Реклама
Реклама
Реклама

Інфрачервоне випромінювання, характеристики ик випромінювання

  1. Типи інфрачервоного (ІЧ) випромінювання
  2. Розрахунок випромінюючої здатності нагрівача
  3. типи термоізлучателей

Інфрачервоне (ІЧ)   або ж іншими словами теплове випромінювання - це одна із складових частин спектра сонячних променів, що знаходиться близько до червоного - мабуть випромінювання

Інфрачервоне (ІЧ) або ж іншими словами теплове випромінювання - це одна із складових частин спектра сонячних променів, що знаходиться близько до червоного - мабуть випромінювання. Око людини може побачити сонячне світло, але не побачить ІК промені, але ми відчуваємо своєю шкірою теплоту, що передається цими променями.

Типи інфрачервоного (ІЧ) випромінювання

Характеризується ІК випромінювання по довжині хвилі, а також інтенсивності випромінювання. Сьогодні визначено три сфери ІК випромінювання:

Блажен випромінювання, з діапазоном 0,75 - 1,5 мкм. Інфрачервона хвиля проникає вглиб шкіри (IR-A);

Середнє випромінювання з діапазоном 1,5 - 5,6 мкм. Хвиля також проникає під шкіру, але глибше. Випромінювання поглинається сполучними тканинами (IR-B). Випромінювання, з довжиною хвилі більше 5 мкм відбувається повне поглинання на поверхні шкіри. Найбільш результативно проходять в тіло людини при випромінюванні в межах 0,75 - 3 мкм, дана область проникнення має назву в медичному середовищі «вікно терапевтичної прозорості»;

Дальнє випромінювання 5,6 - 100 мкм.

На зразку графічного прикладу поглинання інфрачервоного випромінювання можна побачити як в спектральний діапазоні випромінювання 1.5 - 10 мкм значення знаходять найбільш інтенсивну проникливість. Клітка людського організму, як відомо, складається на 98% з води, тому ці припущення можна застосовувати і до тіла людини.

Найбільш ефективно використовувати в якості обігріву і сушки інфрачервоні нагрівачі з далеким і середнім спектром випромінювання, так як вода поглинає випромінювання 1,5 - 10 мкм з піковими даними на довжині хвилі в 2,93, 4,7 і 6,2 мкм. Ці показники підтверджені Юхневіч Г. в літературі 1973 року під назвою Інфрачервона спектропія води

Розрахунок випромінюючої здатності нагрівача

Випромінює здатністю називають число енергії йде від одного нагрівального елементу за встановлений час. Вимірюється випромінює здатність (Е) в Вт / м.кв. Залежить від температури поверхні, що випромінює і довжини хвилі (λ). Також з огляду на всі дані від енергій всіх довжин, що випромінює здатність вважається інтегрованою характеристикою. Випромінює здатністю називають число енергії йде від одного нагрівального елементу за встановлений час

Інтенсивність випромінювання - це випромінює здатність, віднесена до проміжку довжин хвиль (dλ). Інтенсивність випромінювання (I) вимірюється в Вт / (м.кв. * мкм).

За формулою, I = dE / dλ можна розрахуватися випромінюючої здатності з спектра інтенсивності, який визначений експериментальним шляхом на умови зчитування діапазону хвиль λ1 до λ2.

За допомогою експерименту ми знайшли дані, що з підвищенням потужності керамічного ІК нагрівача і температури збільшується і інтенсивність випромінювання, при цьому спектральний діапазон випромінювання, згідно із законом відсторонення Вина, пересувається в зону хвилі з меншими показниками.

Піком оптимального інтенсивного випромінювання з даними в 80-90% спектра є діапазон в області 1,5 - 6 мкм, що допустимо за характеристиками фізичних властивостей для ІК обігріву і сушки.

Питома енергія випромінювання, так само як і інтенсивність випромінювання падає з ростом дистанції від випромінювача до поверхні обігріву. Замір хвиль випромінювання обладнанням по типу селективного радіометра, фахівці нашої компанії побачили, як знижується питома енергія випромінювання при збільшенні відстані.

типи термоізлучателей

Типи ІК випромінювачів від Інфраторг:

Керамічні ИК випромінювачі ( ECS , ECP , ECH , ECZ ) - мають керамічний корпус і спектр випромінювання 2 - 10 мкм. Застосовують керамічні інфрачервоні випромінювачі в промисловому обладнанні, сушках і обігрівачах.

Кварцові ИК випромінювачі ( QP ) - поставляються нагрівачі, як в трубках , так і панелях індивідуального розміру . Використовують на установках для інтенсивного нагріву полімерних матеріалів.

Лампи галогенні кварцові - мають вигляд скляної трубки прямій чи вигнутій форми. Широко застосовують лампи КГТ в галузі полімеризації пластика. Мають високу температуру нагрівання і тривалим терміном експлуатації.

Інфрачервоні карбонові лампи - представлені у вигляді скляної трубки з нагрівачем з карбонового волокна всередині. Термін служби карбонової лампи становить понад 8000 годин.

Використовувати у виробничому середовищі термоізлучателі почали кілька років тому, але з кожним роком, завдяки унікальним властивостям інфрачервоного нагріву, обладнання з інфрачервоними лампами використовується практично у всіх галузях промисловості.