Реклама
Реклама
Реклама

Розписка позики між фізичними особами

  1. Що це таке
  2. Чи дає гарантію
  3. Відео: Як правильно написати
  4. З відсотками
  5. без відсотків
  6. Під заставу нерухомості
  7. Основні правила складання

Необхідність брати гроші в борг виникає у кожного з нас хоча б один раз в житті. Однак, навіть позичаючи гроші у родичів, краще оформляти угоду документально. Грамотно складена розписка про отримання грошей між фізичними особами дозволить уникнути будь-яких фінансових ризиків.

Що це таке

Під розпискою слід розуміти документ, що підтверджує факт передачі грошових коштів однією фізичною особою іншій. Не має ніякого значення, в якій формі складений договір позики (усно, письмово або завірено нотаріусом). Розписка завжди є додатком до будь-якого договору позики.

У договорі позначені умови угоди, дата виконання зобов'язань, сума боргу і ряд інших обґрунтувань. Навіть якщо особи домовляються усно, вони все одно повинні скласти розписку і розписатися в ній. Саме цей документ буде доводити передачу грошових коштів.

При виникненні спірних ситуацій відповідач завжди може підтвердити наявність фінансових відносин з позивачем. Однак якщо розписка буде відсутній, то заявник не зможе довести, що давав відповідачу гроші в борг.

Отже, і факт виплат за основним борг теж ніхто не зможе довести, якщо відповідач не вимагатиме розписки від позикодавця, що він отримує грошові кошти в рахунок оплати боргу.

Навіть при наявності свідків, показання третіх осіб в суді не мають законної сили. Розписка ж має юридичну силу і може використовуватися в якості доказової бази в суді. Не можна оформляти договір без розписки і також використовувати усну угоду без складання цього документа.

Чи дає гарантію

Повністю убезпечити себе від ризику неповернення боргу не можна на 100%. У будь-якого позичальника можуть трапитися непередбачені ситуації і форс-мажорні обставини. Такі випадки потрібно враховувати і обговорювати їх в договорі позики.

Юридично убезпечити себе можна, якщо дотримуватись певних рекомендацій:

  • грамотне оформлення договору та розписки;
  • брати розписку з позикодавця про регулярне отримання ним грошових коштів в рахунок оплати боргу відповідно до встановленого графіка платежів;
  • документ повинен містити дати складання, отримання та передачі грошей, підписи всіх учасників угоди.

Якщо позикодавець не отримує від позичальника виплати за позиковими коштами, то він має право подати позов до суду. Як доказ передачі певної суму позичальникові буде виступати розписка, договір позики, графік платежів, чеки про перерахування грошових коштів через банк, карту або розрахунковий рахунок.

Якщо боржник відмовляється від добровільного виконання своїх зобов'язань, то суд виносить рішення про примусове стягнення боргу. Копію рішення і ухвали суду позикодавець отримує на руки і передає цей документ в Службу судових приставів. Починається виконавче провадження. Позичальник отримує виконавчий лист на необхідність повернення боргу.

При відсутності у боржника належного йому майна, наявності офіційної роботи і заробітку, стягнення грошових коштів буде вкрай важко. Кожен другий житель Росії отримує гроші в «білих конвертах», а своє майно переписує на найближчих родичів.

Як примусових заходів може бути поставлений заборону на виїзд за кордон, накладення арешту на розрахунковий рахунок. Якщо питання не виходить вирішити добровільно, то наявність всіх оформлених документів, включаючи розписку, дозволить переконати долю в тому, що позичальник отримував гроші і не поспішає їх повертати.

Відео: Як правильно написати

Зразок бланка розписки позики між фізичними особами

Розписка позики між фізичними особами складається досить просто.

Потрібно лише вказати всі необхідні дані:

  • дата складання та місце;
  • повний реєстраційні дані позичальника і позикодавця, включаючи серію і номер паспорта, місце реєстрації та проживання;
  • розмір позикових коштів із зазначенням цифр прописом;
  • розмір процентної ставки за користування позиковими засобами;
  • остання дата внесення грошей;
  • вказати номер договору.

