Реклама
Реклама
Реклама

Приватизація території будинку - багатоквартирного, прибудинкової, малоповерховий, закон

  1. Що говорить закон
  2. Інструкція по приватизації прибудинкової території будинку
  3. особливості будівель
  4. багатоквартирні
  5. малоповерхові
  6. приватний
  7. права мешканців
  8. Плюси і мінуси

Питання про приватизацію землі під житловими будинками є спірним в останні кілька років. Законодавча база змінюється стрімко. Тому вводяться нові правила і порядок проведення процедури .

Передача землі від держави в приватні руки стала набагато простіше. Тепер приватизація території, розташованої під будинком, проводиться на безоплатній основі . Після проведення процедури людина отримує право на розпорядження землею.

Варто пам'ятати, що земельною ділянкою вважається не тільки частина землі, на якій стоїть будинок, але і прибудинкова територія. Щоб без проблем отримати право на її використання, необхідно з'ясувати порядок процедури.

Що говорить закон

Процедура приватизації землі під будинком описується Житловим кодексом Російської Федерації. Також деякі роз'яснення, що стосуються спірних моментів в ГК і ЖК РФ, даються Оглядом Верховного Суду РФ від 29 листопада 2019 року.

Багато покупців житлових приміщень останнім часом стурбовані наявністю прибудинкової території. При цьому важливим моментом є її приватизація. Вона необхідна для вирішення спорів про використання землі приватними особами та організаціями, а також поділу обов'язків по утриманню території.

У статті 36 Житлового кодексу РФ прописується віднесення земельної ділянки до майна багатоквартирного будинку. При цьому важливо, щоб він був поставлений на кадастровий облік до моменту введення кодексу.

Після реєстрації на ділянку видається кадастровий паспорт. Він визначає площа ділянки і його межі. При відсутності такого документа дані вказуються в технічному паспорті.

У Постанові Уряду Російської Федерації № 491 від 13 серпня 2006 року прописується поняття нормативної площі.

Вона містить в собі:

  • ділянку землі, на якій знаходиться будинок;
  • упорядковані елементи;
  • майданчики поруч з будинком;
  • області для сушки білизни;
  • автостоянки загального користування;
  • об'єкти забезпечення.

Контроль над територією може здійснюватися керуючою компанією, комітетом будинку, іншими спеціальними організаціями з обмеженими уповноважив.

Землю можна використовувати різними способами.

До них відносять:

  • спорудження дитячих, спортивних, ігрових майданчиків;
  • зведення зон відпочинку;
  • будівництво гаражів;
  • озеленення;
  • створення парковок.
Питання про приватизацію землі під житловими будинками є спірним в останні кілька років

Важливим моментом при використанні землі є дотримання прав інших громадян, які проживають в сусідніх будинках, а огорожі, встановлені власником прибудинкової території, не повинні перешкоджати пересуванню сусідів

Інструкція по приватизації прибудинкової території будинку

Закон передбачає прописаний порядок приватизації територій, розташованих поруч з житловим будинком.

Процедура проводиться в кілька етапів:

  1. На загальних зборах власники квартир повинні вирішити питання про необхідність проведення приватизації.
  2. Якщо всі члени згодні, то потрібно вибрати представника, який буде подавати заяву.
  3. За підсумками зборів повинен бути складений протокол. У ньому прописується результат обговорень.
  4. Представнику необхідно звернутися до відомства, що займається розглядом таких питань. Їм є Департамент земельних ресурсів. Людина подає заяву про передачу прибудинкової території в приватні руки в порядок пайової володіння.
  5. Після розгляду документів буде проводитися межування. Ділянка ставиться на кадастровий облік.
  6. При передачі ділянки в часткову власність права повинні бути оформлені документально.
  7. Заключним етапом стає державна реєстрація прав одного або декількох власників.

особливості будівель

Процедура приватизації може мати деякі особливості. Вони пов'язані з типом будівель, які розташовуються на ділянці. До таких будівель відносять багатоквартирні, малоповерхові та приватні будинки.

багатоквартирні

Приватизація території багатоквартирного будинку проводиться відповідно до нормативних актів, затвердженими на федеральному рівні. Будинки, які побудовані недавно, ставляться на облік будівельними компаніями та іншими організаціями.

