Реклама
Реклама
Реклама

Допомога по іпотеці з держпідтримкою інвалідам сбербанк. Погашення іпотеки за рахунок держави

  1. Державна підтримка іпотечним позичальникам
  2. Повернення 600 тисяч по іпотеці в 2017 році - кому покладена розглянута допомогу?
  3. Певні нюанси, які має програма про списання основного боргу по іпотеці до 600 неоподатковуваних мінімумів...
  4. Обмеження щодо розміру коштів, що виділяються
  5. Яким чином здійснюється видача матеріальної допомоги?
  6. Як зменшити іпотеку на 600 тисяч?
  7. Які пред'являються вимоги до доходу іпотечного позичальника, який бажає скористатися даною послугою?
  8. На які квартири поширюється федеральна програма по іпотеці (600 тисяч допомоги)
  9. У яких банках реалізується субсидія на погашення іпотеки 600 тисяч?
  10. Сертифікат на маткапітал
  11. реструктуризація іпотеки
  12. Порядок отримання допомоги від держави

З урахуванням ситуації, що скрутній економічній ситуації, Урядом РФ була затверджена допомога іпотечникам від держави: 600 тисяч рублів могли отримати позичальники, які опинилися в складному фінансовому становищі. Про умови отримання компенсації читайте далі.

У 2017 році для окремих категорій позичальників, передбачена матеріальна допомога в ще більшому розмірі. Необхідно акцентувати увагу на тому, що отримати її може далеко не кожен.

Державна підтримка іпотечним позичальникам

урядом Російської Федерації затверджена спеціальна програма допомоги позичальникам, які оформили кредит на житло. Вона полягає в тому, що люди, які платили в банк іпотеку, зможуть отримати суму до 600 тисяч рублів, а також реструктуризацію валютної іпотеки за курсом Центрального Банку. Терміни дії програми були встановлені з 2015 року по 31 травня 2017 року включно. Але життя внесло свої корективи і вже з 7 березня програма була достроково закрита через дефіцит бюджету (були витрачені всі кошти, які були закладені з самого початку). До речі сказати, позичальники, які встигли подати необхідний пакет документів до 7 березня 2017 року, цілком можуть розраховувати на отримання допомоги ще за цією програмою.

Повернення 600 тисяч по іпотеці в 2017 році - кому покладена розглянута допомогу?

Природно, отримати досить пристойну суму для погашення іпотеки хочуть зараз багато, але далеко не всім вона належить. Отже, право на отримання від держави коштів в установленому розмірі на можуть розраховувати наступні категорії позичальників:

  • Особи, які виховують одного або більше не досягли вісімнадцятирічного віку дітей (або ж є їх опікунами);
  • Цією послугою можуть скористатися ті громадяни, у яких на вихованні перебуває дитина-інвалід, незалежно від групи інвалідності (до речі сказати, ця поправка була внесена ще в попередній проект допомоги іпотечним позичальникам);
  • Позичальники, які містять повнолітніх дітей віком до 24 років, які навчаються у вищому навчальному закладі на очній формі;
  • Ветерани бойових дій.

Тобто, заради того, щоб було виконано списання основного боргу по іпотеці до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в Ощадбанку або будь-який інший фінансової організації , Яка бере участь в програмі, позичальник має довести своє право на користування даною привілеєм.

Певні нюанси, які має програма про списання основного боргу по іпотеці до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Якщо раніше всім громадянам, які належать до однієї з вище перерахованих категорій, покладалася фінансова допомога від Агентства з іпотечного житлового кредитування (АІЖК) для часткового погашення іпотечного кредиту в розмірі до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, але не більше 20% (раніше, в 2016 році, було 10%) від суми залишку основного боргу, то починаючи з 23 лютого 2017 року цей пункт було внесено деякі корективи. Нижче ці моменти будуть розглянуті більш детально.

Обмеження щодо розміру коштів, що виділяються

Сума матеріальної допомоги іпотечним позичальникам збільшена до 1,5 мільйонів рублів, але при цьому вона не повинна перевищувати 30% залишку основного боргу. Це нововведення справедливо тільки щодо наступних категорій позичальників:

  1. Ветеранів бойових дій.
  2. Осіб, які виховують двох або більше неповнолітніх дітей (або ж є їх опікунами).
  3. Інвалідів або ж батьків дитини-інваліда (незалежно від встановленої групи інвалідності).
  • особи, які мають одну дитину, яка не досягла вісімнадцятирічного віку або ж є його опікунами,
  • особи, які утримують студентів денної форми навчання, які не досягнули 24-річного віку,
  • можуть отримати матеріальну допомогу в розмірі 600 тисяч рублів, при цьому зазначена сума не повинна перевищувати 20% залишку основного боргу.

