Реклама
Реклама
Реклама

Квартира в іпотеку: порядок придбання житла, особливості процесу в 2018 році

Вирішили придбати власне житло, але фінанси не дозволяють зробити цього? Не переживайте, адже купити квартиру можна в іпотеку!

Зробити це на сьогоднішній день надається можливим далеко не кожному, проте для вирішення подібних проблем, фінансові організації пропонують відмінний вихід - оформлення іпотеки.

Купівля житла в іпотеку на сьогоднішній день є досить поширеною практикою в Російській Федерації. Розвиток банківського кредитування відкриває нові можливості для громадян і дозволяє укладати вигідні угоди.

Оформляючи іпотечне кредитування важливо серйозно підійти до питання і оцінювати в повній мірі рівень відповідальності, яка лягає на плечі позичальника.

Що слід врахувати, перш ніж оформляти іпотеку?

Початковим етапом, який настає задовго до походу в банк, є оцінка позичальником власних можливостей. Для цього необхідно визначити:

  • розмір суми початкового внеску - для підвищення шансу на схвалення іпотечного кредиту, позичальникові необхідно внести початковий внесок, який, як правило, може складати від 0% до 15% від загальної суми. Безумовно, купити квартиру в іпотеку можна і без початкового внеску, але при цьому процентна ставка буде істотно вище;
  • оптимальний розмір щомісячного платежу - заздалегідь варто порахувати приблизні доходи сім'ї і відняти від них основні витрати. Виходячи з цього, можна розрахувати приблизний розмір платежу і приблизний термін кредитування;
  • доступну вартість житла - для оформлення іпотеки важливо знати приблизну вартість нерухомості. Визначити її можна завдяки таким критеріям, як: розташування, розвиненість інфраструктури, кількість кімнат і інших чинників.

Етап планування є досить важливим, адже в залежності від наявних ресурсів, позичальник може придбати недороге вторинне житло або нове від забудовника, як в побудованому, так і в будинку, що будується, з готовим ремонтом або голими стінами.

Підбір фінансової організації для оформлення кредитування

Наступним не менш важливим кроком є ​​пошук відповідного банку. Тут також вкрай важливо враховувати умови, які фінансова організація готова запропонувати позичальникові. Помилковим думкою вважається, що основним критерієм при виборі банку є пропонована процентна ставка по кредитуванню, адже не менш значущими є:

  • можливий термін кредитування - важливо для людей, що бажають придбати в іпотеку простору, дорогу нерухомість, адже деякі банки обмежують терміни 5-10 роками, а ось деякі пропонують найбільш вигідні періоди, до 30 років;
  • форма погашення позики - велика частина організацій, що надають іпотечне кредитування, пропонують клієнтам щомісячні фіксовані платежі, що не завжди є зручним. У Москві та інших регіонах РФ існують банки, які розглядають можливість диференційованої форми виплати;
  • вимоги до позичальника - кожен банк виставляє певний перелік вимог, яким повинен відповідати позичальник. Чим більше таких параметрів, тим складніше отримати схвалення на кредит. У число розумних обов'язкових вимог повинні входити: наявність тимчасової і постійної прописки, постійне місце роботи і оптимальний розмір заробітної плати;
  • пакет документів, необхідний для оформлення іпотеки - цей пункт є підпунктом попереднього, адже вони тісно пов'язані між собою. У обов'язковий пакет документів більшість фінансових організацій включають довідку про доходи. У разі якщо громадянин не готовий надати такого роду документ, шанси отримати схвалення на кредит різко скорочуються.

Відповідь по заявці, як правило, приходить в період від одного до семи днів. При спробі оформлення експрес-кредиту, рішення є протягом декількох годин.

Порядок оформлення іпотеки, підготовка пакету документів

Як тільки знайдена відповідна фінансова організація, можна приступати до оформлення кредиту.

Незалежно від того з початковим внеском планується купити квартиру або без нього, перш за все варто звернути онлайн-анкету на розгляд, якщо така можливість є. У разі якщо такої послуги немає, варто особисто звернутися до відділу кредитування і надати детальну інформацію.

