Реклама
Реклама
Реклама

Хто "тримає" головний вокзал України

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

20 травня 2011, 9:56 Переглядів:

На вокзалі продовжує процвітати кримінальний бізнес.

Вчора в Шевченківському суді Києва мало відбутися чергове засідання у кримінальній справі проти останнього "авторитету" столиці на прізвисько Бабай, який було затримано 1 грудня 2009 року, за звинуваченням у вимаганні грошей у господарів і водіїв міжміських мікроавтобусів на Привокзальній площі. Але засідання перенесли на 14 червня. Нагадаємо: Бабай відомий тим, що ще на початку 90-х років нібито створив на вокзалі злочинне угруповання, яке підкупила міліцію і контролювала на "залізницею" весь чорний бізнес. Зокрема, нелегальні торгівлю, перевезення та обмін валют.

Після арешту лідера, за міліцейською інформацією, група начебто розпалася. Але джерела "Сегодня" на вокзалі стверджують, що тепер там командує якийсь Молдаванин. Наші кореспонденти вирішили дізнатися, як йдуть справи насправді, і, побувавши на "залізницею", прийшли до висновку, що сьогодні вона нагадує нашвидку прибраний будинок перед приходом гостей. Сторонньому спостерігачеві може здатися, що всюди панує чистота і порядок. Але варто копнути глибше - і побачиш масу проблем.

НЕЛЕГАЛЬНИХ "бусів" СТАЛО МЕНШЕ


Автостанція. "Намисто", в основному, переїхали сюди. Фото: С. Миколаїв

Ще два роки тому на Привокзальній площі в будь-який час доби можна було почути гучні голоси зазивають клієнтів водіїв міжміських маршруток: "Рівне! Суми! Харків! Вирушаємо через 10 хвилин!". Тепер все це в минулому. Більшість маршрутників перекочували на Південний вокзал - на автостанцію. "Намисто" з табличкою "Аеропорт" стоять тільки на колі (до речі, на одному з них, за чутками, позмінно працюють водіями два близнюки - сини Бабая). А біля торгового центру "Полісся" ось уже місяць чергує патруль Державтоінспекції та відстежує всіх перевізників, які намагаються нелегально взяти пасажирів. Загалом, біля центрального входу в "залізяку" незвично порожньо.

- Згідно із законом, міжміські «буси» мають право брати клієнтів тільки на автостанціях, - розповів нам один з водіїв. - А на Привокзальній площі її ніколи не було. Але місце-то хлібне! Ось ми, на свій страх і ризик, там і стояли. Більш того. Були змушені платити "данину" бригаді Бабая, яка домовлялася з міліцією про те, щоб нас не чіпали. А також не пускала на Привокзальну площу конкурентів-чужинців. Через що Бабая в результаті і затримали.

Водій замовчує про те, що "ліві" міжміські маршрутки на вокзалі все-таки з'являються. Але тільки тоді, коли їдуть даішники. І ціни на проїзд у них значно нижче, ніж на автостанції.

- Приїдуть, завантажаться і швиденько поїдуть, - розповідає продавщиця з торгового кіоску на Привокзальній площі. - Звичайно, їх стало менше, ніж раніше. Але вони є. До речі, мені здається, що про від'їзд даішників водії нелегальних маршруток дізнаються заздалегідь. Подейкують, ніби у них на вокзалі "дзвонар" є.

Для перевірки ми приїхали на Привокзальну пізно ввечері. Співробітники ДАІ на той час уже поїхали. А поруч з "Поліссям" благополучно завантажувалися три "буса" з табличками: "Одеса", "Вінниця", "Чернігів" (до речі, раніше тут була парковка, на якій було виділено окреме, відгороджене ланцюжком, місце для Бабая). Виходить, що продавець не обдурила. Повністю позбавитися від перевізників, які порушують закон, вокзалу поки не вдалося.

"Білетників" промишляють на АВТОСТАНЦІЇ


Каси. "Білетників" тут уже не знайдеш. Фото: С. Миколаїв

Відбулися зміни і в самій будівлі вокзалу. Тепер в касових залах вже не почуєш шепіт "білетників": "Кому Одеса?", "Кому Сімферополь ? ". Але це аж ніяк не означає, що спритники відмовилися від своєї" професії ". Просто міліція заборонила їм заходити в вокзал, і вони були змушені змінити місце дислокації.

- Тепер ми працюємо тільки на автостанції, - розповідає один з "білетників". - А що робити? Напередодні Великодня до нас прийшли співробітники міліції і заявили: якщо побачимо в касовому залі - пов'яжемо! Мої приятелі їх не послухалися і вирішили - проскочимо! Але не вийшло. Потім мені скаржилися. Мовляв, менти засікли, притягли в управління і вигребли з кишень весь заробіток за день. Правда це чи ні, я не знаю. Може бути, хлопці щось і придумали. Але сам не ризикую в вокзал ходити.

Схема заробітку у "білетників" не змінюється вже багато років і тримається, в основному, на дружбу з касирами.

