Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна і як виписати колишнього чоловіка з квартири через суд в 2019 році

  1. Чи можна виписати колишнього чоловіка з квартири?
  2. В яких ситуаціях може бути необхідність виписки чоловіка?
  3. Коли виписати колишнього чоловіка не вийде?
  4. Як виписати колишнього чоловіка з квартири
  5. Порядок дій
  6. Позовну заяву
  7. документи
  8. вартість
  9. терміни
  10. нюанси:
  11. З приватизованої квартири
  12. З муніципальної квартири
  13. можливі складності
  14. Як захистити свої права?
  15. Допомога юриста

Шлюборозлучний процес супроводжується з'ясуванням майнових і немайнових відносин між колишнім подружжям. Особливе місце займають спори щодо проживання в квартирі. Припинення сімейних відносин - це одна з підстав виписати колишнього з квартири (п. 4 ст. 31 ЖК РФ). Але не все так просто, як може здатися на перший погляд. Часто екс-подружжя чинять перешкоди для виписки і не хочуть з'їжджати добровільно. Залишається єдиний варіант - скористатися судовим допомогою.

Обов'язково ознайомтеся, як скласти позовну заяву для виписки з квартири ? Також рекомендуємо прочитати, що таке примусова виписка в суді ? Наші матеріали допоможуть вам не допустити грубих помилок.

Чи можна виписати колишнього чоловіка з квартири?

Розрізняють два види власності на нерухомість - приватизоване і муніципальне житло. Припинення виписки відбувається з урахуванням статусу квартири. Скажімо, якщо житло приватизоване, то випискою займається фізична особа. Якщо квартира муніципальна - то адміністрація міста чи району.

Обидва варіанти передбачають виписку колишнього чоловіка не інакше, як в судовому порядку. Згоди виписується не потрібно, але потрібно навести вагомі підстави для зняття з реєстраційного обліку. Безпосередня виписка колишніх родичів регламентується ч. 1 ст. 35 ЖК РФ. Нагадуємо, що при розлученні екс-чоловік вважається колишнім родичем, а значить виписка в суді стає можливою.

Шлюборозлучний процес супроводжується з'ясуванням майнових і немайнових відносин між колишнім подружжямприклад:

Подружжя Харитонова втомилися один від одного і вирішили розлучитися. Незабаром вони отримали свідоцтво про розірвання шлюбного союзу. На момент сімейного життя подружжя проживало в квартирі Харитоновой. Житлоплощу дісталася дружині на підставі прийняття спадщини бабусі. Харитонов не брав участі в приватизації і не мав ніяких прав на квартиру. Зате він мав у власності іншу квартиру, яку здавали в найм. Відразу після розлучення Харитонова побажала виписати колишнього чоловіка зі своєї квартири. Разом з юристами вона склала позов і підготувалася до майбутніх слухань. Районний суд врахував, що подружжя знаходиться в розлученні, квартира належить Харитоновой, а колишній чоловік не має прав на квартиру. Таким чином, виписка сталася успішно. Отримавши рішення суду, Харитонова віднесла його в УВМ УМВС для виписки колишнього з квартири. Через 3 дні Харитонов був виписаний з квартири колишньої дружини.

В яких ситуаціях може бути необхідність виписки чоловіка?

Класичною для розуміння випискою визнається звичайне зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання в одному з регіонів РФ. Якщо до всього іншого колишній чоловік проживає в квартирі, то нарівні з випискою відбувається виселення його з дому.

Підстави виписати розведеного чоловіка з квартири:

  • постійне перебування за іншою адресою;
  • заборгованості по комунальних платежах;
  • створення нестерпних умов для проживання в муніципальній квартирі;
  • розірвання шлюбного союзу в органах РАГС;
  • створення перешкод для приватизації житлового приміщення.

Зустрічаються і інші обставини для виписки колишнього чоловіка без його згоди. Бажано посилатися як мінімум на 2-3 причини. Одного тільки розірвання шлюбу буде, на жаль, недостатньо.

Коли виписати колишнього чоловіка не вийде?

