Реклама
Реклама
Реклама

Кисіль: користь і шкода для здоров'я людини

  1. користь
  2. шкода
  3. дієтичні властивості
  4. калорійність
  5. Протипоказання
  6. Чи можна вживати вагітним і годуючим жінкам
  7. Харчова цінність
  8. як вживати
  9. зберігання
  10. Як вибрати
  11. З чим поєднується

Про корисні властивості киселю на Русі було відомо понад 1000 років тому. Вже за часів Володимира Красне Сонечко кисіль був одним з улюблених страв, без яких не обходилося жодне застілля. Навіть в російських народних казках зустрічається згадка про нього - «молочні ріки, кисільні береги». А в Москві до сих пір збереглися назви вулиць, де жили і торгували кісельщікі.

користь

користь

Слово «кисіль» для більшості з нас асоціюється з солодким густим напоєм з ягідним або фруктовим смаком. Але ж таким він став лише з часів появи в Росії картоплі, з якого стали добувати крохмаль. До цього кисіль готували переважно із зернових, і смак у нього був кислим. І той і інший вид киселю надзвичайно корисний для здоров'я людини. Причому користь укладає не тільки в його складі, а й в консистенції. Завдяки своїй в'язкості, потрапляючи в травний тракт, кисіль огортає його. Таким чином, створюється захисний бар'єр від агресивного впливу їжі. Кисіль корисно вживати при:

  • колітах;
  • гастритах;
  • виразці шлунково-кишкового тракту;

А також з метою профілактики:

  • нетравлення;
  • дисбактеріозу;
  • печії;
  • діареї.

Крім того, що входять до складу киселю вітаміни і мінерали сприяють:

  • нормалізації обмінних процесів;
  • зниження рівня шкідливого холестерину в крові;
  • виведенню шлаків і токсинів;
  • підвищенню захисних властивостей організму;
  • нормалізації гормонального балансу;
  • підвищенню працездатності;
  • виведення з організму зайвої рідини.

Користь киселю багато в чому залежить від складових його інгредієнтів.

Так вівсяний кисіль вважається легко засвоюваним продуктом. При цьому він практично не має аналогів за насиченістю корисними речовинами. Амінокислоти, що входять до його складу, нормалізують жировий обмін, покращують роботу печінки, селезінки, підшлункової залози. Він регулює рівень цукру в крові, не допускаючи різких стрибків інсуліну.

Вівсяний кисіль дуже корисний для чоловіків. Даний продукт відноситься до афродизіаків і сприяє підвищенню потенції.
Для жінок, що стежать за своєю зовнішністю і станом шкіри, такий кисіль - незамінний продукт в раціоні харчування. Він стимулює вироблення колагену, надає шкірі пружність і здоровий вигляд.

Молочний кисіль за своїми корисними і лікувальними властивостями дуже схожий на вівсяний.

Не менш цінні й плодово-ягідні напої:

  1. Чорничний корисний для очей, сприяє поліпшенню зору;
  2. Яблучний відноситься до дієтичних продуктів. Він покращує роботу органів травлення, рекомендується до вживання в цілях профілактики анемії і гіповітамінозів;
  3. Журавлинний незамінний при грипі та простудних захворюваннях, так як містить аскорбінову і ацетилсаліцилову кислоти;
  4. Вишневий, завдяки відмінним антисептичним властивостям, допомагає в боротьбі з запальними захворюваннями дихальних шляхів;
  5. Горобиновий володіє невеликим проносним, жовчо-та сечогінну дію. Його корисно пити при захворюваннях жовчного міхура і печінки. А кисіль з чорноплідної горобини, що володіє в'яжучими властивістю, рекомендується пити при гострих розладах шлунково-кишкового тракту.

А чи корисний кисіль дітям? Безсумнівно! Він забезпечує організм дитини необхідними вітамінами і елементами. Вівсяний і молочний киселі служать хорошим джерелом кальцію і фосфору для зростаючого дитячого організму. Їх можна вводити в дитяче харчування вже з 6 місяців, але за умови що вони не викликають запору і алергічної реакції.

шкода

Незважаючи на всю користь, в складі киселю може ховатися і шкоду. За сучасною рецептурою в киселі додається крохмаль, який не настільки корисний для нашого організму. Крім того, кисіль досить-таки калорійний продукт, тому їм не варто зловживати людям з надмірною вагою.