- Якщо є клієнт, ми йдемо до касирів і просимо їх зняти бронь, - розповідає один з "білетників". - Або купуємо квитки за півціни в касах повернення. Після чого до реальної вартості квитка додаємо зверху ще 20-30%. З них 10% віддаємо касиру. Решта - наш заробіток. До речі, раніше ми заздалегідь викуповували перед святами всі квитки. Іноді у мене в кишені їх лежало більше сотні! Але тепер це невигідно. Клієнтів мало. Та й касири бояться всі "скидати". Тому беремо квиток тільки під замовлення.

Згідно із законом залучити "білетників" до відповіді міліція може тільки в рамках адміністративного законодавства. А це означає, що, заплативши порівняно невеликий штраф, вони знову повертаються на вокзал.

"КИДАЛИ" І "міняйли"

Стало менше на вокзалі і "мінял". Хоча ще півтора роки тому вони були справжнім бичем легальних обмінних пунктів, оскільки пропонували пасажирам обміняти валюту на гривні по дуже низьким курсом. А під час сутичок з касирами "обмінників" відповідали: "Ми хлопцям Бабая і ментам за зміну $ 50 віддаємо. Так що ви нас не чіпайте!". Але повністю очистити "залізяку" від "мінял" не вдалося. З важкими пачками валюти в руках вони цілодобово стоять прямо біля входу в центральну будівлю вокзалу. Причому працюють в три зміни: вранці, вдень і ввечері.

- Згідно із законом, покарати "мінял" (як і "білетників") можна тільки штрафом, - каже заступник начальника управління МВС України на Південно-Західній залізниці Олег Стецюк. - Причому тільки за умови присутності в суді як "міняйли", так і людини, який обміняв у нього валюту. Адже він теж несе відповідальність за протиправне діяння! Але хто ж добровільно піде в суд?

- А що я такого роблю поганого ?! - вигукує одна з дівчат- "мінял". - Я чесно міняю, нікого не обманюю!

Зате так званих "кидал" в будівлі "залізяки" немає. З чуток, вони з'являються тільки вранці, під час приходу поїздів з Москви. Та й то лише на пероні. "Кинуть" одного-двох чоловік - і тікають. Іноді трапляються в руки правоохоронців. Але рідко.

- У цьому році ми зафіксували лише два факти шахрайства з валютою, - зазначає Олег Стецюк. - Зараз їх розслідуємо.

У той же час торговці з вокзалу стверджують:

- Насправді таких випадків набагато більше! Але постраждалі люди не звертаються в міліцію. Не вірять, що вона знайде злочинців ...

ТОРГІВЛЯ "начорно"


Торти. Кажуть, їсти не можна - прострочені. Фото: С. Миколаїв

Чи варто говорити про процвітаючу на "залізницею" нелегальної торгівлі? За словами правоохоронців, більшість кіосків тут працює легально. Але навіть в міліції не виключають: є і такі, у яких немає і ніколи не було необхідного пакету документів. До речі, нещодавно співробітники СБУ затримали майора лінійного відділення управління МВС України на Південно-Західній залізниці під час отримання хабара в розмірі $ 1200. від господаря "чорного" обмінного пункту. Як з'ясувалося пізніше, цей валютний кіоск протягом багатьох років працював на вокзалі без документів! А ті, хто його відкрив, за чутками, щомісяця платили данину правоохоронцям. Як говоритися, щоб не чіпали ...

- Ми зараз якраз проводимо перевірку всіх торгових точок, - каже Олег Стецюк. - Якщо знайдемо нелегальні, відразу вам повідомимо ...

Тим часом, за неперевіреними даними джерела в столичній міліції, "начорно" на вокзалі працюють чи не всі пересувні торгові точки! Простіше кажучи, ті, які легко привезти і прибрати в разі потреби. - Торговці купують прострочені "Київські" торти на вокзальному ринку, який знаходиться під мостом, і самі "перебивають" на коробках термін придатності, - розповідає наш співрозмовник. - А вже з чого вони роблять пиріжки, я і уявити не можу! Тому купувати на вокзалі продукти харчування я вам не раджу ...


Бомжі. Вигнати їх з вокзалу нікому не під силу. Фото: С. Миколаїв

Природно, про все це знають і міліцейське начальство, і керівництво вокзалу. Але, за чутками, "ліва" торгівля багато в чому їм і належить. Тому і прибирати її вони не збираються. Втім, на "залізницею" і в МВС це заперечують. Та й довести сказане ми не можемо і подаємо лише як слух ...

РЕЖИМ НА ЖД-ВОКЗАЛІ

Інформацію про те, що місце Бабая на столичному вокзалі зайняв його колишній бригадир на прізвисько Молдаванин, керівництво УМВС України на Південно-Західній залізниці категорично заперечує. "Ми постійно стежимо за людьми, які входили в ОЗГ цього авторитету і стверджуємо, що вони вже давно на вокзалі не з'являлися", - говорить заступник начальника управління Олег Стецюк.