Розглянуті вище випадки відносяться до приватних обставин. Колишній чоловік не має прав на житло, отже, його можна виписати в судовому порядку. Але часом виписка скрутна.

Не вдасться виписати чоловіка в наступних випадках:

  1. Квартира віднесена судом до спільної власності - нерухомість купувалася на гроші подружжя в період шлюбного союзу (п. 1 ст. 256 ЦК України). Розлучені мають частки у спільній сумісній власності, так що виписка колишнього чоловіка неможлива.
  2. Чоловік має право на довічне проживання в квартирі - відмова від приватизації на користь інших членів сім'ї. Назовсім виписати такого чоловіка навіть у суді також не вийде. Але можна надати йому окреме житло.

Як ми бачимо, виписка з квартири ускладнюється наявністю спільної власності і права на проживання в будинку. Втім, це всього лише вершина айсберга під назвою шлюборозлучний процес.

Втім, це всього лише вершина айсберга під назвою шлюборозлучний процес

Кожен випадок індивідуальний, і вам може знадобитися допомога юристів. Звертайтеся до нас, і ми допоможемо вам у вирішенні складних житлових спорів.

Як виписати колишнього чоловіка з квартири

Анулювання реєстрації за місцем проживання відбувається в районному суді згідно з підсудністю справи. Законний розпорядник житла повинен звернутися в суд за місцем реєстрації нерухомості. Аналогічно відбувається і звернення в міграційний орган.

Актуальну інформацію щодо зняття з реєстраційного обліку через суд читайте в нашій статті, в ипіска з квартири не власника житла без згоди .

Порядок дій

Як діяти в ситуації, що склалася:

  1. Визначитися з підсудністю справи - випискою займаються районні суди за місцем реєстрації квартири (приватного будинку).
  2. Скласти позовну заяву про припинення екс-чоловіком права користування нерухомістю. Головною підставою є ст. 35 ЖК РФ, а якщо чоловік не тільки прописаний, але і проживає в квартирі - то вимагати виселення колишнього чоловіка.
  3. Підготувати документи для суду (про те, що потрібно, визначено в ст. 131-132 ГК РФ). Забігаючи наперед, скажемо, що потрібно підтвердити факт припинення права користування житловим приміщенням. Правда, одного свідоцтва про розлучення може не вистачити - потрібна виписка з будинкової книги та свідоцтво про право власності.
  4. Передати заяву і документи в канцелярію суду під розписку. Якщо чогось бракуватиме, секретар повідомить вам про це.
  5. Відвідати попередні слухання в якості відповідача (можна з юристом). Суддя знайомиться з обставинами справи, вивчає документи і вимоги позивача.
  6. Виступити на основному засіданні суду. Важливо не просто зачитати вимоги, а обґрунтувати їх з позиції цивільного та сімейного права - наприклад, розірвання шлюбу, проживання відповідача в іншій квартирі, порушення правил користування житловим приміщенням та ін. Обов'язки доказування закріплені в ст. 56 ЦПК РФ. Наведені позивачем фактори лягають в основу розглядається судом.
  7. Отримати виконавчий лист суду. Оголошено підсумкового вердикту ще не означає виписку колишнього чоловіка. Відповідачу дається 30 днів на оскарження вироку. Якщо його не буде - рішення вступить в силу. Копія виконавчого листа передається позивачу для подальшої процедури.
  8. Напрямок копії листа підрозділу ГУВМ МВС. Реєстратори приймуть заяву і випишуть колишнього чоловіка з квартири.

Додатковим заходом є примусове виселення мешканця. Навіть якщо колишнього чоловіка випишуть, він може відмовитися з'їжджати в інше місце. Тоді дружині залишиться єдиний варіант - звернутися до судових приставів. Небажаного мешканця випишуть в присутності пристава або дільничного поліцейського.

Позовну заяву

Ініціювання розглядів відбувається на підставі позовної заяви. Роздрукований бланк заповнюється позивачем або його представником.

Відомості, які вказують в позовній заяві:

«Шапка»:

  • найменування судового органу;
  • прізвище, ім'я, по батькові, адреси і телефони учасників процесу.

