Реклама
Реклама
Реклама

Вторинний ринок iPhone розширюється

Аналітики з'ясували, що вторинний ринок iPhone розвивається не менш активно, ніж первинний Аналітики з'ясували, що вторинний ринок iPhone розвивається не менш активно, ніж первинний. І з кожним роком він стає все важливішим не тільки для самої Apple, але і для іноземних операторів.

Фахівці з Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) недавно провели дослідження вторинного ринку iPhone в США. Результати їх несказанно здивували: починаючи з 14 жовтня 2011 року, коли почалися продажі iPhone 4S, 53% покупців нової версії смартфона виставили на вторинний ринок свої старі телефони. З них 49% припало на застарілі iPhone-моделі, 21% на смартфони марки BlackBerry і 15% на пристрої з Android на борту.

Такий перекіс в сторону iPhone Майк Левін, один із засновників CIRP, пов'язує з широкою популярністю гаджета. «Для багатьох культовий статус пристрою - вирішальний фактор при покупці», - уточнив він.

Не менш цікаво таку обставину: 87% з тих, хто віддав або продав свій iPhone, впевнені, що колишні пристрої будуть активовані в мережі. Виходячи з цього, CIRP припустила, що на старі iPhone-и до моменту проведення дослідження припало 11% активацій з моменту релізу iPhone 4S.

Це цифра пояснює різницю, що спостерігається іноді аналітиками, між кількістю активацій і продажами пристроїв.

CIRP також впевнена, що на кожному вживаному iPhone оператор економить 400 доларів. Суть в тому, що на вторинному ринку продаються несубсидований операторами пристрою. Іншими словами, з кожного активованого, але такого, що використовувалося пристрої, оператори не платять частину його вартості Apple, оскільки не виставляють його на ринок по сильно заниженою ціною, як це буває з новими апаратами. Таким чином, тільки в четвертому кварталі американські оператори AT & T і Verizon на субсидії заощадили 400 і 800 млн доларів відповідно.

Що стосується Apple, то для неї наявність такого об'ємного вторинного ринку не настільки однозначно: є як позитивні, так і негативні сторони.

В якості позитивного обставини виступає той факт, що користувачі старих iPhone-моделей також є користувачами iTunes Store, а значить, приносять компанії прибуток. Крім того, не варто забувати, що покупці підтриманих моделей в майбутньому можуть захотіти придбати модель нову. Грубо кажучи, вони стають вірогідними покупцями пристрої у самій Apple в далекому майбутньому.

Якщо говорити про мінуси, то головний з них полягає в конкуренції між підтриманими смартфонами і застарілими моделями iPhone, представленими на первинному ринку.

В цілому ж - на всю екосистему Apple - вторинний ринок впливає позитивно.