Реклама
Реклама
Реклама

Чи введуть в Росії податок на пластикові пакети?

18 жовтня відбулося засідання оргкомітету з проведення «Року Екології», де міністр природних ресурсів Сергій Донський заявив, що в 2018-2020 роках в Росії буде введено новий екологічний «податок» - на пластикові пакети. Ми вирішили в усіх подробицях розібратися, що це означає.

У Росії вже введений так званий «екологічний збір», його також називають екозбір - це невелика сума, яку платить виробник або імпортер товару за утилізацію свого товару або його упаковки. Виробник / імпортер може утилізувати товар / упаковку самостійно або силами підрядника, надавши в якості звітності акти та інші документи, або заплатити екозбір в бюджет - це частина так званої «розширеної відповідальності виробника» ( «РОП»). За рахунок коштів екозбору планується розвивати систему поводження з відходами в Росії. Це нововведення з'явилося після недавніх (2014 роки) поправок до Федерального закону №89-ФЗ «Про відходи виробництва та споживання», однак, через економічну кризу реалізація була відкладена - вступив в силу екологічний збір тільки в 2017 році, і з багатьох видів продукції він зараз стоїть на нульовій ставці, тобто на даний момент компанії можуть нічого не платити. Відкладене реалізація РОП пояснюється тим, що компаніям потрібно кілька років, щоб змінити свій підхід до відходів - видозмінити склад упаковки, створити власні переробні потужності, знайти підрядників. Зараз ми вже бачимо позитивні приклади серед великих компаній, які починають впроваджувати РОП на своїх виробництвах і системах постачання.

А що ж з екозбір на пластикові пакети? Тут така справа - пластикові пакети, як і деякі інші популярні види «сміття», не були включені в перелік продукції, яка оподатковується екозбір, тобто їх виробники та продавці на даний момент можуть не обтяжувати себе думками про їх утилізації. Це призводить до того, що пластикові пакети коштують дуже дешево як для торгових мереж, так і для споживачів (у багатьох магазинах вони до сих пір безкоштовні), в зв'язку з чим користуються великою популярністю у громадян, але не завжди «доходять» хоча б до мусорки, а виявляються, наприклад, на природних територіях і в водоймах. Інтернет і телебачення по всьому світу тиражують відеоролик, знятий журналістами в Атлантиці - там формується новий сміттєвий острів. Так, уже не перший. Пластик становить чималу частку сміття в океані, і за рахунок течій легко збивається ось в такі острова.
А що ж з екозбір на пластикові пакети
Фото: Caroline Power Photography / facebook.com
Читати повністю: https://42.tut.by/565802
Є й популярна фотографія з Росії - це Астраханська область, звичайне поле уздовж дороги.

Насправді, на звалищах теж не місце всієї цієї горе одноразового пластику, а на переробку пластикові пакети в Росії беруть від населення дуже неохоче - вони часто немаркованих, забруднені харчовими залишками, їх складно накопичувати, вони займають великі обсяги маючи при цьому мала вага ( а вторсировину приймається заводами і, відповідно, оплачується - по вазі). При цьому, як нещодавно підрахували російські екологи , На кожного росіянина доводиться в середньому по 2 пакети кожен день! Звичайно, ще точно не можна сказати, як буде реалізовуватися програма екологічного збору в Росії, наскільки вона буде ефективна - час покаже, але планується, що екологічний збір буде хорошим стимулом до того, щоб виробники самі взяли на себе відповідальність за збирання та утилізації своїх пакетів, або, якщо вони не вважають це можливим - кошти екозбору підуть на створення інфраструктури прийому і переробки, а також на вирішення проблеми вже існуючих стихійних звалищ. Проблема пластикових пакетів і взагалі одноразового пластику назріла по всьому світу, і Росія цілком уже може включатися у вирішення цієї проблеми, переймаючи досвід інших країн - вже близько 40 країн ввели заборону або обмеження на продаж і (або) виробництво пластикових пакетів :

