Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна і як виписати неповнолітню дитину з квартири власника: приватизованої, муніципальної

  1. Чи можна виписати неповнолітнього дитини з квартири
  2. Як це зробити
  3. З квартири батьків-власника
  4. З квартири бабусі
  5. З приватизованої квартири
  6. З муніципальної квартири
  7. малолітні діти
  8. чужий дитина
  9. повнолітні діти
  10. Як дізнатися, що дитину виписали з квартири

При зверненні в різні установи раз у раз потрібно надавати різні довідки-оригінали-копії. Добре при цьому, коли інформація в документах збігається з поточною ситуацією.

А якщо, наприклад, на вашій житлоплощі прописано більше народу, ніж живе, і це якось заважає? Вихід один - приводити документацію в порядок, виписувати всіх зайвих, і так далі. Однак якщо мова йде про прописаних в квартирі дітей, все може сильно ускладнитися.

До слова: термін «прописка» має зараз скоріше повсякденне значення, ніж офіційна. У будь-якій організації з людьми говорять про їх реєстрації - постійної, тимчасової і так далі.

Чи можна виписати неповнолітнього дитини з квартири

У дитини, прописаного в квартирі, більше прав, якщо порівнювати з повнолітніми мешканцями. Це логічно: діти не можуть захистити самі себе.

У деяких випадках фактичними ворогами дітей стають і їхні родичі. Так що за всіма маніпуляціями з реєстрацією та її відсутністю пильно стежать місцеві відділення опіки та піклування.

Зміна дитячої реєстрації повинно відбуватися обов'язково за участю обох батьків? Найчастіше - так, але можливі винятки.

Наприклад, якщо дитина живе з мамою, а батько - злісний неплатник аліментів , Оголошений в розшук. Щоб переїхати в інший будинок і навіть місто, згода такого «татуся» на зняття з реєстрації не потрібно. Головне - мати на руках довідку про мають місце офіційних розшукових заходах.

Багато корисної інформації про те, чи може батько-власник або інші родичі виписати з квартири дитини без згоди матері, містить наступне відео:

Як це зробити

І все-таки зміна постійної реєстрації дітей до 18 років - процедура складна. Якщо до неї не підготуватися, вона може стати довгим і марудна справою.

Що важливо знати: дитина завжди повинен бути виписаний кудись, переселений на нове місце проживання. Просто зняти з реєстрації дитини, якій буквально нікуди йти, не вийде.

Отже, почнемо з того, як виписати неповнолітню дитину з квартири власника, наприклад, при її продажу.

З квартири батьків-власника

Уявіть ситуацію: живуть в квартирі подружжя, ростять спільного сина Уявіть ситуацію: живуть в квартирі подружжя, ростять спільного сина. Чоловік - одноосібний власник, квартира належить йому ще з дошлюбного часу.

потім - розлучення, дитина залишається з матір'ю . Теоретично колишня дружина і син виписуються з квартири і потім реєструються за новим місцем проживання. Батько-власник в цьому ніяк вже не бере.

Інше питання - якщо син, навпаки, повинен залишитися з батьком . тоді реєстрація в квартирі припиняється тільки для колишньої дружини (і то з певними застереженнями). А займатися будь-якими яких питань виписки-прописки буде вже батько.

Далі ми розповімо про те, як виписати неповнолітню дитину з квартири бабусі.

З квартири бабусі

Ще одна ситуація: з якоїсь причини дитина виявився прописаний окремо від своїх батьків, наприклад, у бабусі. Тут можливі варіанти.

Наприклад, якщо фактично дитина живе не у бабусі, а з матір'ю або батьком (або ними обома). Тоді і батьки, і сама бабуся можуть виписати малолітнього мешканця, щоб потім оформити реєстрацію за всіма правилами. У подібних ситуаціях рідко обходиться без співробітників органів опіки та піклування.

Ініціаторам виписки дитини напевно доведеться підтвердити, що права неповнолітнього не порушені. Іноді змінити реєстрацію дитини можна лише за рішенням суду.

Наступною темою буде розгляду питання про те, як виписати неповнолітню дитину з приватизованої квартири.

З приватизованої квартири

Якщо житло у власності, ключове питання такий: чи є у дитини частка? Залежно ситуації розрізняються і способи зняття з реєстраційного обліку.

Якщо дитина - один із власників (або взагалі володіє житлом одноосібно, і таке буває), то виписати його можна виключно за згодою опікунських органів. Особливо ретельно офіційні представники будуть перевіряти, чи не погіршаться чи житлові умови дитини на новому місці реєстрації.

Якщо дитина правом власності не володіє, процедура зняття з реєстраційного обліку трохи простіше. Однак в паспортному столі доведеться документально підтвердити, що дитина переїжджає на нову адресу.