Зараз на полицях супермаркетів величезний вибір киселів швидкого приготування в брикетах і порошках. Про користь такого продукту годі й казати. Адже в ньому містяться далеко не корисні нашому організму речовини, а цілий ряд харчових добавок, барвників, стабілізаторів та іншої хімії. Такий продукт в кращому випадку користі не принесе. У гіршому завдасть шкоди здоров'ю і спровокує алергічну реакцію.

дієтичні властивості

дієтичні властивості

Дієтичним вважається вівсяний кисіль, приготований без використання цукру. Злакові, що входять до його складу, активізують обмінні процеси, виводять токсини і шкідливі речовини, нормалізують цукор і втамовують голод.

Такий кисіль п'ють за 30 хвилин до їжі невеликими порціями протягом усього дня. Або замінюють їм один з прийомів їжі. Тривалість такої «дієти» - від 1 до 3 місяців. Для закріплення результату процедуру повторюють раз на півроку.
Лляної, рисовий і гречаний киселі також сприяють схудненню і зниження надмірної ваги.

Найбільш низькокалорійними вважаються плодово-ягідні, за умови, що вони виготовлені без цукру і крохмалю.
Щоб надати напою солодкий смак - можна додати в нього невелику кількість меду. А крохмаль найкраще замінити на пектин.

З давніх часів кисіль є відмінним помічником при лікуванні різних захворювань:

  1. Яблучний кисіль рекомендується пити при захворюваннях печінки, хронічної втоми, для профілактики анемії та проблемах з травленням.
  2. У боротьбі з грипом і застудою гарною підмогою є журавлинний і горобиновий киселі. Крім того, кисіль з плодів горобини налагоджує роботу печінки і жовчного міхура. Цьому ж сприяє і лимонний кисіль.
  3. Вівсяний допомагає вирішити проблеми з шлунково-кишкового тракту. Він благотворно впливає на слизову травних органів. Його рекомендується включати в щоденний раціон при виразці шлунка і панкреатиті.
  4. Лимонний кисіль не тільки налагоджує роботу внутрішніх органів, він також рекомендований при серцевих захворюваннях, тромбофлебіті, атеросклерозі судин, підвищеної згортання крові і при проблемах зі шкірою.
  5. Кисіль з плодів шипшини при регулярному вживанні допомагає впоратися з виразкою шлунка і захворюваннями дванадцятипалої кишки.

калорійність

Калорійність киселю безпосередньо залежить від інгредієнтів, що входять до складу напою і від його консистенції. Чим він гущі - тим вище його калорійність. Найбільш низькокалорійними вважаються плодово-ягідні киселі.

Вид киселюКалорійність, в ккал на 100 гр

плодово-ягідний ~ 52,2 молочний (густий) 60,5 вівсяний 130,6

Протипоказання

Кисіль, без сумнівів, дуже корисний продукт. Але інгредієнти, що входять до його складу, можуть мати ряд протипоказань. Так людям з алергією на певні ягоди і цитрусові не рекомендується вживати киселі з них.

Людям, що страждають ожирінням і цукровим діабетом не можна пити кисіль, зварений з додаванням цукру і крохмалю. Його краще замінити напоєм на основі вівсянки.

Не варто також вживати кисіль на крохмалі при запорах, так як крохмаль здатний погіршити ситуацію.

Промислові киселі в брикетах і в порошкоподібному вигляді краще взагалі не купувати або дуже уважно читати їх склад. Так як хімічні складові такого продукту можуть стати причиною алергії.

Чи можна вживати вагітним і годуючим жінкам

Вагітним жінкам рекомендується вживати кисіль домашнього приготування. Від пакетованих напівфабрикатів варто відмовитися.

Від виду киселю і складових інгредієнтів будуть залежати його корисні властивості:

  1. Вівсяний знімає набряки, виводить з організму шкідливі речовини, м'яко очищає кишечник
  2. Яблучний послужить відмінною профілактикою анемії
  3. Житній поліпшить стан шкіри
  4. А ось чорничний, також як і вівсяний, допоможе позбутися від печії.

Але майбутнім матусям не варто зловживати киселем на основі крохмалю при швидкому наборі ваги або при наявність запорів. В такому випадку не дуже корисну складову замінюють на пектин.

Годуючим жінкам краще включати в свій раціон харчування плодово-ягідні киселі. Але тільки за умови, що використовуються ягоди і плоди не викликають у малюка алергії. Такі напої на основі ягід містять велику кількість найрізноманітніших вітамінів і мікроелементів, корисних як матусі, так і малюкові.

Харчова цінність

По складу киселі діляться на плодово-ягідні, зернові і молочні.