  • Данія: Ще в 1994 році введено податок на безкоштовну роздачу поліетиленових пакетів в торгових закладах. Після того як в Данії ввели плату за поліетилен, його популярність у покупців знизилася на 90%.
  • Німеччина: утилізацію пакетів оплачують споживачі, а за збір і вторинну переробку відповідають продавці і розповсюджувачі.
  • Ірландія: після підвищення ціни на пакети кількість використовуваних пакетів скоротилося на 94%. Зараз там застосовують багаторазові сумки з тканини.
  • США: в Сан-Франциско великі супермаркети і мережеві аптеки не використовують поліетиленові пакети. Гаваї стали першим штатом, який відмовився від використання поліетиленових пакетів.
  • Сінгапур, Бангладеш, Тайвань: введена повна заборона на використання поліетиленових пакетів з 2003 року через численні випадків закупорку каналізації та перекриття русел річок, що призводять до повеней. Така ж заборона діє і в ряді штатів Індії.
  • Танзанія: штраф за виробництво, імпорт або продаж пластикових пакетів - 2000 доларів або рік в'язниці. Ввезення пластикових пакетів на Занзібар заборонений.
  • Австралія: з січня 2004 року на острові Кенгуру владою була введена заборона на поліетиленові пакети. До кінця 2008 року запроваджено пряму заборону на використання пластикових пакетів в супермаркетах. Міністр з охорони навколишнього середовища та культурної спадщини Австралії Пітер Гаррет охарактеризував шкоду пакетів дикій природі Австралії як «критичний». Більшість австралійців сприйняло цю заборону позитивно. «Я рада звільненню від цієї" поліетиленовою чуми "», «Не хочу залишити своїм дітям спадщину у вигляді гори сміття», «Нарешті-то міський пляж став чистим», - такі відгуки можна прочитати в онлайн-щоденниках та на форумах рядових молодих австралійців . Перша в світі вільна від поліетиленових пакетів зона (plastic bag-free) з'явилася саме в Австралії, в січні 2004. Це - острів Kangaroo.
  • Англія: вже восени 2004 року в Великобританії були запущені на ринок перші в світі біорозкладні пакети для хліба. Новий матеріал, з якого виготовляються пакети, протягом чотирьох років повністю розкладається на вуглекислий газ і воду. Жителі Великобританії домовилися по можливості використовувати продуктові пакети з сировини, що підлягає вторинній переробці. Так, два роки тому підприємниця з графства Девон Ребекка Хоккінг переконала власників 43 магазинів перейти на багаторазові тканинні сумки для своїх покупців. В кінці минулого року прем'єр-міністр Джеймс Гордон Браун закликав всі британські магазини замінити шкідливі пластикові пакети на паперові. Мережа магазинів Marks and Spencer припинила безкоштовну видачу пакетів. Гроші від продажу пакетів компанія перераховує на створення нових міських парків і садів. Також популярна і соціальна реклама: покупців на вході в магазин зустрічає плакат: «Приходьте до нас зі своїм пакетом або сумкою! Задля захисту навколишнього середовища ». Шість з десяти англійських споживачів вважають, що продукти необхідно упаковувати тільки в біологічно руйнуватися упаковку. За перше півріччя 2016 англійці використовували всього 500 млн пластикових пакетів. Начебто багато, але за аналогічний період минулого (2015) року було використано 7 млрд пакетів. Більш ефективним інструментом, ніж поширення інформації про шкоду пластика для природних екосистем виявився податок на пакети. У жовтні 2015 року уряд країни ввів податок на використання пакетів в розмірі 5 пенсів. Це мінімальний податок, магазини можуть просити за пакет і велику суму. Вводячи цей податок, уряд заявив, що його розмір занадто малий для того, щоб зібрати значні суми в бюджет. Крім того, 5 пенсів за пакет - плата, яка не повинна негативно вплинути на бізнес великих і малих магазинів. На думку чиновників, податок повинен був вплинути на кількість використовуваних покупцями пакетів. Чиновники мали рацію - практично відразу ж після введення податків покупці в магазинах стали відмовлятися від пакетів. У першому півріччі цього року англійці використовували на 85% пакетів менше, ніж в минулому році. Дані про кількість використаних пакетів наведено представниками уряду, вперше провели оцінку впливу прийнятого в минулому році податку. Чиновники вважають, що в цьому році буде використано приблизно на 6 млрд пакетів менше, ніж в 2015. Податок вводили не відразу по всій Великобританії. Спочатку схему випробували в Шотландії, потім - в Уельсі, і потім - в Північній Ірландії. Коли чиновники помітили позитивний ефект, податок став загальнодержавним.

