Реклама
Реклама
Реклама

ТПК в питаннях і відповідях: все про новий кільці метро

  1. Що таке ТПК Третій пересадочний контур (ТПК) - майбутнє друге кільце столичної підземки. Гілка пройде...
  2. Ідеї - бути! Довгий шлях Москви до ТПК
  3. Від проекту до обробки: як будують ТПК
  4. перша ділянка
  5. Другий крок до великому кільцю
  6. Напрямок - захід
  7. Перспективи найкоротшою лінії метро

Що таке ТПК

Третій пересадочний контур (ТПК) - майбутнє друге кільце столичної підземки. Гілка пройде під землею на відстані близько 10 кілометрів від Кільцевої лінії і об'єднає всі існуючі і проектовані радіальні напрямки метро.

Протяжність контуру складе 61 кілометр, що дозволить йому стати найдовшою лінією метрополітену країни і, можливо, світу. Поки рекордсменом вважається лінія № 10 пекінської підземки: її довжина - 57 кілометрів, все 45 станцій можна проїхати за 104 хвилини.

На другому кільці в Москві станцій запроектовано поки менше - всього 28, сім з яких будуть перетинатися з радіальними напрямами залізниці, 17 - з лініями метро, ​​а ще дві - з Московським центральним кільцем.

Поки ТПК не запущено, полегшити пересадку між радіальними напрямами допоможе Московське центральне кільце . Колишня залізниця заробила як наземна гілка метро з вересня . Щодня нею користуються більше 200 тисяч пасажирів . Але не на всі радіальні лінії метро можна пересісти з МЦК, або на це йде дуже багато часу, так що повноцінним кільцем його вважати не можна.

Але не на всі радіальні лінії метро можна пересісти з МЦК, або на це йде дуже багато часу, так що повноцінним кільцем його вважати не можна

Кому і як допоможе нове кільце

Друге підземне кільце вирішить проблему пересадок з однієї гілки на іншу, розвантажить метро і дороги. У жителів периферійних районів відпаде необхідність їхати до Кільцевої лінії або сідати за кермо, щоб потрапити в іншу точку міста. Час у дорозі між станціями сусідніх гілок також скоротиться в рази.

Наприклад, на дорогу від «Калузької» до «Севастопольської» пасажири витратять лише 10 хвилин замість 35. Стільки ж займе шлях від «Сокольников» до «Електрозаводська», а доїхати від «Південно-Західної» до «Кунцевській» можна буде за 18 замість нинішніх 40 хвилин.

Завдяки запуску Третього пересадочного контуру багато городян отримають метро в крокової доступності. Очікується, що щодня нової гілкою будуть користуватися близько мільйона чоловік.

Тільки на ділянці від «Нижньої Масловки» до «авіамоторні» метро стане ближче для 250 тисяч пасажирів. Жителі Лефортова отримають нову станцію, названу на честь району, а жителі районів Мар'їна Роща, Міщанський, Сокільники, Басманний і Соколина Гора - можливість доїхати до сусіднього району без кількох пересадок.

У той же час інтенсивність руху наземного транспорту в цих районах зменшиться на 10-15 відсотків.

Станція «ЦСКА» дозволить уболівальникам доїхати до однойменного футбольного стадіону, а «Нижегородська вулиця» ( «Карачарово») в майбутньому зв'яже ТПК з Кожуховського лінією. Це допоможе швидше добиратися до роботи жителям периферійних районів Некрасівка і Косино-Ухтомський.

Біля музею-заповідника «Коломенське» побудують станцію «Кленовий бульвар» з транспортно-пересадочних вузлом. У його складі планується відкрити готель, де під час культурних фестивалів зможуть зупинятися учасники та гості парку.

Станцію метро в крокової доступності - «Севастопольський проспект» - вже через кілька років дочекаються мешканці районів Черемушки і Зюзін, більшість з яких сьогодні змушені добиратися до підземки на громадському транспорті. А між помаранчевої і червоної гілками побудують станцію «Вулиця Новаторів». Вона до 2020 року не тільки забезпечить доступ до метро жителям Обручевскій району, а й стане зручною пересадкою на ТПК для пасажирів з Комунарка.