Основна частина:

  • підтвердження права власності на квартиру (документально);
  • відомості про житлову площу;
  • обставини придбання квартири (поза шлюбом / в шлюбі);
  • інформація про прописку відповідача (дітей);
  • відомості про розірвання шлюбного союзу (на підставі свідоцтва);
  • відомості про альтернативний житло відповідача;
  • на яких підставах відбувається виписка з житла.

Основні вимоги:

  • анулювати прописку колишнього чоловіка з квартири;
  • перелік документів.

Підпис (з розшифровкою) заявника.

Дата в форматі «дд.мм.рррр».

Вірно заповнену заяву приймається до розгляду судом. Далі, призначаються попередні і основні слухання.

документи

Супровідні для заяви документи від позивача:

  1. Паспорт - представник докладає нотаріальну копію свого паспорта.
  2. Документи на квартиру або приватний будинок - свідоцтво, виписка з ЕГРН (раніше ЕГРП).
  3. Договір купівлі-продажу, дарча, успадкування, акт приватизації житлової власності.
  4. Виписка з поквартирною або будинкової книги - потрібна для встановлення факту проживання відповідача в межах житлового приміщення.
  5. Офіційне свідоцтво про розірвання шлюбу.
  6. Квитанція про оплату держмита.

Зазвичай цих документів достатньо. Але іноді суд може зажадати додаткові відомості. Наприклад, свідоцтво про народження дітей або довідку про доходи - по ситуації.

Не забудьте прочитати, які документи потрібні для виписки з квартири.

вартість

Точна вартість майбутньої виписки з квартири по суду визначається нюансами процедури. Єдиний внесок державного мита - 300 рублів. Платити за виписку в УВМ УМВС не потрібно - зняття з реєстраційного обліку безкоштовне. Витрати зазвичай пов'язані зі зверненням до нотаріуса або юриста. Прейскурант найкраще дізнаватися індивідуально по регіону.

терміни

Відводиться на виписку час становить 3 робочих дня. Але це фінальний етап нашої процедури. До того, як колишній чоловік буде виписаний, екс-дружина повинна виграти судову справу:

  • термін розгляду позовної заяви - 5 днів;
  • наступний етап попереднього слухання справи займає до 30 днів (п. 1 ст. 154 ЦПК РФ).
  • на оскарження дається рівно 30 робочих днів + 7 днів на оприлюднення виконавчого листа.

Разом, на судові розгляди йде від 2-3 місяців, не рахуючи повернення документів через недостатність доказів.

нюанси:

Якщо чоловік-власник

Відчуження квартири у власника відбувається вкрай рідко. Тому, якщо не дружина, а чоловік власник - його не можна позбавити єдиною квартири або будинку (ст. 40 Конституції РФ). Швидше чоловік випише колишню дружину, як розпорядник житлового приміщення.

З приватизованої квартири

Менш клопіткий варіант - виписати колишнього чоловіка з приватизованої, тобто приватної квартири. Існують два варіанти, як це зробити:

  1. Примусова виписка з квартири власниці - положення ст. 31 ЖК РФ.
  2. Виписка з квартири за згодою колишнього чоловіка - єдино можливий варіант зняття з реєстрації у випадку з спільно нажитий власністю.

Як вже було сказано раніше, відмова чоловіка від своєї частки під час приватизації дає йому право на довічне проживання в будинку. Виписати таку людину, без надання альтернативного житла, не можна!

З муніципальної квартири

Соціальне житло належить муніципалітету. Питання виписки наймачів і квартирантів через суд вирішуються на рівні адміністрації міста (району). Виписка наймачів житла відбувається тільки через суд. Разом з наймачем з реєстраційного обліку знімаються і члени його сім'ї.

Буде потрібно переоформити договір найму. Процедура потребує судовому затвердження. Бажано не робити жодних кроків без юриста, так як дуже легко заплутатися в ситуації. Прописані в квартирі особи виписуються за бажанням власника - муніципального органу.

можливі складності

Примусова виписка в суді має об'єктивні складності. Тому, перед тим, як звертатися в суд, потрібно врахувати всі ризики і приготуватися до тривалого очікування результату.

