Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: У Держдепі назвали точну дату вступу в силу санкцій проти Росії через "справи Скрипаль"

У Держдепі назвали точну дату вступу в силу санкцій проти Росії через "справи Скрипаль"

Санкції проти Росії, введені США через "Справи Скрипаль" , Вступлять в силу 27 серпня, а не 22-го, як повідомлялося раніше.

У Держдепартаменті вже підписали повідомлення у федеральному реєстрі щодо введення нових санкцій проти РФ, 27 серпня воно буде опубліковано і з того моменту вступить в силу, розповів РІА Новини" представник Держдепартаменту США.

Співробітник Держдепу уточнив ТАСС, що "США 6 серпня в рамках дотримання [американського] Закону про контроль над хімічною та біологічною зброєю і заборону його застосування прийшли до висновку, що уряд РФ використовувало хімічні або біологічні озброєння в порушення міжнародного права або використовувало проти власних громадян смертоносні хімічні або біологічні озброєння ".

»8 серпня ми сповістили Конгрес [США] про свій намір ввести кілька [видів] санкцій щодо Росії, як того вимагає Закон про контроль над хімічною та біологічною зброєю", - продовжив співрозмовник агентства.

"Повідомний період, встановлений Законом про контроль над хімічною та біологічною зброєю, закінчився 22 серпня. Ми передали [в відповідну інстанцію уряду США] повідомлення [для] Федерального реєстру, що вводить в дію санкції, і очікуємо, що воно буде опубліковано 27 серпня", - підтвердив американський дипломат.

Федеральний реєстр - це збірник офіційних документів уряду США. Нинішні рестрикції вступлять в силу після публікації в ньому відповідного повідомлення.

Санкції передбачають заборону на поставку Росії продукції подвійного призначення (за деякими винятками), експорт в РФ всіх "чутливих" товарів і технологій, пов'язаних зі сферою національної безпеки США, а також поставок електроніки, компонентів і технологій з нафтогазової галузі.

Друга частина санкцій, яка може бути введена через три місяці, передбачає загрозу зниження рівня двосторонніх дипломатичних відносин або навіть їх повне припинення, фактично повна заборона будь-якого експорту в Росію американських товарів за винятком продовольства, а також імпорту США російських товарів, включаючи нафту і нафтопродукти, позбавлення права на посадку в США літаків авіакомпаній, контрольованих урядом Росії, блокування Вашингтоном кредитів Москві по лінії міжнародних фінансових організацій.

Американська сторона розраховує, що до другої частини санкцій справа не дійде.

Нові санкції були введені у відповідь на отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері, в причетності до якого США звинувачують Росію. У Держдепартаменті переконані, що РФ порушила американський закон про контроль над хімічною та біологічною зброєю і заборону його військового застосування від 1991 року.

Друга частина санкцій може вступити в силу, якщо Росія відмовиться співпрацювати з міжнародними експертами по хімзброї.

У МЗС раніше заявили, що готують дзеркальні заходи у відповідь на санкції по "справі Скрипаль". Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв порівняв нові санкції з оголошенням економічної війни , На яке треба буде реагувати економічними, політичними, а "в разі потреби, і іншими" методами.