Реклама
Реклама
Реклама

Сіверщина неповнолітнього: стаття КК РФ


Однією з важливих сторін захисту дітей в Російській Федерації є забезпечення їх статевої недоторканності. До досягнення дитиною повнолітнього віку будь-які дії, що мають сексуальний підтекст, з ним заборонені і за порушення цієї вимоги передбачено кримінальне покарання.

У чинному кримінальному законодавстві є кілька статей визначають можливе покарання не тільки за самі сексуальні контакти з дітьми, а й за дії сексуальної спрямованості, що не привели безпосередньо до контакту, але здатні вплинути на психічний розвиток підлітка. Найсуворіше покарання передбачено за сексуальні дії з використанням насильства.

До якого віку дитина вважається неповнолітнім?

У РФ віком повноліття вважається 18 років. З цього моменту людина вважається дорослим і до нього вже застосовуються звичайні положення законодавства. Однак, статті КК РФ, що відносяться до статевих зв'язків з неповнолітніми, визначають дещо інші вікові межі і це важливо розуміти.

  1. Вік до 12 років - людина вважається не просто неповнолітнім, а малолітнім, і це забезпечує йому максимальний захист законодавства і відповідно максимальне покарання за порушення його статевої недоторканості.
  2. Вік від 12 до 16 років - людина вважається неповнолітнім, і будь-які сексуальні дії з ним заборонені. Портал bukva-zakona.com звертає вашу увагу на те, що навіть згода неповнолітнього на потенційний сексуальний контакт не дозволить уникнути кримінального переслідування.
  3. Вік від 16 до 18 років - людина як і раніше вважається неповнолітнім, але сексуальні контакти з ним за обопільною згодою допускаються і законодавчо не переслідуються. Природно, що неодмінною умовою є повна осудність неповнолітнього на момент контакту і його згоду на це.

Покарання за статеві зв'язки з неповнолітнім

Покарання за безпосередньо сексуальні контакти з підлітком обмовляється в статті 134 КК РФ.

Важливими моментами цієї статті є:


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!
  • злочинцеві на момент скоєння злочину повинно бути більше 18 років;
  • даний злочин є умисним, тому злочинець повинен знати, що його партнеру немає 18 років або зовнішній вигляд неповнолітнього повинен однозначно ідентифікувати його вік;
  • сексуальний контакт повинен бути здійснений за обопільною згодою, в іншому випадку, якщо неповнолітній не був згоден на це, злочин буде класифіковано за іншою статтею - згвалтування підлітка;
  • злочин буде вважатися вчиненим з моменту початку сексуального контакту.

Під дії статті 134 потрапляють не тільки сексуальні контакти, коли злочинець і жертва різностатеві, а й одностатеві зв'язки.

Покарання, передбачене цією статтею, становить:

  • до 4 років позбавлення волі, якщо сексуальний зв'язок була з підлітком іншої статі;
  • до 5 років, якщо сексуальний контакт був з неповнолітнім однієї статі;
  • примусові роботи до 480 годин.

Розпусні дії з особами до 18 років

Поняття «розбещення неповнолітніх» в КК РФ немає. Дії сексуальної спрямованості, але не призвели до прямого статевого контакту, називаються розпусними і караються досить строго (стаття 135 КК РФ). До таких дій можуть бути зараховані: показ інтимних частин тіла, спільний перегляд з підлітком фото або відео порнографічного змісту, дотику і так далі.

Розпусні дії будуть вважатися злочином тільки при дотриманні наступних умов:

  • злочинець абсолютно точно усвідомлює, що його жертва не досягла повноліття;
  • злочинець повинен бути повнолітнім;
  • злочин буде вважатися вчиненим відразу після початку дій, які кваліфікуються, як розпусні.

Покарання за розпусні дії передбачає позбавлення волі до 3 Років, якщо жертві більше 14 років, але менше 16. Можливо навіть присудження обов'язкових робіт до 440 годин.

Істотно більш суворе покарання чекає злочинця, якщо його жертві немає і 14 років. Це може бути тюремний термін до 8 років (до 12 років при груповому злочині). Найсуворіше покарання можливо для осіб, раніше вже карати за такі ж злочини.

Юридичний портал bukva-zakona.com звертає вашу увагу на те, що положення статей 134 і 135 не стосуються тих випадків, коли будь-які сексуальні контакти або розпусні дії з підлітками не пов'язані із застосуванням насильства. Якщо злочинцем були застосовані заходи насильницького впливу для досягнення своїх цілей, це буде кваліфікуватися, як сексуальне насильство і за нього передбачено найсуворіше покарання.


Поділитися в соціальних мережах

До якого віку дитина вважається неповнолітнім?