Реклама
Реклама
Реклама

Яка буде мінімальна пенсія в Україні в 2018 році останні новини

  1. Соціальні стандарти і «мінімалка»
  2. Підвищення прожиткового мінімуму і пенсій
  3. Пенсії, які не підвищили
  4. Розрахунок пенсії для працюючих пенсіонерів
  5. Пенсійна реформа
  6. Чи можливо різке підвищення пенсії?

Пенсіонери є однією з найменш захищених груп населення в Україні . Мінімальна пенсія визначається законом «Про державний бюджет на 2018 рік», згідно з рішенням Кабміну. Важливо відзначити, що розмір базової пенсії не може бути меншим за прожитковий мінімум. Також мінімальна пенсія не може становити 20% від розміру середньої заробітної плати (цей показник на даний момент він становить приблизно 30%). Звичайно, якщо врахувати розмір інфляції, то пенсіонери отримують мізерно мало. Про те, яка буде мінімальна пенсія в Україні 2018 , А також про деякі положення пенсійної реформи , Піде мова в даному матеріалі. Пенсіонери є однією з найменш захищених груп   населення в Україні

Соціальні стандарти і «мінімалка»

Як раніше заявив А. Рева, збільшення «мінімалки» не спричинити за собою збільшення мінімальних пенсій. Міністр соцполітики зазначив, що, насправді, не існує кореляції між розміром зарплати і пенсії, тому орієнтуватися потрібно по прожитковому мінімуму. У 2017 році прожитковий мінімум збільшився на 12%, що також спровокувало і зростання мінімальних пенсійних виплат. Тепер пенсіонери з базовим доходом можуть отримувати пенсію 1384 гривні.

Важливо нагадати, що в минулому році відбулося підвищення заробітної плати на 50%, що спровокувало хвилю критику в колах малого і середнього бізнесу, а також категорій населення, які покладаються на державну допомогу. Варто нагадати, що соціальні виплати (в тому числі і пенсії) залишилися на колишньому рівні, а це викликало невдоволення серед пенсіонерів. Важливо нагадати, що в минулому році відбулося підвищення заробітної плати на 50%, що спровокувало хвилю критику в колах малого і середнього бізнесу, а також категорій населення, які покладаються на державну допомогу

Підвищення прожиткового мінімуму і пенсій

У 2017-му році пенсіонерів чекало чимало нововведень: від підвищень прожиткового мінімуму до нашумілої пенсійної реформи . Але як саме ці нововведення вплинули на розмір гаманця українських пенсіонерів?

Перш за все, що в 2017 році був збільшений прожитковий мінімум, що і стало підставою для підвищення базової зарплати. Цей соціальний показник парламентарії піднімали два рази - травень і грудень. У зв'язку з цим були покращені доходи пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, а також г осударственного допомогу інвалідів війни і тих, хто брав участь в бойових діях. У список громадян, які отримали 12% -у надбавку входять і жертви катастрофи на ЧАЕС. Всього розмір мінімальної пенсії в Україні в 2018 році був збільшений 267 гривень.

Також варто відзначити, що в минулому році надбавку отримали і жертви війни, переслідувань нацистів, а також ті, хто отримують спеціальну пенсію за заслуги перед країною. Виплачуються і надбавки за стаж для тих, хто пропрацював більше норми.

Важливо відзначити, що для кожного випадку мінімальна пенсія в Україні в 2018 р розраховується індивідуально, тому визначити конкретну суму підвищення неможливо.

Пенсії, які не підвищили

  1. Пенсії, які сплачуються в разі відсутності страхового стажу.
  2. Виплати, що отримують члени сім'ї у разі втрати годувальника.
  3. Пенсії для дітей військових дій.
  4. Держдопомогу, що надається в разі втрати годувальника.
  5. Державні адресні виплати.

Розрахунок пенсії для працюючих пенсіонерів

Якщо громадянин продовжує працювати після виходу на пенсію, то він може отримувати як базову пенсію, так і заробітну плату. З моменту звільнення буде виплачуватися перерахована пенсія з урахуванням поточного розміру прожиткового мінімуму. Моментом початку виплат вважається дата підписання директором закладу заяви про звільнення.

Важливо відзначити, що раніше до працюючим пенсіонерам застосовується понижуючий коефіцієнт (він становить 0,85). Таким чином, поки вони продовжують працювати, вони отримують лише 85% від їх реальної пенсії. Тобто цілком очевидно, що пенсіонери платили 15% -й податок за можливість працювати. Молодим працівником, звичайно, подобалася така ініціатива. Однак в 2017 році її скасували, і тепер пенсіонери, які вирішили продовжити працювати після виходу на заслужений відпочинок можуть отримувати повноцінну пенсію. Важливо відзначити, що раніше до працюючим пенсіонерам застосовується понижуючий коефіцієнт (він становить 0,85)

Пенсійна реформа

Нижче представлений список змін, які передбачає пенсійна реформа:

  • більший страховий стаж (тепер він становить 35 років для чоловіків і 30 для представниць прекрасної статі);
  • неможливість виходити на пенсію за вислугою років (тепер це актуально тільки для військових і поліцейський , Тоді як раніше такий можливість могли скористатися всі бюджетники);
  • анулювання пільгових виплат (за винятком громадян, які отримують військову пенсію);
  • введення системи страхових внесків;
  • введення поняття «накопичувальної пенсії».

Чи можливо різке підвищення пенсії?

Як заявляє В. Гройсман, сьогодні мінімальна пенсія в бюджеті України на 2018 рік становить 3-5 тисяч гривень. Прем'єр заявляє, що в такому випадку буде збільшуватися дефіцит ПФУ (аж до 400 мільярдів гривень), в той час як останній ставить перед собою завдання досягнення профіциту. Як заявляє В

Але як саме ці нововведення вплинули на розмір гаманця українських пенсіонерів?
Чи можливо різке підвищення пенсії?