Реклама
Реклама
Реклама

Методика відображення в обліку операцій видачі і погашення позики

  1. загальні положення
  2. приклад 1

1С: Підприємство 8.2 /
Управління торговим підприємством для України /
Розрахунок заробітньої плати

Зміст

загальні положення

приклад 1

У даній статті описана методика відображення в обліку операції видачі позики працівнику підприємства, реалізована в типовій конфігурації « Бухгалтерія для України », Редакція 1.2. Стаття також актуальна для типової конфігурацій « Управління торговим підприємством для України », Редакція 1.2.

загальні положення

У цивільному законодавстві процес надання юридичною особою безпроцентної позики фізичній особі (видачі позики працівнику підприємства) регулюється § 1 гл. 71 ЦКУ.

Юридичне поняття основ договору позики дано в ст.1046 § 1 гл. 71 ЦКУ.

Основна сума безпроцентної позики (позики), отриманої працівником, з метою обкладення ПДФО не включається до загального оподатковуваного доходу такого працівника на підставі пп. 165.1.31 статті 165 НКУ.В разі якщо терміни повернення суми безпроцентної позики (позики), передбачені договором, порушуються, то вся неповернена сума позики включається до оподатковуваного доходу працівника і оподатковується ПДФО на загальних підставах за ставками, визначеними п. 167.1 статті 167 ПКУ .

Згідно з п.2 Інструкції № 5 сума позики не включаються до фонду оплати праці і не є об'єктом для нарахування та утримання ЄСВ (п.13 Постанови Кабінету Міністрів України № 1170 від 22.12.2010 р).

Відображення операцій з надання позики працівникові в бухгалтерському обліку буде залежати від терміну його погашення.

Відповідно до п.4 П (С) БО 10 позики, які будуть погашені протягом 12-ти місяців, відображаються в складі поточної дебіторської заборгованості на субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

Позики з більш тривалим терміном погашення класифікуються як довгострокова дебіторська заборгованість та відображаються на субрахунку 183 «Інша дебіторська заборгованість» до тих пір, поки термін погашення позики не стане рівним 12-ти місяців. Тоді заборгованість за позикою перекладається з довгострокової в поточну і відображається кореспонденцією рахунків Дт 377 - Кт 183. Випадок видачі безпроцентної позики працівникові, терміном більше 12 місяців в рамках даної статті розглянуто не буде.

Найбільш поширеними варіантами повернення позикових коштів є:

  • внесення працівником грошових коштів в касу підприємства або ж зарахування їх на поточний рахунок підприємства через фінансові установи;
  • утримання із заробітної плати працівника на підставі заяви працівника, якщо таке утримання передбачено умовами договору.

Розглянемо приклади.

приклад 1

10.04.2013 р працівнику підприємства ТОВ «Факел» Харитонову М.Д. була видана з каси підприємства безвідсоткова поворотна позика в розмірі 6000 грн. Згідно з додатком до договору позики працівник зобов'язаний погашати заборгованість за позикою рівномірними частинами протягом 3 календарних місяців 22 числа кожного місяця, починаючи з травня 2013 року, шляхом внесення обов'язкової частини в касу підприємства.

Документом «Видатковий касовий ордер» з видом операції «Інший витрата коштів» відображаємо видачу позички працівнику з каси підприємства (рисунок 1).

В плані рахунків типових змін не передбачено додавання визначених субконто по рахунку 3773 «Розрахунки з робітниками і службовцями по інших операціях». Методика настройки ведення аналітичного обліку в плані рахунків наведено в статті «Можливості налаштування планів рахунків в конфігураціях на платформі 1С: Підприємство 8».

Інші матеріали по темі:
інший витрата коштів , витрата коштів , місяців , дебіторська заборгованість , загальні положення , статті , видатковий касовий ордер , загальні , методика , розрахунки , заборгованість , з видом операції , повернення , редакція , на підставі , управління торговим підприємством , настройки , договір , приклад , сума , операції

Матеріали з розділу: 1С: Підприємство 8.2 / Управління торговим підприємством для України / Розрахунок заробітної плати

Інші матеріали по темі:

Облік рухів готівкових грошових коштів

Загальносистемні механізми і принципи

Розрахунок курсової різниці за історичним курсом при авансових оплатах від покупця

Розрахунок курсової різниці за історичним курсом при авансових оплатах постачальнику

Основні принципи обліку операцій в іноземній валюті


Нас знаходять: Україна безвідсоткова поворотна позика, позика працівнику підприємства України 2015 року, видача позики працівнику підприємства в 1с, відображення нарахованих відсотків по виданих кредитах під заставу ломбард в бух проводках України, щет 3773, облік видачі позики непрацівнику, облік виданого безпроцентної позики співробітникові проводки України , Україна як відобразити в бух обліку бузпроцентную ссду, позики видати, позику


1С: Підприємство 8