Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати з квартири не власника без його згоди

  1. Підстави для виписки
  2. муніципальне житло
  3. процедура реалізації
  4. Особливості для приватизованого житла
  5. як оформити
  6. Питання з неповнолітніми
  7. Виписка після смерті
  8. Орендарі і засуджені
  9. Кого виписати неможливо

Прописка, постійна або тимчасова, на території Російської Федерації є обов'язковою для всіх без винятку фізичних осіб. Це необхідно для міграційного обліку громадян всередині країни, тому всі питання, які стосуються реєстрації, становлення на облік і зняття з обліку, перереєстрації, регулюються державою на законодавчому рівні. Нормативними актами регламентовано порядок здійснення всіх необхідних дій, їх терміни, передбачені нюанси для кожного можливого випадку, включаючи питання, чи можна виписати людину з квартири багатоквартирного житлового будинку без отриманої згоди на це від самого мешканця, який власником житла не є.

Виписати з квартири без згоди можна, за винятком деяких особливих випадків Виписати з квартири без згоди можна, за винятком деяких особливих випадків. Така процедура регулюється Житловим кодексом Російської Федерації, урядовими постановами, нормативними актами, іншими законами. Щоб виписати людину з квартири, власнику житла необхідно знати правила і порядок цього процесу. Важливо враховувати можливість зняття з реєстрації колишнього чоловіка, малолітнього сина, іншого родича, старого громадянина та інші категорії фізичних осіб, на яких поширюються аспекти виписки без отримання згоди.

Підстави для виписки

Перш за все власнику житла, в даному випадку квартири житлового будинку, потрібно знати не тільки встановлений законом порядок, але і причини, за якими можна виписати людину з квартири без його згоди:

  • При розлученні подружжя, якщо квартира була оформлена тільки на одного з подружжя, дружина має право зняти з реєстрації колишнього чоловіка, а чоловік - колишню дружину в односторонньому порядку;
  • Використання отриманого від муніципалітету житла не за його цільовим призначенням, наприклад, не для проживання, а для підприємницької діяльності. Іншою підставою може служити порушення санітарно-гігієнічних норм або нанесення збитку сусідам;
  • Наявність у сина, дочки, іншого родича або фізичної особи без родинних зв'язків іншого житла, якщо в прописаної квартирі ця людина вже тривалий час не проживає, а за комунальні платежі на нього продовжує нараховуватися оплата;
  • Рішення суду щодо позбавлення громадян батьківських прав, при цьому з реєстрації можуть бути зняті тільки батьки, але не діти;
  • Наявність прописаних третіх осіб в квартирі житлового будинку, отриманої по дарчим або заповітом.

При цьому думка інших мешканців ролі грати не буде, якщо ініціатором виписки виступає безпосередньо власник житла, незалежно від того, виписує він колишнього чоловіка (колишню дружину), дорослого сина чи повнолітню дочку, родича або когось іншого.

муніципальне житло

У випадку з квартирою багатоквартирного житлового будинку, отриманої від органів державної влади, наприклад, муніципалітету, які проживають і зареєстровані на такий житлоплощі особи мають статус орендарів або наймачів з укладенням між сторонами офіційного договору. І цей договір розривається з певних причин, прописаним в документі.

Підстави для розірвання договору найму: Підстави для розірвання договору найму:

  • Порушення прав сусідніх мешканців;
  • Псування майна;
  • Заборгованість по комунальній оплаті понад півроку;
  • Погіршення характеристик отриманого житла.

Якщо такий порушник є, і він не основний наймач, з яким укладався договір, фізична особа, яка виступає в ролі наймача, має право подати заяву міської адміністрації з повідомленням про порушника. Реакцією на таку заяву від імені міської адміністрації має бути офіційно спрямоване попереджувала лист. Якщо лист не зробить ніякого впливу, можна подавати позов до суду на порушника. При цьому подавати сам позов і необхідні до нього документи необхідно за місцем знаходження об'єкта нерухомості. Також слід враховувати, що судове рішення буде залежати від наданої доказової бази.