Інфографіка про збір в 5 пенсів на пластиковий пакет в Уельсі
Інфографіка про збір в 5 пенсів на пластиковий пакет в Уельсі.

  • Латвія: введений податок на поліетиленові пакети, які використовуються в супермаркетах, щоб зменшити їх використання.
  • Фінляндія: в супермаркетах встановлені автомати з прийому використаних пакетів, які служать сировиною для переробки та виробництва нових виробів із пластику.
  • Китай: з 1 червня 2008 року заборонено виробляти, продавати і використовувати поліетиленові пакети з товщиною плівки менше 0,025 мм.
  • Руанда: виробництво, продаж і ввезення в країну поліетиленових пакетів суворо заборонені.
  • Ізраїль: в березні 2016 року Парламент (Кнесет) Ізраїлю прийняв закон, згідно з яким покупці повинні оплачувати поліетиленові пакети, здійснюючи покупку в торгових мережах. Цей захід, на думку уряду держави, спрямована на поліпшення екологічної ситуації, так як ізраїльтяни використовують 2,5 млрд одноразових поліетиленових пакетів в рік, більше половини яких отримана в магазинах. Нова законодавча ініціатива також вводить заборону на торгівлю низькоякісними пакетами тонше 20 мікрон. З 1 січня 2017 року рітейлери будуть зобов'язані щоквартально і щорічно звітувати про кількість проданої упаковки.

Як бачите, обмежувальні заходи дійсно мають свій ефект! У багатьох країнах навіть невелике подорожчання пакетів в торгових мережах відвадити від них споживачів, який вважали за краще перейти на багаторазові альтернативи. Це питання обговорюється і кожен раз, коли в Росії заявляється про перспективу запровадження «податку на пластикові пакети» - а як же наші споживачі, адже ця додаткове навантаження ляже на них? Ну що ж, ми вважаємо, що пора вже перестати закривати очі на об'єктивну проблему: дешевий пластик призводить до безконтрольного споживання, і отже, забруднення навколишнього середовища. Пора вже споживачам і виробникам нести відповідальність за цей пластик. Ставка екологічного збору не буде високою - поки не обговорюються конкретні цифри по пластиковим пакетам, але в « переліку груп товарів, які підлягають утилізації після втрати ними споживчих властивостей »Є, наприклад,« №17 Вироби пластмасові пакувальні »зі ставкою екологічного збору в 3844 рубля за тонну продукції. Виходячи з, наприклад, ваги 1 великого щільного пакету , Ми дізнаємося, що в 1 тонні - 2 мільйони пакетиків. Якщо ставка екозбору на пакети становитиме приблизно стільки ж, скільки для «виробів пластмасових пакувальних», то екозбір з 1 пакету складе близько 2 копійок. Ми, взагалі-то, сподіваємося, що через екологічного збору пакети подорожчають сильніше - ну хоча б рублів до 5-7 мінімум за звичайну «майку», без винятків, а фасувальні прозорі пакетики перестануть роздавати скрізь безкоштовно, а почнуть брати за них хоча б 1-2 рубля, але не в рахунок прибутку магазину / виробника пакетів, а в рахунок екозбору або створення мережею власної інфраструктури збору і переробки. Тільки тоді можна говорити про те, що це буде стимулом для споживачів хоча б частково перейти на екологічні альтернативи.

