Реклама
Реклама
Реклама

Юридичні послуги - Захист прав споживачів

Абсолютно кожна людина в світі регулярно вступає в товарно-грошові відносини при купівлі товару, отримання послуги Абсолютно кожна людина в світі регулярно вступає в товарно-грошові відносини при купівлі товару, отримання послуги. На цьому заснована сучасна модель економіки в більшості країн, і в Росії в тому числі. Завдяки моделі попиту і пропозиції з'являється все більше товарів, здатних задовольнити потреби кожного, ціни на них відповідають ринку, створюються нові робочі місця і т. Д. Зрозуміло, крім ціни, покупця не менше хвилює якість товару або послуги, за які йому доведеться заплатити. Будь-який споживач хоче, щоб воно було найвищим, але не всі продавці згодні виконати цю вимогу. Не всі люди мають достатньої юридичної грамотністю для того, щоб відстоювати свої права самостійно. У таких випадках допомогу надасть кваліфікований юрист.

Якість товарів на ринку регулює безліч законів і регламентів. Всі технологічні вимоги відображені в ГОСТах, відповідальність за неналежний товар і поведінку з покупцем відображені в Цивільному і Кримінальному кодексах, Кодексі про адміністративні правопорушення. Основний законодавчий акт, який регулює правила взаємодії продавця і покупця в Росії і об'єднує весь масив даних в цьому питанні, називається «Про захист прав споживачів» (прийнятий в основний редакції 07.02.1992 р №2300-1).

Захист прав споживачів. Що говорить закон

Згідно з визначенням, наведеним в преамбулі законодавчого акту, споживачем визнається той, хто придбав (або тільки збирається це зробити) і користується товарами (послугами, роботою) для будь-яких особистих потреб. Ті, хто придбали товар для бізнесу, при захисті своїх порушених прав повинні керуватися іншими законами. Так, закон не відноситься до договору поставки. Щоб зберегти гроші і час, необхідно уважно і повністю читати всі документи, які ви отримуєте на підпис.
Перед законом несе відповідальність не тільки безпосередньо продавець, але і той, хто продукт виготовив і імпортував. Всі ці особи і організації повинні надати якісний і безпечний для покупця товар. А також дати можливість покупцеві отримати повну і правдиву інформацію про товар і собі. Регулюється весь масив відносин, в тому числі і те, що пов'язано з оформленням договорів, актів і т.д.
Незважаючи на всю суворість закону, зіткнутися з недобросовісністю продавця може кожен покупець. Захист прав споживачів в Вологді є не менш актуальною, ніж та в інших містах Росії.

Продавець відмовляється приймати товар до повернення

Один з найпоширеніших випадків порушення пов'язаний з відмовою з яких-небудь причин (які не входять до переліку допустимих законом) замінити, безкоштовно відремонтувати або повернути гроші за товар неналежної якості, коли на нього ще поширюється гарантійний термін.
Слід пам'ятати, що у кожного товару існує свій термін гарантії. Як правило, цей термін використовують стандартний пароль, але якщо цієї інформації немає, то продавець має право встановити його сам. Відзначимо також, що продавець не має права ігнорувати встановлений виробником термін або зменшувати його (ст. 5 ЗоПП).
Наприклад, продавець відмовляється прийняти зіпсований товар, якщо у покупця не зберігся документ, що підтверджує покупку саме у нього. Зазвичай таким документом виступає чек, але також бувають і інші види: розписка або акт виконаних робіт. Щоб уникнути довгих розглядів, ми вам настійно радимо зберігати всі подібні документи протягом усього гарантійного терміну, але навіть якщо їх немає, продавець не може вам відмовити п. 5 ст. 18 ЗоПП).
Якщо не вдається вирішити це питання мирно, то ми рекомендуємо відстоювати свої права в залі суду.
Але як діяти, якщо юридична особа, яка виступає відповідачем, зареєстровано в іншому місті? На це питання закон дає чітку відповідь: покупець може подати позов по в своєму місті (за місцем проживання) (п.2 ст. 17 ЗоПП).
Повністю розкрити тему захисту прав покупця в одній статті неможливо. Тому в разі порушення ваших прав, зверніться за консультацією до фахівця. наш юрист в Вологді допоможе правильно скласти претензію, підготує документи для подачі позову і захистить ваші інтереси в суді.

Ціна за консультацію юриста по захисту прав споживачів від 500 рублів

Ціна за Ведення справи юристом щодо захисту прав споживачів в суді першої інстанції. від 10000 рублів

Ціна за Ведення справи юристом щодо захисту прав споживачів в судах апеляційної, касаційної, наглядової інстанцій від 10000 рублів

Але як діяти, якщо юридична особа, яка виступає відповідачем, зареєстровано в іншому місті?