Реклама
Реклама
Реклама

Як виписати людину з приватизованої квартири без його згоди

  1. Що таке прописка?
  2. Виписка колишнього чоловіка
  3. Зняття реєстрації через суд
  4. Як виписати з приватизованої квартири
  5. Кого неможливо виписати?
  6. Як бути з подарованої квартирою?
  7. Як захистити свої права?

Виписати з приватизованої квартири людини просто тільки по його особистим бажанням. Для цього достатньо прийти в паспортний стіл, написати відповідну заяву і дочекатися 3-х денного терміну. Подібне не може статися тільки з неповнолітніми громадянами - вони виписуються і прописуються виключно разом з одним із батьків.

Подібне не може статися тільки з неповнолітніми громадянами - вони виписуються і прописуються виключно разом з одним із батьків

Значно складнішою видається справа, якщо власник вирішив виписати з приватизованої квартири одного з прописаних. Житловий кодекс дозволяє розпоряджатися власним майном, проте саме процес обнулення реєстрації повинен відбуватися в судовому порядку.

Що таке прописка?

У зв'язку з тим, що кілька років тому цей термін скасували, створивши новий «реєстрація», багато людей до сих пір не до кінця розуміють його сенс. Сьогодні «прописки» не існує, тому ніякої юридичної сили вона не має. З 1993-го року діє поняття реєстрації, що має на увазі наслідок права на проживання в конкретному житловому приміщенні.

Як виписати з приватизованої квартири, якщо мешканець не є власником? Відповідей тут декілька, і кожен випливає з ситуації, по якій людина вирішила позбавити права проживання в квартирі тієї чи іншої особистості. У більшості випадків подібне відбувається при розлученні.

Виписка колишнього чоловіка

Як виписати людину з приватизованої квартири, якщо він більше не є частиною сім'ї? Важливо розуміти, що при розлученні колишній чоловік, якщо він не власник приміщення, автоматично втрачає право проживання. Однак і тут можуть виникнути обставини, які не дозволять так просто позбавити його житла. Мова йде про:

  • Квартира була куплена під час шлюбу, так як відповідно до Сімейного кодексу вона є спільною власністю незалежно від того, хто заробляв на неї гроші. Подальшу долю нерухомості може визначити тільки суд, але право жити в ній за екс-чоловіком зберігається.
  • Якщо під час спільного життя чоловік вкладав гроші в ремонт, значно поліпшивши якість житла, і має відповідні документи, що підтверджують даний факт.
  • Якщо є частка у власності.
  • Якщо жити дружину ніде, у нього немає родичів, він обмежений у здоров'ї або можливості, що не дозволяє йому забезпечити собі житло. У цьому випадку суд може дозволити йому жити в квартирі далі, і виписати його без згоди буде неможливо.

У цьому випадку суд може дозволити йому жити в квартирі далі, і виписати його без згоди буде неможливо

В інших ситуаціях при зверненні в судову інстанцію колишній чоловік або дружина буде виписаний. Або необхідно самостійно вирішити це питання, не доводячи справу до розглядів.

Зняття реєстрації через суд

Як виписати людину з приватизованої квартири без його згоди? Для цього необхідно надати прямі докази однієї з підстав:

  • Розлучення, але з умовою, що нерухомість придбана до шлюбу і не підтверджуються перераховані вище факти.
  • Позбавлення батьківських прав з подальшою забороною на проживання з дітьми. У таких ситуаціях недбайливих дорослих примусово виселяють з житла, котрі дають іншого місця проживання.
  • Якщо людина має кілька житлоплощі або місць, де він може бути прописаний, а в даній квартирі не проживає, не платить за комунальні послуги і т.д.
  • У випадках, коли громадянин був прописаний вже після приватизації квартири. Однак неповнолітні можуть бути виписані тільки після досягнення 18-річного віку. При цьому батько, який несе за нього відповідальність, може проживати з ним аж до його дорослішання.

Якщо житло відноситься до неприватизованих фонду, власником вважається держава. Всі мешканці є орендарями, а примусове виселення без згоди можливо після виконання наступних дій:

  • Для початку необхідно сповістити людини про те, що він веде себе неналежним чином - бешкетує, не платить за комуналку, використовує житло не за призначенням, або творить інші порушення. Незважаючи на те, що зазвичай порушники не реагують на подібні попередження, муніципальний орган зобов'язаний вручити письмове сповіщення.
  • Комунальний заклад направить мешканцеві попередження в письмовій формі.
  • Далі формується позов до суду, в якому перераховуються всі зацікавлені в виписці мешканця люди. Зазвичай це сусіди, втомлені від незручностей.
  • Після розгляду справи, особливо, якщо прикладені папери, що підтверджують борги, і є свідки того, що людина поводиться неадекватно, порушує спокій, суддя виносить рішення на користь власника.