Жовту гілку з Рассказовкі з другим кільцем зв'яже станція «Мічурінський проспект». Перейти з однієї лінії на іншу пасажири зможуть по пішохідному мосту . Цією станцією буде зручно користуватися близько 62 тисячам жителів району Раменкі, яким зараз доводиться по 20-30 хвилин їздити до «Проспекту Вернадського» або «Слов'янського бульвару».

Відразу дві нові станції, «Аміньевское шосе» та «Довідкова», поліпшать транспортну доступність жителів районів Очаково-Матвіївській, Можайський і Філі-Давидково. А завдяки станціям «Терехово», «Нижні Мнёвнікі», «Вулиця Народного Ополчення» і «Шелепіха» стане зручніше проїхати в райони Філевський Парк і Хорошево-Мнёвнікі.

А завдяки станціям «Терехово», «Нижні Мнёвнікі», «Вулиця Народного Ополчення» і «Шелепіха» стане зручніше проїхати в райони Філевський Парк і Хорошево-Мнёвнікі

Ідеї - бути! Довгий шлях Москви до ТПК

Про другий кільці метро міська влада замислилися ще в 1947 році: Москва росла, просувалася на південний захід, тому потрібно було пов'язати нові і старі райони. Розглядалася ідея з'єднати території заводу імені Сталіна, Дангауеровку і Лефортово, а потім продовжувати гілку в обидві сторони і замкнути в велике кільце. Однак будівництво визнали занадто дорогим і обмежилися розвитком наземного громадського транспорту.

До ідеї повернулися в 1980-х роках, коли межі міста вийшли за МКАД. На схемі метро могли з'явитися чотири хорди, а ділянки між ними стали б новим пересадочних контуром. Але будівництво заморозили, а розпад СРСР поховав ці плани остаточно.

Проект знову стало актуальним в 2005 році. Однак через те, що будівництво першої хордовою лінії - Солнцевський - тоді затягнулося, Третій пересадочний контур вирішили прокладати як окрему гілку від «Ділового центру» до «Динамо». Перша черга включала відразу дев'ять станцій. Ще через п'ять років кількість станцій скоротили до шести, а до першої черги додали нову ділянку - «Петровський парк» (раніше «Динамо») - «Нижня Маслівка».

У 2012 році північне півкільце вирішили об'єднати з південним, після чого траса ТПК змінювалася ще кілька разів. Наприклад, ділянку від «Ризької» до «авіамоторні» вирішили прокладатимемо через «Красносільське» і «Бауманскую», а через «Сокольники» і «Електрозаводську». Це сильно спростило будівництво і відсунуло лінію далі від Кільцевої. Кілька станцій вирішили побудувати по мадридському методу , Коли шляху розташовані в центрі, а платформи - з боків, і два потяги різних напрямків рухаються по одному тунелю.

Крім того, в минулому році відразу кілька станцій другого кільця отримали нові назви: «Ризька» стала «Ржевской», «Мар'їна Роща» - «Шереметьєвській», «Кунцевська» - «Можайський», «Нижегородська вулиця» - «Карачарово», « Електрозаводська »-« Рубцовського »,« Сокольники »-« Строминці »,« Калузька »-« Воронцовський », а« Нагатінський Затон »перейменовано в« Кленовий бульвар ». Цього року вболівальники запропонували перейменувати станцію «Ходинському полі» в «ЦСКА».

Від проекту до обробки: як будують ТПК

Будівництво Третього пересадочного контуру метро розбили на кілька етапів. Перші станції відкриються для відвідувачів вже в січні 2017 року. До цього часу роботи розгорнуться на всіх ділянках майбутньої лінії. Повністю замкнути кільце планується в 2020 році.