Втім, вже на початку листопада стали з'являтися новини про подальший розвиток подій щодо екологічного збору в Росії. 9 листопада міністр Сергій Донський вніс до Уряду проект розпорядження Уряду РФ «Про затвердження нормативів утилізації відходів від використання товарів на 2018-2020 роки», яким пропонується вже в 2018 році розширити перелік груп товарів, які підлягають утилізації, з 36 до 54 груп, невелика реорганізація перечьня і збільшення нормативів утилізації, в порівнянні з 2017 роком. У відкритому доступі проекту розпорядження поки немає, тому невідомо, чи включені туди окремо пластикові пакети.
Втім, вже на початку листопада стали з'являтися новини про подальший розвиток подій щодо екологічного збору в Росії

Одночасно із заявою Мінприроди про потенційний введенні екозбору на пластикові пакети сталося ще 2 пов'язаних інфоприводи: Грінпіс Росії почав свою кампанію «Порви з пакетом», а російський Ашан, по всій видимості, вирішив нарешті відмовитися від роздачі безкоштовних пакетів на касах. Ми побачили в інтернеті багато радісних постів з цього приводу, а також вже бачимо безліч публікацій про те, хто чим замінює одноразові пакетики в своєму побуті.

Але, як завжди, знайшлися і противники. Як контраргументи вони позначають, в основному, той факт, що одноразові пакети потрібні, щоб упаковувати окремі види товарів, зважувати їх окремо один від одного, а також, що пакети потім використовуються в побуті, а споживачі не повинні за них платити - ну, просто тому що не повинні. Відзначимо, що всі пости за збереження повсюдної роздачі сміття пластикових пакетів об'єднує одне: їх автори просто навіть і уявити собі не можуть (або роблять вигляд, що не можуть) якоїсь альтернативи. Наприклад, присоромити людей, які виступають за відмову від безкоштовних пакетів в торгових мережах намагається муніципальний депутат московського району Лефортово Олександра Андрєєва: «У кожного, хто виступає проти поліетиленових пакетів (зокрема, безкоштовних), слід взяти весь одяг, від нижньої білизни до шуби, туди ж додати всі його сумки і рюкзаки, запхати туди сире м'ясо, овочі і фрукти різного ступеня протухло, залити жиром і соняшниковою олією, придушити все це, звалити в брудну калюжу і як слід перемішати. Потім змусити все це відіпрати. Руками. Викинути все зіпсоване. Підрахувати, скільки йому це обійшлося ». Передбачається, мабуть, що або одноразовий пластик, або ти несеш свої продукти додому в руках і кишенях без якоїсь обгортки / тари.

Ми-то з вами розуміємо, що альтернатив одноразовому пластику безліч, і, до речі, багаторазова тара навіть надійніше для збереження і продукції, і вашого майна, і вашого здоров'я (ми вже детально писали про проблему «одноразовости» і екологічних альтернативи в нашому матеріалі «Одноразовий шкоду VS. багаторазова користь » ).
Ми-то з вами розуміємо, що альтернатив одноразовому пластику безліч, і, до речі, багаторазова тара навіть надійніше для збереження і продукції, і вашого майна, і вашого здоров'я (ми вже детально писали про проблему «одноразовости» і екологічних альтернативи в нашому матеріалі   «Одноразовий шкоду VS
Про це наочно говорять, в тому числі, і сотні або навіть тисячі публікацій в соціальних мережах від тих, хто вже дійсно відмовився від непотрібних пакетів і «відчуває себе відмінно». Давайте коротко обговоримо альтернативи і проілюструємо їх прикладами з соцмереж.