В кінці документа ставиться підпис позичальника, кредитора і розшифровка. Готовий зразок розписки можна подивитися тут .

Перед тим як давати гроші в борг, слід уважно вивчити фінансові характеристики позичальника.

З відсотками

У розписці повинен бути виділений пункт для позначення розміру нарахованого відсотка за видані кошти.

Якщо дані умови відсутні в договорі, то слід дотримуватися наступних правил:

  • розмір процентної ставки визначається з розміру ставки рефінансування за місцем знаходження позикодавця;
  • відсотки виплачуються щомісячно.

Дані правила вступають в силу, якщо вони не відображені в договорі або розписці.

Готовий зразок розписки можна подивитися тут .

без відсотків

Розписка може припускати відсутність нарахування відсотків за позикою, якщо:

  • борг не перевищує 50 МРОТ;
  • не видається в підприємницьких цілях.

Безвідсотковим може вважатися той договір, згідно з яким в якості боргового зобов'язання були представлені не гроші, а речі, визначені родовими ознаками.

Готовий зразок розписки можна подивитися тут .

Під заставу нерухомості

Дана угода має факт передачі майна, що перебуває у власності боржника під заставу. Як правило, в якості застави виступають ПТС на автомобіль, свідоцтво про право власності на нерухомість і так далі. Вони знаходяться на зберіганні у позичальника до повного виконання боргових зобов'язань позичальника.

У деяких випадках кредитор може вимагати розписку від позичальника про те, що той зобов'язується не продавати і не переоформляти заставну нерухомість. Як правило, оформляється довіреність із зазначенням подібних умов і посвідчується нотаріально. Термін такої довіреності не повинен перевищувати строку договору позики, в іншому випадку, довіреність краще потім знищити.

Дані види розписок підтверджують факт передачі грошових коштів. При визначенні самого виду заборгованості, потрібно вказувати всі складові угоди, додатково оформляючи договір позики.

В іншому випадку, дану угоду можна буде вважати безпроцентної або з наявністю правил повернення, що діють на загальних підставах.

Готовий зразок розписки можна подивитися тут .

Основні правила складання

Законодавство не встановлює конкретних правил з оформлення розписки, а лише дає рекомендації:

  • оформлення в письмовому вигляді;
  • вказівка ​​всіх деталей угоди, відсотки, передача нерухомості;
  • складання додатку про передачу конкретних документів позикодавцеві;
  • вказати всі дані, що дозволяють максимально точно ідентифікувати особу;
  • не зайвим буде взяти ксерокопії паспортів учасників угоди;
  • позичальник своєю рукою заповнює документ і віддає його на зберігання позикодавцеві.

Після того, як всі зобов'язання позичальника будуть виконані, він має право вимагати розписку від позичальника, де буде вказана повна сума повернення і відсутність претензій.

Можна відзначити основні дані, які повинні відображатися в будь-який розписці.

інформація

Ідентифікаційні дані позичальника, кредитора і свідка (при наявності) Сума боргу Наявність або відсутність процентних нарахувань Термін повернення

Як додаток може використовуватися договір, копії паспортів, копії свідоцтв про право власності на майно або нерухомість позичальника. Потрібно стежити, що почерк був максимально розбірливим.

Розписка в отриманні грошей між фізичними особами оформляється позичальником і передається на зберігання позикодавцеві. Необхідно вказувати всі дані про учасників угоди, сумі боргу і дату повернення позикових коштів, а також правила їх повернення.

link] link]   Читати статтю, як оформити   відшкодування прибуткового податку Читати статтю, як оформити відшкодування прибуткового податку .

Які є способи обдзвону боржників? відповідь за посиланням .

Допомога боржникам. Детальніше тут . [/ Link]

Ці правила дозволять максимально убезпечити позичальника від ризику неповернення коштів і використовувати розписку в якості доказової бази.

Які є способи обдзвону боржників?