Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасове посвідчення особи

  1. Підстави видачі тимчасового посвідчення
  2. Що таке тимчасове посвідчення особи
  3. Коли не можна використовувати документ
  4. Механізм оформлення та отримання громадянином тимчасового посвідчення особи

Одним з документів, за допомогою якого можна ідентифікувати громадянина Російської Федерації, є тимчасове посвідчення особи Одним з документів, за допомогою якого можна ідентифікувати громадянина Російської Федерації, є тимчасове посвідчення особи. Такий документ застосовується виключно на території РФ, виїзд за кордон по ньому неможливий, як використання за межами нашої країни. Коли оформляється посвідчення особи, скільки діє і як його оформити - про все це розповімо тут.

Підстави видачі тимчасового посвідчення

Такий документ видається:

Застосовується даний документ виключно на території Росії. У разі первинного отримання паспорта в 14 років таке посвідчення не видається, а дитина все ще використовує свідоцтво про народження .

Що таке тимчасове посвідчення особи

Тимчасове посвідчення особи за своєю юридичною силою може бути прирівняне до загальногромадянської паспорту, так як пред'являється воно за запитом державних та інших організацій з метою встановлення особи певної фізичної особи. Використовуючи цей тимчасовий документ, можна здійснювати наступні дії:

  • Купувати квитки і / або залізничні квитки для подорожей всередині країни. Так як в посвідченні зазначаються основні дані колишнього паспорта, то перевізник не має права відмовити пасажиру в наданні послуги з перевезення.
  • Здійснювати різні банківські операції (отримувати відсотки за вкладом або відправляти грошові перекази). При цьому оформити кредит або отримати переклад громадянин зможе тільки при наявності паспорта.
  • Працевлаштуватися на нове місце. Законодавством визначено, що при оформленні трудових відносин громадянин може подати роботодавцю крім паспорта іншої засвідчує особу документ, тому претендентові не може бути відмовлено в працевлаштуванні (при наявності вільної вакансії) тільки через відсутність паспорта.
  • Здійснювати операції з нерухомістю. На законодавчому рівні відсутня заборона використання тимчасового посвідчення при купівлі або продажу об'єктів нерухомості (житлового будинку та / або квартири), тому для здійснення угоди необхідно лише отримати згоду другої сторони на застосування такого документа.
  • Реалізувати право на самостійне представництво в суді своїх інтересів.

Здійснює видачу даного документа то територіальний підрозділ Міністерства внутрішніх справ, в якому оформляється на підставі звернення громадянина його новий паспорт. Посвідчення діє протягом двох місяців, але при виникненні необхідності громадянин може звернутися з клопотанням про продовження зазначеного терміну. Якщо уповноважений підрозділ Міністерства внутрішніх справ задовольнить запит, визнавши зазначені заявником причини поважними, то в посвідченні буде зроблено відмітку (в спеціальній графі) про збільшення терміну дії документа.

Коли не можна використовувати документ

Незважаючи на те, що тимчасове посвідчення може виступати в якості альтернативи паспорта громадянина Російської Федерації, законом передбачені такі обмеження його застосування:

  • для виїзду за кордон Російської Федерації (тільки закордонний паспорт );
  • для транзиту (в тому числі безвізового) через територію іноземної держави;
  • для здійснення перельотів на звичайних міжнародних рейсах.
  • так як в даному документі відсутні спеціальні позначки, що інформують про дійсний сімейний стан громадянина, то при зверненні до органів РАГС з клопотанням про укладення шлюбу йому буде відмовлено як в прийомі заяви, так і в реєстрації нового сімейного союзу.
  • так як в даному документі не вказуються відомості про місце постійного проживання або перебування громадянина, то використання тимчасового посвідчення для оформлення реєстрації за місцем проживання або підтвердження наявності даної реєстрації законом не допускається. В період дії тимчасового посвідчення громадянина також не може бути притягнутий до адміністративної відповідальності через відсутність реєстрації.
  • тимчасове посвідчення особи не може бути підставою як для отримання громадянином Російської Федерації закордонного паспорта або водійського посвідчення , Реєстрації транспортного засобу.

Механізм оформлення та отримання громадянином тимчасового посвідчення особи

Так як діючими нормативно-правовими актами не передбачена автоматична видача документа, призначеного для тимчасового посвідчення особи, в період оформлення громадянином нового паспорта, то йому необхідно повідомити співробітників територіального підрозділу Міністерства внутрішніх справ, звернувшись до них особисто, про своє бажання отримати таке посвідчення.

Процедура оформлення тимчасового посвідчення гранично проста, весь процес займає близько двадцяти хвилин. Після усного звернення заявнику необхідно лише надати свою особисту фотографію, тому вимоги представників територіального підрозділу Міністерства внутрішніх справ про подання інших документів або заповненні додаткових заяв є незаконним.

Після оформлення посвідчення (відповідно до встановленої форми), реєстрації його в спеціальному журналі і присвоєння ідентифікаційного (порядкового) номера, тимчасове посвідчення особи видається громадянину під розпис.