По-перше, хочемо нагадати про паперові та біорозкладні пакети.
По-перше, хочемо нагадати про паперові та біорозкладні пакети

Як відомо (ми про це регулярно нагадуємо, а докладніше можна почитати в нашій інфографіку ), На сучасних звалищах органіка не гниє, тому що в тіло звалища немає доступу кисню. Тобто паперові і «біорозкладні пакети», потрапивши на смітник, там не разложатся, а просто будуть лежати десятки років або гірше - горіти. При цьому «екологічний слід» паперових пакетів (збиток навколишньому середовищу і витрати ресурсів при виробництві) більше, ніж навіть у одноразового пластику. Більш того, так звані «біорозкладні» пакети - це, по суті, профанація, так як вони робляться з того ж самого поліетилену, просто зі спеціальними добавками, які під впливом навколишнього середовища - повітря, сонця, води - змусять пластик розсипатися на дрібні шматочки . Але на безпечні компоненти він при цьому не розкладеться, а тільки перетвориться в мікропластік і може потрапити в харчовий ланцюжок. Екологи пропонують біорозкладні пакети поки що просто бойкотувати, а паперові пакети же будуть екологічною альтернативою, якщо ви їх потім здасте в переробку (для цього вони повинні бути чистими, см. Нашу інфографіку-інструкцію «Роздільний збір відходів у побуті» ).
Як відомо (ми про це регулярно нагадуємо, а докладніше можна почитати в нашій   інфографіку   ), На сучасних звалищах органіка не гниє, тому що  в тіло звалища немає доступу кисню

Що пропонується замість одноразового пластику? Ну, з великими пакетами для перенесення товарів від магазину до будинку все зрозуміло - напевно, все вже чули про те, що від одноразового пакета на касі, навіть безкоштовного, потрібно просто відмовитися і користуватися власними екосумки. Вони зараз представлені у всіляких розмірах, кольорах, формах і матеріалах, і знайти їх в оффлайн і онлайн магазинах не складає труднощів.
Що пропонується замість одноразового пластику

Маленькі фасувальні пакети, в які, як жартують в інтернеті, в магазинах прагнуть «упакувати кожне яблуко», тепер теж легко замінити багаторазовими. Представляємо вам тренд 2017 року: «екомешочкі» або «фруктовкі»!
Маленькі фасувальні пакети, в які, як жартують в інтернеті, в магазинах прагнуть «упакувати кожне яблуко», тепер теж легко замінити багаторазовими
(Фотографії в Instagram за хештегом # екомешочкі)

Це Досить дивно, но довгий час екологісті России не могли найти альтернативи для пакетіків, в Які в супермаркеті або на Сайти Вся нужно упакуваті свои фрукти, овочі та інші товари, щоб зважіті. Альо потім, Фактично одномоментно, стали з'являтися Всілякі варіації. До 2017 року на теренах інтернету можна Було зустріті фото-підтвердження использование багаторазове сумочок для фруктів и овочів, но в Досить малих кількостях. В основному пропонувалося для цієї мети просто багаторазове використовуват звічайні поліетиленові пакетики. Однак, це не так зручно - пакетик все ж має властивість рватися через 2-3 використання, в кращому випадку. Проблема полягала в тому, що такі «фруктовкі» ніде було купити, а що робити, якщо і шити ти теж не вмієш? Ми, наприклад, в 2016 році знайшли просте рішення - відмінно підходять тканинні сітки для прання білизни, які зараз продаються в будь-якому господарському - потрібно тільки підібрати відповідний розмір. У 2017 році з'явився і активно розвивається проект «Екомешочкі» - майстрині по всій Росії шиють екопакетікі, в тому числі, з непотрібних обрізків тканини або старих штор.
Це Досить дивно, но довгий час екологісті России не могли найти альтернативи для пакетіків, в Які в супермаркеті або на Сайти Вся нужно упакуваті свои фрукти, овочі та інші товари, щоб зважіті

