Реклама
Реклама
Реклама

Сметана при грудному вигодовуванні

  1. Користь і шкода сметани
  2. Як вводити в свій раціон
  3. Як правильно вибрати для щоденного вживання
  4. Як приготувати сметану в домашніх умовах

Коли в родині народжується довгоочікуваний малюк, в будинку поселяється радість і щастя Коли в родині народжується довгоочікуваний малюк, в будинку поселяється радість і щастя. Крім цього з'являється і багато клопоту, пов'язаних з харчуванням мами і малюка. Багато жінок починають обмежувати себе в їжі, завдаючи при цьому шкоди своєму організму. І часто молоді мами роблять упор на молочних продуктах: кефір, сметана, молоко, йогурти. Існує багато розбіжностей у думках, корисна чи шкідлива сметана при грудному вигодовуванні. Давайте розберемося по порядку.

Зміст статті

Користь і шкода сметани

Провідні фахівці в думках, чи можна сметану при грудному вигодовуванні, розділилися. Користь сметани в наступному:

  • Вона досить непогано насичує і живить, оскільки містить багато жирів.
  • У сметані присутні мікроелементи, які приносять користь кишечнику, загальну підтримку імунітету і нервової системи мами і малюка.
  • Вміщені в ній вітаміни В2 і Е благотворно впливають на стан всього шкірного покриву. Вживаючи сметану при гв, мама молодіє.
  • Присутній вітамін В12 дозволяє крові активніше рухатися по організму, тим самим покращуючи стан організму.
  • Сметана при лактації через що містяться в ній кальцію і фосфору робить кістки міцними, а зуби здоровими.
  • Серце працює краще і судини стають міцнішими при вживанні мамою сметани.

Однак існують і мінуси, що викликають сумніви, чи можна їсти сметану мамі, що годує:

  • Через великий вміст жиру, сметана може привести до порушення обміну речовин. Досвідчені господині рекомендують заправляти сметаною овочевий салат, а не додавати в картоплю або мазати нею хліб.
  • Тим, хто страждає гіпертонією або проблемами з серцем, сметану є категорично не можна.
  • Внутрішні органи жінки і дитини, такі як жовчний міхур або печінка, можуть дати збій.

Виходячи з перерахованого вище, розуміємо, що перш за все слід розібратися, в якій кількості її є, щоб отримати максимум користі і мінімум ризику. Адже в усьому потрібна міра.

Як вводити в свій раціон

Коли ви принесли немовля з пологового будинку, сметана при грудному вигодовуванні в перший місяць протипоказана. Після закінчення трьох місяців після пологів (і після припинення коліків у немовляти) сметану в раціон матері-годувальниці вводити можна. Але робити це потрібно обережно.

Починати краще з 1 чайної ложки. Причому не в чистому вигляді, а додавати в салат, можна в суп. При відсутності алергії у дитини можна поступово збільшувати дозу до половини склянки на добу. Якщо ж у дитини пронос, гази або коліки, то краще відкласти вживання сметани. Починати краще з 1 чайної ложки

Як правильно вибрати для щоденного вживання

Найкращий варіант сметани - це молочний продукт з низьким вмістом жирності. Домашню сметану не рекомендується застосовувати в їжу. Цей вид продукту має занадто високу калорійність.

Через 1-3 місяці після народження дитини, мамі можна вживати сметану з терміном придатності від трьох до п'яти днів. Відсоток жирності не повинен перевищувати 15%. Сметану можна їсти кожен день.

Як виходить сметана? В процесі бродіння вершків. А в вершках жирів більше, ніж в самому молоці. Отже, калорійність сметани вище, ніж всі інші молочні продукти.

Коли купуєш сметану в магазині, варто уважніше поставитися до її складу.

  • До складу сметани повинно входити незбиране молоко, кефірні грибки і корисні мікроорганізми. Якщо в складі присутній знежирене молоко, то цей продукт краще не брати. Процес знежирення відбувається шляхом хімічних реакцій, в ході яких можуть утворитися шкідливі для організму речовини.
  • Якщо упаковка сметани роздута, то це зіпсований продукт.
  • Якщо на упаковці вказано тривалий термін придатності, то в сметані присутні консерванти.

Як приготувати сметану в домашніх умовах

Способів приготування сметани будинку безліч. За основу завжди береться свіже молоко. І чим менше жирності в молоці буде, тим менше жирної вийде сметана. А це корисніше для здоров'я. Способів приготування сметани будинку безліч

Перший спосіб. Молоко ставимо в холодильник на кілька годин і даємо йому загуснути. Потім знімаємо вершки і знову даємо настоятися.

Другий спосіб. Спочатку молоко трохи підігріваємо, потім переливаємо в пластиковий посуд (краще банку), накриваємо і туго обмотуємо, ставимо в тепло на 2-3 дня. Потім беремо широку каструлю і через друшлак переливаємо туди молоко. Через півтори години отриману масу збиваємо і ставимо в прохолодне місце на 30 хвилин, щільно закривши кришкою.

Після народження дитини з деякими улюбленими продуктами жінці варто почекати. Разом з тим, сметана може не тільки принести різноманітність в раціон, але і подарувати користь мамі і її маляті (звичайно, за умови вживання в помірних кількостях і з низьким відсотком жирності).

Поради по харчуванню годує грудьми мамі: Відео


Вам буде Також Цікаво

Як виходить сметана?