перша ділянка

Перша ділянка нового кільця від «Ділового центру» до «Петровського парку» будівельники здадуть до кінця року. Він включить відразу п'ять станцій: «Діловий центр», «Шелепіха», «Хорошёвскую», «ЦСКА» і «Петровський парк».

Для пасажирів станції відкриють на початку січня, після завершення обкатки поїздів. Шосту станцію на ділянці, «Нижню Маслівки», запустять у 2018 році. Вона будується на великій глибині, і для неї необхідно більше часу.

Проїхати від однієї кінцевої до іншої можна буде за 20 хвилин. Користуватися новою лінією буде зручно жителям районів Хорошёвскій, Хорошево-Мнёвнікі, Савеловський і Аеропорт, а також північно-західних районів Підмосков'я, які добираються на роботу по зеленій гілці або Білоруському напрямку залізниці.

Всі шість станцій будуть витримані в єдиному стилі, а особливістю кожної з них стануть унікальний колір і дизайн колон.

"Діловий центр"

У «Москва-Сіті» на роботу, ділові зустрічі і за покупками щодня будуть приїжджати близько 300 тисяч чоловік. А після введення нових веж пасажирів стане ще більше. Виходи з метро будуть вести в торгово-розважальний комплекс «Афімолл Сіті» і до пішохідній зоні. Також пасажири зможуть перейти на станції «Виставкова» Филевской лінії і «Діловий центр» Калінінського-Солнцевський.

При будівництві робочі застосували унікальну технологію - вібропуть, - що дозволяє гасити вібрації від руху поїздів. Вагони рухатимуться по монолітним плитам на спеціальних пружинах, не завдаючи шкоди скляним хмарочосах.

Сама станція «Діловий центр» буде просторим і світлим. Для облицювання колон і балконів використовують панелі з нержавіючої сталі, а над платформою встановлять підвісну стелю з похилих ширяють площин з підсвічуванням.

Для зручності маломобільних пасажирів всі рівні станцій з'єднають ліфтами, на підлозі покладуть тактильні плити, по краю платформи пустять світлодіодні лінії, а на всі двері завдадуть піктограми.

«ЦСКА»

Коли станція носила назву «Ходинському полі», в її оформленні пропонувалося використовувати чорно-білу графіку, яка продовжує образ району. Після зміни назви концепцію доповнили яскравими фарбами і символічними образами.

станцію оформлять в кольорах клубу - червоному і синьому. На стелі пасажири побачать зображення футболістів, кіннотників, вітрильників і парашутистів. Малюнки завдадуть на алюмінієві панелі і скло за допомогою комп'ютерної кольорового друку. На самій платформі встановлять чотири бронзові скульптури: лижника, баскетболіста, хокеїста і футболіста.

У кожного вестибюля станції буде по п'ять підземних поверхів. Найнижчий займе платформа, два поверхи стануть технічними, а ще два - загальною площею 5,4 тисячі квадратних метрів - віддадуть під торгові зони та суспільний простір.

Зовні скляні вестибюлі неправильної овальної форми ідеально впишуться в містобудівну концепцію району. Дах будинків - з пішохідними доріжками, лавочками та газоном - буде плавно переходити в розбитий поруч парк.

На платформі «Шелепіха» з'явиться два ряди колон, а в обробці використовують білий і жовтий кольори, які створюють відчуття легкості навіть під землею. У дизайні станції «Хорошёвская», де пасажири зможуть пересісти на Таганско- Краснопресненську лінію метро, ​​використані бузкові кольори. Очікується, що станція зможе прийняти близько 300 тисяч осіб на добу, а в ранкові та вечірні години пік - не менш 27 тисяч осіб на годину. Частина пасажирів складуть водії, які зможуть залишити машину біля ТПУ і продовжити шлях на метро.

Поруч з районом Аеропорт і станцією Замоскворецької лінії «Динамо» з'явиться біло-зелена станція «Петровський парк». Нею будуть користуватися понад 245 тисяч осіб на добу, а вранці і ввечері - до 24,5 тисячі осіб на годину.