Наступний пункт програми: чим замінити пакетики, якщо ви купуєте на вагу сипучі продукти - горіхи, насіння, крупи, борошно, і тканинний або сітчастий мішечок тут не підійде? Тут на допомогу приходять багаторазові поліетиленові пакети, наприклад, на zip-клямці - зараз такі легко знайти в магазинах або використовувати ті, які з'явилися в будинку з іншими покупками. Плюс в даному випадку в тому, що такий пакет легко використовувати безліч разів - досвід показує, що понад 50 відсотків використань такі пакети точно переживають, а може, і більше; і їх легко мити і сушити, на відміну від тонких «целофанових», які зазвичай видаються в магазинах для зважування нефасованих товарів ( «целофанові» ми беремо в лапки, так як це народна назва, насправді ж целофан давно і повсюдно замінений на більш дешевий, але набагато менш екологічний поліетилен). В цілому, будь-які щільні і герметичні мішечки або навіть контейнери підійдуть для таких цілей. Звертайте увагу на маркування пластика і можливість згодом здати його в переробку в вашому місті (див. Нашу інфографіку-інструкцію «Роздільний збір відходів у побуті» ). У них же можна купувати і «мокрі» продукти - соління, салати, сир.

І останнє питання на повістці, який ми чуємо, можливо, частіше за все - а в чому ж тоді викидати сміття, якщо не буде одноразових пакетів? Ну, по-перше, навіть якщо ви екологістів зі стажем, напевно періодично в вашому домі пакети все одно з'являються. А якщо ви ще й поділяєте відходи будинку і здаєте вторсировину на переробку, можливо у вас і сміття-то на викид майже не утворюється? Ну і головний лайфхак - для викидання сміття навіть і не потрібен пакет, можна виносити сміття прямо в відрі! Так-так, все так просто. На дно відра можна класти газетку, яка буде вбирати зайву рідину.

В цілому, хочеться відзначити, що поки ніхто не збирається повністю і одномоментно забороняти в Росії пластикові пакети - про це заявляв і Володимир Путін на засіданні Ради з прав людини в 2016 році . Але знизити їх бездумне споживання і нести відповідальність за долю кожного використаного пакетика зобов'язані і виробники, і продавці, і споживачі - на це і спрямований, в тому числі, екологічний збір. Звичайно, на додаток до нього потрібні і заходи освіти - соціальна реклама про альтернативи пластиковому пакету, наприклад. Ми бачимо по реакції деяких росіян, що всього за 25 років «пластмасовий світ» настільки захопив уми і побут простих громадян, що не всі готові добровільно відмовитися від цієї несприятливої ​​залежності, яка, на жаль, негативно впливає на чистоту наших річок, лісів і полів , несе свій чималий внесок в зростання сміттєзвалищ у всіх регіонах, а значить, стосується кожного. Одне з негласних правил захисників природи - роби стільки, скільки можеш. Якщо кожен росіянин зможе переосмислити своє споживання і відмовитися хоча б від чверті одноразового пластику, що він робить - наша країна стане вже помітно чистіше, чи не так?

А що ж з екозбір на пластикові пакети?
Це питання обговорюється і кожен раз, коли в Росії заявляється про перспективу запровадження «податку на пластикові пакети» - а як же наші споживачі, адже ця додаткове навантаження ляже на них?
Що пропонується замість одноразового пластику?
Проблема полягала в тому, що такі «фруктовкі» ніде було купити, а що робити, якщо і шити ти теж не вмієш?
Наступний пункт програми: чим замінити пакетики, якщо ви купуєте на вагу сипучі продукти - горіхи, насіння, крупи, борошно, і тканинний або сітчастий мішечок тут не підійде?
І останнє питання на повістці, який ми чуємо, можливо, частіше за все - а в чому ж тоді викидати сміття, якщо не буде одноразових пакетів?
А якщо ви ще й поділяєте відходи будинку і здаєте вторсировину на переробку, можливо у вас і сміття-то на викид майже не утворюється?
Якщо кожен росіянин зможе переосмислити своє споживання і відмовитися хоча б від чверті одноразового пластику, що він робить - наша країна стане вже помітно чистіше, чи не так?