Реклама
Реклама
Реклама

15 хвилин - і готово: як єкатеринбурзькі офтальмологи в прямому ефірі лікували сліпоту пенсіонерці

Мільйонна операція - велика подія в сфері офтальмології, яке випало на 30-річний ювілей Центру МНТК «Мікрохірургія ока»

Операції на очах більшості людей здаються чимось дуже страшним. Насправді ж в них немає нічого страшного для пацієнта. Для нього процес проходить швидко і зовсім непомітно. У цьому переконалися єкатеринбурзькі журналісти, які переглянули в прямому ефірі, як в Центрі МНТК «Мікрохірургія ока» роблять мільйонну операцію.

Ювілейним пацієнтом стала звичайна пенсіонерка з Сєрова, яка звернулася в місцеве представництво Центру. Один з її очей повністю перестав бачити. Діагностика показала, що причина - катаракта, тобто помутніння кришталика ока.

- Пацієнти з таким серйозним зниженням зору ніколи не стоять в черзі, тому відразу після здачі аналізів і візиту до терапевта її відправили до нас, - розповідає генеральний директор Єкатеринбурзького центру МНТК «Мікрохірургія ока», головний офтальмолог Свердловської області Олег Шиловський.

Перед операцією пенсіонерка пройшла повну діагностику

Саме він в прямому ефірі проводить операцію, яка, до речі, виявилася для жінки безкоштовною, оскільки МНТК «Мікрохірургія ока» входить в систему ОМС по Свердловській області.

Для журналістів операція починається з відеоекскурсії по хірургічному відділенню.

- Тут, в головному залі, в 1988 році почалася робота центру, - розповідає заступник генерального директора Єкатеринбурзького центру МНТК «Мікрохірургія ока» Олексій Ульянов. - Чи проводилися в основному операції по виправленню короткозорості і далекозорості. І тільки на двох столах лікували катаракту, глаукому і відшарування сітківки. Сьогодні ж вони становлять основний обсяг операцій.

Головний зал хірургічного відділення - операції тут проводять вже 30 років Головний зал хірургічного відділення - операції тут проводять вже 30 років   Журналісти спостерігають за операцією з конференц-залу Журналісти спостерігають за операцією з конференц-залу

Олексій Ульянов зазначає, що за 30 років в роботі операційної відбулися грандіозні зміни. Тут з'явилися апарати, які дозволяють проводити операції максимально ефективно, контролювати кожен етап роботи.

У залі, де проводять ювілейну операцію, панує атмосфера повного спокою. І це не дивно, адже лікарі вже мільйон разів (і це не мовний зворот) робили детальну процедуру. Пацієнтку зручно розташували на хірургічному столі, очей знеболив - і видалення катаракти починається.

Пацієнтку зручно розташували на хірургічному столі, очей знеболив - і видалення катаракти починається

Ювілейну, мільйонну, операцію пацієнтці проводить особисто генеральний директор Єкатеринбурзького центру МНТК «Мікрохірургія ока» Олег Шиловський

- Трансляція операцій наживо - це дуже поширена річ, особливо на великих конгресах, - розповідає Олег Шиловський. - У нашої пацієнтки типово російська катаракта, яка привела до сліпоти. За кордоном люди до такого не доходять.

Кожен етап операції відпрацьований лікарями Центру МНТК «Мікрохірургія ока» до автоматизму. За життєвими показниками пацієнта вони стежать на спеціальному апараті. У підсумку вся процедура займає у них 15 хвилин. Замість абсолютно мутного кришталика пенсіонерка отримує новий, штучний, прозорий.

- Ну от і все. Зовсім не страшно, вірно? - звертається Олег Шиловський до пацієнтки. Вона це підтверджує. Журналісти аплодують.

Цікаво, що в Росії такої кількості операцій не зробив ще ніхто. Це підтверджують і колеги з інших міст, які записали для Єкатеринбурзького центру відеозвернення. Директори філій МНТК «Мікрохірургія ока» з усієї країни, від Петербурга до Хабаровська, по черзі вітають уральських лікарів. Завершальну промову виголошує голова Товариства офтальмологів Росії, професор Борис Малюгин.

- Це чудова подія. Навіть на папері одиниця з шістьма нулями виглядає переконливо, мільйон - це ціле місто, причому немалий, - говорить він. - Якщо задуматися, то за цією цифрою стоять люди, які позбулися страждань, і велика праця злагодженого колективу, який працює як годинник. 1,2 або 3 чудових хірурга не змогли б домогтися таких високих результатів. Це плід спільних зусиль. Це робота, яка приносить задоволення лікаря і радість пацієнтам. Гігантський працю, за який я хочу сказати велике спасибі.

Тим часом до зали, де зібралися журналісти, приходить герой дня - Олег Шиловський. Пацієнтка після операції вирішила відпочити, але взагалі вона могла б відразу відправитися додому - ніяких обмежень після видалення катаракти немає.

Пацієнтка після операції вирішила відпочити, але взагалі вона могла б відразу відправитися додому - ніяких обмежень після видалення катаракти немає

Після операції пройшла прес-конференція з генеральним директором Єкатеринбурзького центру МНТК «Мікрохірургія ока» Олегом Шиловський, директором ТФОМС Свердловської області Валерієм Шелякін і ректором УГМУ Ольгою Ковтун

З ювілеєм клініку вітає директор ТФОМС Свердловської області Валерій Шелякін.

- Це вкрай важлива подія для жителів нашої області. Позаду великий шлях, - зазначає він. - Єкатеринбурзький центр МНТК «Мікрохірургія ока» - одна з перших клінік, які увійшли в систему медичного страхування в Свердловській області. 25 років Центр надійно працює в системі ОМС і надає безкоштовну допомогу жителям області. Цього року фінансова ємність наданої допомоги в системі ОМС перевищує 730 млн рублів.

Цього року фінансова ємність наданої допомоги в системі ОМС перевищує 730 млн рублів

Директор ТФОМС Свердловської області Валерій Шелякін вручає Олегу Шиловський та клініці пам'ятну нагороду

На цій урочистій ноті він вручає Олегу Шиловський пам'ятну нагороду і квіти. До привітань приєднується і ректор Уральського державного медичного університету Ольга Ковтун. Справа в тому, що 100% персоналу МНТК «Мікрохірургія ока» в Єкатеринбурзі - це випускники УГМУ. Потім слово бере Олег Шиловський.

- Мільйон - це безпрецедентна цифра, за нею стоїть праця чудового колективу, - каже він. - Ми сьогодні оперуємо не тільки в Єкатеринбурзі, у нас є ще три хірургічних бази. У Нижньому Тагілі скоро перейдемо рубіж 1,5 тисячі операцій. У Челябінську підходимо до рубежу 10 000. У нас в перспективі і Каменськ-Уральський, і Тюмень. Ми сподіваємося, що попереду нас чекає щасливе майбутнє!

Ми сподіваємося, що попереду нас чекає щасливе майбутнє

Єкатеринбурзький центр МНТК «Мікрохірургія ока»

Єкатеринбург, вул. Ак. Бардіна, 4а

Call-центр: +7 (343) 231-00-00

Зовсім не страшно, вірно?