Реклама
Реклама
Реклама

Акт прийому-передачі квартири при продажу, купівлі, оренди, даруванні в 2019 році: як скласти і коли підписується передавальний акт

  1. Складання передавального акта
  2. необхідні реквізити
  3. Хто підписує акт
  4. значення документа
  5. особливості складання
  6. Договір купівлі-продажу квартири
  7. Договір прийому-передачі квартири при оренді / наймі
  8. При безоплатному користуванні
  9. Квартира в новобудові і від забудовника
  10. вказівка ​​недоліків

Перехід прав на житлове майно від однієї особи до іншої передбачає необхідність складання відповідного документа. Він називається актом і оформляється за особливими правилами.

необхідність складання відповідного документа

Складання передавального акта

Документально заселення на нову житлоплощу вимагає правової фіксації, що детально прописано в рамках ст. 556 ГК РФ. У ній повідомляється, що в якості початку дії права виступає момент, в який документ був підписаний. Спірні ситуації, що виникають між сторонами, найчастіше підлягають вирішенню в судовому порядку. У цій ситуації укладені раніше усні домовленості ніякої юридичної значимості не мають.

Акт - не самостійна документ. Його оформлення проводиться в якості додатку до договору угоди. Після передачі сторонами документів на адресу ГКН відбувається відповідний прийом і передача правомочностей. Фіксація цього факту здійснюється в рамках довільної форми без будь-якого шаблону. Тому допустимо використовувати нестандартні методики оформлення відносин.

Але варто розуміти, що дана документація є вкрай важливою. Тому текстова частина складається максимально раціонально і лаконічно з дотриманням юридичної специфіки і точності. У процесі складання до уваги приймаються побажання і інтереси обох сторін. Це дозволить убезпечити проведену операцію і підвищити рівень захищеності її суб'єктів.

Відповідно до норм чинного законодавства, майнова власність особи, під яким власник розписався, відчужується на адресу приймаючої сторони на часовий відрізок, що фігурує в документі. У разі операції з майном передача проводиться на безстроковій основі. Щоб документ вийшов повним і ємним, необхідно внести в нього необхідний набір реквізитів.

необхідні реквізити

Папір передбачає необхідність у внесенні даних, пов'язаних зі сторонами і предметом угоди, укладеної і засвідченій громадянами. У разі необхідності досконала операція підлягає реєстрації в державному реєстрі. Перелік реквізитів є наступним:

  • назва документу;
  • посилання на правовстановлююче угоду;
  • вказівка ​​сторін відповідно до текстовою частиною угоди;
  • персональні дані беруть участь осіб;
  • місце і дата передачі по факту.

назва документу;   посилання на правовстановлююче угоду;   вказівка ​​сторін відповідно до текстовою частиною угоди;   персональні дані беруть участь осіб;   місце і дата передачі по факту

Важливу роль відіграє перерахування кадастрових параметрів, технічних характеристик об'єкта угоди. До цієї категорії належать такі дані:

  • показник загальної площі і території, призначеної для проживання;
  • наявність в об'єкті нерухомості певних зручностей;
  • опис матеріалів виготовлення споруди, перекриттів, стін;
  • ремонт (в якому році був зроблений, індивідуальні особливості);
  • загальний стан стін і стельових конструкцій, покриття підлоги.

Після цього надається формулювання, пов'язана з передачею і наступним прийомом нерухомого об'єкта без будь-яких претензій до квартири. На останньому етапі проставляються підписи.

Хто підписує акт

Щоб документ набув юридичну силу і став значущим з точки зору закону, т. Е. Міг захистити права і інтереси сторін, необхідно, щоб беруть участь в угоді сторони проставили на ньому свої «автографи». До суб'єктів, підпис яких потрібно в обов'язковому порядку, відносяться наступні особи:

  • відчужує сторона (підписом він підтверджує факт згоди на відчуження майна);
  • приймає громадянин (свідчить про факт прийому власності в розпорядження і користування);
  • повірена особа (якщо воно бере безпосередню участь в угоді);
  • посередник (найчастіше це нотаріус, підпис потрібен лише в тому випадку, якщо сторони зверталися за його послугами).

При необхідності включення в угоду третіх осіб вони також проставляють свої підписи на останньому етапі складання документа.

значення документа

У нормах нинішнього законодавства поняття акту прийому-передачі як такого не існує. Однак його оформлення потрібно відносно всіляких різновидів угод / угод. Доцільно задуматися про його підписання в наступних ситуаціях:

  • при укладанні між сторонами угоди купівлі-продажу (акт потрібен з метою підтвердження укладеної угоди і відсутності взаємних претензій);
  • в процесі передачі підсумку виконаних робіт / послуг;
  • при відсутньому договорі в письмовому вигляді (усному угоді).

Базова завдання, що стоїть перед документом - забезпечення фіксування переходу об'єкта або результату наданих послуг від виконавця (продавця) до замовника (покупцеві). Багатьох людей хвилює питання, наскільки обов'язковим є даний документ. У більшій частці ситуацій таку вимогу законом не встановлено. Проте, для окремих форматів угод укладення додаткової угоди строго обов'язково. Список умов, відображених в ньому, визначаються сторонами в індивідуальному порядку.

Даний документ виступає в якості вагомого докази в разі наявності претензій по кількості, якості товару. Він сприяє регулюванню спірних моментів і фіксації дати фактичної передачі товарних позицій. Ось найпоширеніші ситуації доцільного застосування даного паперу:

  • підставу для переказу грошей на адресу постачальника (продавця);
  • база для розрахунку за сумою при недавньому перерахування авансу;
  • основа надання пільгової ставки на іпотеку;
  • інструмент отримання вирахування майнового характеру.

