Реклама
Реклама
Реклама

Про житло в Херсоні залишається тільки мріяти

Наявність житла і роботи - незмінні критерії якщо не щастя, то хоча б відчуття стабільності і впевненості

Наявність житла і роботи - незмінні критерії якщо не щастя, то хоча б відчуття стабільності і впевненості. Довгі роки вони залишаються пріоритетними для більшості херсонців. У приймальний день в управлінні обліку, розподілу та приватизації житла херсонського міськвиконкому завжди багатолюдно, але черга рухається швидко. Люди неохоче вступають в діалог, уникають обговорювати вкрай важливі для себе питання, проте не скаржаться, кажуть, що тут до їх проблем відносяться з увагою та участю. І все ж - які реальні шанси знайти власне житло в Херсоні в порядку загальної черги?

Як розповіла газеті «НД» заступник начальника управління обліку, розподілу та приватизації житла міськвиконкому Людмила Березна, динаміка постановки на квартирний облік в місті Херсоні не змінюється. Щорічно херсонці прагнуть поліпшити свої житлові умови - в минулому році було прийнято 218 заяв, а в нинішньому подано 177 заяв на постановку на квартирний облік, так що в загальній черзі на отримання житла в даний час перебувають 2554 людини.

«Ми спостерігаємо, що населення Херсона скоротилося, але зараз активно приїжджають з області люди, переважно це учасники АТО, - зазначає Людмила Валентинівна. - Крім того, є ще така категорія, як внутрішньо переміщені особи. Відповідно до чинного законодавства ми не можемо їх прийняти на квартирний облік так само, як міських жителів. Однак ми маємо окремий список потребують житла з числа ВПЛ, і на сьогодні там 184 заявника ».

Виникає цілком резонне питання: яка ж подальша доля як міський черзі, яка формувалася не один рік, так і списку потребують житла з числа ВПЛ? Вони просто є - і все, по ним немає ніякого руху?

Можливість задовольнити потребу заявників в житло Людмила Валентинівна бачить у зміні житлового законодавства і реалізації державних програм.

«На сьогоднішній день вільного житла з усіма зручностями в Херсоні немає, тому що 99% житла в нашому місті приватизовано. Залишилися крихти, і чекати, що колись хтось помре і воно перейде громаді - ймовірність дуже маленька. Але житло людям необхідно, тому потрібно шукати шляхи вирішення цього питання. Наприклад, молодь до 35 років може вступати в МЖК. А в цілому необхідність переглянути житлове законодавство назріла вже давно. Житловий кодекс - це єдиний кодекс, який діє ще з 1985 року. Його вже 3 рази намагалися змінити, але віз і нині там. Ні для кого не секрет, що житлове будівництво на даний момент не ведеться, і вся наша надія - на державні програми, які були раніше, на їх відновлення або прийняття нових. Звичайно, переважно вони стосуються пільгових категорій, а й це немало в сучасних реаліях. Назрів час приймати програми по житлу для учасників АТО. Наприклад, недавно урядом прийнята програма компенсації при придбанні житла для сімей загиблих військовослужбовців, а також для сімей інвалідів I-II груп. Ця програма працює - люди отримують повну компенсацію на придбання житла.

Раніше була програма по забезпеченню житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та учасників бойових дій на території зарубіжних країн. Ця програма чудово працювала, активно купували житло на вторинному ринку, добре просувалася чергу - ми по 47-49 квартир на рік набували для цих категорій. Так само добре працювала програма з надання житла ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Але все завмерло, починаючи з кризи 2008 року. Але є такі категорії громадян, які неможливо залишити без уваги. Діти-сироти у нас отримують соціальне житло. Для них є гуртожиток по Ушакова, і на сьогоднішній день там заселено 24 кімнати. Однак цим потреби не вичерпані, і ми сподіваємося, що в наступному році буде якась комплексна програма по забезпеченню дітей-сиріт соціальним житлом », - розповіла Людмила Березна.

Звичайно, ми розуміємо, що робота даного управління міськвиконкому - це всього лише віддзеркалення тієї реальності, в якій ми всі перебуваємо. Однак залишається констатувати: отримати власне житло в порядку міський черзі для херсонців залишається захмарною мрією.

Вікторія ПОДІЛЬСЬКА.

Новини від Нового дня в Telegram. Підпісуйтесь на наш канал t.me/newsnewday

Виникає цілком резонне питання: яка ж подальша доля як міський черзі, яка формувалася не один рік, так і списку потребують житла з числа ВПЛ?
Вони просто є - і все, по ним немає ніякого руху?