У разі зведення будинку до моменту прийняття Житлового кодексу, оформлення проводиться як при наявності, так і при відсутності кадастрового паспорта. У першому випадку необхідно підтвердити право власності, а в другому - встановити права.

Оформлення проводиться відповідно до певними етапами:

  1. Необхідно мати в наявності рішення про формування ділянки землі і постановки його на кадастровий облік.
  2. Особі потрібно подати заяву на реєстрацію прав на власність.
  3. Кадастрове відділення проводить процедуру приватизації.

Земля може передаватися групі осіб. В цьому випадку необхідно вибрати представника. Також процедура дозволяється приватній особі, який виступає від власного імені.

Самостійно людина може придбати право на володіння територією, провівши приватизацію відповідно до закону. Реєстрація проводиться в будь-якому випадку, навіть якщо є незгодні мешканці.

Ініціювати приватизацію згідно із законом можуть:

  • забудовники;
  • власники квартир, вибравши на загальних зборах представника;
  • керуюча компанія;
  • уповноважена особа;
  • власник квартири;
  • ініціативна група без загальних зборів.

При будівництві нових будинків прибудинкова територія відразу ж описується в кадастровому паспорті. У документі визначаються межі ділянки, площа та інші технічні характеристики. При цьому оформленням займається безпосередньо будівельна компанія. При придбанні житла власник квартири отримує не тільки житлову площу, але і ділянку землі прибудинкової території.

Якщо будинок будувався до прийняття Житлового кодексу Російської Федерації, то прибудинкова територія приватизується. У цьому випадку потрібна наявність кадастрового паспорта.

При відсутності документа процедура проводиться на загальних підставах. Коли земля реєструється, власники житла отримують свідоцтво. Воно підтверджує право володіння прибудинковою територією.

Процедура приватизації проводиться в кілька етапів:

  1. Особам необхідно підготувати документ, що відображає план земельної ділянки, багатоквартирного будинку та інших об'єктів. Він видається органами БТІ.
  2. Організаціями, які мають відповідну ліцензію, проводиться межування території.
  3. Для формування ділянки в органи місцевого самоврядування подається складена заява.
  4. Прибудинкова територія реєструється кадастрової службою.

Крім заяви потрібна наявність плану будівлі, рішення, прийнятого на загальних зборах власників житла, документації про межування, технічного паспорта.

У заяві, складеному за встановленим зразком, потрібно перерахувати всі папери, які додаються додатково. Також документ підлягає обов'язковій реєстрації у відділі по роботі зі зверненнями громадян.

малоповерхові

Приватизація території малоповерхового будинку дає право на володіння невеликою ділянкою. Найчастіше така можливість є у осіб, які проживають на нижніх поверхах. Нерідко можна зустріти галявини, обгороджені парканами, палісадники під вікнами. Іноді на земельних ділянках власники будують комори приміщення.

Варто пам'ятати, що приватизація обов'язково необхідна для власників, які хочуть володіти землею. В цьому випадку можна уникнути проблем, якщо на руках будуть усі правовстановлюючі документи.

Важливим моментом є видача дозволу на приватизацію.

Власники малоповерхових будинків можуть зробити процедуру, якщо вони хочуть:

  • облаштувати на землі дитячу або ігровий майданчик;
  • створити місця дозвілля та відпочинку;
  • виділити гаражні приміщення для інвалідів та ветеранів;
  • озеленити прибудинкову територію;
  • створити платні або безкоштовні стоянки;
  • провести стільниковий зв'язок;
  • встановити рекламні щити;
  • облаштувати тротуари, доріжки для пішоходів.

Процедура передачі прав на землю проводиться аналогічним способом, як і в разі багатоквартирного будинку. Важливо, щоб були дотримані всі норми закону.

приватний

Території, на яких розташовується приватний будинок, також необхідно заздалегідь зареєструвати. Зробити це потрібно до моменту зведення самої будівлі. На початковому етапі слід заповнити і пред'явити органам місцевого самоврядування заяву.

Також потрібно підготувати:

  • посвідчення особи;
  • ідентифікаційний номер платника податків;
  • документ, що дає право розпоряджатися землею (орендний договір, угода про вступ в садове товариство, акт передачі права користування ділянкою);
  • кадастрову карту;
  • техпаспорт на будинок, що розташоване на території;
  • виписку з ЕГРП.