При вказівці недоліків і претензій в тексті угоди воно допоможе вирішити спірні ситуації з урахуванням інтересів обох сторін.

особливості складання

Складання обов'язково здійснюється в письмовій формі. Незважаючи на відсутність встановленого законодавством зразка, на практиці застосовується формальний шаблон. Він передбачає наявність в папері наступних даних:

  • дата, до якої відбулося складання, а також місце оформлення відносин;
  • реквізити, що належать обом сторонам;
  • предмет, за яким укладена угода;
  • його опис (детально).

Щоб мати уявлення про структуру та нюанси складання документа, варто розглянути окремі види паперів і порядки їх заповнення.

Договір купівлі-продажу квартири

В ході придбання житлового майна власник отримує його у власність на безстроковій основі, т. Е. Операція актуальна до моменту настання наступної угоди, при якій може послідувати відчуження власності. Але потрібно брати до уваги повноваження покупця на повернення житла та анулювання укладеного договору купівлі-продажу (в ситуації, якщо передача відбулася неналежним чином, і до продавця є претензії).

Є кілька етапів, в яких проходить дана процедура:

  • оформлення відповідної угоди - договору купівлі-продажу;
  • реєстрація об'єкта відповідно до офіційними нормами і вимогами;
  • формування акту прийому-передачі.

Складанням акта займається традиційно особа, що відчужує об'єкт. В текстову частину при цьому варто включати перелік переданих майнових одиниць і характеристик із зазначенням ступеня амортизації, згідно довідковими даними з БТІ та візуальних параметрами.

Якщо в акт відбулося внесення існуючих плюсів і мінусів в процесі вимоги повернення особа, яка склала текстову частину акту, отримує право на вимогу хорошого стану квартири або відмову в нераціональних домаганнях.

В результаті вивчення цієї ситуації судові органи, швидше за все, зажадають акт передачі житлового майна, щоб упевнитися в постановці покупцем його «автографа» під набором зазначених характеристик, до яких з'явилися претензії. Якщо вони були вказані в ході прийому житла, відбувається відхилення позову. Документ (акт) виступає в якості додатку до угоди купівлі-продажу та підлягає зберіганню на всякий випадок. Число примірників дорівнює числу сторін.

Договір прийому-передачі квартири при оренді / наймі

Оренда квартири часто проводиться без відповідного оформлення в письмовому вигляді. Цей аспект передбачає як переваги, так і негативні сторони. Плюси полягають в мобільності дій сторін і можливості виселення орендаря на його власний розсуд і / або бажанням роботодавця. Документи, що не підготовлені до приймання, припускають виникнення певних наслідків правового характеру:

  • відмова орендаря від несення матеріальної відповідальності в разі заподіяної шкоди;
  • примус недобросовісного власника житла до виплат за зіпсовану меблі, якщо псування відбулося до факту заселення.

При присутності оформлених документів громадяни починають нести відповідальність за ввірену власність.

При безоплатному користуванні

Власники квартири, змушені виїхати на певний час, прагнуть залишити своє житло «під наглядом», заселяючи туди друзів, родичів. У цій ситуації за фактом відбувається передача майнової власності.

  1. В якості однієї сторони виступає ссудодатель. Він повинен продумати і описати всі характеристики житла із зазначенням предметів меблів і речей, якими одержувач може користуватися в період його відсутності.
  2. Інший учасник угоди - ссудополучатель. Його завдання полягає в перевірці всіх нюансів договору і внесення коригувань при гострій необхідності.

Акт додається до договору із зазначенням часових рамок передачі квартири. У текстовій частині потрібно передбачити перелік вимог один до одного і наслідки, які настануть у разі псування майнової власності.

Квартира в новобудові і від забудовника

Оформлення квартир в новобудовах здійснюється силами забудовника або підрядника. З метою виявлення юридичної дієздатності суб'єкта, що займається відчуженням квартири, учасники пайового будівництва зобов'язуються визначити уповноважену на відчуження власності особа. Воно, в свою чергу, займається підготовкою документації з приймання будівлі внаслідок завершення зведення. Учасники також наділені правом - вимагати копій цих документів, що дозволить запобігти шахрайству та «сірі» схеми (ФЗ №214).

Якщо оформлення акту відбулося не за правилами, і деякі пункти зовсім були проігноровані, новосели ризикують не отримати свідоцтво, яке засвідчує правомочність на користування житлом. Аналогічна ситуація складеться і внаслідок неправильного оформлення паперів. Варто також звернутися до договору пайової участі та розглянути порядок оформлення угоди при його складанні. Оформлення акту в цій ситуації здійснюється відповідно до типового зразком шаблонного вигляду без необхідності докладного опису характеристик об'єкта власності.

Завантажити зразок акта прийому-передачі квартири можна по засланні .

вказівка ​​недоліків

Недоліки поділяються на 2 групи:

  • які виступають в якості факту покупки квартири, що вплинули на параметр її вартості в меншу сторону (опис цих моментів здійснюється в контексті);
  • що підлягають виконанню (власники житла наділені правом вказівки недоліків, які згодом вивчаються і аналізуються членами уповноваженої комісії і включаються в оглядовому лист).

У цьому пункті фігурують не тільки недоробки, але і тимчасові рамки, в які орендодавець обіцяє їх усунути (виправити). При ігноруванні цих вимог громадяни вправі подати позовну заяву до фіскальних органів.

Таким чином, відчуження квартири - досить проста процедура, яка при грамотному і вмілому оформленні пройде успішно і забезпечить захист інтересів обох сторін угоди. Акт - документ, який не є самостійним. Він виступає в якості додатку до основної угоди і складається в індивідуальному порядку, без використання конкретного шаблону.

Додаткову інформацію щодо складання акта можна знайти нижче на відео.