Яким чином здійснюється видача матеріальної допомоги?

Всупереч поширеній помилці, жоден позичальник не отримає вказану суму готівкою на руки. Матеріальна допомога від держави по виплаті іпотечного кредиту полягає в списання частини основного боргу.

Як зменшити іпотеку на 600 тисяч?

Основні моменти перераховані нижче:

  1. В першу чергу треба буде звернутися в банк і подати заяви про реструктуризацію. Важливий момент - зовсім необов'язково, щоб у позичальника на момент звернення була прострочена заборгованість по кредиту.
  2. Час, що минув з моменту підписання кредитного договору до подачі заяви про реструктуризацію з 2017 року не має значення.
  3. Реструктуризації підлягає будь-яка іпотека, навіть та, що була оформлена як соціальної.

Які пред'являються вимоги до доходу іпотечного позичальника, який бажає скористатися даною послугою?

Середній дохід сім'ї за 3 місяці, що передують подачі заяви після вирахування середньомісячного платежу за договором протягом цього ж періоду не перевищує двох прожиткових мінімумів на кожного члена сім'ї (до уваги беруться як позичальники, так і созаемщики).

Розглядаючи валютну іпотеку необхідно зазначити, що всі виставлені до цієї вимоги щодо максимального доходу втратили свою актуальність.

На які квартири поширюється федеральна програма по іпотеці (600 тисяч допомоги)

1. Іпотечне житло повинно бути єдиним.

3. Крім того, діють жорсткі обмеження по площі:

  • квартира - не більше 45 кв.м;
  • квартира - 65 кв.м;
  • квартира і більш - 85 кв.м.

Важливий момент - в тому випадку, якщо ж в родині є троє і більше неповнолітніх дітей, вимоги щодо ціни і площі житла не актуальні. Однак згідно з нововведеннями з 2017 року, для отримання 600 тисяч на погашення іпотеки від держави родина не може додатково володіти ще яким-небудь об'єктом нерухомості, в тому числі часткою більше половини.

У яких банках реалізується субсидія на погашення іпотеки 600 тисяч?

Необхідно розуміти, що списуючи клієнту частина боргу за іпотечним кредитом, в даному випадку банк не зазнає збитків. І отримуючи від держави 600 тисяч рублів компенсації за іпотекою, позичальник не псує відносини з банком. Також це жодним чином не відбивається на його кредитної історії. Тому в даній програмі бере участь переважна більшість банків, що видають іпотечні кредити.

Але в будь-якому випадку, перш ніж почати займатися підготовкою документів, необхідних для отримання допомоги, варто уточнити у співробітників банку про можливість отримання компенсації при роботі з даними фінансовою установою.

Список документів, які необхідно надати для участі в цій програмі по поверненню 600 тисяч по іпотеці в Ощадбанку або іншої кредитної організації, може мати відмінності в кожному окремо взятому випадку (в залежності від умов кредитування, розмірів іпотеки та інших факторів), тому дане питання слід уточнювати безпосередньо у співробітників банку, клієнтом якого є позичальник.

Істотна частина повнолітнього населення Росії має іпотеку. Борг по кредиту сплатити самостійно проблематично, особливо в умовах кризи.

Щоб допомогти громадянам впоратися з житловими проблемами і зменшити розмір іпотечної заборгованості, держава пропонує можливість прийняття участі в одній зі спеціальних програм. Їх основна мета - поліпшення умов життя населення.

В даний час можна виділити 2 основних програми, які використовуються для погашення іпотеки за рахунок держави.

Вони мають певні нюанси і можуть бути застосовані лише щодо окремих категорій громадян.

Таким чином, існують 2 основні програми державної підтримки населення, спрямовані на поліпшення житлових умов:

  • надання сертифікату на материнський капітал сім'ям з кількома дітьми, усиновленими або рідними (від 2 дітей і більше);
  • реструктуризація іпотечного кредиту при наявності у громадян проблем з його виплатою (допомога надається спеціально створеним агентством - АІЖК).

Визначити, чи підходите ви до однієї з них, можна за допомогою консультації в муніципалітеті вашого населеного пункту , А також після прочитання цієї статті.

Сертифікат на маткапітал

Величина маткапіталу і порядок його надання багатодітним сім'ям визначаються федеральним законом № 256от 29 грудня 2006 року.

Виділені фінансові кошти можуть бути застосовані громадянами для погашення відсотків по іпотеці або оплаті суми, що залишилася боргу по кредиту за житло.

На 2017 рік величина маткапіталу становить 453 026 рублів (тобто дорівнює тій же сумі, що й за 2016 рік). На даний момент індексація припинена за рішенням уряду до 2018 року.

