Реклама
Реклама
Реклама

Вибір кондиціонера: які бувають і який кондиціонер краще?

  1. різновиди кондиціонерів
  2. 2. Спліт-системи
  3. 2.1. Мультісистеми
  4. Вибір за потужністю
  5. Вибір за типом
  6. Вибір по опціях
  7. загальні рекомендації

В останні кілька років погода все частіше «радує» нас своїми сюрпризами. Тому нічого дивного немає в тому, що все більше людей цікавиться кліматичної технікою. Самий купується прилад цієї групи - кондиціонер. Ті, хто вважають, що вибрати його для будинку досить просто, глибоко помиляються. У цьому питанні, крім маси всяких нюансів, є і свої «підводні камені».

У цьому питанні, крім маси всяких нюансів, є і свої «підводні камені»

практичні поради

  • На ринку таке розмаїття побутових кондиціонерів, що вибрати прилад для будинку часом складно і фахівця. Кілька моделей, серій, різниця в функціоналі і за багатьма іншими параметрами - така велика кількість варіантів введе в оману будь-кого. Логіка підказує, що сподіватися слід в першу чергу тільки на себе. А для цього потрібно мати, як мінімум, загальне розуміння про різновиди кондиціонерів, їх конструктивних особливостях і принципі функціонування. Тоді і підказки менеджера будуть більш зрозумілі, і відразу стане ясно, він дійсно зацікавлений продати покупцеві оптимальну для житла останнього модель, або у нього інша мета - збути зі складу що не користується попитом зразок.
  • Купувати кондиціонер тільки лише тому, що він від відомого виробника - не найкраще рішення. Необхідно ретельно зіставити його характеристики і можливості зі специфікою конкретного приміщення, де планується монтувати прилад, і подальшого використання (до питання про стаціонарних і мобільних варіантах). З тієї ж причини не варто слухати поради різного роду «знавців», так як вибір кондиціонера робиться індивідуально, під конкретну площу, з урахуванням планування кімнати і інших її особливостей. Тут потрібні точні розрахунки і облік безлічі нюансів.

різновиди кондиціонерів

1. Моноблоки

Варіантів виконання таких приладів кілька: кондиціонери мобільні (підлогові), віконні (зустрічаються зараз вкрай їдко) і навіть дахові. Одна назва дає зрозуміти, що всі конструктивні елементи таких виробів змонтовані в загальному корпусі.

плюси

  • Простота (хоча і відносна) установки і обслуговування.
  • Універсальність застосування. Віконні і мобільні варіанти можна перевозити (переміщати) і використовувати в іншому приміщенні (будівлі). Такі кондиціонери користуються особливим попитом у дачників, які більшу частину сезону проводять на заміській ділянці.
  • Демократична ціна.

мінуси

  • Вибір більшості кондиціонерів цієї групи обмежується їх потужністю. В основному - не більше 6 кВт.
  • Гучність у роботі, що влаштовує далеко не всіх.
  • Для віконних моделей доведеться робити отвір в стіні або готувати спеціально під прилад раму, так як його тильна частина виступає за периметр будівлі, тобто знаходиться зовні. Тому вони і мало затребувані для житлових будівель.
  • «Скромний» функціонал. Як правило, подібні моделі забезпечують лише охолодження приміщення. Зустрічаються кондиціонери цієї групи і з опцією нагріву, але коштують вони значно дорожче.
Рада.

Для приватного будинку оптимальний вибір - мобільні кондиціонери. Про їх характеристиках і вартості можна дізнатися, перейшовши на цю сторінку .

2. Спліт-системи

Саме такі кондиціонери найчастіше купуються для квартир. У складі 2 блоки - внутрішній, що монтується на стіні, і зовнішній ( «галасливий»), який кріпиться на фасаді будівлі.

плюси

  • Різноманітність дизайну. Блок внутрішній органічно вписується в будь-який інтер'єр і не займає багато місця.
  • Безшумність функціонування.
  • Великий функціонал і зручність експлуатації - дистанційне керування, ЖК-дисплей, елементи захисту, фільтрації повітряних потоків, таймери і ряд інших. Набір опцій залежить від конкретної моделі кондиціонера.

мінуси

  • Складність установки. Як сам монтаж блоків, так і підготовка системи до роботи вимагають професійного підходу.
  • Ці кондиціонери приплив свіжого повітря не забезпечують. Наскільки це суттєво, якщо кімнату нескладно і провітрити, питання інше. Але відзначити слід.

Вся детальна інформація про найбільш популярних спліт-системах для будинку - тут .

2.1. Мультісистеми

Такі кондиціонери підходять лише для приватних будинків, з поверхами і з великою кількістю житлових кімнат. Вони багато в чому схожі з спліт-системами; різниця в тому, що зовнішній блок є загальним, і до нього може підключатися кілька внутрішніх, встановлених в різних приміщеннях (до 5).

Плюси ті ж, що і у спліт-систем. Крім цього, можливість організувати зонування, в залежності від обраної схеми.

мінуси

  • Висока (сумарна) вартість устаткування.
  • Складність монтажу приладів і сполучних каналів.
  • «Прив'язка» всіх блоків до одного, зовнішнього. При його відмову «встане» вся система кондиціонування.
  • Обслуговування комплекту (з урахуванням ТО кожного зразка) обходиться досить дорого.

