Реклама
Реклама
Реклама

Юридичні послуги в Волгограді. Визнання права власності на житлове приміщення


Право приватної власності на житлові приміщення може бути придбано за кількома підставами. Найбільш поширене придбання права власності на підставі договору, акту органів державної влади або місцевого самоврядування, або за рішенням суду. Можливі й інші підстави, передбачені законом.

Угода як підставу для виникнення права власності:

Набути право власності на житлове приміщення можна на підставі таких договорів:

  • купівлі-продажу
  • міни
  • дарування

Не всім відомо, що заповіт це теж угода, тільки одностороння (розглядав тут). Тому, придбання права власності на житлове приміщення в порядку спадкування також є різновидом угоди.

Однак, укладеного договору не достатньо для придбання права власності на житлове приміщення. Відчуження нерухомого майна вимагає обов'язкової державної реєстрації, тому, право власності на житлове приміщення буде офіційно визнано державою тільки після державної реєстрації.

Отримати відомості про те, чи є офіційно зареєстровані права на житлове приміщення можна надіславши запит до Єдиного Державного Реєстру Прав на нерухоме майно (ЕГРП).

Договір може бути змішаним, тобто мати ознаки відразу декількох договорів. Головне, що для визнання права власності на житлове приміщення в договорі повинні бути вказані його унікальні індивідуальні характеристики, такі як: адреса, площа, кадастровий номер, реквізити документа, що підтверджує право власності на майно, що відчужується майно.

Придбання права власності на житлове приміщення на підставі рішення органів державної влади

Надання відомчого або службового житла, здійснюється на підставі рішень органів місцевого самоврядування та державної влади.

Основна ознака придбання права на проживання в такому житлі це його тимчасовий характер. Як правило, термін проживання обмежений заняттям певної посади, перебуванням на службі, виконанням певної функції або встановлений до настання конкретного терміну.

Можливе придбання права власності на житлове приміщення, надане актом органів влади. Однак в цьому випадку найчастіше передбачена наступна послідовність:

  • прийняття рішення уповноваженого органу влади про передачу житлового приміщення у власність громадянина
  • укладення договору про передачу приміщення у власність (купівлі-продажу, приватизації і т.д.)
  • складання акту прийому-передачі житлового приміщення

Якщо громадянин вважає, що він придбав право на отримання житлового приміщення у власність, а уповноважений орган влади з цим не згоден, то можлива захист порушених прав в суді.

Придбання права власності на житлове приміщення на підставі рішення суду

Як правило, предметом судового розгляду про визнання права власності на житлове приміщення є наступні вимоги:

  1. про визнання права власності
  2. про відновлення втраченого (порушеного) права власності

Право власності на житлове приміщення може виникнути з безлічі підстав, передбачених в законі:

  • виділення подружньої частки в спільно нажите майно
  • придбання обов'язкової частки в спадщині для окремих категорій громадян
  • передбачена законом можливість викупу службового житла
  • надання житла пільговим категоріям громадян, які потребують поліпшення житлових умов

Ось далеко не повний перелік підстав винесення рішення суду про визнання права власності на житлове приміщення.

Для отримання відповідного рішення необхідно підготувати пакет документів, проаналізувати їх і подати позовну заяву. Сама заява може містити як виключно вимоги про визнання права власності, так і з'єднуватися з іншими вимогами, наприклад про визнання незаконними дій (бездіяльності) органів влади.

Кілька виділяється в даній категорії спорів визнання права власності на реконструйоване житлове приміщення.

Справа в тому, що реконструкція приміщення з технічного боку може зачіпати несучі конструкції або інженерні мережі, які належать не одному власнику, а знаходяться у спільній сумісній власності мешканців конкретного будинку. І реконструкція таким чином зачіпає інтереси цілої низки осіб.

Тому, до проведення подібних робіт необхідно розробити проектну документацію, отримати схвалення органів місцевого самоврядування, позитивне рішення про можливість робіт від всіх власників житлових приміщень в багатоквартирному будинку. А після того, як роботи закінчені, слід здати їх результат спеціальної комісії по акту введення в експлуатацію.

Оскільки реконструкція часто проводиться без дотримання названої вище послідовності, то єдиною можливістю визнання права власності на житлове приміщення зі зміненими технічними параметрами, є отримання судового рішення.

Внесення змін технічних параметрів в документи про право власності на житлове приміщення необхідно, якщо в подальшому ви плануєте розпорядитися даним об'єктом нерухомості, наприклад продати його.

Захист права власності власника житлового приміщення

Держава захищає право власника об'єкта нерухомості від посягань з боку третіх осіб. Тому кожен власник, який вважає, що його права на житлове приміщення були ущемлені, може зажадати в суді їх відновлення.

Найбільш поширене порушення права власника це вчинення правочину з нерухомим майном, в якому є його частка, без його згоди. У цьому випадку вимога про визнання права власності на житлове приміщення об'єднується з вимогою про визнання правочину щодо розпорядження майном недійсною.

Крім того, законом може бути передбачений пряма заборона на вчинення правочину з майном, що належить категорії громадян, чиї інтереси знаходяться під особливою охороною. Наприклад, опікун не має право подарувати житлове приміщення, що належить на праві власності його недееспособному підопічному.

Я розумію, що в даній статті розглянуті лише загальні принципи визнання права власності на житлове приміщення. У кожному конкретному випадку потрібно аналіз ситуації, можливості застосування законодавства і перспектив задоволення вимог.

Для цього запрошую вас на консультацію, задавайте свої питання .

Якщо стаття була корисною, поділіться нею з друзями!