Реклама
Реклама
Реклама

Нічні суди і «зелені чоловічки»: мером Одеси знову обраний Труханів

  1. Виборах-2015 варто 03.11.2015 Нічні суди і «зелені чоловічки»: мером Одеси знову обраний Труханів

Виборах-2015 варто

03.11.2015

Нічні суди і «зелені чоловічки»: мером Одеси знову обраний Труханів

Незважаючи на те, що, згідно з даними різних соцопитувань, фаворитом мерських перегонів в Одесі зізнавався діючий міський голова Геннадій Труханов, без інтриги вибори мера Південної Пальміри не обійшлися

Незважаючи на те, що, згідно з даними різних соцопитувань, фаворитом мерських перегонів в Одесі зізнавався діючий міський голова Геннадій Труханов, без інтриги вибори мера Південної Пальміри не обійшлися.

«Темна конячка» цієї кампанії - кандидат від «Блоку Петра Порошенка« Солідарність », член команди Міхеїла Саакашвілі - Олександр Боровик - досить стрімко наростив свій рейтинг, піднявши його з нуля до цілком відчутних 20-25%. Фактично до моменту підрахунку голосів жоден політолог не взявся б прогнозувати результат виборів: в разі другого туру у Боровика з'являлися досить реальні шанси якщо не на перемогу, то, як мінімум, на судові тяжби щодо оскарження їх результатів. В Одесі щосили заговорили про синдром «кіровоградського суду» (в 1998 році Кіровоградський суд скасував результати виборів в Одесі, перемогу на яких здобув Едуард Гурвіц, після чого Одесу очолив його конкурент Руслан Боделан). Для того, щоб другого туру не було, Геннадію Трухановому необхідно було подолати бар'єр в 50% голосів.

Результат битви за мерське крісло став зрозумілий до кінця дня 26 жовтня, коли ОПОРА та Одеська обласна організація Комітету виборців України опублікували результати паралельного підрахунку голосів. Згідно з даними незалежних спостерігачів, Труханів вигравав вибори в першому турі: 51,6%, або 138 тис. 353 голоси. Пізніше схожі результати опублікувала міська виборча комісія: 51,4%, або 138 тис. 865 голосів.

Втім, поки в штабі переможця відкорковували шампанське, в штабі його найближчого опонента - Олександра Боровика - готували судові позови. Правда, трохи з запізненням. Як і рік тому, Геннадій Труханов не став чекати можливих судів та інших проблем, і провів першу сесію негайно, в той же день, коли горТІК оголосила результати підрахунку голосів по виборах депутатів міськради, тобто, 28 жовтня. На ній голова горТІК Євген Григор'єв вручив переможцю посвідчення мера. І тільки після цього представники А. Боровика в Одеському окружному адміністративному суді подали клопотання не видавати посвідчення мера - в забезпечення позову проти Суворовської райТІК. Втім, суд визнав, що «поїзд уже поїхав», оскільки посвідчення вже було видано.

Після цього Одесу залихоманило: А. Боровик послідовно подав позови проти Суворовської, Київської, Малиновської і Приморської районних виборчих комісій, а також Одеської міської. У судах представники А. Боровика стверджували, що під час підрахунків голосів виборців були допущені порушення законодавства, а частина протоколів райТІК взагалі були сфальсифіковані на користь Геннадія Труханова. Втім, жоден з доводів не було враховано судом: всі вимоги про перерахунок голосів на окремих дільницях, а також скасування протоколів і складання нових, - були відхилені . При цьому через стислі терміни судові засідання тривали майже цілу добу, багато постанов виносилися пізно вночі або рано вранці, а до кінця поствиборній тижні судді масово почали брати самовідводи у справах А. Боровика, посилаючись на різні формальні причини.

Паралельно з судами активну діяльність по розвінчанню одеської виборчої «мафії» розгорнув губернатор Міхеїл Саакашвілі. На другий день після виборів він скликав прес-брифінг, на якому продемонстрував журналістам ксерокопії протоколів, на яких були помічені механічні виправлення. На 78 протоколах були різні помилки, виправлені ручкою. Найбільше губернатора обурив протокол однієї з ДВК, в якому, за даними члена комісії, волонтера Алевтини Короткої, цифру «306» на користь Г. Труханова виправили на «506». Цей аргумент став одним з найголовніших в декількох емоційних виступах губернатора, який в результаті і зовсім заявив, що міськрада захоплений «зеленими чоловічками». Втім, в суді було встановлено, що в даному випадку виправлення проводилися в чорновому варіанті протоколу, після якого був виготовлений новий, з позначкою «Уточнений», а помилка в 200 голосів виявилася банальною опискою, що підтвердили інші члени комісії.