Плодово-ягідні містять найбільшу кількість вуглеводів, а ось жири і білки переважають в молочному і вівсяному напоях.

Вид киселюЗміст на 100 гр.Вуглеводи, гр.Жири, гр.Білки, гр.

плодово-ягідний 14,6 0,02 0,06 молочний (густий) 4,9 3,3 3,0 вівсяний 12,6 7,5 4,0

Кожен вид киселю корисний по-своєму. Але вівсяний кисіль - безсумнівний лідер за вмістом корисних для організму людини речовин.

Назва компонентаКількість на 100 гр.продуктуплодово-ягідний кисільмолочний (густий) кисільвівсяний кисільВітаміни

Вітамін А 0002 мг 0,02 мг 0,05 мг Вітамін В1 0,002 мг 0,04 мг 0,06 мг Вітамін В2 0,002 мг 0,2 мг 0,1 мг Вітамін В5 0,3 мг Вітамін В6 0,008 мг 0,05 мг 0,06 мг Вітамін В9 0,1 мкг 5,1 мг 6,8 мг Вітамін С 0,7 мг 1 мг 0,7 мг Вітамін РР 0,03 мг 0,598 мг 0, 864 мг Вітамін Н 3,2 мкг Вітамін D 0,05 мкг Вітамін Е 0,5 мг Холін 23,8 мг 17,1 мг Мікро- та макроелементи Фосфор 4,3 90,9 мг 120,7 мг Магній 0 , 8 13,4 мг 22,2 мг Кальцій 4,9 117,4 мг 91,8 мг Натрій 3,1 50,5 мг 42,6 мг Калій 14,1 147,5 мг 256,2 мг Залізо 0,1 0,9 мг Йод 8,9 мкг 6,7 мкг Цинк 0,4 мг 0,75 мг Селен 2 мкг 1,4 мкг Мідь 11,9 мк 217,2 мкг Хлор 108,8 мг 83,4 мг Молібден 4,9 мкг 5,8 мкг Сірка 28,7 мг 28,8 мг Марганець 0,409 мг Фтор 26,6 мкг

як вживати

як вживати

Залежно від консистенції кисіль вживають як напій, десерт або повноцінне блюдо.

Найбільший лікувальний ефект надає кисіль, охолоджені до кімнатної температури.

Солодкий напій на основі плодів і ягід краще пити після їжі. Це саме можна сказати і до киселів-десертів.

А ось при проблемах з шлунково-кишковим трактом вівсяний кисіль рекомендується вживати за 1,5-2 години до їжі. Так він захистить слизову шлунка і поліпшить травлення.

В якості дієтичного продукту харчування кисіль їдять як повноцінне блюдо, сміливо замінивши їм сніданок, обід або вечерю.

зберігання

Домашній зварений кисіль зберігається не більше двох діб. Після охолодження його краще поставити в холодильник або в прохолодне місце. Виходячи з цього, готувати корисний напій краще невеликими порціями.

А ось концентрат (закваска) для приготування лікувального вівсяного киселю може зберігатися в холодильнику до 3-х тижнів.

Як вибрати

Для того щоб вибрати якісний і корисний продукт слід звертати увагу на:

  1. його склад. У ньому повинні міститися тільки натуральні інгредієнти - концентровані соки або плодово-ягідні екстракти. Ніяких стабілізаторів, фарбників та іншої хімії в складі бути не повинно! Особливу увагу варто звернути на відсутність у складі киселю барвника «Яскраво-червоний R4». Він є канцерогеном, що провокує зростання ракових клітин. У багатьох країнах він визнаний забороненим. Краще брати кисіль на основі кукурудзяного крохмалю. На відміну від картопляного він легше засвоюється організмом.
  2. Термін придатності продукту. За стандартами він не повинен перевищувати 6 місяців.

А щоб на 100% бути впевненим у якості продукту - краще його приготувати вдома. Тим більше що це зовсім не важко, та й часу займає не багато.

З чим поєднується

Він добре поєднується з:

  • ягодами і фруктами (брусниця, журавлина, чорниця, груші, яблука та ін.);
  • молоком і молочними продуктами;
  • медом (їм добре замінять цукор в киселі).

Також для додаткового збагачення корисними речовинами в нього додають горіхи і сухофрукти.

Кисіль - смачний і корисний напій. Недарма він так любимо російським народом протягом багатьох століть. Кисіль збагачує організм людини вітамінами, макро- і мікроелементами, покращує травлення і допомагає в профілактиці і лікуванні ряду захворювань.

А чи корисний кисіль дітям?