Підтвердженням може слугувати копія техпаспорта нової квартири батьків. Або нотаріально завірена згода власника того житла, де згодом буде жити дитина.

Про те, чи можуть і як виписати дитину з муніципальної квартири, розповімо далі.

З муніципальної квартири

У цьому випадку зміна реєстрації дитини проходить за участю органів опіки та піклування У цьому випадку зміна реєстрації дитини проходить за участю органів опіки та піклування. Туди потрібно буде надати ряд документів:

  • паспорти батьків;
  • довідку про кількість проживаючих;
  • договір соцнайму квартири;
  • документи-обгрунтування виписки (наприклад, свідоцтво про право власності на нове житло);
  • документи самої дитини.

Пам'ятайте, що в будь-якій організації ви залишаєте копії документів (крім довідок), а оригінали просто пред'являєте.

Далі читайте про те, як виписати з квартири малолітньої дитини.

малолітні діти

По суті, неважливо, скільки дитині років - менше року або сімнадцять. До повноліття всі питання вирішуються батьками / опікунами. Звичайно, за умови, що підліток не був визнаний повністю дієздатним, але тут не той випадок.

Є лише невеликі нюанси:

  • якщо дитині вже виповнилося 14 років, всі заяви в паспортному столі він пише самостійно (але прийти повинен з батьками);
  • при вирішенні будь-якого питання про реєстрацію через суд враховує думку дитини десяти років і старше.

Не менш гостро стоїть питання і про те, як виписати чужу дитину зі своєї квартири. Про нього далі.

чужий дитина

Деякі дивуються: як це в моїй квартирі може прописатися чужий дитина? Одна з ситуацій: недобросовісні співробітники паспортного столу без відома власників прописують в їх житло сторонніх людей. В тому числі дітей.

Тут доведеться доводити незаконність такої реєстрації. Діяти доведеться за обставинами. Незважаючи на всі регламенти, в будь-якій організації можуть зустрітися люди, що не жаліють правильно робити свою роботу і визнавати допущені помилки.

Буває так, що квартира продається без зняття з обліку прописаних в ній людей. Але якщо ви - покупець, то повинні підтвердити свою згоду на таку угоду. А потім, ставши власником, через суд зайнятися випискою чужих вам людей, в тому числі дітей.

Процедура може виявитися досить складною. Важливо знати і те, як виписати повнолітнього дитини з квартири, не важливо, приватизованої або муніципальної, адже часом це здатне створити великі проблеми.

повнолітні діти

Житлові проблеми з дітьми можуть тривати роками Житлові проблеми з дітьми можуть тривати роками. Як змінюється ситуація з дорослими дітьми?

Тут стільки різних факторів і їх поєднань, що вони просто не піддаються обліку. Все-таки дитина, навіть став дорослим, - це не стороння людина.

Якщо немає доброї волі з боку повнолітнього дитини, вирішувати всі питання доведеться через суд. Які підстави можуть бути для зняття з реєстрації дорослої дитини?

  • Фактична відсутність за місцем реєстрації.
  • Відмова від компенсації частки комунальних послуг.
  • Негідну поведінку (алкоголізм, наркоманія).
  • Порушення правил користування житлом.

Це найпоширеніші причини, з якими люди звертаються до суду про виписку вже дорослих дітей.

Про те, як і на яких підставах можна виписати повнолітнього дитини з квартири через суд, розповідає відомий адвокат по сімейних справах з наступного відео:

Як дізнатися, що дитину виписали з квартири

Кращий спосіб не зіткнутися з неприємними сюрпризами в області реєстрації - це постійно перевіряти дані. Всі питання з житлом і реєстрацією в ньому необхідно вирішувати невідкладно і з максимальною користю для дитини.

Навіть при припиненні родинних відносин намагайтеся діяти цивілізовано: наприклад, спілкуйтеся з бабусею дитини, яка надала право реєстрації. І перед тим як що-небудь зробити, обов'язково консультуйтеся - в органах опіки та піклування, в соцзахист і у юристів.

При уважно відношенні хвороба може вас оминути різних неприємних ситуацій. Наприклад, отримати повістку в суд за позовом про зняття дитини з реєстраційного обліку. Або більше - вже готового судового рішення або довідки з паспортного столу.

Питання зняття з реєстраційного обліку часто бувають дуже спірними, які вимагають залучення додаткової інформації - судової практики, роз'яснень Верховного Суду і тому подібного. Якщо у вашому житті складається непроста ситуація з пропискою - будьте дуже уважні до всіх деталей і збирайте якомога більше інформації.

А якщо, наприклад, на вашій житлоплощі прописано більше народу, ніж живе, і це якось заважає?
Зміна дитячої реєстрації повинно відбуватися обов'язково за участю обох батьків?
Як змінюється ситуація з дорослими дітьми?
Які підстави можуть бути для зняття з реєстрації дорослої дитини?