Документи будуть розглянуті протягом двох тижнів. Далі йде розробка проекту кордонів, яка триває протягом 30 днів. Остаточне рішення приймається територіальним органом Федеральної реєстраційної служби.

Варто пам'ятати, що приватизації не підлягають деякі ділянки землі.

До них відносять території:

  • лісового та водного фонду;
  • берегову лінію;
  • місця загального користування;
  • області біля водойм, призначених для купання;
  • заповідників і національних парків;
  • обмежені в обороті.

Власники землі, які хочуть приватизувати її, повинні внести в державну скарбницю кадастрову вартість землі. Але якщо на цій території розташовується приватний будинок особи, то послуга надається безкоштовно.

У деяких випадках приватизація може бути утруднена через відсутність необхідних документів на землю. Тоді особі потрібно зібрати доказову базу, що підтверджує права на ділянку. Необхідно буде взяти дані про землю з державного кадастру і архівну виписку.

Якщо виділення землі проводилося підприємством, яке на цей момент ліквідовано, то права підтвердити ніяким способом не вдасться. Тоді приватизувати землю можна буде через суд.

права мешканців

Власники, після отримання прав на землю біля будинку, повинні стежити за нею, тримати в порядку. Однак виділяють не тільки обов'язки, а й права власників прибудинкової території.

У деяких зонах дозволяється установка овочевих ларьків, кіосків для продажу газет. Також земля може бути здана в оренду приватним особам або організаціям, які розміщують на законних підставах об'єкти біля житлових будинків.

Якщо територія біля багатоквартирного будинку належить мешканцям, то вони можуть обгородити цю область. В цьому випадку під'їзд до будинку без дозволу буде заборонений.

Існує кілька способів огорожі:

  • Двір можна повністю перекрити. В цьому випадку потрібно дозвільний документ від архітектурно-будівельного відділу органу муніципального самоврядування. При цьому потрібно буде залишити проїзд для транспорту спецслужб і доступ до інженерних комунікацій.
  • Територія може бути огороджена частково. Це можна зробити, розмістивши шлагбаум при в'їзді. Для такої огорожі не потрібно дозволів.
  • Перекрити під'їзд можна до деяких зон у дворі. Серед них виділяють дитячі та ігрові майданчики, клумби.

Крім огорожі власники прибудинкових територій отримують право на облаштування парковки. Варто пам'ятати, що від місць для стоянки автотранспорту до фасаду будинку має бути відстань не менше 10 метрів. Якщо відбувається установка гаража, то витримується 7,5 метрів при протилежному напрямку від будинку в'їзду в нього.

Парковка біля будинку відкритого типу може бути побудована не більше, ніж на 50 місць. При побудові закритих стоянок та гаражів дозволяється розміщувати в них 100 транспортних засобів.

На парковках необхідно також дотримуватися правил дорожнього руху.

На парковках необхідно також дотримуватися правил дорожнього руху

Забороняється залишати заведені автомобілі довше 5 хвилин, паркувати машини на відстані менше п'яти метрів від сміттєвого контейнера і зупинятися на пішохідних доріжках

Плюси і мінуси

Приватизація територій, розташованих поруч з житловими будинками, має деякі переваги і недоліки:

Серед позитивних моментів можна виділити:

  • можливість відмовляти на законних підставах юридичним і фізичним особам в будівлях на ділянці;
  • дозвіл на самостійну установку деяких об'єктів, які можуть приносити прибуток;
  • безкоштовне проведення процедури з передачі прав приватній особі.
Однак у приватизації є і деякі негативні моменти:
  • незважаючи на те, що процедура проводиться на безкоштовній основі, особа не звільняється від сплати земельного податку;
  • використання території можливо тільки для обмеженого списку об'єктів;
  • після передачі землі в приватні руки відповідальність за її утримання та благоустрій покладається на власників.

Багато людей отримують чудову можливість придбати в користування не тільки будинок, квартиру, але і землю. Щоб скористатися нею, потрібно заздалегідь ознайомитися зі списком документів, які подаються до відповідних органів.

Щоб скористатися нею, потрібно заздалегідь ознайомитися зі списком документів, які подаються до відповідних органів

процедура оформлення військової приватизації залежить від особливостей житла, включаючи форму власності.

Як відбувається визнання права власності в порядку приватизації, читайте тут .

Чи можлива повторна приватизація квартири, і на яких умовах це може бути здійснено, дізнайтеся тут .