Реклама
Реклама
Реклама

Довідка про кадастрової вартості квартири: як отримати, термін дії

  1. загальні положення
  2. Період дії
  3. Як оформляється документ?
  4. Скільки коштує оформлення?
  5. Де взяти виписку?
  6. підсумки

Довідка про кадастрової вартості квартири - папір офіційних органів, в якій наведена реальна ціна на нерухомість, максимально наближена до ринкового параметру. При цьому вартість, що диктується ринком, відштовхується від кадастрової вартості, яку можна дізнатися за допомогою згаданої виписки. У чому особливості цього документа? Як його отримати? Скільки діє довідка з моменту оформлення? Ці та інші моменти розглянемо нижче.

загальні положення

Поточний 2017 рік ознаменувався низкою змін в законодавстві Поточний 2017 рік ознаменувався низкою змін в законодавстві. Одне з них торкнулося нерухомості і правил її оформлення. Тепер створено Єдиний держреєстр, а також загальна обліково-реєстраційна система. У структуру ЕГРН входить інформація, яку можна знайти в державний кадастр ГКН, а також в ЕГРП. У зв'язку з цим змінилися і форми видається документа.

Довідка про кадастрової вартості квартири - типовий документ, де відображена інформація з облікових записів про ціну об'єкта. При визначенні параметра в розрахунок береться безліч чинників - рівень зносу споруди, інфраструктура, тип і стан будівлі, а також самої квартири. У документі прописана вартість, встановлена ​​на момент останньої ревізії. Після наступної переоцінки колишня інформація втрачає актуальність.

У процесі продажу нерухомості власник готує пакет документів, необхідних для реєстрації угоди в Росреестра, а також є для покупців гарантією чистоти операції. Однією з вимог є надання довідки про кадастрової ціною квартири, що дозволяє покупцеві визначитися з характеристиками об'єкта та його приблизної ціною. У свою чергу, продавець може сміливо спиратися на інформацію в документі і не йти на зниження ціни.

Період дії

Законодавчо встановленого терміну придатності у довідки про кадастрової вартості немає. Формально перегляд ціни проводиться не рідше, ніж через 3-5 років, після чого вартість квартири може бути змінена з урахуванням коригування тих чи інших характеристик.

У проміжку між ревізіями ціна об'єкта не змінюється, але власник в праві її скорегувати в більшу сторону при наявності об'єктивних причин. Щоб змінити вартість, необхідно зібрати інформацію про поточний стан речей і прикріпити її до акту оцінки експерта, оскаржує ціну.

Як оформляється документ?

Довідка видається собою виписку з кадастрової палати з інформацією про вартість квартири, присвоєної державними органами в процесі оцінки Довідка видається собою виписку з кадастрової палати з інформацією про вартість квартири, присвоєної державними органами в процесі оцінки. Папір має чітку форму і офіційну силу. При цьому важливо, щоб документ оформлявся з урахуванням правил законодавства, адже в іншому випадку він не має законної сили.

Як правило, виписка видається в паперовому вигляді на аркуші формату А4. У довідці вказуються дані, наявні в кадастровому паспорті. Заповнення проводиться в друкованому вигляді або вручну за допомогою синьої ручки або чорнила. У документі повинна бути наступна інформація:

  • Адреса, де знаходиться оцінюється квартира. При відсутності такого ставиться прочерк.
  • Номер з кадастру. При бажанні замовника вказується справжній і минулий номер. При відсутності таких також ставиться прочерк.
  • Вартість квартири, яка була встановлена ​​в період ревізії. Якщо точну суму не вдалося визначити, в документі вказується фраза "не встановлено".
  • Найменування філії Росреестр, який здійснював перевірку, а також ПІБ уповноваженої особи, яка здійснює видачу документа. При установці тимчасової або неточної інформації робиться відмітка прописом.
  • Реквізити облікових даних, підпис і печатку.
  • Точна дата, коли проведена оцінка. Ця інформація може вказуватися в цифровому вигляді або прописом.

Скільки коштує оформлення?

Особливість довідки про кадастрової вартості в тому, що вона не обкладається митом. Це означає, що папір видається безкоштовно після передачі необхідного пакету документів та оформлення заяви. Пред'являти разом з документами квитанцію про виплату держмита не потрібно. Саме ці нюанси формують плюси отримання інформації про ціну в формі довідки, а не виписки. Термін виготовлення не перевищує п'яти діб.

Де взяти виписку?

Тепер розглянемо головний момент - як отримати довідку про кадастрової вартості квартири. Є три шляхи:

  1. оформлення онлайн . У цьому випадку документ видається в електронній формі, а для його отримання необхідно відвідати офіційний ресурс, внести дані в пропоновані поля і зробити запит. Перевага способу полягає в мінімальних витратах часу, адже приходити в державні органи особисто немає необхідності. В процесі заповнення вказується електронна адреса, на який згодом і відправляється документ.
  2. Приватне отримання і оформлення заяви. Якщо немає можливості оформити довідку про кадастрової вартості онлайн, можна звернутися в МФЦ або безпосередньо в кадастрову палату, скласти і передати заяву встановленого зразка. При цьому варто звертатися до регіонального органу з урахуванням розташування нерухомості. При отриманні необхідно підготувати папери, що підтверджують особу, а також адреса об'єкта або його кадастровий номер (за наявності на руках). Головною умовою є надання оригіналу документів.
  3. Замовлення по пошті. Такий варіант підійде людям, територіально віддалених від квартири, на яку оформляється заяву. У разі застосування цього способу варто знати, що терміни отримання і передачі довідки будуть більше, адже додається час поштової пересилки. Якщо довідка про кадастрової вартості квартири оформляється особисто, проходить до п'яти діб, але в разі пересилання документа поштою цей термін більше.

підсумки

Отримання спеціальної виписки з інформацією про ціну об'єкта нерухомості не можна назвати порожнім заняттям. Цей документ дозволяє точно визначити вартість квартири. Його отримання може знадобитися для вирішення багатьох завдань - встановлення суми застави на нерухомість, вибору об'єкта для майнової угоди, розрахунку суми для отримання позики і так далі. При цьому інформація, яка відображена в документі, не є персональною і не зачіпає права господаря.

Скільки коштує оформлення?
Де взяти виписку?
У чому особливості цього документа?
Як його отримати?
Скільки діє довідка з моменту оформлення?
Як оформляється документ?
Скільки коштує оформлення?
Де взяти виписку?