Реклама
Реклама
Реклама

Як прописатися в приватному будинку: які потрібні документи для прописки, чи можна прописатися в недобудованому будинку, етапи процедури тимчасової реєстрації в приватному будинку

  1. Чи можна прописатися в приватний будинок?
  2. Чи можна прописатися в недобудований приватний будинок?
  3. Скільки людей можна прописати в приватному будинку?
  4. Як прописати дитину в приватному будинку?
  5. Які документи потрібні для прописки в приватному будинку?
  6. Порядок дій

Зазвичай, для того, щоб прописатися в житловому приміщенні не виникає особливих проблем. Прописатися - значить отримати свідоцтво про реєстрацію за певною адресою. Для цього потрібно звернутися в органи Федеральної Міграційної Служби або організацію, що містить на обліку будинок, в якому ви хочете отримати реєстрацію.

Але це стосується житла, розташованого в межах міста. Проблеми виникають в тому випадку, коли прописку необхідно отримати за місцем розташування приватного будинку. Якщо органи ФМС відсутні на певній території, слід звертатися в місцеву адміністрацію.

Чи можна прописатися в приватний будинок?

Так, це цілком реально. Але слід витратити набагато більше часу, ніж якби була потрібна прописка в місті. Потрібно звернутися до органів місцевої адміністрації, а саме в паспортний стіл.

Унаслідок непостійного перебування паспортиста на робочому місці через брак в штаті або суміщення ним обов'язків (що характерно для населених пунктів), черга подачі заяв на реєстрацію зазвичай величезна. Тому доведеться набратися терпіння і виділити для цього заходу вільний час.

Важливо! Прописатися в приватному будинку можна за умови, якщо закінчені всі роботи, що забезпечують повноцінне проживання. Тобто повинні бути підключені всі комунікації: електрика, газ, водопостачання. Простежити варто і за наявністю документа, що свідчить про введення будинку в експлуатацію. Якщо у вас його немає, то органи адміністрації має право відмовити в реєстрації за місцем проживання.

Чи можна прописатися в недобудований приватний будинок?

Чи можна прописатися в недобудований приватний будинок

Поняття «недобуд» все розуміють по-різному. Люди, які побажали побудувати будинок власними силами з нуля або купити будинок недобудованим, можуть в'їхати в це житло і продовжувати будівництво, фактично проживаючи на цьому об'єкті. Це найчастіше обумовлюється величезними фінансовими вкладеннями і затягує терміни процесу побудови.

Але, якщо для одних недобудований будинок - це фундамент з каркасом, то для органів влади недобуд - це будь-який об'єкт, непридатний для житла. Тому прописатися в недобудований будинок не представляється можливим.

Звідси можна зробити висновок, що комісія, яка приймає будинок (котедж), видасть документ про введення в експлуатацію тільки коли будинок буде повністю готовий для повноцінного проживання в ньому. Що ж робити в такому випадку? Вихід один - добудовувати будинок, підводити комунікації і робити ремонт.

Важливо! Навіть якщо ви вже отримали право власності на такий будинок, це не дає вам можливість зробити постійну або навіть тимчасову прописку, так як це право на власність лише недобудованого об'єкта.

Скільки людей можна прописати в приватному будинку?

Скільки людей можна прописати в приватному будинку

У разі якщо будинок знаходиться у власності, то число прописаних в ньому, не має обмежень. Порядок реєстрації простий:

  1. Подаєте документи до відповідних органів влади: паспорт і підстава для вселення (ордер, договір оренди або інший документ).
  2. Чекаєте до 3 днів і отримуєте прописку (саме такий термін визначено для реєстрації громадян).

По-іншому справи йдуть з муніципальним житлом (за договором соціального найму). Тут діють нормативи. На одну людину має припадати 10 кв.м. житлової площі. Розрахунок простий: якщо площа будинку 100 кв.м., то в ньому може бути зареєстровано 10 осіб.

Як прописати дитину в приватному будинку?

З пропискою дитини в приватному будинку не виникає труднощів, якщо один з батьків прописаний в цьому будинку. Згідно із законодавством РФ, це можна зробити навіть без згоди власника та інших прописаних в цьому будинку людей.

Важливо! Якщо батьки дитини проживають за різними адресами, то рішення про те, де буде прописана дитина, приймається обопільно батьком і матір'ю (один з представників пише згоду на реєстрацію дитини).

Для оформлення реєстрації дитини, вік якого менше 14 років, необхідно звернутися в місцеву адміністрацію до паспортиста із заявою, довідкою про реєстрацію одного з батьків і свідоцтвом про народження.

Які документи потрібні для прописки в приватному будинку?

Які документи потрібні для прописки в приватному будинку

Стандартний набір документів для подачі заяви на реєстрацію:

  • паспорт;
  • заяву (стандартне, розроблено органами ФМС);
  • свідоцтво права власності на будинок;
  • письмова згода власника або рішення суду (в разі якщо прописатися бажає не власник);
  • виписка з будинкової книги.

Порядок дій

Порядок дій

Існує певний алгоритм дій, який потрібно пройти, щоб отримати довгоочікуваний штамп в паспорті:

  1. З попереднього місця проживання потрібно виписатися і отримати підтвердження про це - листок вибуття. Для чоловіків військовозобов'язаного віку зміна місця прописки супроводжує з постановкою на облік в новому військкоматі.
  2. Для іноземних громадян (або осіб без громадянства) передбачена сплата мита в розмірі 200 рублів. Для громадян РФ послуга безкоштовна.
  3. У години, призначені графіком роботи, надати необхідний набір документів.
  4. Заповнити всі необхідні бланки.
  5. Прийти в призначений паспортистів термін за паспортом, в якому вже буде стояти штамп про реєстрацію.

Побудувати приватний будинок, купити готовий, заселитися до родичів - цього мало.

Обов'язково зареєструйтеся за місцем свого проживання. Прописка в даний час дає ряд переваг в працевлаштуванні, на навчання, отримання різних пільг і просто робить вас офіційно зареєстрованим громадянином країни.

У наступному відео Ви дізнаєтеся про те, як правильно прописатися в приватному будинку:

Увага!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - телефонуйте за телефонами:
+7 (499) 703-42-21 - Москва
+7 (812) 309-91-17 - Санкт-Петербург
+7 (800) 500-27-29 доб. 482 - Росія (загальний)
або якщо Вам так зручніше, скористайтеся формою онлайн-консультанта нижче!
Всі консультації у юристів безкоштовні.

Чи можна прописатися в приватний будинок?
Чи можна прописатися в недобудований приватний будинок?
Скільки людей можна прописати в приватному будинку?
Як прописати дитину в приватному будинку?
Які документи потрібні для прописки в приватному будинку?
Чи можна прописатися в приватний будинок?
Чи можна прописатися в недобудований приватний будинок?
Що ж робити в такому випадку?
Скільки людей можна прописати в приватному будинку?
Як прописати дитину в приватному будинку?