Складнощі при виписці колишнього чоловіка з квартири:

  • Районний суд може визнати квартиру спільною власністю, навіть якщо вона належить дружині. Наприклад, в разі серйозних фінансових вкладень колишнього чоловіка під час сімейного життя. Підстава - збільшення вартості квартири в порівнянні з початковим станом. Виписати чоловіка з спільно нажитого житла не можна!
  • Проблематично виписати екс-дружина з іпотечної квартири. З огляду на, що житло було придбано в шлюбі, неважливо на чиї гроші, воно належить подружжю. Не має значення розлучаються подружжя або тільки планують це зробити.
  • Поширена ситуація: розлученій чоловікові ніде жити. Тоді суд має право зберегти за чоловіком право на проживання в квартирі до певного моменту часу. Зрозуміло, це створює додаткові складнощі у взаєминах двох розведених людей.
  • Зняти з обліку колишнього чоловіка ніяк не вдасться, якщо дружина виплачує аліменти на користь тих, кого виселяють (рідкісні випадки). Виходить, що виписка негативно відіб'ється на житлових умовах. Отже, суд має повне право заблокувати зняття з реєстрації.

Ось далеко не повний перелік труднощів з випискою колишнього чоловіка. Ситуацію може посилювати конфлікт між подружжям або їх родичами. Важливе значення відводиться дітям, яких не випишеш з квартири «в нікуди». Про всі нюанси слід дізнатися заздалегідь.

Як виписати дітей? На що звернути особливо пильну увагу? Про це читайте в нашій статті, виписка з квартири неповнолітньої дитини.

Як захистити свої права?

Незважаючи на примусовий характер виписки колишнього чоловіка, розведені подружжя може домовитися полюбовно. Набагато вигідніше виписатися з власної волі, ніж вдаватися до судового розгляду. При такому розвитку подій колишнє подружжя повинні мати додаткове житло. Скажімо, якщо мати залишиться з дитиною в шлюбної квартирі, то батько може з'їхати до батьків або прописатися в іншому місці.

Виписка через суд знімає всі суперечності у взаєминах колишніх чоловіка і дружини. Найголовніше, правильно скласти позовну заяву і вказати причину звернення до суду. Крім того, важливо довести, що екс-чоловік втратив право користування житловим приміщенням.

приклад:

Після розлучення між подружжям постало питання визначення часток майна. Розлучається мали у власності загальну 3-кімнатну квартиру. Дітей у сімейної пари не було. Дружина вирішила, що має право виписати колишнього чоловіка як найбільш пристосованого до життя. Жінка склала позовну заяву для суду. Підтвердженням своїх намірів вона вказала тільки на розірвання шлюбного союзу - інших приводів не було. Попередні слухання у суді виявили необгрунтованість подання позовної заяви. Дружина не має права виписати колишнього чоловіка через суд, тому що квартира була придбана в шлюбі і відноситься до числа спільно нажитий власності. Тому, суддя відхилив позовні вимоги і виписка колишнього чоловіка не відбулася.

Допомога юриста

Складання позовної заяви відіграє важливе значення в цьому заході. Звичайна людина може помилитися при заповненні. Перш ніж звертатися до суду, доцільно проконсультуватися у юриста. Зробити це ви можете прямо на нашому порталі через онлайн форму. Безкоштовна консультація дозволить зрозуміти, чи варто звертатися в суд і як діяти після отримання виконавчого листа? Наші юристи мають досвід ведення подібних справ - ви отримаєте актуальну інформацію по виписці з квартири.

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

Чи можна виписати колишнього чоловіка з квартири?
В яких ситуаціях може бути необхідність виписки чоловіка?
Коли виписати колишнього чоловіка не вийде?
Чи можна виписати колишнього чоловіка з квартири?
В яких ситуаціях може бути необхідність виписки чоловіка?
Коли виписати колишнього чоловіка не вийде?
Як виписати дітей?
На що звернути особливо пильну увагу?
Як захистити свої права?
Безкоштовна консультація дозволить зрозуміти, чи варто звертатися в суд і як діяти після отримання виконавчого листа?