За його словами, серед злочинів, які доводиться розслідувати транспортної міліції, найбільше крадіжок, розбоїв та грабежів. Причому роблять їх в основному так звані "літуни", які не проживають в столиці, і затримати їх досить важко. "Для забезпечення безпеки пасажирів ми хочемо збільшити на вокзалі кількість відеокамер (поки він забезпечений системами відеоспостереження тільки наполовину), - говорить Стецюк. - А також створити нову і обладнану за останнім словом техніки чергової частини. Тоді наші співробітники зможуть спостерігати за всім, що відбувається, чи не виходячи "з вартівні", і оперативно реагувати на злочини. Більш того - будуть бачити обличчя порушника! Але на все це потрібні кошти. Хочеться вірити, що їх нам виділять з держбюджету ".

Крім того, на вокзалі в найближчому майбутньому повинен з'явитися кінологічний центр. На думку правоохоронців, собаки допоможуть їм в боротьбі з контрабандою наркотиків: марихуани і героїну. А її на Південно-Західній залізниці виявляють чимало. "Ну і ще ми б хотіли, щоб залізничні квитки знову стали іменними, - зазначає Олег Стецюк. - Це дозволяє розкривати злочини набагато швидше. А також щоб до Євро-2012 вокзал став режимним об'єктом і входити в його будинок могли б тільки працівники і пасажири . А злодюжки потрапити не могли ".

ЩО ЧЕКАЄ НА БАБАЯ?

Суд над Бабаєм тягнеться вже не один місяць. Свою провину він так і не визнав. А його захисники взагалі не вірять в те, що він опиниться за гратами. "Справа повністю сфальсифікована і розвалюється на очах, - каже адвокат Андрій Демчин. - Мій клієнт не є кримінальним авторитетом. Він звичайний бізнесмен, який багато років поспіль займався міжміськими перевезеннями на вокзалі. Причому робив це абсолютно легально. А потім міська міліція вирішила встановити неофіційний контроль над маршруточниками, які працюють "на залізницею", і зробила його крайнім. Ось і вся історія .

До речі, щодо мого підзахисного співробітники органів внутрішніх справ неодноразово порушували закон. І ми це довели: виграли ряд позовів проти правоохоронців в Печерському суді! "Передбачити, коли у справі проти Бабая нарешті буде винесено вирок, його захисники не можуть. За неофіційною інформацією, незабаром справу передадуть на розгляд іншому судді. І, як і належить згідно із законом, новий суддя почне слухати його з самого початку. у результаті процес може розтягнутися на роки (як, наприклад, у справі "перевертнів").

"ГОСПОДАР" ДАЄ застосування ПО ТЕЛЕФОНУ З СІЗО


Таксисти. Кажуть, платять бандитам, а ті - міліцію. Фото: С. Миколаїв

Ясно, що без прикриття кримінальний бізнес працювати не може. З чуток, після арешту Бабая на вокзалі з'явився новий господар. Він очолив осиротілу ОЗУ і, нібито, є сполучною ланкою між "кидалами", нелегальними маршруточниками, "білетників" і міліцією. "У кожної групи (наприклад, у" кидал ") є свій старший, - розповідає один з вокзальних таксистів. - Він щодня збирає у своїх людей данину і передає бандитам. Ті відносять гроші своєму ватажкові, а він віддає великий відсоток з цієї суми правоохоронцям ".

"Прізвище цієї людини - Молдаванин, - розповідає джерело в столичній міліції. - До 1998 року він у Бабая курирував" білетників ". Але одного разу присвоїв собі частину виручки. Після чого авторитет його вигнав і навіть" на лічильник "хотів поставити. Але Молдаванин інсценував пограбування своєї квартири і переконав лідера ОЗУ в тому, що грошей у нього немає. З тих пір їх дороги розійшлися. Але опинившись в СІЗО, Бабай втратив багатьох своїх людей і був змушений попросити Молдованина доглянути за вокзалом і ОЗУ. Тим більше, що той вже давно одружений на дочці полковні а міліції і має в правоохоронних органах хороші зв'язки. Подейкують, ніби тепер Бабай вказівки молдаванин по телефону прямо із СІЗО дає. А гроші забирають його (Бабая) близькі ... "

Так чи ні, але вокзальні таксисти (до речі, багато хто з них - екс-міліціонери) зізнаються, що як і раніше щомісяця платять бандитам за право працювати "на залізницею". Інакше колеса проткнути або скла в машині виб'ють. Доводиться ділитися і жінкам, які здають квартири в оренду на Привокзальній площі. Адже податки зі свого заробітку вони ніколи не платили і не платять.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Хто" тримає "головний вокзал України". інші влада дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Золотухіна Інна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Тепер в касових залах вже не почуєш шепіт "білетників": "Кому Одеса?
А що робити?
Але хто ж добровільно піде в суд?
А що я такого роблю поганого ?
ЩО ЧЕКАЄ НА БАБАЯ?