Є і ще ряд модифікацій приладів цієї категорії. Наприклад, кондиціонери касетні (під навісні стелі), колонні (для великих площ) та інші. У приватних будинках вони встановлюються набагато рідше, до того ж і сам монтаж таких приладів досить складний.

Вибір за потужністю

Напевно, це один з найскладніших питань. Традиційна рекомендація 1 до 10 (потужність в кВт / площа в м2) вельми приблизна, не більше ніж орієнтир. Потрібно враховувати, що вона розрахована виробником для замкнутого простору, тобто приміщення при закритих дверях і віконних стулках (кватирках). При визначенні необхідної для конкретної кімнати величини даної характеристики враховується кілька складових:

  • джерела тепла. Маю на увазі зразки побутової техніки, інтенсивно експлуатуються в цій кімнаті;
  • висота стель, так як охолоджується не майдан, а обсяг;
  • розташування приміщення в будинку (в кімнатах кутових, на останніх поверхах теплообмін з навколишнім середовищем відбувається інтенсивніше);
  • загальна площа скління, розташування вікон по сторонах світу і ряд інших.
Рада.

Якщо вибір кондиціонера за формою, дизайну, набору функцій - прерогатива користувача, то розрахунок потужності краще довірити профільного спеціаліста. Недостатня величина не забезпечить потрібного комфорту, надлишкова - невиправдана переплата за прилад і підвищена витрата ел / енергії. До того ж багато покупців плутають характеристики, приймаючи потужність споживану за робочу. Це - одна з основних причин помилкового вибору кондиціонера.

Вибір за типом

Крім побутових кондиціонерів традиційного інженерного рішення, промисловість випускає моделі інверторні. У таких приладів кілька переваг.

  • Регулювання потужності відбувається автоматично, в залежності від потрібної температури в приміщенні. Отже, для приладів даного типу відкривання віконних стулок некритично; перевантаження не буде.
  • Інверторні кондиціонери в середньому дають економію по ел / енергії в 35 ± 5%.

Вибір по опціях

Перерахування всіх можливих безглуздо. У кожного виробника, в конкретної моделі - своя «фішка». Не секрет, що більшість опцій на практиці використані навряд чи будуть. Подібні інновації служать в основному для підвищення вартості виробу.

Рада. При виборі кондиціонера необхідно ознайомитися, які в ньому є системи захисту. А все інше - за особистим вибором, в залежності від власних звичок і специфіки експлуатації обладнання. Переплачувати за непотрібні «надмірності» не варто.

загальні рекомендації

  • Для будинку навряд чи варто купувати складну кліматичну техніку. Крім високої ціни самих приладів і їх монтажу, обслуговування «крутих» кондиціонерів варто також вельми недешево. Тут не зайве згадати про принцип розумної достатності.
  • Будь-який будинок - це, крім усього іншого, ще й місце відпочинку. У цьому плані краще моделі малошумні.
  • Тим, хто націлений на максимальну економію ел / енергії, варто звернути увагу на кондиціонери інверторного типу.
  • Для бажаючих придбати універсальну модель (для будь-якої кімнати, з вивезенням приладу на дачну ділянку) краще рішення - кондиціонери мобільні.
  • Власникам, які звикли вести рахунок грошей, порада така - орієнтуйтеся на кліматичне обладнання середнього класу, але тільки відомого бренду. Тоді витрати будуть більш ніж виправдані.
  • Найбільш складне питання - вибір кондиціонера по потужності. Щоб можливості приладу повністю виправдали очікування користувача, по даному пункту краще звернутися за консультацією до професіоналів.

І останнє

  • Про один з «підводних каменів». Намагаючись заощадити, деякі користувачі виробляють установку кондиціонера своїми силами. Благо, різних інструкцій і порад в інтернеті вистачає. Однак в подібних статтях здебільшого упускається один нюанс. Практично всі виробники автоматично анулюють гарантію, якщо монтаж проведений не професіонали з відповідною ліцензією. Варто мати на увазі! Потім буде складно довести (при поломці кондиціонера) своє право на його безкоштовний ремонт або заміну.
  • Доцільно купувати кондиціонер у тій компанії, яка займається не тільки продажем устаткування, але і гарантує постійну технічну підтримку. Як правило, всі проблемні питання з конкретним приладом вирішують ті ж фахівці, які виробляли його монтаж. Це набагато зручніше, ніж звертатися в майстерні і спілкуватися з незнайомими людьми. Потрібно врахувати і те, що майстри компанії-продавця зацікавлені (у тому числі, і матеріально) в постійному підтвердженні високої репутації їхньої фірми.

Які проживають в московському регіоні допомогу у всіх питаннях, що стосуються кліматичного обладнання, завжди готова надати «АЛЬФАТЕП» . Компанія спеціалізується на продажу, в тому числі, і кондиціонерів. В її штаті кваліфіковані майстри, які пройшли спеціальну підготовку. Досить набрати контактний номер телефону 8 (495) 109-00-95, і співробітники «АЛЬФАТЕП» допоможуть вирішити будь-яку проблему. Уточнивши специфіку приміщення (будівлі), самі порекомендують оптимальну модель кондиціонера. При підписанні відповідного договору фахівці компанії доставлять прилад (систему) за адресою, змонтують, приведуть в робочий стан і здадуть «під ключ». Природно, і всі обов'язки по сервісному обслуговуванню візьмуть на себе.