процедура реалізації

Незважаючи на вищесказане, маючи справу з муніципальної квартирою , Потрібно враховувати і той факт, що основний наймач це не власник. А це означає, що у всіх мешканців рівні права щодо цього житла, і за недотримання вказаних в договорі умов, порушення порядку, відповідно до Житлового кодексу все в рівній мірі несуть відповідальність, пріоритету ні у кого немає.

Подати заяву на порушників можуть не тільки самі мешканці муніципальної квартири, а й сусіди Подати заяву на порушників можуть не тільки самі мешканці муніципальної квартири, а й сусіди. Наприклад, коли об'єкт нерухомості в житловому будинку або житловому фонді наймачі пристосували для комерційної діяльності. Також примусова виписка загрожує в тому випадку, коли було завдано збитків майну, мали місце правопорушення, які призвели до погіршення умов проживання для сусідів. Перераховані фактори є безпосередньо підставами для зняття громадян з реєстрації та виселення з квартири.

Несвоєчасна оплата комунальних послуг буде достатньою причиною для виписки, тільки якщо порушник це відповідальний наймач. Для інших проживають для зняття на першу ж вимогу з реєстрації цього недостатньо. Вплинути на неплатника можна з загрозою виселення і після виписати його вже в судовому порядку, але такий процес буде досить тривалим.

Особливості для приватизованого житла

Говорячи про приватизовану нерухомості, тобто квартирі, тут власник має право самостійно вирішувати, кого і коли йому зі свого житла виписувати Говорячи про приватизовану нерухомості, тобто квартирі, тут власник має право самостійно вирішувати, кого і коли йому зі свого житла виписувати. Тим більше, якщо мова йде про об'єкт нерухомості, придбаному до вступу в офіційний шлюб. А коли власник зовсім єдиний, тут практично повна свобода у вирішенні кого і коли з реєстрації зняти. Згода не буде потрібно, але ось судове рішення зовсім інша справа.

Складності виникнуть з випискою малолітнього сина або дочки, недієздатного родича або недієздатного колишнього чоловіка (колишньої дружини). Так, зняти з реєстрації цю категорію громадян можна, але лише за умови, що нове місце проживання буде відповідати всім вимогам, інакше уповноважені органи не допустять їх виписку.

Не можна випустити з уваги і процедуру приватизації житла багатоквартирного будинку. Складності виникнуть в тому випадку, коли при приватизації в квартирі залишилися прописаними особи, які офіційно, тобто письмово, від своїх прав на квартиру не відмовилися. Згідно із законом вони після приватизації стають співвласниками, на кого б квартира в підсумку оформлена не була. І тут є всього два варіанти: або звернутися до суду, або домовитися між собою.

як оформити

Як показує практика, виписують з квартири без отримання згоди найчастіше далеких родичів або подружжя після розлучення (колишніх чоловіка або дружину), дорослих повнолітніх дітей (сина, дочка). Складнощів ніяких не буде, якщо квартира придбана до вступу в шлюб і більш ні у кого на неї майнових прав немає. В іншому випадку можуть виникати досить відчутні труднощі, витратні за часом і фінансів. Коли громадяни можуть між собою мирно домовитися, це спрощує ситуацію і ні у кого не залишається претензій, але так, на жаль, буває не у всіх випадках. Інакше доводиться звертатися до суду.

Можна подавати позовну заяву з проханням зняти колишнього чоловіка, дорослу дитину, родича або кого-небудь ще з реєстрації Можна подавати позовну заяву з проханням зняти колишнього чоловіка, дорослу дитину, родича або кого-небудь ще з реєстрації. До заяви необхідно додати документ права власності на квартиру, свідоцтво про розлучення, виписки про комунальні заборгованості, письмові свідчення та інші папери, які будуть служити вагомою підставою для задоволення позову.

Крім наданих документів суд буде враховувати і інші чинники, наприклад, матеріальне становище всіх задіяних сторін. У зв'язку з цим судовим рішенням можуть бути встановлені умови, при яких колишньому чоловікові або колишній дружині, родичу, синові / дочці, кому-небудь ще прописаному дозволено тимчасове проживання в тій же квартирі.