Пізніше губернатор навіть заявив, що створює в Одесі комітет «по боротьбі з крадіями і шахраями», а виборчий процес в місті порівняв із ситуацією на виборах 2004 року, яка привела до Помаранчевої революції.

Проте, 2 листопада Центральна виборча комісія оголосила обраним мером Одеси Геннадія Труханова, а його опонент програв в результаті всі судові позови. Політологи ж вважають, що, незважаючи на спроби губернатора закликати одеських активістів до акцій протесту проти фальсифікацій, організувати справжню революцію йому навряд чи вдасться: на зустрічі з народом приходили від сили 400-500 чоловік. У той же час результат А. Боровика, хоч і не співвідноситься безпосередньо з рейтингом самого губернатора, проте до певної міри може бути сигналом М. Саакашвілі про його знижується рейтингу.

Геннадій Труханов народився 17 січня 1965 року в Одесі. У 1986 році закінчив Одеське вище артилерійське командне ордена Леніна училище імені Фрунзе. У 90-х роках був директором охоронної фірми «Капітан». Президент Української національної федерації таїландського боксу. Протягом 2004-2007 років працював в апараті Верховної Ради. У 2005 обраний депутатом Одеської міської ради. Через рік був переобраний в муніципалітет, де очолив постійну комісію у справах молоді та спорту.

У 2010 році - знову обраний депутатом Одеської міської ради. Очолив фракцію Партії регіонів Одеської міськради. У період каденції мера Олексія Костусєва Труханів неодноразово виступав із публічною критикою останнього, маючи при цьому величезний вплив на роботу депутатського корпусу.

На парламентських виборах-2012 обраний народним депутатом України від Партії регіонів по одномандатному виборчому округу.

У розпал протестів на Майдані в Києві голосував за закони 16 січня. Після втечі екс-президента України Віктора Януковича нардеп покинув фракцію Партія регіонів в парламенті і вийшов з партії.

У 2014 році переміг на позачергових виборах міського голови Одеси, набравши 43,49% виборців. Основним конкурентом політика на виборах був екс-мер Одеси Едуард Гурвіц.

У ЗМІ часто циркулює інформація про кримінальне минуле політика, зокрема, його зв'язку з бізнесменом з кримінальним минулим Олександром Ангерт на прізвисько «Ангел». Сам кандидат неодноразово заявляв про дружні стосунки з Ангерт, проте заперечував будь-яку залежність від нього.

Журналісти часто пов'язують Г. Труханова з групою компаній, зокрема «Ростдорстрой», що займаються ремонтом доріг і інших комунікацій. Наприклад, за останні п'ять років фірма «Ростдорстрой» отримала в Одесі підрядів на 1 млрд 590 млн грн.

За півтора тижні до дня голосування в травні 2014 року розгорівся скандал: згідно з документами, оприлюдненими в ряді ЗМІ, Г. Труханов мав паспорт громадянина Російської Федерації. Сам він заперечує подібну інформацію.

Під час мерської каденції Геннадія Труханова в місті неодноразово виникали суперечності між активістами, громадськими діячами з одного боку і забудовниками - з іншого. У таких ситуаціях політик намагався дистанціюватися від конфліктів. Місцеві активісти звинувачують мера в потуранні інтересам забудовників.

З приходом Ігоря Палиці на пост голови Одеської обласної державної адміністрації та стартом виборчої кампанії на пост глави міста, в ЗМІ почала циркулювати інформація про переорієнтацію Геннадія Труханова на олігарха Ігоря Коломойського, до чиєї команди відносять екс-губернатора Ігоря Палицю. З чинним головою ОДА Міхеілом Саакашвілі до недавнього часу політик перебував в нейтральних відносинах.

Згідно з моніторингом Одеської обласної організації «Комітету виборців України», з 49 обіцянок, даних політиком на позачергових виборах міського голови в травні 2014 року, за півтора року виконано лише одне - про створення органу муніципальної безпеки, співробітників якого неодноразово звинувачували в переслідуванні і побиття активістів міста .

Євгенія Генова

  • інші статті
  • Популярні статті

19 липня 2019 р 17:07 15 липня 2019 р 18:49 10 липня 2019 р 19:23 5 липня 2019 р 11:01 12 січня 2018 р 19:24 1 червня 2017 р 3:00 10 жовтня 2017 р 19:01 1 січня 2018 р 19:09