Реклама
Реклама
Реклама

Шукач | Ресторан «Маяк» в г.Волгоград

Оцінка: +5 / 1 учасник / 1 рекомендація / (+0) (-0) якість

Ресторан «Маяк» в його сучасній формі почав свою роботу в 1955 році, але історія місця, де він був побудований і відкритий, охоплює всі віхи розвитку нашого міста: Царицина, Сталінграда, Волгограда. Датою заснування міста Царицин прийнято вважати 2 липня 1589 року, коли назва Царицинської фортеці вперше було згадано в царській грамоті. Фортеця розташована трохи вище впадіння в Волгу річки Цариці на високому правому березі. Поселення було розташоване на місці переправи через річку Ітіль (нині Волга) і перетині багатьох торгових шляхів. У 1608 році в місті з'явилася перша кам'яна церква - Іоанна Предтечі , Місце, де пізніше буде розташовуватися ресторан «Маяк».

Ресторан «Маяк» вперше з'явився ще до війни в ході реконструкції набережної в 30-х роках минулого століття. Це була дерев'яна споруда, зведена на крутому обриві Волги і Цариці, на місці підірваного храму Іоанна Предтечі. Називався ресторан в той час «Шанхай».

Називався ресторан в той час «Шанхай»

( джерело фото )

Під час Сталінградської битви на цьому місці мирні жителі в очікуванні евакуації ховалися від бомбардувань. Коли німецькі війська захопили його, на основі збереженого фундаменту зруйнованого храму вони створили потужний дот, за допомогою якого довгий час стримували наступ радянських військ. Пізніше тут розташувався госпіталь для німецьких військовополонених.

Сучасна будівля бару-ресторану «Маяк» було побудовано в 1955 році в ході відновлення міста після Великої Вітчизняної війни і було виконано в стилі неокласицизму. Зараз бар-ресторан «Маяк» є пам'ятником архітектури ХХ століття і знаходиться під охороною держави. Автором споруди став заслужений архітектор РРФСР Е.І.Левітан.

У 1980-му ресторан «Маяк» був відремонтований до 40-річчя від дня Перемоги будівельниками з Узбекистану і протягом декількох років називався «Ташкент». В ту пору в Волгограді з'явився цілий ряд об'єктів названих на честь інших союзних республік (магазин «Малятко», гастроном «Мінськ»). Але незабаром ресторан повернув свою колишню назву.

Ресторан «Маяк» за часів Радянського Союзу ( джерело фото )

На початку нового століття в ресторані «Маяк» знову був проведений капітальний ремонт, проведені реконструкційні роботи. Площа залу волгоградського ресторану була збільшена за рахунок відкритої веранди, разом з верандою ресторан «Маяк» втратив і ту легкість, що була властива і раніше будівлі.

Посилання на джерело тексту 1 , посилання на джерело тексту 2 .