Сертифікат видається:

  • матері двох і більшої кількості дітей;
  • батькові, який має від 2 дітей (якщо мати була позбавлена ​​своїх батьківських прав , Загинула, вважається зниклою безвісти і т. Д.).

Регіональна влада має право збільшувати суму, що видається за сертифікатом, на власний розсуд. Уточнити подібну інформацію можна в місцевій адміністрації вашого населеного пункту.

Для отримання маткапіталу досить підготувати об'ємний комплект документації та звернутися з відповідною заявою до відділення ПФР.

Якщо ви плануєте використовувати кошти для погашення іпотеки, попередньо повідомите банк, в якому був укладений кредитний договір.

Співробітник організації надасть вам необхідну довідку про залишок боргу або невиплачених відсотках. Після цього необхідно повторно звернутися в ПФР с.

Протягом календарного місяця фонд зобов'язується надати письмову відповідь заявнику. Після задоволення прохання необхідна сума грошей перераховується на рахунок фінансової організації протягом 60 днів з моменту прийняття запиту від позичальника.

реструктуризація іпотеки


реструктуризація іпотеки

Порядок надання матеріальної допомоги окремим категоріям осіб, які мають кредит, і максимальний розмір виплати визначаються Постановою Уряду РФ № 373 від 20 квітня 2015 року.

Позичальники, які опинилися у важкій фінансовій ситуації, можуть претендувати на суму підтримки до 20% від величини залишку по позиці, певного на момент укладення договору про реструктуризацію іпотеки. При цьому максимально громадянин має право знизити свій борг на 600 тис. Рублів, згідно 6 пункту ФЗ № 373.

Для прийняття участі в даній програмі з погашення іпотеки за рахунок держави заявник повинен ставитися до певної категорії позичальників:

  • мати хоча б одного неповнолітньої дитини або дитини-інваліда;
  • бути їх опікуном або піклувальником;
  • ставитися до ветеранів бойових дій;
  • мати групу інвалідності.

Крім цього, позичальник повинен мати справу з фінансовими проблемами в зв'язку зі зміною рівня доходу. Ще одна умова, дотримання якого потрібно для участі в федеральній програмі - знаходження придбаної в кредит нерухомості на території Росії.

Крім цього, куплене житло не повинно перевищувати таких розмірів:

  • 45 квадратних метрів (Якщо квартира однокімнатна);
  • 65 квадратних метрів (якщо в приміщенні 2 кімнати);
  • 85 квадратних метрів (якщо житло має 3 і більше кімнат).

Майно, придбане в кредит, має бути єдиним житлом для сім'ї громадянина. Без дотримання цієї умови також неможливо взяти участь в даній програмі.

Порядок отримання допомоги від держави

Алгоритм дій починається зі звернення позичальника до відділення банку, де був оформлений кредитний договір на придбання житла.

Громадянин зобов'язується надати співробітникові організації заяву з проханням про реструктуризацію заборгованості і певний пакет документів, точний перелік яких можна дізнатися безпосередньо у фінансовій установі.

Серед основних паперів виділяють:

  • паспорт;
  • іпотечний договір;
  • довідку про суму боргу з банку;
  • виписку з ЕГРН, що підтверджує право володіння об'єктом;
  • довідку про доходи особи;
  • документи, що підтверджують відповідність заявника всім перерахованим вище умовам.

Період розгляду залишеної заявки становить близько 10 днів. При цьому рішення про схвалення вимоги позичальника приймається на розсуд кредитора.

Процес реструктуризації є оформлення:

  • відповідної угоди про зміну пунктів початкового іпотечного договору;
  • нового договору ( даний документ інакше називається договором про реструктуризацію).

Громадянину немає необхідності після підписання паперів звертатися в АІЖК. Співробітник фінансової організації повідомить агентство самостійно.

Крім цього, дізнатися, як погасити іпотеку за рахунок держави за допомогою реструктуризації боргу, можна у відділенні місцевої адміністрації або банку, в якому оформлена іпотека. Співробітник організації проконсультує зацікавлена ​​особа і повідомить, чи може воно розраховувати на матеріальну допомогу від держави.

Варто зазначити, що скористатися правом на участь в цій програмі здатні тільки особи, що відповідають вищеописаним умовам і які уклали договір про реструктуризацію кредиту до першого березня 2017 року.

Як зменшити іпотеку на 600 тисяч?
Які пред'являються вимоги до доходу іпотечного позичальника, який бажає скористатися даною послугою?
Повернення 600 тисяч по іпотеці в 2017 році - кому покладена розглянута допомогу?
Яким чином здійснюється видача матеріальної допомоги?
Як зменшити іпотеку на 600 тисяч?
Які пред'являються вимоги до доходу іпотечного позичальника, який бажає скористатися даною послугою?
У яких банках реалізується субсидія на погашення іпотеки 600 тисяч?