Другий крок до великому кільцю

12-кілометрову ділянку від «Нижньої Масловки» до «авіамоторні» включає п'ять станцій:

- «Шереметьєвський» (з пересадкою на станцію «Мар'їна Роща» Люблінсько-Дмитрівській лінії);

- «Ржевський» (з пересадкою на станцію «Ризька» Калузько-Ризької лінії);

- «Строминці» (з пересадкою на станцію «Сокільники» Сокольницької лінії);

- «рубцовск» (з пересадкою на станцію «Електрозаводська» Арбатсько-Покровської лінії);

- «Лефортово».

Будівництво розділене на два етапи. На першому, до кінця 2018 року, планується ввести відрізок довжиною 3,7 кілометра між «Рубцовського» і «авіамоторні», що дозволить відкрити пересадку з ТПК на Кожуховського лінію. Роботи тут почалися ще в 2015 році. В кінці літа до будівництва на перегоні «Рубцовська» - «Лефортово» підключили щит «Анастасія», а на цьому тижні будівельники приступили до буріння лівого тунелю.

«Авиамоторная»

Станцію «Авиамоторная» оформлять в старому індустріальному стилі, з дзеркальними стелями і круглими люстрами. Між платформою і шляхами встановлять захисні скляні стіни, в яких будуть відкриватися проходи при посадці. Така система виключить випадкове падіння людей на рейки або спуск пасажирів в тунель. Зручною станція стане і для маломобільних пасажирів - тут встановлять ліфти і тактильні покажчики.

«Лефортово»

Платформу «Лефортово» прикрасять круглі мармурові колони, між якими поставлять лавки з литими фігурними ніжками. На стелі з'являться старомодні люстри з плафонами-ліхтарями. станція стане частиною ТПУ зі сквером, катком, кафе і магазинами, який побудують на місці Лефортовський ринку.

На другому етапі, до кінця 2019 року, планується побудувати ділянку ТПК від «Рубцовського» до «Нижньої Масловки», з'єднавши таким чином північну дугу пересадочного контуру - від «Ділового центру» до «авіамоторні».

Потім будівельники переключаться на ділянку від «авіамоторні» до «Каширської».

Потім будівельники переключаться на ділянку від «авіамоторні» до «Каширської»

Напрямок - захід

Перегон «Хорошёвская» - «Нижні Мнёвнікі» планується добудувати до 2018 року. До нього увійдуть дві станції: «Вулиця Народного Ополчення», названа так на честь добровольців початку Великої Вітчизняної війни, і «Нижні Мнёвнікі». Останню виконають в сіро-червоній гамі. При цьому основним матеріалом обробки стане незвичний для столичного метро бетон. Біля входу в метро з'являться подулічние переходи з зонами очікування, торговими автоматами, банкоматами та інформаційними стійками, а для відвідувачів спорткомплексу на Гребному каналі побудують перехід через Москву-ріку.

У Мнёвніковской заплаві з'явиться станція «Терехово» з абстрактними фігурами людей. Стіни залишать бетонними, а короб над шляхами покриють сталлю і підсвітять світлодіодними стрічками. Світлові силуети з'являться на колонах вестибюлів. Станція стане частиною переходу, який в кінці 2019 року дотягнеться до «Каховської» і замкне кільце.

Станція стане частиною переходу, який в кінці 2019 року дотягнеться до «Каховської» і замкне кільце

Перспективи найкоротшою лінії метро

Найменша столична гілка - Каховська - також стане частиною Третього пересадочного контуру. Лінія досягає всього 3,3 кілометра в довжину і включає три станції: «Каширської», «Варшавську» і «Каховську». А середній час поїздки по ній - близько п'яти хвилин.

Спочатку ділянку «Каширська» - «Каховська» будувався як частина Замоскворецької лінії. Рух по ньому запустили ще в 1969 році. Після продовження гілки до «Червоногвардійської» рух стало вилковим. Це приносило масу проблем, тому в листопаді 1995 року Каховську лінію зробили окремої гілкою метро.