Питання з неповнолітніми

Окремим пунктом важливо відзначити ситуацію з випискою неповнолітньої дитини з квартири житлового будинку. Власники житла можуть здійснити таку процедуру, але зробити це буде непросто. У подібних випадках суд буде керуватися в першу чергу інтересами малолітнього громадянина. Більш того, процедура не обійдеться і без втручання опікунської ради, який буде всіляко перешкоджати зняття дитини з реєстрації. Виписка неповнолітніх з житлової квартири підпорядковується деяким встановленим правилам:

Виписка після смерті

Труднощі очікують і власників квартир житлового будинку, в яких потрібно зняти з реєстрації померлого родича, сина, чоловіка, дружину, кого-небудь ще після смерті. Тут, зрозуміло, отримання будь-якої згоди просто неможливо. Перш за все необхідно оформити на руки свідоцтво про смерть. Видають його в день подачі заяви, тобто довго чекати оформлення не доведеться. Однак потрібно особистий паспорт померлого і паспорт заявника, зазвичай власника квартири або родича, також знадобиться виписка з моргу.

Після отримання свідоцтва про смерть необхідно попрямувати в міграційну службу за місцем останньої реєстрації власника для подачі відповідної заяви Після отримання свідоцтва про смерть необхідно попрямувати в міграційну службу за місцем останньої реєстрації власника для подачі відповідної заяви. Якщо ж померлий чоловік був власником квартири або власником житла за договором соціального найму, потрібно переоформити право власності та особовий рахунок на оплату комунальних послуг. Для цього в керуючу компанію подається заява, копія паспорта заявника, свідоцтво про смерть. Коли ж мова йде про конфліктну ситуацію, і родичі не дають свідоцтво про смерть для колишнього чоловіка або колишньої дружини, в РАГСі можуть видати дублікат цього документа.

Орендарі і засуджені

Не менш часті ситуації і з передачею приватизованої квартири в найм або оренду на тривалий термін, більше трьох місяців, коли наймачі просто повинні бути зареєстровані на цій житлоплощі. Пропискою займається власник житла. Зрозуміло, це тягне за собою певний ризик, але для цього між сторонами укладається договір найму, в якому чітко зазначено термін угоди, тобто дії договору. Позначення терміну принципово важливо для визначення саме тимчасового проживання, оскільки безстроковий документ - це безстрокова угода.

По закінченню терміну договору власник має право вимагати наймачів виселитися По закінченню терміну договору власник має право вимагати наймачів виселитися. При цьому можуть виявитися деякі сюрпризи, наприклад, пов'язані з тим, що згідно із законом наймачі можуть без згоди власника квартири прописати в ній разом з собою своїх малолітніх дітей.

Зняття з реєстрації тимчасових мешканців передчасно також можливо. Причинами цього виступають порушення договору, а саме несвоєчасна оплата, порушення порядку в житловому будинку, псування майна.

Також трапляються випадки виписки без згоди мешканця (родича, сина, колишнього чоловіка, колишньої дружини, кого-небудь ще) через позбавлення волі цієї людини. У міграційній службі можуть оформити процедуру, грунтуючись на судовому вироку.

Кого виписати неможливо

Важливо відзначити випадки, при яких без згоди зареєстрованої особи виписати його з квартири не можна Важливо відзначити випадки, при яких без згоди зареєстрованої особи виписати його з квартири не можна. До таких випадків належить оформлення приватизації за згодою всіх її мешканців. Після завершення оформлення виписати кого-небудь з мешканців за своєю односторонньою ініціативою не можна. Так, за документами у квартири є певний власник, але прав виселення громадян, які віддали власнику свою частину об'єкта нерухомості, у нього немає, він не може зробити цього за законом. Це пов'язано з тим, що фізичні особи передають, таким чином, право користування муніципальної житлоплощею в обмін на права часткової власності.

Також права користуватися житлом зберігаються за колишніми родичами власника після того, як право власності на квартиру перейде третій особі, що, в свою чергу, стає перешкодою при оформленні угоди купівлі-продажу. При цьому домовитися про добровільну виписці родича, особливо родича чоловіка, дружини, приймального, але не усиновленої сина, літньої людини, рідко вдається мирно.