Просто залишити контактні дані - недостатньо. При відвідуванні кредитного фахівця, краще за все взяти з собою:

  • документ, що засвідчує особу;
  • додаткові документи, серед яких може бути ІПН, СНІЛС, водійське або пенсійне посвідчення, а також закордонний паспорт;
  • довідка єдиного зразка за формою 2-ПДФО;
  • оригінал і завірена копія трудової книжки, а також наявні трудові договори;
  • для чоловіків призовного віку - військовий квиток.

Залежно від вимог організації можуть знадобитися також і атестат / диплом про освіту, а також свідоцтво про шлюб.

Очікування розгляду заявки і підбір варіантів житла

Коли документи подані на розгляд в банк, перш ніж вирушати на пошуки варіантів житла, найкраще дочекатися рішення. На це йде не більше тижня. Дізнатися рішення можна по телефону, за допомогою отриманого SMS-повідомлення або особистого візиту в кредитне відділення.

Як тільки заявка на іпотечне кредитування оформлена, можна приступати до пошуку житла. Зазвичай фінансова організація виділяє не більше чотирьох місяців на пошук відповідного варіанту.

Розглядаючи варіант важливо враховувати основні банківські вимоги до нерухомості, наприклад, в новобудові обов'язково повинні бути проведені основні комунікації, а вторинка повинна знаходитися в певному стані. Уточнити вимоги можна безпосередньо в банку.

Коли оптимальний варіант знайдений, вся документації по нерухомості відправляється в банк, який приймає остаточне рішення.

Підписання кредитного і страхового договору

Якщо банк схвалив обраний варіант житла, настає момент підписання різних угод і безпосереднє здійснення угоди.

Спочатку підписується попередню угоду, після якого важливо своєчасно підготувати документи на житлове приміщення і зробити професійну оцінку, за допомогою фахівця компанії, внесену банком в список дозволених.

Як тільки оцінка проведена, позичальник визначає страховика. Тут найкраще також співпрацювати з партнерськими організаціями банку.

Згідно актуальному законодавству, при оформленні іпотечного кредитування, потрібне обов'язкове страхування нерухомого майна, яке виступає заставою.

Після оформлення страховки полягає кредитний договір і остаточно проводиться операція на покупку квартири. В цей час фінансова організація отримує початковий внесок, якщо такий має місце бути, і переводить на особовий рахунок продавця нерухомості суму, рівну вартості житла.

Цей етап є одним з найважливіших, адже необхідно переконатися в правильності документів і отримати певний набір виписок, за які необхідно заплатити держмито, наприклад:

  • підтвердження права на володіння купленої квартирою;
  • документ про справжність укладеного договору з кредитування;
  • правомірність придбання нерухомого майна за договором.

Після остаточної перевірки документів, виписки направляються в банк і ще раз проходять перевірку справжності, після чого угода вважається завершеною.

Що робити після завершення угоди?

Документи оформлені, кошти перераховано, що робити далі?

Клопоти з оформлення документів закінчені, а це значить, що можна сміливо відправлятися за пропискою за новим місцем проживання і повідомити керуючу компанію про нові мешканцях.

З моменту підписання договору купівлі-продажу, позичальник зобов'язується виконувати вимоги кредитного договору, які включають в себе своєчасне внесення певної суми платежів, відповідно до індивідуального графіка.

Страхування нерухомості має здійснюватися до закінчення дії кредитного договору, тобто до моменту повної виплати заборгованості банківської організації. На весь період виплати позики нерухомість є заставою.

Компанія «Олімп-Кредит» пропонує іпотечне кредитування на вигідних умовах.

Отримати детальну інформацію по питаннях, що цікавлять можна на офіційному сайті компанії або зв'язавшись з фахівцями будь-яким зручним способом!

Вирішили придбати власне житло, але фінанси не дозволяють зробити цього?
Що слід врахувати, перш ніж оформляти іпотеку?
Що робити після завершення угоди?
Документи оформлені, кошти перераховано, що робити далі?