Реклама
Реклама
Реклама

Ще один елемент в таблиці Менделєєва можуть назвати на честь російського вченого

Фото: ТАСС / Юрій Машков

Нові синтезовані хімічні елементи з номерами 119 і 120 можуть отримати російські назви, пишуть "Дни.ру" . З такою ініціативою виступив Об'єднаний інститут ядерних досліджень (ОІЯД) в Дубні.

Один з відкритих елементів хочуть назвати Московією, на честь місця, де він був вперше отриманий, другий - Оганес в честь академіка Російської академії наук Юрія Оганесяна. Відповідні пропозиції будуть направлені на розгляд Міжнародного союзу теоретичної і прикладної хімії (ІЮПАК).

Раніше в Лабораторії ядерних реакцій ім. Флерова ОІЯД вже були відкриті елементи з номерами 115, 117 і 118. Вчені очікували, що їм будуть присвоєні російські назви.

Однак генеральна асамблея ІЮПАК офіційно включила їх в таблицю під такими назвами: Америцій-243, Берклій-249 і Каліфорній-249.

Юрій Оганесян - видатний російський вчений і науковий керівник Лабораторії ядерних реакцій ім. Флерова ОІЯД. Він є одним з провідних світових фахівців у синтезі нових хімічних елементів.

Оганесян є співавтором відкриття важких елементів таблиці Менделєєва: 104-го елемента - Резерфорд, 105-го елемента - Дубно, 106-го елемента - Сиборгом, 107-го елемента - борій.