, знадобитися громадянам при оформленні пільгового кредиту по іпотеці або при наданні державою житла за пільгою.

Якщо ви вирішили купити нерухомість за рахунок кредиту, необхідно уточнити у банківських службовців, чи потрібні дані з ЕГРП. Зазвичай працівники банку замовляють документ самостійно.

Довідка з повними даними на нерухоме майно має фіксовану плату на всій території Російської Федерації. Безкоштовно вона видається лише у випадках, спеціально обумовлених законом.

І звичайна, і розширена виписка з ЕГРП видаються відділами Росреестра або МФЦ.

Три способи отримання документа

Незалежно від форми запиту на розширену довідку про нерухоме майно власності, отримати документ можна трьома способами:

  • Прийти самому за готової довідкою.
  • Надіслати за нею довірена особа, написавши довіреність на пред'явника.
  • Можна залишити в підрозділі реєстру або МФЦ поштову адресу. На нього співробітник установи відправить готовий документ. Зрозуміло, що термін отримання даних про нерухомість збільшиться.

Зрозуміло, що термін отримання даних про нерухомість збільшиться

Навіть вибравши електронний формат запиту, можна вказати, в якій формі бажано отримати довідку з ЕГРП: в електронному вигляді, поштовим листом або ж заявник прийде за нею сам (або надішле довірена особа).

Терміни отримання документа при цьому різняться, але держмито за виписку з ЕГРП залишається однаковою при будь-якому варіанті, який ви виберете для замовлення інформації про нерухоме майно.

Вартість держмита змінилася

З початку 2017 держмито, яку потрібно платити за довідку про нерухомість, збільшена, в середньому, в три з половиною рази (підвищення держмита особливо відчутно торкнулося паперових виписок). Вартість державного мита залежить від форми запитуваної документа і статусу заявника. Фізичні особи як і раніше платять менше, ніж юридичні.

  • Якщо виписка на нерухоме майно видається громадянину РФ, він повинен заплатити 750 рублів, якщо видається паперова довідка; 300, якщо обрана електронна форма. Юридичні фірми: 2200/600.
  • Документ, що підтверджує недієздатність власника власності, варто для громадянина 950 рублів (паперовий) і 400 (електронний).
  • Довідка, в якій містяться відомості, що стосуються договорів за участю в пайовому будівництві, коштує 1500 і 700 рублів (юрособи платять 2950/1400).
  • Подробиці правовстановлюючої документації громадянин може отримати, заплативши 600/400 рублів, юрособи повинні платити 1700/800.

Подробиці правовстановлюючої документації громадянин може отримати, заплативши 600/400 рублів, юрособи повинні платити 1700/800

Тепер паперову виписку отримують в Росреестра або МФЦ по трьох днях (а не п'ять, як до 2017).

Оформлення довіреності: нюанси

Якщо власник нерухомого майна сам не може зайнятися оформленням виписки, для такого випадку існує довіреність, що дозволяє її пред'явнику отримати потрібну документацію на нерухомість.

Закон говорить, що якщо довіреність оформлена правильно, її можна не затверджувати у нотаріуса. При цьому:

  • Довіреність повинна містити дату написання, час придатності.
  • Повинні бути вказані прізвище, ім'я, по батькові, паспортна інформація як особи, що дає доручення, так довіреної особи.
  • Необхідно підтвердження, що пред'явник має право і подати запит на довідку з ЕГРП, і в зазначений день отримати її.
  • Для юридичних осіб на довіреності повинні бути підпис і печатку.

Що дає виписка?