Після розгляду справи, особливо, якщо прикладені папери, що підтверджують борги, і є свідки того, що людина поводиться неадекватно, порушує спокій, суддя виносить рішення на користь власника

Як виписати з приватизованої квартири

Коли приватизовано житло, чи можна виписати людину? Так, з урахуванням різних обставин. Відбувається це в такий спосіб:

  • Спочатку необхідно скласти заяву в суд і подати його з комплектом всіх документів. У випадках розлучення обов'язково свідоцтво про який відбувся розірвання шлюбу, копії квитанцій про оплату комунальних послуг і т. Д.
  • Прописка з квартири прописаного людини анулюється швидше при його особистій присутності. Якщо колишній чоловік не є на засідання, то справа може затягнутися на більш тривалий термін.
  • Як правило, суд виносить рішення на користь власника. Однак в деяких випадках можуть дозволити прописаному пожити певний час на колишньому місці. І з цим нічого не поробиш - доведеться миритися.

Людини, який раніше був зареєстрований в муніципальній або приватизованій квартирі, але найближчим часом проведе в тюремному установі, однозначно буде виписаний. Якщо звернутися до суду з позовною заявою, проживання в квартирі буде анульовано. Однак після закінчення терміну він буде мати право на відновлення в праві реєстрації.

Кого неможливо виписати?

Найчастіше в сім'ях трапляються серйозні сварки, через які дружні 15 або більше років тому родичі стають мало не заклятими ворогами. Якщо власнику житла довелося проходити приватизацію з урахуванням згоди всіх, хто мав право жити в квартирі на той момент часу, то виписати після приватизації їх буде неможливо.

З одного боку, може здатися, що раз ви є власником, так як житло оформлено на вас, то ви маєте право розпоряджатися ним так, як вважаєте за потрібне. Однак ст.31 ЖК РФ говорить про те, що всі, хто в момент приватизації підписав згоду, віддав право житла власнику, тому є як би пайовими співвласниками. Цей факт значно ускладнює не тільки процес виписки, але і будь-які угоди з нерухомістю, так як без згоди всіх учасників приватизації не можна його ні продати, ні подарувати.

Відповідно, в таких ситуаціях доведеться довгий час терпіти взаємне присутність. Причому навіть якщо один з прописаних захоче провести поділ майна, а інші будуть не згодні, зробити нічого не можна. Це своєрідна пастка для власника житлового приміщення.

Як бути з подарованої квартирою?

У випадках, коли вам подарували житло, або воно дісталося в спадок, а в ньому виявляються прописані громадяни, виникає питання - як можна виписати зареєстрованих осіб? Так як власністю після реєстрації договору дарування володіє інша людина, то всіх «зайвих» людей можна за допомогою суду виписати.

При цьому процедура практично нічим не відрізняється - надається заяву і документація. Суд зазвичай стає на бік нового власника, однак якщо виписка людини призведе до того, що він просто виявиться на вулиці, її не знімуть з реєстрації. Буде дано певний часовий період, під час якого він повинен буде знайти для себе житло. А новоспеченому власникові доведеться погоджуватися з рішенням судді, або звертатися з апеляцій.

Як захистити свої права?

Очевидно, що хоч при приватизації, хоч при муніципальному житлі виписується людина досить важко. Власникам доводиться ретельно доводити свої права в судовому порядку, сподіваючись, що реєстрацію можна анулювати. Щоб добитися позитивного результату, необхідно добре знати закони. З цієї причини їм часто доводиться звертатися до професійних юристів, доводячи, що зареєстрований мешканець не може проживати з ними.

Основа полягає в наступному - власнику необхідно обгрунтувати, що людина не живе, не має особистих речей в квартирі. Мешканець не платить комунальні послуги, не користується ніякими ресурсами. Крім документів непогано мати в якості підтримки свідчення сусідів, які підтвердять або спростують факти.

Ідеальним способом є домовленість з самою людиною, яка не хоче виписуватися. У практиці дуже багато випадків, коли люди знаходили способи знайти спільне рішення і розібратися з питанням без залучення суду. Однак якщо обидві сторони або одна з них постійно пропускає засідання, то справа може затягнутися на довгі роки.

Що таке прописка?
Як бути з подарованої квартирою?
Як захистити свої права?
Що таке прописка?
Як виписати з приватизованої квартири, якщо мешканець не є власником?
Кого неможливо виписати?
Як бути з подарованої квартирою?
У випадках, коли вам подарували житло, або воно дісталося в спадок, а в ньому виявляються прописані громадяни, виникає питання - як можна виписати зареєстрованих осіб?
Як захистити свої права?